Отидете към основна версия

78 612 282

САЩ удариха Путин с коронния му номер

  • владимир путин-
  • сащ-
  • информационна война-
  • украйна-
  • русия-
  • разузнаване-
  • армия-
  • война-
  • европа-
  • джо байдън

САЩ сега открито споделят разузнавателната си информация

Снимка: Shutterstock

Дълги години руският президент Владимир Путин преподава на САЩ коронната си дисциплина – информационната война. Сега обаче нещата се обърнаха. Вашингтон се опитва да победи майстора в неговата игра. През последните седмици американците подробно описаха какво правят руските войски близо до Украйна, тяхната военна стратегия и сценарии за намиране на претекст за нахлуване. Това е коренната промяна в американската стратегия, САЩ сега открито споделят разузнавателната си информация, и то с определена цел, пише в. „Ню Йорк Таймс”.

Русия струпа огромно количество свои войници до украинската граница, в Беларус и в окупирания Крим. Украйна е заобградена от руската армия и според Вашингтон и западните страни Русия всеки момент може да предприеме инвазия в Украйна, макар Москва да отрича това. Администрацията на Джо Байдън предприе нова стратегия – детайлно да представи на медиите плановете на Путин с надеждата да бъде избегната война. Наскоро САЩ разкриха, че Русия планира да разиграе изфабрикувани атаки от украинската армия като претекст за нахлуване в Украйна. Този възможен сценарий включва и заснемане на пропаганден видеоклип. САЩ с точност разкриха броя на руските войски и техника до украинската граница, а дори изчислиха и възможния брой жертви от двете страни, военни и цивилни.

Съветникът на президента Джо Байдън по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан заяви, че има непосредствена военна опасност за Украйна. Вашингтон и няколко други страни призоваха своите граждани незабавно да напуснат Украйна. Тази изключителна серия от разкрития се превърна в най-агресивното споделя на разузнавателна информация от САЩ от Кубинската ракетна криза насам. На практика разузнавателната информация достига до медиите веднага, след като е получена и обработена. Това е необичаен гамбит. Американската администрация предупреждава света за военната опасност от Русия, за да предотврати войната. Надеждата е, че разкриването на плановете на Путин ще ги осуети, или поне ще отложи инвазията, за да се спечели време за дипломатически пробив. Това ще даде време и на Путин да преразгледа политическите и икономически щети, които ще му струва агресията, както и огромния брой човешки жертви. Целта на Вашингтон е ясна: да затрудни Путин да оправдае инвазията с лъжи, подкопавайки позицията му на световната сцена и изграждайки подкрепа за по-твърд отговор срещу Москва.

Преди нахлуването в Ирак през 2003 година, администрацията на Буш разпространи медийно разузнавателна информация, според която иракската армия притежава химически оръжия, както и че има флот от дронове, готови да нанесат биологична атака по американците. Цялата тази информация беше невярна и американците тогава допуснаха грешки, вярвайки на източници, които лъжат, както и интерпретирайки разузнавателните данни по начин, по който им е удобен. Но в сегашната ситуация с Украйна нещата са различни. Твърденията на Вашингтон за струпване на огромен брой руски войски са подкрепени от сателитни изображения. И то с качество, каквото не е виждано никога досега. Има и друга фундаментална разлика между Ирак 2003 и Украйна 2022 г. – в Ирак разузнаването е използвано, за да се разгърне война. Сега е използвано, за да бъде предотвратена такава. Когато Русия нападна Украйна през 2014 г., разузнавателните служби не позволиха на администрацията на Обама да сподели това, което знае. Сега Вашингтон е научил своите грешки. САЩ разсекретяват разузнавателни данни в опит да нарушат руските планове за война.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 400 гласа.

Свързани новини