Отидете към основна версия

1 848 27

Румънският президент: Трябва да бъдем много добре подготвени за агресивни действия, включително хибридни атаки

  • румъния-
  • клаус йоханис-
  • нато-
  • сигурност-
  • европа-
  • заплаха-
  • русия

Румъния е решена да развива и да продължи да модернизира военните си способности

Снимка: БГНЕС/ EPA

Рисковете и заплахите за регионалната сигурност, европейската и евроатлантическата сигурност се увеличиха, заяви президентът Клаус Йоханис днес в Къмпия Турзий, отбелязвайки, че Румъния трябва да бъде много добре подготвена "да противодейства на агресивни действия", съобщи специално за БТА агенция Аджерпрес.

"Преминаваме през изключително напрегнат период, в който рисковете и заплахите за регионалната, европейската и евроатлантическата сигурност, включително за сигурността на Румъния, се увеличиха. Тенденциите на връщане към силовата политика и оспорване на настоящия либерален международен ред, както и на европейската архитектура на сигурността, изградена след Студената война, са очевидни. При тези обстоятелства ние трябва да бъдем много добре подготвени да противодействаме на агресивни действия, включително хибридни действия, например в киберпространството. Румъния действа твърдо и последователно за засилване на солидарността и единството на НАТО, а трансатлантическата връзка представлява основен елемент за поддръжка на съюзническата сплотеност", заяви държавният глава след посещение в 71-ва военновъздушна база "Генерал Еманоил Йонеску" в Къмпния Турзий, окръг Клуж.

Той добави, че военната база в Къмпия Турзий е много важна за румънската армия. "Радвам се да видя, че имаме конкретни резултати от процеса на модернизация на военновъздушните сили, но също и на сухопътните сили, два базисни компонента на нашата армия", заяви президентът Йоханис. Клаус Йоханис добави, че Румъния е предприела първите мерки за модернизиране на въоръжените си сили от началото на 2015 г., когато беше подписано политическо споразумение за отпускане на 2 процента от БВП за отбрана за период от най-малко 10 години. "От тогава в съответствие с решенията, с които Румъния се е ангажирала в рамките на Северноталнатическия алианс, ние полагаме постоянни усилия да имаме най-модерното оборудване и да оптимизираме подготовката на военните структури чрез учения с все по-голяма сложност, включително в съюзнически формат. Настоящият контекст в нашето непосредствено съседство още веднъж доказва, че тези мерки са необходими", посочи Йоханис.

"Скъпи военнослужещи, румънската армия е фундаментална институция на държавата, винаги посветена на защитата на независимостта, целостта и националния суверенитет на Румъния. Моралните ценности, на които нейната бойна сила се основава - честност, родина, дълг - представляват основите на мисията на всеки военен. Военновъздушните сили имат важна роля в укрепването на отбранителния капацитет на нашата страна и са способни да изпълняват сложни мисии за защита на румънското въздушно пространство, както и да провеждат транспортни мисии на големи разстояния. Новите типове самолети, които влязоха на въоръжение в армията, особено самолетите Ф-16, позволяват изпълнението с висока ефективност на всички специфични мисии. Процесът на модернизация на военновъздушните сили няма да спре дотук, имаме предвид да купим и самолети от последно поколение Ф-35", каза президентът.

Той подчерта, че Румъния е решена да развива и да продължи да модернизира военните си способности съгласно ангажиментите, поети в рамките на Северноталнатическия алианс. "Същевременно ние ще продължим да обръщаме повече внимание на повишаването на оперативния капацитет на всички военни структури, както чрез национални усилия, така и в многонационален контекст. Продължаването на стратегическите усилия на Румъния да гарантира териториалната цялост и сигурността на гражданите си, както и да осигурява подкрепа на страните съюзнички и партньорки съгласно поетите международни ангажименти, е приоритет на външната политика и политиката на сигурността на страната. Същевременно увеличаването на устойчивостта както на нивото на военните структури, така и на нивото на обществените институции и обществото като цяло, представлява основна посока на действие, включена в прилагането на Националната стратегия за отбрана на страната", заяви Йоханис.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: