Отидете към основна версия

2 616 32

Турция заплаши да спре "Дойче Веле"

  • дойче веле-
  • турция-
  • медии-
  • свобода на словото-
  • реджеп ердоган

Анкара ограничава свободата на словото

Снимка: БГНЕС/ EPA

Турция предупреди, че "Дойче Веле" и още две чужди медии трябва да получат разрешение за работа. В противен случай достъпът до платформите им ще бъде блокиран, съобщава "Ройтерс", предаде News.bg.

Висшият съвет за радио и телевизия (РТЮК) в страната е дал 72 часа за получаване на лиценз на сайтовете на турски език на "Дойче Веле" (Deutsche Welle), "Гласът на Америка" (Voice of America) и "Евронюз" (Euronews). Според Илхан Ташчъ, член на РТЮК и депутат от опозиционната Народнорепубликанска партия, обаче решението на Съвета е поредно посегателство върху свободата на медиите в Турция.

Повечето от общо деветимата членове на Висшия съвет за радио и телевизия са от управляващата партия. През последните години Турция затегна надзора над медиите, давайки на РТЮК възможност за голям контрол над цялото онлайн съдържание, което може да бъде и премахвано. По думи на Ташчъ истинската цел на РТЮК е контрол на свободата на медиите. Западът и правозащитните организации обвиняват правителството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че използва опита за преврат през 2016 г. като претекст за заглушаване на инакомислието. Управляващите обаче отричат обвиненията и твърдят, че тези мерки са необходими заради заплахите за сигурността на Турция.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: