Отидете към основна версия

5 204 58

САЩ: Напуснете страната

  • беларус-
  • сащ-
  • дипломати-
  • русия-
  • украйна-
  • европа

САЩ разпоредиха семействата на американските правителствени служители да напуснат Беларус

Снимка: Shutterstock

САЩ разпоредиха семействата на американските правителствени служители в Беларус да напуснат страната. Причината е нарастващото напрежение между Вашингтон и Русия заради Украйна, предадоха световните агенции.

По същите причини е отправено е и предупреждение към американците да не пътуват до Беларус. "Заради нарастването на необичайната и обезпокояваща руска военна активност близо до границата с Украйна, американските граждани, намиращи се в Беларус или обмислящи да пътуват до Беларус, трябва да бъдат наясно, че ситуацията е непредвидима и в района има засилено напрежение", се казва в съобщение на Държавния департамент.

Американската посланичка в ООН Линда Томас-Грийнфилд обвини Русия, че иска да разположи в началото на февруари над 30 000 войници в Беларус, близо до Украйна. "Имаме доказателства, че Русия възнамерява да увеличи присъствието си на повече от 30 000 военнослужещи" в Беларус, близо до границата с Украйна, в началото на февруари, заяви тя на заседание на Съвета за сигурност на ООН. Те ще се намират "на по-малко от два часа на север от Киев", отбеляза тя и допълни, че Русия е разположила в Беларус 5000 войници, включително специални сили, с ракети и с батареи за противовъздушна отбрана.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 30 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: