Отидете към основна версия

2 377 22

Заплаха! Членове на "Ислямска държава" влизат в Европа и САЩ с фалшиви паспорти

  • ислямска държава-
  • тероризъм-
  • терористи

Нигер и Мавритания също са предпочитани дестинации, както и Украйна и Афганистан

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Процъфтяваща онлайн индустрия, специализирана в производството на фалшиви паспорти с официални визи и печати за пътуване, предлага на хора, свързани с "Ислямска държава", възможността да напуснат Сирия и да отидат в ЕС, Великобритания, Канада и САЩ. Това показва разследване на "Гардиън".

Една от тези мрежи е ръководена от узбекистанец с екстремистки връзки, живеещ в Турция. Той продава висококачествени фалшиви паспорти за до 15 000 долара. В поне 10 случая, за които "Гардиън" знае, хора, които незаконно са преминали сирийската граница в Турция, са използвали именно неговите продукти.

Продавачите твърдят, че ЕС е най-популярната дестинация, но и в поне два случая хора са успели да пътуват от Истанбул до Мексико с фалшиви руски паспорти и оттам незаконно да преминат границата със САЩ. Нигер и Мавритания също са предпочитани дестинации, както и Украйна и Афганистан.

Бизнесът на узбекистанеца върви толкова добре, че наскоро той открива нов канал в приложението за криптирани съобщения Telegram с официалното име "Istanbul Global Consulting".

"Не питам за това от коя група е някой. Готов съм да работя с всеки. Не е моя работа да преценявам кой е лош и кой не. С това трябва да се занимават службите за сигурност", пише мъжът в чат с журналист от "Гардиън", който се представя за заинтересован клиент.

Разрастващата се търговия предполага, че опасни екстремисти може да се изплъзнат от радара на службите за сигурност по света, да избегнат правосъдието за минали престъпления и потенциално да продължат терористичната си дейност в страни, различни от Сирия.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: