Отидете към основна версия

2 496 18

Ердоган с покана до Путин да посети Турция

  • турция-
  • русия-
  • реджеп ердоган-
  • владимир путин

По-рано турският президент заяви, че възнамерява скоро да посети Украйна, като не изключи, че може да проведе телефонни разговори с руския си колега

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Тайип Ердоган заяви в сряда, че е поканил руския лидер Владимир Путин да посети страната.

"Поканихме г-н Путин в нашата страна. Искаме да предприемем някои стъпки за организиране на двустранната ни среща", каза той по канала NTV. Според Ердоган той би искал да обсъди двустранните отношения с президента на Руската федерация.

Той също така потвърди готовността на Анкара, "ако и двете страни желаят" да приеме президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Владимир Зеленски, за да могат те "да продължат да възстановяват атмосферата на мир".

Междувременно на 24 януари прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков заяви, че Кремъл не разполага с конкретни данни за възможността за среща между руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган.

По-рано турският президент заяви, че възнамерява скоро да посети Украйна, като не изключи, че може да проведе телефонни разговори с руския президент Владимир Путин или да отиде на посещение в Москва.

Миналата седмица говорителят на турския лидер Ибрахим Калин каза, че Ердоган е поканил президентите на Русия и Украйна в Турция, за да "уредят различията" между двете страни. Миналата година Ердоган многократно заявява желанието си да участва в уреждането на кризата между Москва и Киев. По време на телефонни разговори през декември 2021 г. Путин посочи на Ердоган, че Украйна продължава разрушителна линия, насочена към нарушаване на споразуменията от Минск.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: