Last news in Fakti

2 Февруари, 2022 16:36 2 554 7

Токаев: Това беше планиран опит за завземане на властта от бойци, обучени зад граница

  • казахстан-
  • касъм-жомарт токаев-
  • бойци-
  • протести-
  • преврат-
  • азия-
  • нур-султан-
  • алмати-
  • токаев

Ще се проведе справедливо разследване на случилото се, отбеляза държавният глава на Казахстан

Токаев: Това беше планиран опит за завземане на властта от бойци, обучени зад граница - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев нарече скорошните безредици в Казахстан планиран опит за завземане на властта, с участие на професионални бойци, преминали обучение в чужбина, и подчерта, че ще се проведе справедливо разследване на случилото се, както и че ще бъдат внимателно проверени опасенията относно предполагаемото малтретиране на задържаните. Той също така подчерта, че ще заема поста на президент максимум два мандата, според Конституцията на Казахстан, добавяйки, че няма да има промени в законодателството в това отношение.

Това и други изявления бяха направени в интервю за казахстанския новинарски канал „Хабар 24“ на 29 януари 2022 г. Коментирайки въпроса кой е отговорен за насилието, К. Токаев заяви, че продължаващото разследване трябва да даде отговори. Той каза: „Не искам да прогнозирам резултата от разследването, това би било погрешно. Много бойци, включително техните лидери, напуснаха Алмати, някои избягаха в провинцията, други избягаха през границата в съседни страни“. Що се отнася до първоначалните мирни протести, които започнаха на 2 януари, той каза: „Що се отнася до мирните демонстрации, разбира се, те се състояха. Срещу демонстрантите не е била използвана сила“.

Коментирайки решението си от 7 януари да даде заповед за стрелба по въоръжени терористи, той уточни, че правоприлагащите органи нямаха план за действие по време на безредиците. Затова президентът трябваше да поеме отговорност. К. Токаев обясни, че по времето, когато е дал заповедта, мирните протестиращи са напуснали улиците и са останали само бандитите. Коментирайки негативната реакция на тази негова заповед в определени международни кръгове, К. Токаев каза: „Аз съм професионалист, аз съм дипломат, аз знаех, че ще има такава реакция, но интересите на държавата и сигурността на гражданите за мен са от първостепенно значение. Съсредоточих се върху установяването на реда в страната, най-малко се безпокоях за реакцията [в чужбина]“.

В тази връзка президентът заяви, че Казахстан не се обърна с искане за международна помощ за разследване на безредиците, както е предложено в приетата на 20 януари резолюция на Европейския Парламент, която K. Токаев нарече „предубедена и преждевременна“. В същото време Казахстан ще продължи да развива сътрудничество с всичките си международни партньори, включително Съединените щати и Китай. Президентът също така заяви, че на 5 януари първият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев предложи К. Токаев да оглави Съвета за сигурност, добавяйки, че „с Н. Назарбаев не е имало никакви преговори за разделяне на пълномощията и не е говорено за привилегии“.

Коментирайки твърденията за това, че сега Казахстан е задължен на Русия за временна подкрепата, която Казахстан получи от Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), президент К. Токаев категорично заяви, че нямаше никакви предварителни условия от страна на Кремъл, и никакви дискусии за това, че Казахстан трябва да връща някакви услуги. Той уточни, че освен руски войски в мироопазващия контингент на ОДКС участваха и военнослужещи от Беларус, Таджикистан, Армения и Киргизстан.

По темата за политическите реформи в страната, президентът отбеляза, че Казахстан трябва да реформира своята парламентарна и партийна система. Той подчерта, че в парламента трябва да има няколко силни партии, способни да излъчват политически лидери. Той каза: „Сериозно обмислям реформиране на парламентарната система в нашата страна и, разбира се, на партийната система“. Президент К. Токаев потвърди, че Казахстан ще продължи да следва курса за политическа модернизация, като го характеризира като „негова принципна позиция“. Що се отнася до съдебната реформа, президентът отбеляза, че статутът на Висшия съдебен съвет се засилва и се създава административна колегия. Правоохранителната система на Казахстан също ще бъде значително модернизирана като част от бъдещите реформи.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Масква

    5 28 Отговор
    Да така е, обучени са в Раша.
  • 2 Лавренти

    36 2 Отговор
    Чочо Сам удари на греда и в Казахстан!
  • 3 Талибан

    2 29 Отговор
    Ние извървяхме 5 000 километра през пустинята и дойдохме в Казахстан да сваляме властта! Смешник русофилски, комунистически!

    Коментиран от #4, #5, #7

  • 4 дедо

    21 3 Отговор

    До коментар #3 от "Талибан":

    Агресвния ислям е наи голямата заплаха за света!
  • 5 Неумнико не са само

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Талибан":

    талибаните.
    Всъщност нак-невероятно е да са те.
    Откакто СССР се разпадна, Западът започна да захранва с всякакви терористи, те го разбират тоя занаят.
    Чечня така я запалиха, чрез саудитците. И трябваше да бъде избомбена и диктатор назначен за да се кротнат нещата.
  • 6 Перо

    15 4 Отговор
    Чичко Шорош удари гредата!
  • 7 УСА подлога

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Талибан":

    Само алчният Назърбаев взе едни пари и пусна над 20 000 главорези от ИД да се скатаят и да чакат сигнал.Съседните държави излязоха по-умни и живеят мирно и тихо с благословията на Москва.