Last news in Fakti

2 Февруари, 2022 19:51 1 765 27

Румънският президент: Трябва да бъдем много добре подготвени за агресивни действия, включително хибридни атаки

  • румъния-
  • клаус йоханис-
  • нато-
  • сигурност-
  • европа-
  • заплаха-
  • русия

Румъния е решена да развива и да продължи да модернизира военните си способности

Румънският президент: Трябва да бъдем много добре подготвени за агресивни действия, включително хибридни атаки - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Рисковете и заплахите за регионалната сигурност, европейската и евроатлантическата сигурност се увеличиха, заяви президентът Клаус Йоханис днес в Къмпия Турзий, отбелязвайки, че Румъния трябва да бъде много добре подготвена "да противодейства на агресивни действия", съобщи специално за БТА агенция Аджерпрес.

"Преминаваме през изключително напрегнат период, в който рисковете и заплахите за регионалната, европейската и евроатлантическата сигурност, включително за сигурността на Румъния, се увеличиха. Тенденциите на връщане към силовата политика и оспорване на настоящия либерален международен ред, както и на европейската архитектура на сигурността, изградена след Студената война, са очевидни. При тези обстоятелства ние трябва да бъдем много добре подготвени да противодействаме на агресивни действия, включително хибридни действия, например в киберпространството. Румъния действа твърдо и последователно за засилване на солидарността и единството на НАТО, а трансатлантическата връзка представлява основен елемент за поддръжка на съюзническата сплотеност", заяви държавният глава след посещение в 71-ва военновъздушна база "Генерал Еманоил Йонеску" в Къмпния Турзий, окръг Клуж.

Той добави, че военната база в Къмпия Турзий е много важна за румънската армия. "Радвам се да видя, че имаме конкретни резултати от процеса на модернизация на военновъздушните сили, но също и на сухопътните сили, два базисни компонента на нашата армия", заяви президентът Йоханис. Клаус Йоханис добави, че Румъния е предприела първите мерки за модернизиране на въоръжените си сили от началото на 2015 г., когато беше подписано политическо споразумение за отпускане на 2 процента от БВП за отбрана за период от най-малко 10 години. "От тогава в съответствие с решенията, с които Румъния се е ангажирала в рамките на Северноталнатическия алианс, ние полагаме постоянни усилия да имаме най-модерното оборудване и да оптимизираме подготовката на военните структури чрез учения с все по-голяма сложност, включително в съюзнически формат. Настоящият контекст в нашето непосредствено съседство още веднъж доказва, че тези мерки са необходими", посочи Йоханис.

"Скъпи военнослужещи, румънската армия е фундаментална институция на държавата, винаги посветена на защитата на независимостта, целостта и националния суверенитет на Румъния. Моралните ценности, на които нейната бойна сила се основава - честност, родина, дълг - представляват основите на мисията на всеки военен. Военновъздушните сили имат важна роля в укрепването на отбранителния капацитет на нашата страна и са способни да изпълняват сложни мисии за защита на румънското въздушно пространство, както и да провеждат транспортни мисии на големи разстояния. Новите типове самолети, които влязоха на въоръжение в армията, особено самолетите Ф-16, позволяват изпълнението с висока ефективност на всички специфични мисии. Процесът на модернизация на военновъздушните сили няма да спре дотук, имаме предвид да купим и самолети от последно поколение Ф-35", каза президентът.

Той подчерта, че Румъния е решена да развива и да продължи да модернизира военните си способности съгласно ангажиментите, поети в рамките на Северноталнатическия алианс. "Същевременно ние ще продължим да обръщаме повече внимание на повишаването на оперативния капацитет на всички военни структури, както чрез национални усилия, така и в многонационален контекст. Продължаването на стратегическите усилия на Румъния да гарантира териториалната цялост и сигурността на гражданите си, както и да осигурява подкрепа на страните съюзнички и партньорки съгласно поетите международни ангажименти, е приоритет на външната политика и политиката на сигурността на страната. Същевременно увеличаването на устойчивостта както на нивото на военните структури, така и на нивото на обществените институции и обществото като цяло, представлява основна посока на действие, включена в прилагането на Националната стратегия за отбрана на страната", заяви Йоханис.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прасчо

    15 3 Отговор
    Ко туй на снимката полувин Ф-16 излязъл в открития Космос.
  • 2 Последния Софиянец

    27 4 Отговор
    Да бе!Добре подготвени като при Сталинград.ха ха ха ха ха ха ха

    Коментиран от #4, #24

  • 3 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    27 3 Отговор
    абе миналия път ви простиха ама сега не се знае!
  • 4 БИТКАТА при СТАЛИН ГРАД

    7 13 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    На двама човека по една пушка и един пач от 5 патрона.
    Мобилизирани руснаци ги докарват във вагони, а до града в лодки, които са обстрелвани от немски самолети.
    Настъпват срещу окопали се немци и картечници, всеки побягнал да се връща бива полуден от руски картечен огън.

    Коментиран от #20, #22, #23

  • 5 Геро

    13 0 Отговор
    Най ме кефят материалите на автора на тази статия! Винаги, когато му напиша името с комплименти, и коментара ми се трие! СлучаЕност?!
  • 6 ДаЗдраПерМа

    17 1 Отговор
    моля по подробно на въпроса как Румъния ще гарантира териториалната цялост и сигурността на гражданите си в Украйна.
  • 7 Пехо

    17 1 Отговор
    С кое ще си подготвен ве мульо? С 5-те самолета проектирани 65-та година ли бе? С кашиците ли бе или с гемийките от СССР? Смешко. Държави на 5 ракети живот да се изказват официално е като 5 годишно цигане по мръсно бял потник без гащи да се заканва на командос от специалните части.
  • 8 Професора

    19 2 Отговор
    Сороснята ги заборчи качамачената нация и те станаха много лоялни плебеи!
  • 9 Николае Чаушеску

    21 2 Отговор
    Сигани от Карпатите!
  • 10 Аман бе

    21 1 Отговор
    Идиоти ! Просят си боя!
  • 11 КОНТРАТА

    21 1 Отговор
    Да не си и помислят за Молдова, че в Приднестровието ги чакат руските танкове!
  • 12 Абе Мамалиго

    20 1 Отговор
    Вие не разбрахте ли че сте Пушено месо.
  • 13 КОНТРАТА

    16 1 Отговор
    Циганеску за 15 години членство в ЕС и НАТО са забирчили нови 80 милиарда външен дълг.

    Коментиран от #18

  • 14 Някой ще направи

    12 0 Отговор
    пачки от продажба на оръжие
  • 15 С F-35 срещу хибридни атаки

    3 0 Отговор
    И срещу апетита на България да си върне Онгъла.
  • 16 az #Контрапропаганда

    16 1 Отговор
    А Сталинград? Господинът румънец помни ли какво се случи при Сталинград?
  • 17 3.14К

    16 1 Отговор
    Всеки европейски тъпанар ако не използва израза " хибридна атака", не е в състояние да си стукторира мисълта.
  • 18 Разумен

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "КОНТРАТА":

    Правете дългове, а не война. Един ден всички дългове ще бъдат нулирани.
  • 19 Европа

    13 0 Отговор
    фащ вън от Европа!
  • 20 Гошо

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "БИТКАТА при СТАЛИН ГРАД":

    И в резултат 300000 немци се предават в плен ,а колко остават по снега друг въпрос Филми гледаш и то такива с измишльотини ,демек американски
  • 21 След срещата

    10 1 Отговор
    с руската мечка мамалигата ще ви се струва деликатес. И вие сте изтривалката продажни под кукловод ата кампания на американците.
  • 22 Както и да е

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "БИТКАТА при СТАЛИН ГРАД":

    било резултата е фон Паулус е пленен заедно с 600 хиляди немци, и в края на краищата града е освободен от руснаците, а немците го духат заедно с мамалигите.
  • 23 наблюдаващ

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "БИТКАТА при СТАЛИН ГРАД":

    Колега,това е литературна измислица от сценария на филма"Враг пред вратата".Много от по-младото поколение се "образоват"от екраните.Истината е била много жестока,но героизмът на защитниците е бил кошмарен за вермахта!Винаги се сещам за интрвюто на германски ветеран от Сталинград:"...Франция я преминахме за две седмици,а в Сталинград за две седмици не можехме да преминем от единия на другия тротоар".За заградителните отряди,които са стреляли по своите отстъпващи войници-Първи го въвеждат германците,след масовото напускане на окопите под Москва 12.12.1942год.Зада прекратят паниката,Хитлер издава заповед : За дезертьорите да биват разстрелвани от заградителни отряди на сс , слеки картечници мг!

    Коментиран от #26

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Човек с памет

    0 0 Отговор
    Правилно говори Йоханис: всички трябва да са подготвени за хибридни атаки! Включително Армения, Русия, Китай, Тимбукту и Занзибар. Хибридните атаки са като да ти се изакат в ботуша. Неприятно е.
  • 26 пишман

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "наблюдаващ":

    Къде е Германия къде са ватниците Къде е еврото къде е рублята
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: