Отидете към основна версия

1 788 8

Токаев: Бандити нападнаха Казахстан

  • казахстан-
  • касъм-жомарт токаев-
  • токаев-
  • преврат-
  • бандити-
  • русия-
  • владимир путин

Имаше внимателно подготвена операция на международни терористи, каза той

Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев призна, че е притеснен от големия брой жертви по време на януарските бунтове в страната и увери, че всички виновни ще бъдат изправени пред съда. Това стана по време на разговора му в Кремъл с неговия домакин - президента на Русия Владимир Путин, предаде ТАСС.

„Действително имаше внимателно подготвена операция на международни терористи, бандити, които нападнаха Казахстан с цел подкопаване на конституционния ред и извършване на държавен преврат", каза той. Токаев допълни, че „разследването е в ход, появяват се и първите резултати“. „За съжаление имаше много жертви, изказах съболезнования на семействата, близките и приятелите на жертвите“, отбеляза президентът на Казахстан. Той увери, че по всеки случай тече разследване, а извършителите ще бъдат разкрити и подведени под отговорност.

Той за пореден път изрази благодарност за изпращането на мироопазващия контингент след избухването на размириците. „Мироопазващият контингент изигра много важна роля по отношение на осигуряването на активна, така да се каже, защита на стратегически обекти и, разбира се, по отношение на психологическото сплашване на терористите и бандитите, които този път избраха Казахстан за своя жертва“, каза Токаев. „Казахстан и Русия са съседи от Бога, имаме най-дългата сухопътна граница в света и освен приятелство и сътрудничество, в отношенията между нашите страни нищо друго не може да има", убеден е Токаев.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.

Свързани новини