Отидете към основна версия

5 673 79

Румъния: Русия казва абсурдни неща

  • украйна-
  • русия-
  • нато-
  • война-
  • румъния-
  • богдан ауреску-
  • ракети-
  • полша-
  • девеселу-
  • сащ

Румъния е готова да позволи на Русия да провери дали има офанзивни ракети

Снимка: БГНЕС/ EPA; Военно учение на Беларус и Русия

Румънският външен министър Богдан Ауреску заяви в интервю за американската телевизия СиЕнЕн (CNN), че противоракетният щит в румънската военновъздушна база Девеселу е строго отбранителен, съобщава телевизия Диджи 24, предаде БТА.

Изявлението на Ауреску идва след изказването на руския президент Владимир Путин, че ракетните установки в Румъния и Полша са заплаха за Русия. Румънският първи дипломат заяви също, че Румъния ще позволи на руснаците да се уверят сами дали там има или не офанзивни ракети. Ауреску съобщи също пред СиЕнЕн, че в Букурещ утре ще бъде организирана среща на външните министри от страните от Източния фланг на НАТО, в която ще участват и външните министри на Франция и Украйна. "Путин каза още веднъж, че противоракетният щит в Румъния и в Полша представлява заплаха за сигурността на Русия. Това изцяло не отговаря на истината. Абсурдно е да твърдиш, че една строго отбранителна система, която не е замислена срещу Русия, а срещу възможни ракетни заплахи извън евроатлантическото пространство, представлява заплаха за Русия. Готови сме да позволим на Русия да провери дали в Румъния има офанзивни ракети. Няма, това е сигурно", каза румънският първи дипломат пред СиЕнЕн.

На въпрос относно искането на президента Путин за изтегляне на войниците на НАТО от България и Румъния, Богдан Ауреску отговаря, че от румънска гледна точка по този въпрос не може да бъде проявена никаква гъвкавост. "Категорично не!", каза румънският външен министър и посочи, че това е свързано с евроатлантическите ценности в Румъния. "Затова ние бяхме тези, които поискахме укрепване на присъствието на НАТО в Румъния", посочи Ауреску.

На 3 февруари министрите на външните работи от т. нар. Букурещка деветка (България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия) ще имат среща в Букурещ, за да обсъдят ситуацията в региона. В срещата ще участват също външният министър на Франция Жан-Ив льо Дриан, който е на официално посещение в Румъния днес и утре, и украинският външен министър Дмитро Кулеба, който бе поканен от румънския първи дипломат. "Разговорите ще бъдат посветени на ситуацията със сигурността в наше съседство, в Черноморския регион. Същевременно украинският външен министър ще се присъедини към нас на тази среща. Ще имаме възможност да обсъдим начините, чрез които можем да продължим да насърчаваме диалога и да намалим напрежението в региона", каза румънският първи дипломат.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 34 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: