Отидете към основна версия

1 991 31

САЩ предлагат помощ на Канада заради "Конвоя на свободата"

  • канада-
  • отава-
  • тир-
  • конвой на свободата

Канадските шофьори на камиони започнаха протестите, окупирайки столицата Отава в знак на недоволство срещу задължителната ваксинация или карантина

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Канада трябва да използва федерални правомощия, за да вдигне блокадата от протестиращи на жизнено важния търговски път със САЩ. Това заяви администрацията на американския президент Джо Байдън, цитирана от "Ройтерс".

Съединените щати предложиха помощ на северната си съседка за справяне със ситуацията.

От Белия дом съобщават, че няколко американски министри са в редовен контакт със своите канадски колеги в тази връзка и администрацията на САЩ е мобилизирана непрекъснато, за да прекрати бързо кризата.

Канадските шофьори на камиони започнаха протестите под надслов "Конвой на свободата", окупирайки канадската столица Отава в знак на недоволство срещу задължителната ваксинация или карантина за трансграничните шофьори.

В понеделник те блокираха моста "Амбасадор", който е един от най-важните пропускателни пунктове между САЩ и Канада, както и два по-малки гранични пункта в провинциите Алберта и Манитоба.

Дрю Дилкънс, кметът на град Уиндзор, в канадската провинция Онтарио, която граничи с американския град Детройт, предупреди, че протестиращите, блокирали възловия мост, може да бъдат отстранени от там със сила. Той обаче изрази опасение, че това може да изостри ситуацията и да доведе до стичането на още повече хора в района.

Град Уиндзор се намира в близост до моста. Заради блокирането на трафика по моста компанията "Форд" съобщи, че обмисля доставки по въздух на части за двигатели, произвеждани в неин завод в Уиндзор.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 15 гласа.

Свързани новини