Отидете към основна версия

2 677 23

САЩ запознаха Украйна с отговора си

  • украйна-
  • сащ-
  • русия-
  • отговор-
  • война-
  • нед прайс-
  • държавен департамент

Директно поискахме тяхното мнение, обявиха американците

Снимка: БГНЕС/ EPA

Администрацията на САЩ е уведомила украинските власти за своя писмен отговор на предложенията на Русия за гаранции за сигурност и е взела предвид позицията на Киев. Това заяви ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент Нед Прайс на редовен брифинг, предаде ТАСС.

"Що се отнася до Украйна, ние не само ги информирахме и ги запознахме с това, което ще има в този доклад, но и директно поискахме тяхното мнение и го включихме в нашия доклад“, каза дипломатът. Той за пореден път потвърди, че в случай на предполагаема „инвазия“ на Руската федерация в Украйна, ще има „бърз, твърд и единен отговор не само от Съединените щати, но и от техните съюзници и партньори“. Американските власти все още не са предали на Руската федерация своя писмен отговор на руските предложения, каза Прайс. „Отговорът все още не е изпратен в Москва, но мога да ви уверя, че веднага щом бъде изпратен, ние ще ви информираме“, каза той. Писмените отговори от Съединените щати ще се занимават с области на възможно взаимодействие между Москва и Вашингтон, каза Прайс.

Според него документът „ясно ще идентифицира области, в които може да има някаква полза от сътрудничеството и където може да се постигне напредък, когато става въпрос за укрепване на трансатлантическата сигурност, когато става въпрос за укрепване на колективната сигурност, когато става въпрос за премахване на някои от опасенията, изразени от Русия. Дипломатът добави, че в писмените отговори "няма да има изненади". „Няма да има изненади за НАТО, за нашите европейски съюзници и за украинските партньори“, каза Прайс.

"Бяхме много ясни в конкретни области, независимо дали става въпрос за разполагането на ракети, за прозрачност, за военни учения или по-широки мерки за контрол на въоръженията, където, когато се подходи заедно, има потенциал за повишаване на колективната трансатлантическа и по-широка сигурност“, каза говорителят на американското външно министерство.

Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 18 гласа.

Свързани новини