Last news in Fakti

23 Януари, 2022 11:41 5 367 53

Нова и опасна мода: да се заразиш умишлено с COVID-19

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • омикрон-
  • ваксина

“Телеграм” се превърна в любимата платформа на крайнодесните и последователите на конспиративните теории

Нова и опасна мода: да се заразиш умишлено с COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Те са готови на всичко, за да се заразят с коронавирус – включително да си платят. Организират се в групи в "Телеграм" и си търсят болен, от когото да прихванат вируса. Какви са тези хора и защо го правят?

Мартин не вярва на политиците - нито на числата, които споменават, нито на данните, които споделят. Той чете вестниците, но “алтернативните информации”, които намира в чатове в “Телеграм”, му допадат повече. Още когато чува, че се работи върху ваксината срещу коронавируса, първата му мисъл е, че няма да си я постави. Мартин споделя, че оттогава всеки ден мисли дали е сбъркал, но винаги стига до извода, че е взел правилното решение.

Когато искаш умишлено да се заразиш с коронавирус

Мартин е на 32 години и живее в Хамбург, разказва “Франкфутер Алгемайне Цайтунг” (ФАЦ). Той има дете, обича да посещава барове и клубове и прекарва много от времето си навън. Но когато в края на лятото Хамбург въвежда правилото 2G (само за ваксинирани и преболедували), той започва да се страхува. Какво ще стане, ако въведат същите ограничения и на работното му място? Той не иска да си купува фалшив сертификат за ваксинация, защото не го смята за “морално оправдано”. Негов познат му разказва, че си е купил фалшив положителен PCR тест и по този начин е получил статут на “преболедувал”. Но Мартин не иска да прави и това. За него остава една единствена възможност: да се зарази умишлено.

Мъжът намира група в чат приложението “Телеграм”, в която хора като него търсят болен от коронавирус, за да се срещнат с него. Някои дори са готови да си платят. Един потребител разказва, че е поставен под стрес от работодателя си. Други вярват, че човек не може да се зарази с коронавирус, затова начинанието им се струва безсмислено. Трети пък молят някой да им изпрати слюнка в плик по пощата. Търсенето е по-голямо от предлагането. Но един от участниците в групата - Дирк Шнайдер – пише: “Имам корона от скоро и ще я споделя. От Любек съм.”

Тимур от Швейцария разказва как е стоял в автомобил с инфектиран над 1 час. Болният кашлял и кихал, но нищо не се получило: резултатът на Тимур е негативен. Сега той е принуден да стои по цял ден вкъщи и няма друг избор освен да се зарази. Не вярва, че “грипът” може да му причини нещо, защото “познава тялото си твърде добре”.

Една потребителка дава съвет на Тимур: да използва клечка за уши, за да вземе проба от инфектиран и след това да си я постави в носа. Нейна приятелка е направила така. В резултат 15 човека се заразили. Някои са боледували, други - не, но всичките са дали положителен резултат.

Когато положителният резултат носи “облекчение”

След няколко дни в групата се появява друг мъж от Швейцария, който е с положителен тест. Тимур предлага да се срещнат. Той изпълнява процедурата с клечката за уши, след три дни PCR тестът му е положителен. Вече има и симптоми. Тимур се хвали в групата, другите го поздравяват, той предлага да помогне на още няколко потребители да се заразят.

Мартин търси някой от района на Хамбург, който да го инфектира. Една жена се свързва с него и предлага да изпрати неин познат, с когото да пият от една и съща чаша. Мартин се съгласява, но след това се уплашва и отказва срещата.

Седмица по-късно приятели на Мартин се свързват с него – всички са болни с леки симптоми. Двете семейства се срещат няколко дни. След това те се изолират "от уважение към другите хора", а приятелката на Мартин дава положителен резултат на бързия тест. Неговият обаче е отрицателен - „много разочароващо“. Затова той отива да си направи PCR тест и точно преди него бърше носа си с носната кърпа на приятелката си. Резултатът е "положителен" Мартин вече е "напълно облекчен".

Любимата платформа на коронаскептици, антиваксъри и крайнодесни

“Телеграм” се превърна в любимата платформа на крайнодесните и последователите на конспиративните теории, казва Юлия Смирнова от лондонския Институт за стратегически диалог. Освен реч на омразата и антисемитизъм, в “Телеграм” се срещат и директни призиви за насилие към политици, ученици и представители на бизнеса. Повечето подобни призиви са от Източна Германия, но се срещат също и в западните провинции.

В някои групи в Северен Рейн-Вестфалия можете да намерите коментари като този: "Извършителите трябва да получат наказания, които присъстват в учебниците по история и след 200 години. Сравнимо с Нюрнбергските процеси.” В друга група се казва: “Най-доброто нещо е бързата екзекуция веднага след присъдата“. Става дума за американския имунолог Антъни Фаучи.

Стратегията за привличане на членове на тези групи е различна. Често се публикуват например видеоклипове от демонстрации срещу мерките или ваксините. “По този начин хората чувстват, че не са сами”, обяснява Смирнова. Използва се и емоционален език. Полицаите се наричат ​​"наемници", германската държава - "диктатура". „По този начин в тези канали се легитимира насилието срещу представители на държавата“, казва Смирнова.

В тези чатове се смесва хетерогенна група от хора - коронаскептици, антиваксъри, последователи на конспиративни теории, езотерици, крайнодесни. Но за разлика от Фейсбук, Инстаграм, Ютюб и Туитър няма законови изисквания платформата да предприема мерки срещу незаконно съдържание, тъй като се смята за чат приложение, а не за социална мрежа. На опитите на германското правителство да започне диалог с „Телеграм“ реакция от платформата, чиято централа е в Дубай, за момента няма.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    83 4 Отговор
    А бе не разбрахте ли, че всеки един ще преболедува ковид?!
    А дойче зеле?

    Коментиран от #4, #20, #45, #48

  • 2 Послядния Софиянец

    12 37 Отговор
    Майна от форума така направи и от 3 дена изчезна :(

    Коментиран от #24, #38, #49, #50

  • 3 сила

    54 12 Отговор
    умишлено се заразяват само ваксите , аз така го разбирам......другите просто ни се случва случайно

    Коментиран от #19, #35

  • 4 Точно Така

    15 81 Отговор

    До коментар #1 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    и 95% от жертвите са неваксинирани - ДОКАЗАН И НЕОСПОРИМ ФАКТ !

    Коментиран от #7, #30, #36

  • 5 Последния Софиянец

    56 12 Отговор
    Не искат да се ваксинират хората с отрови,а им трябва зеленият сертификат.Аз си купих.
  • 6 ТаУмВзе

    21 4 Отговор
    Народеца изпердаши легене още повече от Гьобелс привка в Менгеле светче ей!
  • 7 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    33 5 Отговор

    До коментар #4 от "Точно Така":

    Кой точно го доказа този "факт"?

    Коментиран от #9

  • 8 Кики

    77 6 Отговор
    Скандала със смъртните случаи от ковид ваксини достигна Европарламента, онзи ден хърватския евродепутат Колашич директно обвини Макрон в убийство в Европарламента , също и за екзекуция на мирни хора чрез налагане на задължителна ваксинация със зелен сиртификат, къде е Кунчев и другите ковид шарлатани да обяснят това, скоро тези престъпници ще бъдат изправени до стената
  • 9 спирач на коне

    11 8 Отговор

    До коментар #7 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Ами илюминатите ми казаха , а на теб хахахаха

    Коментиран от #11

  • 10 Последния Софиянец

    41 10 Отговор
    В петък дойдоха в ресторанта ми от РЗИ да проверяват за маски и сертификати и изобщо не усетиха че на целия персонал съм купил.Балъци.

    Коментиран от #12, #34

  • 11 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    9 6 Отговор

    До коментар #9 от "спирач на коне":

    Че ти и личи, че звездите ти го говорят....
  • 12 ТаУмВзе

    16 7 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    Тарикатче си, да биеш тъпана за тия неща. Ако изобщо е вярно де. Че си халюцкаш редовно!
  • 13 Кики

    20 3 Отговор
    Тези на снимката приличат на служители от Аушвиц
  • 14 Ха ха ха🤣

    14 7 Отговор
    Статия за потенциални лауреати за наградата "Дарвин"... Функционалната неграмотност винаги е съществувала, но си стоеше някакси под повърхността. С безплатния Интернет и евтините устройства, функционална-неграмотните изплуваха като мръсна пяна над водата.
  • 15 Texas

    15 1 Отговор
    ,,,содом и гомор е пак тук,,това не са хора,това са зомбита,или докарани до това състояние полу-човеци,,вече и ядрена война не е чак толкова лоша алтернатива.
  • 16 В Хърватска

    19 3 Отговор
    Експерковците и техните калинки се видяха в чудо и призоваваха хората да не се тестват толкова. Пък те им хванаха цаката на суперточните тестове и се тестват до положителен- тия сега реват.
  • 17 Реалист

    27 4 Отговор
    Учителка на детето ми е болна за трети път Взима си заплата без да работи Виждам я по кафета из града

    Коментиран от #21

  • 18 Грульо

    36 4 Отговор
    "Болният кашлял и кихал, но нищо не се получило: резултатът на Тимур е негативен. Сега той е принуден да стои по цял ден вкъщи и няма друг избор освен да се зарази. "

    Управляващите идиоти-марионетки докараха хората до такива действия. Ето от примера горе се вижда какво е положението с тоз "най-страшен в историята на човечеството вирос". Сигурно вече е минал през всички нас за 2 години, но имунните системи на 80% от нас са се справили леко или без да го усетим.
  • 19 Ангел

    13 12 Отговор

    До коментар #3 от "сила":

    Логиката ти ми прави изключително добро впечатление!:) Не само че съм ваксиниран с две дози, но съм си поставил и бустер! Отгоре на всичко искам нарочно да се заразя за да ми се вдигне още имунитета!:) Човек! Или, сменяй доставчика, или дрогата!:) Не може да си чак толкова тъп!:)

    Коментиран от #32

  • 20 Хъш

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    И всеки един ще умре някой ден.

    Коментиран от #23

  • 21 Даскал

    4 5 Отговор

    До коментар #17 от "Реалист":

    А, детето ти здраво ли е?! Или, и то си взима заплатата без да работи?!:)
  • 22 Обява

    14 5 Отговор
    Заразявам женски.
    Изисквания...декларация за доброволно заразяване,свидетелство ,че не са болни от венерически заболявания,способност да издържат 1 час “заразяване.
    Цена 50 евро на час.
    Гарантирано положителен тест за.......бременност.
  • 23 Добронамерен

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Хъш":

    Може и да е през нощта!:)
  • 24 Магаретарин

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Послядния Софиянец":

    Абе, лекува си хемороидите!:) Затова изчезна!:) Информацията ми е от магаренцето дето го лекува!:)
  • 25 Презрени

    12 2 Отговор
    Истината много ги пари, дойчовските ни другари.
  • 26 Хан Аспарух

    21 1 Отговор
    Е нали и Аспарух и доктори призоваваха който иска да се разходи в ковид отделение.
    Явно не ги пускат и хората търсят алтернатива.
  • 27 !!!!!

    9 2 Отговор
    Четете за некадърния гербаджийски НОИ dunavmost.com/novini/pensioner-dokaza-che-edna-chast-ot-balgarite-poluchavat-nepravilno-izchisleni-pensii
  • 28 Blackthorn

    14 0 Отговор
    Лудото време иска луди решения. Това е реалността в момента!
  • 29 Обява

    9 3 Отговор
    Същата обява я пуснах във Фейса.
    Не е истина колко идиотки се вързаха!
    За два часа 11 обаждания.
    Народът е изкукал.
    Как ,при секс със презерватив за един час ,ще хванеш Ковид че и да забременееш?
    Нямам думи.

    Коментиран от #42

  • 30 прочети

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "Точно Така":

    статистиката от вчера.Даже и РБ има официален сайт.
  • 31 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 4 Отговор
    След прекарания ковид през 20година Ноември 15 започна....се опитвам да се заразя повторно-засега уви неуспешно....голямата ми внучка карантинира всички в Германия за 2седмици....като има положителен тест,и нищо ,като болест!като ви кажувам,че е Генотипно биологично оръжие-за англосаксонската раса....вие ме триете.....що тьй не ви се вярва???Пред Следващото превъплъщение на Нещото сме.....
  • 32 Display

    6 6 Отговор

    До коментар #19 от "Ангел":

    Отиди в някое отделение доброволец, ама гледай да не видиш тревата от другия край, че май май имунитета ти е отишъл по .........

    Коментиран от #39

  • 33 Гнойче Жмеле разказва детски приказки

    9 3 Отговор
    В стил братя Грим... Ама дори и децата не ви вярват на малоумията!
  • 34 Търпин

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    А ти колко се набута на "балъците" от РЗИ?Питам те ей така да знам колко да си приготвя за всеки случай ако ми дойдат на гости?
  • 35 Рошко

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "сила":

    За мен ваксите са просто сополанковци, мангъра си го каза всеки ще го прекара аз имах същите симптоми два дена като един мой приятел който беше карантиниран и като много други естествено, ама не пожелах да си правя тест да им влизам в статистиката

    Коментиран от #44

  • 36 Niknay

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Точно Така":

    Човеко , да не са ти направили някаква химическа лоботомия с тия ваксини ? То това било страшно бе - я вземи и си изтрий пяната около устата.. ..
  • 37 Гости

    9 0 Отговор
    Когато и да забранят всички медии и партии винаги ще е късно.
  • 38 Gucci x Balenciaga

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Послядния Софиянец":

    От омикрон на дали ще избяга ,всички си минат по реда ами дано се оправи човека и няма тежки последствия след болестта. Най смешен ми е той буквално мания на тема анти ваксина и какви информации вади често съм се питала вярва ли си в това което пише
  • 39 Добтоеолеца

    10 1 Отговор

    До коментар #32 от "Display":

    При тия пари дето ги дават в ковид отделения всеки иска да отиде там, ама трябват връзки.

    Коментиран от #41

  • 40 От страни

    6 1 Отговор
    Ми то глупаци колко щеш.
  • 41 Display

    10 1 Отговор

    До коментар #39 от "Добтоеолеца":

    Къде това, че не съм разбрал, майка ми работи в ковид отделение и все се оплаква, че няма никой, даже след задължаването да се ваксинират, доста персонал е напуснал.......става въпрос за Пловдив......
  • 42 Така де

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "Обява":

    Ама в обявата ти не се споменава за презерватив!И 50€ не са много,вместо да лекуват мъжете си от безплодие!Практично !
  • 43 12345

    9 1 Отговор
    Нова и опасна мода, малоумници да измислят правила според, които да живееш!
  • 44 АААААААААа

    5 2 Отговор

    До коментар #35 от "Рошко":

    Много е трудно да разберете: Едни ги не лови вируса - само го разнасят; Други - леко се разболяват; Трети - тежко го прекарват; Четвърти - бог да ги прости? Въпрос на късмет - РУСКА РУЛЕТКА?
  • 45 АААААААААа

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    То ще е така, ама няКОЙ ще се запъти към отвъдното
  • 46 Смех

    5 0 Отговор
    Ужас.. ще излезе сега че то само настика.. бързо тровете ги и ги трепете , че иначе цялата лъжа ще излезе на яве...
  • 47 Хари

    1 2 Отговор
    Ваксиниран съм с две дози Пфайзер. 58 годишен съм. Пушач съм и съм дебел. Дадох положителен резултат на рапид тест. Изкарах нещо, като много лека настинка. Това е.

    Коментиран от #53

  • 48 Преболедувал

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Ковидът е такава болест, че преболедуваш ли го се превръщаш в полу-айдиът. Много германци и англичани са го карали по два пъти.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Пловдив

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Послядния Софиянец":

    Тук съм, тук съм да ти тегля една пловдив, че с никът ми веднага ме изтриват.
  • 51 русофилите

    0 1 Отговор
    са дегене рати
  • 52 СМЪРТНОСТТА от ковид под 50г. е НИСКА

    1 2 Отговор
    Сега, за да ни "спасят" пак, ще премахнат сертификатите за преболедували.

    Смъртността при ДЕЦАТА и МЛАДИТЕ клони към 0.

    ОФИЦИАЛНА СТАТИСТИКА:

    За България статистиката за СМЪРТНОСТ от КОВИД по възрастови групи е:

    Възрастова група ◼ Починали ◼ Оздравели

    0 - 19 год. ◼ 0.04 % ◼ 99.96 %

    20 - 29 год. ◼ 0.10 % ◼ 99.90 %

    30 - 39 год. ◼ 0.25 % ◼ 99.75 %

    40 - 49 год. ◼ 0.72 % ◼ 99.28 %

    50 - 59 год. ◼ 1.93 % ◼ 98.07 %

    60 - 69 год. ◼ 5.59 % ◼ 94.41 %

    70 - 79 год. ◼ 12.17 % ◼ 87.83 %

    80 - 89 год. ◼ 20.70 % ◼ 79.30 %

    Над 90 год. ◼ 25.67 % ◼ 74.33 %

    Както се вижда, за хора до 49 години смъртността от корончо в България е ПОД 1.00%. Същевременно инжекциите НЕ спират заразяването и разпространението на вируса. Тогава каква е ползата от тях при МЛАДИТЕ и ДЕЦАТА? И за кого?
  • 53 миро

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Хари":

    а почакай малко де не бързай,и до там ще стигнеш.
Новини по държави: