26 Януари, 2022 19:43 6 123 80

Гърция харчи милиарди за ново въоръжение. Защо?

  • гърция-
  • турция-
  • егейско море-
  • армия

Атина форсира военните си разходи за пръв път след финансовата криза, заради която от 2009 до 2018 г. Гърция почти не бе харчила пари за ново въоръжение

Гърция харчи милиарди за ново въоръжение. Защо? - 1
Снимка: shutterstock

Нови бойни кораби, изтребители и хеликоптери: гръцкото правителство изпълнява мащабна инвестиционна програма за въоръжаване. Никога преди страната не е харчила повече пари за отбрана. Какви цели преследва Атина?

Гърция се въоръжава усилено. Страната иска да се превърне във водещата военна сила на южния фланг на НАТО и за целта Атина е готова да похарчи гигантски суми. Гръцките оръжейни покупки особено радват доставчиците в САЩ и Франция. А успоредно с оръжейните доставки Гърция сключи с Франция и САЩ и договори за военно сътрудничество.

Само преди няколко дни шест новозакупени френски изтребителя пристигнаха в Гърция и направиха истинско шоу в небето над Атина, преди да се приберат в базата си. Миналата година гръцкият премиер Кириакос Мицотакис сключи сделка с френския президент Еманюел Макрон за закупуването на общо 24 изтребителя „Рафал“. С тяхна помощ Гърция възнамерява да усили военното си присъствие в Средиземно море – едно намерение, на което и САЩ, и Франция гледат с много добро око. Атина има договор и за закупуването на три свръхмодерни френски фрегати, които ще попълнят нейния ВМФ през 2025-2026 година. Гърция иска да закупи от Франция и пет нови корвети.

Втора по разходи за отбрана след САЩ

Страната форсира военните си разходи за пръв път след финансовата криза, заради която от 2009 до 2018 г. Гърция почти не бе харчила пари за ново въоръжение. През миналата година ги увеличи петкратно - от 500 милиона на 2,5 милиарда евро, а тази година ще ги увеличи дори седемкратно спрямо 2020-а – на 3,3 милиарда евро. С това Гърция става втората след САЩ страна в НАТО по разходи за отбрана като процент от БВП.

Френският президент Макрон вече обеща подкрепа за Гърция. Нека не забравяме обаче, че френските енергийни концерни проявяват голям интерес към газовото находище източно от Крит, към което сериозни апетити демонстрира и Турция.

Гърция се стреми да стане нов бастион на южния фланг на НАТО, измествайки от това място Турция. Защото редица западни държави са недоволни от оръжейните сделки на Турция с Русия и от авторитарното поведение на президента Ердоган и вече се съмняват дали Анкара е благонадежден натовски партньор.

Атина активира военното си сътрудничество и със САЩ. Американците ще ремонтират и модернизират 84 гръцки изтребителя Ф-16, а се надяват Атина да поръча и от новия стелт изтребител Ф-35. Гърция вече закупи и седем американски хеликоптера „Сикорски“ за своя ВМФ.

Засилена активност от страна на Турция

Конфликтът с Турция заради находищата на природен газ в Източното Средиземноморие, както и агресивното, провокативно поведение на съседната държава просто не оставят на Гърция никакъв друг избор, твърдят правителствени източници в Атина.

„През 21 век въоръжаването е тема на мира“, каза Мицотакис при посрещането на френските изтребители на военното летище Танагра край Атина. Премиерът многозначително добави, че няма място както за фалшификации на историята и географията, така и за провокативни ужилвания, особено когато техен източник е съседна държава.

Той има предвид нарастващото напрежение с Турция. През последните години Анкара на два пъти се обръща към ООН с искането на Гърция да бъде отнет суверенитетът над редица гръцки острови в Егейско море, защото били прекалено милитаризирани. От своя страна Гърция обвинява Турция, че държи край своите западни брегове най-голямата флота в Средиземно море. Сателитни снимки на „Гугъл“ доказват това твърдение. Когато човек има такава сериозна военна заплаха пред вратите си, острови като Самос и Лесбос просто няма как да останат без военна закрила, казва гръцкият министър на отбраната Никос Дендиас.

Освен това турски изтребители в последно време най-редовно нарушават гръцкото въздушно пространство. И прелитат не просто над безлюдни скали в морето, а над населени гръцки острови. В отговор Гърция всеки път вдига своите изтребители с цел евентуално прихващане. Атина непрекъснато повтаря, че действията на турската авиация са сериозно нарушение на международното право.

„Някои се питат защо Гърция се въоръжава. Но подобна активност е абсурдна и не се е случвала никога досега в рамките на НАТО“, казва пред агенция ДПА представител на гръцките въоръжени сили. „Само за сравнение: Какво би станало, ако британски изтребители без предварително оповестяване прелитат над остров Зюлт, а Лондон на всичкото отгоре поставя под въпрос териториалната принадлежност на този остров към Германия?“ – казва още офицерът. Гърция многократно сигнализира и в рамките на ЕС за поведението на Турция, което Евросъюзът в отговор осъди.

А от турска страна реториката става все по-агресивна. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заплашва, че Турция щяла да се срещне с Гърция „дори на бойното поле, ако се наложи.“ Вярно, че турската армия е по-многочислена от гръцката, но военни експерти твърдят, че ако Гърция се екипира и с Ф-35, това ще наклони везните в нейна полза – особено във въздушното пространство над Егейско море. Както е известно, Турция също искаше да закупи 100 машини от този тип, но американците спряха доставката заради сделката на Анкара с Русия за зенитно-ракетния комплекс S-400.

Преден пост на НАТО

Допълнително към военната база на остров Крит американците усилват военното си присъствие и в северния гръцки пристанищен град Александруполис. Наблюдателите имат готово обяснение за тази активност: от Александруполис има пряка сухопътна връзка през членките на НАТО България и Румъния за евентуално транспортиране на оръжейна техника примерно към границата на Украйна. Това раздвижване не остава скрито от погледа на Москва. „Разбира се, че сме наясно в какво отношение американците искат да използват това пристанище“, с тези думи медиите цитират руския външен министър Сергей Лавров след разговорите му с неговия гръцки колега Никос Дендиас.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън похвали наскоро Гърция като особено „благонадежден партньор“ и „стълб на стабилността“ в района на Източно Средиземно море. А едно издание, близко до Пентагона, пише, че Гърция е новият преден пост по югоизточния фланг на НАТО – роля, която доскоро се приписваше на Турция.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    44 7 Отговор
    Заемите от Франция се дават за оръжие от Франция 😅

    Коментиран от #24, #36

  • 2 🇧🇬🤝🇬🇷

    28 41 Отговор
    Гърция и България се превъоражават и ще бомбят Одрин.

    Коментиран от #35, #67, #68

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ЕРДОГАН

    46 43 Отговор
    НЯМАТ ШАНС СРЕЩУ ТУРЦИТЕ

    Коментиран от #13, #48

  • 5 ФактЪ

    23 5 Отговор
    Заради едни “полезни изкопаеми” на границата с Турция.
  • 6 Kiro kirika

    63 15 Отговор
    Браво на французите. Плашат гърците,че Турция ще ги завземе и в същото време им продават оръжията си,а гърците теглят милиарди за да ги дават на французите. Както и ние теглихме милиарди заем,за да се сдобием с ефки(а дали някой е виждал тези ефки на снимка,дали няма някой снимка от някой архив)
  • 7 КАК ?

    55 15 Отговор
    Как мързелива и фалирала Гърция харчи милиарди ?? Че те сега даже и туризъм нямат - основното, с което се препитават. Ако не е европейския съюз и немската икономика да налива парите там ще са по-бедни от нашите роми
  • 8 Гост

    43 9 Отговор
    Харчи щото има. Има щото там няма ГЕРБ. Наща армия отиде в няколко човека.
  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    40 8 Отговор
    Гърците имат най мощния търговски флот в света.....Те могат да си позволят това,защото пенсионерите им живеят,като махараджи сравнени с бг-пенсионери.там това е естествен процес.Богатия пази-богатството си!В бг въоръжаването е за сметка на тези Българи,които бяха вкарани в кофите за отпадъци ,както и за неистовото мръзнене на повечето Данъкоплатци,предпочитащи студа пред задлъжняването на топло и чез!

    Коментиран от #30

  • 10 Абе

    19 6 Отговор
    имат "84 гръцки изтребителя Ф-16" пък ние се скръндзим за 16 бройки хихи

    Коментиран от #18, #44

  • 11 FEFE

    36 11 Отговор
    Войни се печелят вече с безпилотни дронове
  • 12 Прави са

    30 14 Отговор
    Гьрците защото знаят и виждат какьв алчен за чужди територии и земни залежи имат като комшия.Той постоянно гледа вьв нивата на комшията защото там има петрол и газ.Затова се вьорожават защото скоро ще има патаклама.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 kjl

    29 17 Отговор
    Гърция "харчела" рекордно!!! Какво харчи Гърция? Гърция е с 240 % гългове!!! Тя няма пари. Тя е фалирала отдавна. Единствено Япония е по-задлъжняла от Гърция. Това е все едно да "продаваш" алкохол на безработен алкохолик. Пишеш в тефтера на вересия, после опрощаваш..... или ще имаш да вземаш чрез съдия изпълнител. Ще им вземат всичко на гърчолята. Ще ги ошушкат до голо. Върхушката взема подкупите и "купува". Който си мисли, че прави бизнес по този начин, лъже себе си ....или някой друг! Скоро идва видов ден и ще разберем,кой, кого изработва.
  • 16 Гръцки пдоли

    30 24 Отговор
    Защото Гърция никога не иска да стане турска провинция като други страни наоколо. Турците се страхуват от гърците и от силата на гръцките въоръжени сили. Иначе отдавна щяха да нахлуят, за да направят, както се казва, земите до Солун и Беломорието с островите му турски. Това искат турците и това е, че никога няма да получат.

    Коментиран от #71

  • 17 Може Може

    33 33 Отговор

    До коментар #13 от "Aлфа Bълкът":

    Не знам къде се слагаш до гърците, когато те не те броят за човешко същество. Нито гърците са владели турците,нито българите са владели турците. А турците са господствали над двата народа взети заедно поне половин хилядолетие,не е половин година или сто години,а половин хилядолетие. Колко поколения са това

    Коментиран от #27, #33, #39

  • 18 хмм

    17 1 Отговор

    До коментар #10 от "Абе":

    не 84 а 150 ф-16 имат, 40 мираж 2000, купуват 24 рафал а имат и по стари ф-4
  • 19 Мехмед

    21 24 Отговор
    Гърция харчи също така и за памперси за армията си.
  • 20 Аз съм Ицу продавам пица

    26 6 Отговор
    Забележете срока на доставка на Рафаелите и фрегатите. Ние можеше досега да се сдобием с такива бойни самолети и фрегати. Грипени и Gowind примерно, което беше препоръка на военните експерти, но в последните 30 год. се мисли само за лапачката от комисионните. Когато се купува скъпо военно оборудване трябва да се мисли стратегически. Една евентуална пакетна сделка за закупуване на самолети и фрегати съвместно на България и Гърция от Франция може значително да намали цената. Освен това може да се използва значително по-добре развитата база за обучение и поддръжка на техниката в Гърция. Поддръжката, обучението и доставка на резервни части е много по-скъпо от САЩ заради дистанцията и митата, тъй като пристигат от страна извън ЕС. Много по-добре можеше да изглеждат днес нещата в армията ако политиците ни бяха родолюбиви и далновидни, но вече е прекалено късно.
  • 21 Алоу

    27 22 Отговор
    Турските коментатори, ако се интересуваха от плачевното финансово положение на своите сънародници, а не на гърците, щяха да направят голяма услуга на своята финансово опустошена родина Турция, която харчи значителни пари за военна техника, докато турският народ е гладен и на студено.

    Коментиран от #23, #25, #28

  • 22 Despina Vandi ФЕН

    15 3 Отговор
    Гърция се приготвя за 3 световна война!
  • 23 Царски ум

    21 24 Отговор

    До коментар #21 от "Алоу":

    Турският народ си е много добре да ти кажа!
  • 24 Jacques Yves Moineau

    24 5 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Винаги е било така..... Моше с един танк гони Али из пустинята. От време на време Али се обръща и пуска по един откос с калашника. По едно време Али спрял да бяга. Моше излиза от танка и пита: Али да не ти свършиха патроните?
    -Аха- отговаря Али
    - Да ти продам малко?
  • 25 Хахаха

    29 13 Отговор

    До коментар #21 от "Алоу":

    А бе коментаторче,не знам кои визираш за бедни. Наскоро български общини спряха уличното осветление от безпаричие,а от днес Бургас спря тролеите,пак от безпаричие.Защо не си гледаш босите нозе,а си тръгнал да се смееш на обувките на турчина

    Коментиран от #37

  • 26 ема

    21 12 Отговор
    Ханса дава пари на Гърция а те ги дават на Американците.(имаха дълг от 320 милиарда Евро ) За каувбоите престъпници тези пари " са добри дошли" с лъжи , невярна информация и обещания убедиха ги ,че Турция или Русия може да ги " нападне" .Гърция с кого ще воюва ? С Русия, Китай или Турция. С няколко милионото си население от които по-голямата част са пенсионери как и срещу кого не се знае.
  • 27 История

    24 12 Отговор

    До коментар #17 от "Може Може":

    не турците, момчето ми, а цялата тази близкоизточна паплач. А турцита сами ... Одрин, а? непревземаемата крепост, а? от една млада и неопитна армия :) мълчи по-добре

    Коментиран от #34

  • 28 смешко

    19 7 Отговор

    До коментар #21 от "Алоу":

    Турция колкото и да харчат за армията си,тя си е тяхна,харчат за себе си. Нали знаеш приказката, който не храни своя армия,храни чужда. А сега се приготви за още хиляда американски войници да храниш заделяйки от залъка си, защото току що пристигнаха
  • 29 Епа

    14 8 Отговор
    Да беха си купили машини за чистене на сняг,а не самолети.Оше са блокирани по пътищата.Много са зле там от природните феномени.На гърците война не им трябва.20 санта сняг е достатъчен .
  • 30 Хммм

    17 7 Отговор

    До коментар #9 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    По-горе един коментиращ ти го е написал. Гърция харчи парите на европейските данъкоплатци, в това число и твоите. Ако не е ЕС да им налива кинти доро (даром) теглят и заеми, ще са по беввдни и от нашите ц@@ани! Олигарсите им ( корабостроителниците) всичко заминава за САЩ! За гръцкото лоби в САЩ! Дълга им е 207% от БВП! Невъзвращаем дълг, няма и да го върнат. И Гърция ще стане собственост на Германия. Те дори сега гърци се оплакват, че като идвали германци на туризъм им били викали:това тук е нашо:)))
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Бою

    9 4 Отговор
    Че то и ние дадохме два милиарда за едни снимки на самолети . Да не ми се хвалят Гърците.
  • 33 Алфa Вълкът

    40 18 Отговор

    До коментар #17 от "Може Може":

    Турците са владели дедовия! Турция е създадена 1921 ли втора ли година и си преписва чужда история! Турция е една измислена държава чието падение се вижда. Колкото по-бързо приключи историята с Крим, толкова по-бързо ви идва краят. Ще ви върнат 20г назад! Сирия, Афганистан, Турция, Ирак ще сте един дол дренки, може да се появи и Кюрдистан скоро!

    Коментиран от #38, #61

  • 34 Може Може

    15 11 Отговор

    До коментар #27 от "История":

    А за двадесет годишния Султан, който превзе Константинопол и превърна Света София в джамия.,а града в Истанбул, историко. Тук говорим за половин хилядолетие на три континента,а ти ми разправяш приказки за едно градче
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Смех

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Явно си ми тъ пичко като франция дава парите какви оръжия да се купуват немски ли?
  • 37 Реално

    10 5 Отговор

    До коментар #25 от "Хахаха":

    Има много гладни и бедни навсякаде по света и ще става още по зле .Турция не прави изключение тя сьщо има много хора които нямат пари за елементарни нужди.Чета вьв коментарите на Турски граждани които са вьв лошо положение.Но пак казвам че от лошо има по лошо и то предстои.
  • 38 Може Може

    12 16 Отговор

    До коментар #33 от "Алфa Вълкът":

    А ти къде си седем века???200 години е Гърция,500 години е Турция.

    Коментиран от #52

  • 39 Bulguri

    11 16 Отговор

    До коментар #17 от "Може Може":

    Тез маймуни реват за още 500 години
  • 40 666

    14 11 Отговор

    До коментар #35 от "Bulguri":

    абре последно го ядохте 1912 и със събути шалвари скачахте в босфора,ако се наложи пак ще скачате

    Коментиран от #53

  • 41 Пловдив

    4 2 Отговор
    Айде и тия колеги ги лъзнаха по пързалката ...3.3 милиарда евро ....Густоооо
  • 42 5666

    18 4 Отговор
    Гърците се подготвят, защото Турция е истинския враг за нас двете държави. Когато турците искат да разширят жизненото си пространство в хаоса на войната, която американците подпалват сега, ние ще сме първите които ще го изядем. Русия била заплахата месните ястреби разправят

    Коментиран от #62

  • 43 Млад и страстен

    2 2 Отговор
    Извинете може ли да ми уредите живота , както аз ви кажа?
  • 44 Ел Греко

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Абе":

    Грешка си, доста повече са...
  • 45 5иция

    8 7 Отговор
    D W пак се е ПРЕСТаРАЛО да хвсли гърците.
  • 46 ТЕБЕНАГЪЗОС

    1 1 Отговор
    писна ми!
  • 47 упадък

    2 1 Отговор
    От тук казват ясновидци и светци, че ще започне ТСВ. Първо между нашите съседи. После други ще се включат.И след 6 месеца спокойствие започва с пълна сила.Това е казано преди много години ,така че склонен съм да вярвам.
  • 48 Ей турке

    14 6 Отговор

    До коментар #4 от "ЕРДОГАН":

    За твое щастие турските генерали са по-сериозни от турските коментатори и не са посмели да направят нищо в ущърб на гърците, защото знаят какво ще се случи в Турция. Политическата система на Турция и народът не са подготвени и няма да издържат на национално поражение - историческа катастрофа. Ще помниш шамара, който ще изядеш, и ще се страхуваш, 1000 години.

    Коментиран от #50

  • 49 Т.е.

    2 2 Отговор
    НАТО се свива и отстъпва 😂😂😂
  • 50 потурчо

    11 9 Отговор

    До коментар #48 от "Ей турке":

    Има един шамар и се нарича Османски, който го е ял веднъж и бяга като дявол от тамян.
  • 51 5иция

    3 1 Отговор
    Много ми се ПРЕСТаРАвате и коментирсщите
  • 52 Aлфа Bълкът

    32 6 Отговор

    До коментар #38 от "Може Може":

    Нито Гърция, нито Турция, 180г източноримска империя и 450г Османска империя, но ни има и днес, имало ни е и преди това! Не сме заровили глава в пясъка и да правим нова държава! Къде ти е османската империя, къде ти е Византия? Те и арменците могат да се свързват с Византия, арменците имат 5 императора по времето на Византия! Бедна ти е общата култура момче!
  • 53 Струва ми се, че последно го

    3 7 Отговор

    До коментар #40 от "666":

    Изядохте 1913 а гърците го ядат на всеки 50 години ;)))))

    Коментиран от #55

  • 54 От 29.05.1453 всяко

    7 9 Отговор

    До коментар #31 от "Фаталния ход":

    Всяко гръцко поколение преживява турско унижение. Готви се, наближава 😂😂😂😂

    Коментиран от #56

  • 55 666

    10 4 Отговор

    До коментар #53 от "Струва ми се, че последно го":

    Е тук си прав,ама колкото и германците да ни наричат питбула на балканите,един срещу всички е трудно,едновременно през 1913 пердашехме и турци,гърци и сърби,ама пусти власи минаа на техна страна,,удариха ни от север и много ни станахте

    Коментиран от #60

  • 56 666

    12 3 Отговор

    До коментар #54 от "От 29.05.1453 всяко":

    Тук се намесвам,не че съм защитник на гърците,ама право да гледаме------ 300 хил.шалварести в продължение на почти век обсаждат и атакуват Константинопол,който е защитаван от 10хил. гарнизон и най накрая през 1453 пада,само век и половина по рано 20 хил. кръстоносци само за два дена превземат града, е същите кръстоносци малко по късно Калоян ги наказва,мъ това е друга тема

    Коментиран от #58, #59

  • 57 Вроденият атавистичен страх

    8 7 Отговор
    На гърците от турците ги кара да замятат поличките и да се навеждат на всеки който им обещае някаква подкрепа. Скоро всеки работещ грък ще дава половината от заработеното на френската и американската военни индустрии.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Посмали мЪнго

    4 5 Отговор

    До коментар #56 от "666":

    Преди Фатих Мехмед има само две неуспешни турски обсади. Толкова колкото имат и българите 😂😂😂. Но както казват римляните fortuna favet fortibus.
  • 60 Да да знаем

    2 6 Отговор

    До коментар #55 от "666":

    Само на българите им е трудно срещу много 🤣
  • 61 Е под чие робство си бил тогава

    6 14 Отговор

    До коментар #33 от "Алфa Вълкът":

    Цели 5 века 😳😳😳😳😳
  • 62 ComfortablyNumb

    6 1 Отговор

    До коментар #42 от "5666":

    България само се поставя в това жалко положение да бъде награда за победителите в следващата голяма война ... Знаем вси1ки наоколо ни с аврагове но и вси1ки се въоръжават да ги изброим - гърци , турци , сърби и румънци ... най смешното е че България е в чудесно положение почти без лоши ходове, е някой лоши съществуват и ние точно по тях работим... Гърция и Турция рано или късно ще се хванат за врата а България ще заеме позиция ( с Гърция вероятно, грешка която сме правили многократно в историята, глупавите не се учат ... ) а България просто трябваше да подържа адекватна поне армия за времето когато се сяда на масата за преговорите с омаломощени Гърция и Турция .... но не - ние нямаме танкове, нямаме самолети, нямаме кораби, нямаме ПВО... и така се постваме в ролята да сме наградата за победителя които великите сили трябва да омилостивят с някаква придобивка... Виждам Пловдив гръцки ( това е вариант дори гърците да не победят например като компенсации за загуби към Турция..) , но то стигне ли се до там Русия ще е окупирала останалото от България , така че русофилите спете спокойно не ни трябва армия нали по тая задача работим!?

    Коментиран от #63

  • 63 По добре бегето да бъде разпределено

    4 8 Отговор

    До коментар #62 от "ComfortablyNumb":

    На съседите си и така територията ше се развива иначе ше продължава да бъде клоака под бг управление а на мене ми е все тая дали ше съм под турско или гръцко управление само искам да живея добре

    Коментиран от #65

  • 64 Сандо

    1 2 Отговор
    Сигурно защото им е малък дългът?Или акълът?
  • 65 ComfortablyNumb

    5 5 Отговор

    До коментар #63 от "По добре бегето да бъде разпределено":

    Проблема е че нито Турция нито Гърция са държави за пример... проблема е че България е по добро място и от двете и с по добра икономическа перспектива ... Няма майтап колко се увеличиха заплатите в Гърция последното десетилетие , риторичен въпрос , май николко докато в България се удвоиха ... само се иска малко армия не много да остане на картата България , но не ...
  • 66 SHKËNDIJA

    7 9 Отговор
    И на кой точно му пука за Етиопската Данайска дупка наречена Гърция?

    Коментиран от #79

  • 67 Оди Рипкай

    6 14 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬🤝🇬🇷":

    За 24 часа Турция ще превземе Балканите, а Гърция за 30 мин. Нас не ни броя изобщо със 2та самолета...... Много им се иска на гърците ама са слабички
  • 68 Оди Рипкай

    6 15 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬🤝🇬🇷":

    За 24 часа Турция ще превземе Балканите, а Гърция за 30 мин. Нас не ни броя изобщо със 2та самолета...... Много им се иска на гърците ама са слабички

    Коментиран от #69

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Истината

    7 16 Отговор

    До коментар #16 от "Гръцки пдоли":

    Ти сериозно ли си мислиш, че турците се страхуват от Гърция? Не са решили не са я прегазили!

    Коментиран от #75

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Има Пакт

    8 8 Отговор

    До коментар #71 от "Истината":

    Между България, Гърция, Сърбия, Румъния, ако Турция тръгне да напада някой от нас ще бъде размазана.
    Четирите държави имат два пъти повече военна техника от Турция! Турция 🦃 бай бай!

    Коментиран от #78

  • 76 извод

    7 5 Отговор

    До коментар #72 от "Жестоката истина":

    горките наивни националсоциалисти ислямисти турци са напълно неподозиращи, щетите които ще понесат, ще бъдат огромни и те абсолютно ще го заслужат хахаха навремето беше държава турция, както беше и османска империя, ще викат и реват хахаха
  • 77 Пътник

    2 4 Отговор
    Да не забравяме че фара в Александруполис е построен от Руснаци!
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Е дин

    2 0 Отговор
    Само не разбирам защо на снимката са съветски оръжия от отминала епоха.
Новини по държави: