Last news in Fakti

16 Юни, 2022 13:41 1 240 27

В Турция продължава погазването на свободата на словото

  • свобода на словото-
  • турция-
  • сирия-
  • журналисти-
  • диарбекир-
  • реджеп ердоган-
  • репресии

Ердоган превърна Турция в тоталитарна държава

В Турция продължава погазването на свободата на словото - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Шестнайсет журналисти са били поставени под арест в Диарбекир, след като заедно с още няколко свои колеги и други граждани били задържани преди осем дни в Диарбекир, съобщава турското издание Т24, предаде БТА.

Групата включвала общо 22-ма души, от които 20 журналисти. Те били задържани след обиски в жилищата им на 8 юни, а вчера са били изпратени на съда с искане на прокуратурата за налагане на мярка арест. Съдът е постановил продължаване на ареста на общо 16 души, всичките журналисти. При мерки за съдебен контрол са били освободени трима журналисти, един медиен служител и още едно лице.

Чрез адвоката на един от задържаните групата благодари на всички, които са се солидаризирали с нея. "Журналистите няма да забравят, няма да простят тази несправедливост. Вярваме в силата на истината, ще продължим да защитаваме правото на обществото да се информира, ако ще да останем последните на земята", посочва в пост в Туитър журналистическият синдикат ДИСК Басън-Иш.

Журналистите бяха задържани призори на 8 юни, а домовете и офисите им бяха обискирани. Според турски медии арестите са извършени в рамките на антитерористична операция срещу Кюрдската работническа партия (ПКК) - групировка, призната за терористична от Турция, ЕС и САЩ. Както се съобщава, полицията е предприела действията, след като изгледала 82 часа телевизионни записи, излъчени от Белгия и Великобритания, които, както се твърди, съдържали пропаганда в подкрепа на ПКК. Колеги на журналистите пък загатнаха, че арестите може да са свързани с планираната от Турция операция в Северна Сирия срещу Силите за защита на народа - сирийска кюрдска милиция, смятана от Анкара за разклонение на ПКК, отбелязва сайтът Ал Монитор.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тиква турска

    5 11 Отговор
    Ердоганчо аллаха е велик диктатор!
  • 2 Русороб

    3 9 Отговор
    Нито на тях им трябва да свобода нито на тях.Върни се Бойко господарю наш.

    Коментиран от #14

  • 3 сила

    5 1 Отговор
    това му беше голямата мечта на Тиквун.....слава богу не се реализира а и те нашенските мисирки повечето сами се натискаха да целуват дирника му
  • 4 колхозници

    5 8 Отговор
    до какво води едно тоталитарно управление, точно като путин, лукашенко, ким чен ун, може и ние да се присъединим като си изберем вожда копейкин.
  • 5 Ердоган

    4 4 Отговор
    За Диарбекир да се готвят и Шейтаните от северната провинция.
  • 6 Дългият

    6 9 Отговор
    И на този...ПКК...му пречи...НЕ...пречи му всеки ,който не е съгласен с неговите методи на управление..а че Турция е Тоталитарна Държава...трябва да си кьорав за да не го видиш..или платен...
  • 7 Сократ

    11 5 Отговор
    А в България как е? Пълна свобода, нали? Спрени руски телевизии, за да няма алтернативна информация. Скоро очаквам забраняване на политически партии, като в осрайна.

    Коментиран от #8, #15

  • 8 сила

    5 6 Отговор

    До коментар #7 от "Сократ":

    ИМАМ 10 РУСКИ ТЕЛЕВИЗИИ......спряха само двата платени кремълски пропагандни канала.....НЕ СЕ ПРАЙ НА ЛИД
  • 9 Дай сега защото са журналисти

    6 4 Отговор
    Да отменим законите за тях. Законът си е закон. Пропагандираш ли забранена терористична организация независимо дали си журналист, метач, пазач или депутат си нарушител и подлежиш на наказание или превъзпитаване в предвидените за целта места.
  • 10 Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦🇧🇬🇺🇦🇧🇬

    2 2 Отговор
    То да е само на словото.
  • 11 И как тогава тази информация

    8 1 Отговор
    Стигна до вас като се подтиска свободата на словото?

    Коментиран от #16

  • 12 Цицерон

    11 1 Отговор
    А защо в това медиино пространство не се пише за движението Майки на Диарбакър което е от 2019 година а вече сме 2022. Движението на тези майке за издирването на децата им отвличани за терористичната ПКК от страна на членове от присъстващата в парламента партия HDP. Вече са изминали повече от 1 000 дни но нигде не се обяснява за техните протести пък за тези Марксисти, Ленинисти и псевдо Работници много. Вижте в нета Mothers of Diyarbakir

    Коментиран от #17, #18

  • 13 българин

    4 6 Отговор
    И туркия е фашистка държава.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Запознат

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Сократ":

    Горкия русороб, няма как да гледа кремълски лъжи.
  • 16 българин

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "И как тогава тази информация":

    Ами ако използваш онова сиво вещество в главата може и да си отговориш на въпроса.

    Коментиран от #22

  • 17 Ердо

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "Цицерон":

    Нали трябва да плюят по Турция и кажат че Ердоган е диктатор но ние виждаме всичко ЕС вие сте лицемери
  • 18 Цицерон

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Цицерон":

    Чия е тази "СВОБОДА на СЛОВОТО" която не позволява ОГЛАСЯВАНЕТО и в продължение на повече от 1 000 дни? Драги ми ти от 13:44 до 13:54 за 10 минути сте издрусали толкова бисери ха сега обяснете ми.
  • 19 В други новини

    2 5 Отговор
    Турция, която обвинява Европа в малтретиране на бежанци, иска да принуди сирийските бежанци да напуснат територията й, оставяйки ги без вода и храна.

    Конкретно в лагера Мараш властите умишлено спряха водоснабдяването, като същевременно спряха раздаването на храна. Целта е сирийците да бъдат уморени от глад, за да подпишат декларации за „доброволно депортиране“. Сирийските бежанци се разбунтуваха и изгориха палатки.

    Турците не искат своите братя мюсюлмани бежанци от Сирия и това е една от заплахите, пред които е изправен режимът на Ердоган по пътя към изборите.

    Коментиран от #20, #21

  • 20 Ами кой ти пречи

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "В други новини":

    Ти да ги приемеш тези клети бежанци?
  • 21 И Мъш

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "В други новини":

    Много сте бързи малка свада започнала вчера преди полунощ и свършила в 00:15 и толкова. Голяма фантазия имаш
  • 22 Аз отговорът го знам

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "българин":

    Въпросът беше за плиткоумници като тебе
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Цицерон

    1 0 Отговор
    Защо тези арестуваните "свободни " журналисти не ви осведомиха за 251 кюрдски Майки от Диарбекир които си искат децата вече в продължение не на няколко дни, седмици, месеци а повече от 3 годи цели 1 000 дни. Това не е случаиност или измислица благодарение на това 35 семеиства са се събрали с децара си. Ако тези жени не бяха МАЙКА а други като про.. .утки, ле..йки и други разнолични щяха да тръбят за демокрация нали? Но тива са МАЙКИ кюрдки а децата им не трябва да са в училище и да носят и държът чанти с книги, тетратки и писалки а оръжие, пистолети, автомати, минохвъргачи, бомби и не знам си какво там. Децата да не са им учители, лекари, инженери и така нататък а терористи, атентатири и снайпетисти.......
  • 25 Цицерон

    1 0 Отговор
    Защо тези арестуваните "свободни " журналисти не ви осведомиха за 251 кюрдски Майки от Диарбекир които си искат децата вече в продължение не на няколко дни, седмици, месеци а повече от 3 годи цели 1 000 дни. Това не е случаиност или измислица благодарение на това 35 семеиства са се събрали с децара си. Ако тези жени не бяха МАЙКА а други като п....., л...... и други разнолични щяха да тръбят за демокрация нали? Но тива са МАЙКИ кюрдки а децата им не трябва да са в училище и да носят и държът чанти с книги, тетратки и писалки а оръжие, пистолети, автомати, минохвъргачи, бомби и не знам си какво там. Децата да не са им учители, лекари, инженери и така нататък а терористи, атентатири и снайпетисти.......

    Коментиран от #26

  • 26 Цицерон

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Цицерон":

    Ееее няма ли поне един "свободен" жутналист да ни поясни а вече Макйте на Диарбакър са там повече от 1022 дни? Как беше на български това са " свободни" журналисти с двоен АРШИН.
  • 27 Флипп

    0 0 Отговор
    Напишете за Асанж, човека изгни в затвора, за престълението да изложи военните престъпление на САЩ. Ама нали сте грантажийска медия няма как
Новини по държави: