Отидете към основна версия

2 785 32

Швеция: "Не на сертификатите, да на свободата"

  • коронавирус-
  • зелен сертификат-
  • ваксина-
  • омикрон

Протестът мина с масирано полицейско присъствие, а някои от демонстрантите носеха отличителните знаци на неонацистката група "Северно движение за съпротива"

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Хиляди излязоха на протести в двата най-големи града в Швеция срещу ваксинационните сертификати.

9 000 души участваха в шествие по улиците на столицата Стокхлом и скандираха "Не на сертификатите, да на свободата".

Протестът мина с масирано полицейско присъствие, а някои от демонстрантите носеха отличителните знаци на неонацистката група "Северно движение за съпротива".

По време на демонстрацията не се стигна до сблъсъци.

В Гьотеборг 1 500 души се включиха в протест. Швеция наложи сертификати за Covid-19 от 1 декември.

Те са задължителни за достъп до събития на закрито с над 50 души. През последната седмица над 40 000 са дневно новите заразени в страната, а над 83% от населението над 12- годишна възраст е напълно ваксинирано.

Около 38 хиляди души излязоха на протести в цяла Франция малко преди влизането в сила на новия ваксинационен сертификат, предаде АФП като се позова на данни на Министерството на вътрешните работи.

Сертификатът за имунизация става задължителен от понеделник. С него се позволява достъп до редица обществени места. Негативният резултат от тест вече няма да се признава.

Около 5200 души се събраха на демонстрацията в Париж. Те развяваха френски знамена и носиха плакати с настояване за свобода. Някои призоваваха за тотална съпротива срещу новия документ.

Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 45 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: