Отидете към основна версия

6 114 119

САЩ: Руската армия излъга, че се изтегля

  • украйна-
  • русия-
  • сащ-
  • пентагонът-
  • войски-
  • войници

Русия е изпратила още 7000 войници край Украйна

Снимка: БГНЕС/ EPA

Русия не само не е изтеглила своите войски, разположени край Украйна, но и ги е увеличила. Това твърдят Белият дом и Пентагонът, цитирани от Би Би Си и "Ройтерс". Русия е разположила 7000 допълнителни войници до границата на Украйна. Твърдението за изтегляне е "грешно", посочиха американските въоръжени сили.

"Руснаците съобщиха, че изтеглят войници от границата с Украйна. Сега знаем, че това е лъжа. В действителност вече потвърдихме, че през последните дни Русия е увеличила своето присъствие по протежение на границата с Украйна с до 7000 военни, някои от които са пристигнали в сряда", заяви източник от американското президентство, пожелал анонимност.

"Русия казва, че иска да намери дипломатическо решение, но нейните действия сочат обратното. Надяваме се тя да смени посоката преди да е започнала катастрофална и разрушителна война", изтъкна представителят на Белия дом. Той предупреди, че Москва "във всеки един момент" може да извърши операция, която да ѝ послужи като претекст за инвазия в Украйна. Възможно е този претекст да бъде под различни форми като провокация в Донбас или фалшиво навлизане на украински сили на руска територия.

Русия - която многократно отричаше да планира нахлуване в Украйна, въпреки че е струпала над 100 000 войници близо до границата - нарича загрижеността на Запада от инвазия "истерия". В сряда нейното министерство на отбраната публикува видео, което уж показва танкове, напускащи Крим, който Русия окупира през 2014 г. Но според висш служител на Белия дом през последните дни в района са пристигнали още хиляди войници, включително през последните 24 часа. Държавният секретар Антъни Блинкън заяви, че Русия казва едно, но върши друго. По думите му няма изтегляне на руската армия.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 61 гласа.

Свързани новини