Last news in Fakti

17 Февруари, 2022 20:36 10 344 58

А днес руснаците чертаят карти

  • русия-
  • украйна-
  • крим-
  • нато-
  • владимир путин

В рамките на руско-украинската ескалация Владимир Путин си спечели всичко това, което искаше

А днес руснаците чертаят карти - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С маневрите си до украинската граница - без значение дали те ще продължат или постепенно ще бъдат преустановени - Русия вече постигна успех. Владимир Путин спечели следните отстъпки от НАТО:

Ограничаване на разполагането на ракетни системи на Източния фланг на НАТО (или в по-мек вариант това може да е съгласуване на тяхното ситуиране);

Регулиране на провежданите учения на Източния фланг (в т.ч. и Черно море) на Алианса;

Неразполагането на офанзивни оръжия на територията на Украйна от страна на държави-членки на НАТО.

Разбирам възможните контра-аргументи. В посока на това, че (1) отстъпки спрямо ракетния щит на НАТО на Източния фланг могат да бъдат придружени с евентуални такива, касаещи ПРО-тата на Русия, и (2) че повишената информираност и съгласуваност спрямо ученията на Алианса в Източна Европа трябва да бъдат придружени с реципрочно "осветляване" на ученията на Москва в Западна Русия и Беларус.

Но на този етап, ако сме свидетели на готовност за диалогичност спрямо тези постановки, те са налице от НАТО, а не от Русия. Т.е. ако Запада е заявил желание за компромиси, Москва не е. Това е едното.

Другото е, че преди струпването на руски въоръжени сили до Украйна и последвалата ескалация, нито едно от гореспоменатите положения не беше факт. А вече всички те - ракетните установки и ученията в Източна Европа, военното оборудване на Украйна - са сложени на масата за преговори. Което компрометира суверенитета както на държавите членки на НАТО, така и този на партньорите на Алианса като Киев и Тбилиси (каквото и да казват официално от Джо Байдън до Йенс Столтенберг).

Един от успехите на руския президент се вижда в това, че ако в началото на кризата разговорът започна с Украйна, то днес фокусът е някак по-различен: успоредно на Украйна, обсъждаме и Източна Европа. Защо не става дума за руските ракетни установки в Калининград и Крим, но чуваме да се говори за тези в Полша и Румъния?

В рамките на руско-украинската ескалация, Владимир Путин си спечели това, което искаше. А именно: да бъде признат като събеседник, когато става дума за сигурността на Източна Европа. Той не желае цялостно териториално завладяване на Украйна (освен един коридор от Донбас до Крим по логистични съображения, свързани с водоснабдяването на полуострова, който ще мине и през Мариупол и ще отреже достъпа на Киев до Азовско море изобщо), доколкото Минските споразумения вече му гарантират една парализирана държава: специалният статут на Донабс предвижда Украйна да не може да взема ключови решения - вътрешно- и външно-политически - без съгласието на региона. По този начин проруският анклав ще бъде перманентна спирачка по евентуалния европейски път на Украйна (оттук Москва няма интерес от признаването на сепаратистките "републики" като независими, защото по този начин ще загуби сериозен лост за влияние върху по-голямото "парче" от тортата - Украйна).

Междувременно не виждам резон в нито един от аргументите, които стоят в основата на тезата, че Алиансът е спечелил в това противопоставяне с Русия.

Един такъв аргумент е, че НАТО е отхвърлило желанието на Русия да притежава вето спрямо членството на Украйна в Алианса. Единствената разлика в перспективата на Киев да стане член на НАТО - преди и след ескалацията на напрежението - е, че вече и на глас се признава тази (поне) текуща невъзможност. Т.е. Русия няма потребност да налага вето върху нещо, което не стои като реална опция.

Вторият такъв аргумент е, че НАТО се е обединил пред руската заплаха. Уви, нищо подобно не се наблюдава. Такъв консенсус не бе наличен в никой от следните случаи: 1) дали заплаха за инвазия спрямо Украйна е реална (САЩ и Великобритания срещу Франция); 2) какви трябва да бъдат икономическите санкции спрямо Русия при нова инвазия на последната (САЩ и Великобритания срещу Германия, Италия); 3) дали трябва да се помага на Украйна и как - с военни или само с икономически средства (САЩ, Великобритания, Балтийските държави, Полша, Турция срещу Германия, Франция); 4) как (в какъв формат: Съвет НАТО - Русия, Диалогът за стратегическа стабилност, ОССЕ) и от кого трябва да се водят тези преговори (тук имаше различие не само между САЩ и Франция, но и между Берлин и Париж); 5) какви отстъпки трябва да се правят пред Москва (изглежда, че френското предложение, паралелно на тези на ЕС и НАТО, е по-щедро към Русия); 6) какъв е обсегът на разговор с Москва - дали той касае само сигурността на Украйна (САЩ, Великобритания, Полша и т.н) или и сигурността на Европа (Франция).

Макар все още да е рано за обобщения спрямо епизода на ескалация между Москва и Киев, още отсега може да се каже, че Украйна бе претекст - Русия тепърва ще разполага със сериозен инструмент за влияние в страната чрез контрола си върху Донбас - докато истинската цел за руския държавен глава бе постигнато на отстъпки по контактните зони с НАТО, от Балтийско до Черно море.

Владимир Путин - след като прилагаше тактиката на "разделяй и владей" спрямо ЕС - сега го направи и спрямо Алианса. Този път вместо икономически средства и енергийни проекти, бяха използвани военни. И шантажите на Путин продължават да дават резултати.

В началото на миналото столетие Халфорд Джон Макиндер пише, че демокрациите, повлияни и управлявани от идеалисти, мислят съобразно принципи. В зараждащите се тогава британски геополитически среди съществува и друга равносметка, касаеща периода от Първата до Втората Световна война: докато американците (като Удроу Уилсън) говорили за ценности, германците чертаели карти.

Предвид това, че в ефира на руските медии (Россия 1) вече коментират разделянето на Украйна, можем да кажем, че днес руснаците чертаят карти.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сивата чапла

    83 30 Отговор
    Зеленски ще прави референдум, Украйна да се присъедини към Русия.

    Коментиран от #9

  • 3 Платена ушанка

    37 111 Отговор
    Си драги ми смехурко .
    Много ти се иска смешките , които си описал да са реални , но нещо много смешно тълкуваш фактите .
    Всичко е много просто - един от последните диктатори разиграва света , но няма да е за дълго …..

    Коментиран от #11, #21

  • 4 Рошко

    91 11 Отговор
    Гусин авторе, откога Украйна е в нато че ще се наливат при и оръжия там. Ти искаш ли за съседи само роми, и ще си седиш ли безучастно

    Коментиран от #26

  • 5 Сивата чапла

    69 9 Отговор

    До коментар #1 от "ФИГУРИСТКАТА КАМИЛА":

    Намерил си на чий гръб да се правиш на интересен.
    Оди си гледай оная американската тенисистка,
    дето и наш Григор я ...., голям умник, няма що, там е изящество и красота, плюс цвят, ... !
  • 6 Майна

    95 17 Отговор
    Шантажите са на Байдън, не на Путин. НАТО настоява за руската инвазия, за да оправдае нови европейски бойни групи..Мизерно е, че ние се съгласихме в лицето на управляващите тук да СЕ РАЗПОЛОЖАТ ТАКИВА ВОЙСКИ...БЕЗГРЪБНАЧИЕТО И СЛУГИНАЖЪТ Е ПОЗОРЕН ! Днес от киевски сепариски е стреляно по детска градина в руските земи!!!!
  • 7 Рошко

    54 8 Отговор
    И тактиката разделяй и владей е запазена марка, направо девиз за фъкингдам и всичко англоезично, ако не знаеш и не си чел достатъчно да ти примери
  • 8 Глупости

    10 81 Отговор
    Жужето кат пукне и русия ше е в нато не само украйна въпрос на време е

    Коментиран от #18

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 РеалносттА

    61 16 Отговор
    ... В този момент... В. Путин е владетел на света..... То е като борсоват търговия... Сащ са слаби заради възрастния човек(харсвам го но наистина е срарец)... Ес са шрауси... Съюз-Омерта на Корумпирани - мафиотски щрауси(Ес тр да се разпадне!)... И така Путин е единствения Властелин на света в момента...много мощна армия,огромни природни богатства, петролни и газови залежи,... Русия е фрашкана с миярди долари... Да за определени хора но... пишете, коментираите... това е реалността!

    Коментиран от #16

  • 11 Сивата чапла

    38 3 Отговор

    До коментар #3 от "Платена ушанка":

    Защо някои журналисти си мислят,
    че като поставят подвеждащи заглавия и сменят смисъла на написаното, някой наистина ще ги чете?

    Коментиран от #51

  • 12 Искаме Мир, а не НАТО

    71 10 Отговор
    Само че, блогърчето е объркало всичко изначало та до края. Не руснаците руснаците чертаят карти, а в случая американците. Даже си го и признаха:
    Барак Обама на 1 февруари 2015год призна ,че САЩ са участвали във свалянето на правителството в Украйна.
    "САЩ изхарчи 5 млрд. долара по линия на Украйна. Те наливат пари в тази страна чрез неправителствени организации, които се прикриват с различни предлози: права на човека, уроци по демо­крация. И тези хора полу­ча­ват пари, с които се плащат про­те­стите по улиците”, каза в интервю за теле­ви­зи­он­ния канал „Лайф­Нюз” бившият заместник,министър на финансите на САЩ Пол Робъртс"
  • 13 FAT MAK

    18 31 Отговор

    До коментар #1 от "ФИГУРИСТКАТА КАМИЛА":

    Зеленото чорапче прави лицеви без допинк,а Киро Простото смърка бели магистрали.Не държава а обор
  • 14 Да бе

    51 5 Отговор
    Байдън начерта карта, а не Путин. Байдън накара украинците да си навият часовниците за 16 февруари, Е?
  • 15 Антитрол

    61 15 Отговор
    Плачете соросоидчета - Путин пак ви прецака. Трябва да свиквате и лека полека краварите да бъдат изтласкани в краварника. Самите украинци разбраха че господарите ви са "пусита".
  • 16 😂......

    9 23 Отговор

    До коментар #10 от "РеалносттА":

    Ти къде си удари главата???..по стълбите ли падна???? 😂.
  • 17 Масква

    53 9 Отговор
    Всички европейски лидери се изредиха да се кланят пред Путин на червеното килимче в Кремъл.

    Коментиран от #19

  • 18 Европеец

    52 8 Отговор

    До коментар #8 от "Глупости":

    Позна този път - Русия ще е в НАТО ама тогава САЩ няма да са, пък и няма да се казва НАТО а европейски отбранителен съюз.
  • 19 Хитлер

    25 15 Отговор

    До коментар #17 от "Масква":

    Това ми напомня как по същият начин европейските лидери ходеха да се кланят на Хитлер.
  • 20 Да чертаят с молив

    11 4 Отговор
    Чертаят дръжки.. Всяка промяна на граници минава през война..
  • 21 00014

    38 6 Отговор

    До коментар #3 от "Платена ушанка":

    Открай време светът се управлява от диктатури, и занапред така ще бъде. И всяка държава в своята същност е диктатура. За да има ред и законност. Диктатура е и когато уж демократично правителство отнема свободите на мнозинството под измислени поводи.
  • 22 Вече ги би

    40 11 Отговор
    Путин вече ги победи. Откакто започна така измислената криза с Украйна,Русия е спечелила 635 милиарда долара от скочилите цени на горивата. Ще ги бъзика докато спечели 1000 милиарда.

    Коментиран от #46

  • 23 другарят

    39 2 Отговор
    Няма как някой наш "експерт" да не влезне в противоречие със самият себе си! Ние не можем да изградим една теза с логика и подредено мислене от начало до край! От една страна казва че Русия има интерес двете републики да останат в Украйна с особен статут като по този начин ще влияе върху цялата политика на Украйна. Това е абсолютно вярно за момента и Русия следва точно такава стратегия с искане за изпълнение на Минските споразумения. Веднага след това обаче нашият "експерт" си спомня какво говори западната пропаганда и започва да говори за някакъв коридор, който искала да прокара Русия до Крим за да се свържела по суша с полуострова и да овладее водохранилището от Днепър....Няма оправяне с нашата каша в главите ни!
  • 24 дообре

    16 39 Отговор
    много спечели!! Сега запада ще наблегне на разработки за отбрана, и нападение. Изолацията на Русия от цивилизацията, вече е 100%
  • 25 3.14К

    24 3 Отговор
    Между блогърите се намират и много прости хора.
  • 26 Гост

    14 3 Отговор

    До коментар #4 от "Рошко":

    Рашко, хайде да застана с един калашник пред вратата ти, ииии не чакай помощ от никой. Това в случая с Русия и Украйна си е държавен тероризъм и шантаж. Аааа ако им бяха оставили атомното оръжие на украинците(били са трета атомна сила в света), кой щеше да е на тяхно място в момента.
  • 27 В.В.П.

    2 22 Отговор
    Нарушено е споразумение .Рф ,трябва да влиза и да ликвидира самоволиеро,агресията..Путине ,Ко чакаш бе??.Влизай и трепи укропитека,дето стреля по селата безразборно. Пускай ,Сухоя,Кинжала ,Ишкендера,Армата,та,и курганеца ..Къв Президенте си ти??.Ако умре един американец ,Сащ изпраща флотата..Да накаже.Неизбежният бял .
  • 28 госта

    7 12 Отговор
    пичк ин си прай сметката, ама без кръчмаря.

    Коментиран от #29

  • 29 Кръчмар

    20 5 Отговор

    До коментар #28 от "госта":

    Ами той "кръчмаря" го тресе деменцията ти го караш сметки на другите да прави.
  • 30 Иванушка

    29 6 Отговор
    Браво, най-сетне позитивна, отразяваща действителната ситуация статия. Всъщност нищо страшно не е станало и ако Ънкъл Сам се прибере сам в Краварника, Светът ще стане хубаво и приятно място за живеене.
  • 31 Хаха хаха ха

    8 22 Отговор
    КГБ диктаторът Путин се накака, а сега с подобни статийки му сменят памперса!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Нема лабаво... санкции ке има

    21 3 Отговор
    Абе нема угодия....., но едно е сигурно: САНКЦИИ ще има!!!!
    Ако започне Русия да напада навреме(според байалцхаймер)... ще има САНКЦИИ!!!!
    Сега пък се очертава ако не започне навреме или въобще не започне(пак според същия) ... пак ще има САНКЦИИ!!!!

    Добре, че е Путин да го изтърпява тоя байалцхаймер иначе ако беше некой кибритлия ФАЩ щеха да я търсят само водолази!!!
  • 39 Русия

    25 2 Отговор
    Русия трябваше да настоява всички биолаборатории в Евразия и бивши Източноевропейски държави, спонсорирани от САЩ да бъдат закрити, също и България от март опити, като САЩ върнат всички патогени и щамове иззети от тях-Армения, Украйна, Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан, Грузия, става въпрос за минимум 200 милиарда долара, които САЩ трябва да върне на тези държави, както и обезщетения за незаконни опити с местно население. Русия трябва да прекрати доставката на уран, който САЩ ползват за АЕЦовете си. САЩ дължат 8 милиарда долара по сделката Гор-Черномирдин. Над 200 биолаборатории в цял свят, спонсорирани от САЩ са най-голямата заплаха за човееството.
  • 40 оня с коня

    4 19 Отговор
    Няма лошо Руснаците да си чертаят Карти,но Байдън категорично заяви че А е стъпил Руски войник дори на САНТИМЕТЪР в Натовска държава,а се е сблъскала русия с Американската МОЩ!
  • 41 Смях

    5 19 Отговор
    На това ако му казваш печалба ха ха ха На Путин не му минаха номерата селските и сега Русия е най мразената диктатура в света
  • 42 cnc

    15 2 Отговор
    Защо се фокусирате в/у Украйна.Тя рано или к ъсно ще бъде Руска.
    По важната стъпка е демонтажа на НАТО
    и разделянето на света на сфери на вл
    ияние: Америка на САЩ.Европа на Русия иАзия
    и Африка на Китай.

    Коментиран от #43, #44, #45

  • 43 cnc

    5 2 Отговор

    До коментар #42 от "cnc":

    Ако това разпределение на света стане по мирен
    път нашия свят ще го бъде за дълго.Иначе всички ще изгорим заедно в една lll термоядрена
    световна война.Русия ако не постигне це
    ите си първа е готова да натисне червения бутон
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 изкълчен

    2 10 Отговор

    До коментар #42 от "cnc":

    Бъркаш пич Русия на Китай Процесът е започнал и е необратим Всичко друго е цивилизация и свободен от диктатури свят
  • 46 Един

    0 14 Отговор

    До коментар #22 от "Вече ги би":

    Хаха, победил бил...от както започнаха санкциите през 2014 г., стандартът доста им падна.

    Коментиран от #54

  • 47 ха ха хааа

    0 4 Отговор
    Абе , ше се начертаят ...🤭
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 И да си спомним

    10 0 Отговор
    Не трябва да забравяме ИСТОРИЯТА. Ако не беше Русия 27 милиона жертви, щеше да е денят на Рокфелер. Този кавър е правен от западни свободни хора. Всеки един опит без значение от името на републики, щати, съюзи за диктатури над човечеството трябва да бъдат спирани в зародиш. Свобода за Асандж, Сноудън, и всички генерали в оставка на свободните хора от САЩ ВМС, ВВС,Канада-Конвой Свобода, Израел-Конвой свобода Русия , Британия и др. Свободата няма да бъде окована във веригите на 1984 г.., за които Оруел ни предупреди.

    Коментиран от #50

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 ми , що

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Сивата чапла":

    Факт е ...
  • 52 Захаров

    11 0 Отговор
    цитат-"Т.е. ако Запада е заявил желание за компромиси, Москва не е. "
    Без конкретен пример,вярно ,че изразявате собствено мнение ,но като журналист трябва да сте по конкретен.
    Отговорете на тези въпроси:
    -кой съсипа Ирак?
    -кой съсипа Югославия?
    -кой съсипа Сирия,Египет,Либия?
    -и за капак кой "предостави" любезно американска техника и оръжие на талибаните?
    И никога не забравяйте Хирошима и Нагасаки!
  • 53 Време е

    1 7 Отговор
    Отдавна трябваше американците да му врътнат кранчето на Путин и его команда на паричиките, на имотите и децата им да бъдат екстрадирани в любимата им Русия. Диктаторите се възпират навреме като им се удари по джоба. Путин е на път да поиска и Западна Европа да се очисти от САЩ, а също и армиите на страните от ЕС доброволно да се предадат. Луд за връзване е вашият човек, другари, но скоро ще удари и неговия час.
  • 54 Им патки пасе

    11 0 Отговор

    До коментар #46 от "Един":

    635 милиарда печалба от горивата са факт.Русия спечели за няма година бъдещите печалби от Северен поток за 100 години напред, а на немците им замръзнаха сополите...,т.е. им Путински царува, им Байдонски патки пасе.
  • 55 С невъоръжено око се

    1 11 Отговор
    вижда, че местните путинисти трябва всички да минат първо през кауша и след това да бъдат въдворени по села и паланки, където няма интернет, за да не цапат публичното пространство !
  • 56 Перо

    9 0 Отговор
    Няма такъв филм като “партньори”! Или държавите са членове на НАТО и се прилага чл. 5 от договора или не са членове и нищо не се прилага! Всички тези действия за военно присъствие и въоръжение на Украйна са незаконни!
  • 57 евлампи

    9 0 Отговор
    Немедлено провеждане на референдум за излизане от НАТО. В тая фашистка уния САЩ се командват и имат най голяма армия , а тя 99% е от криминални типове ,наркомани и джендъри! И понеже това са отрепките на сбирщината наричаща се америчка нация , гледат да ги разселят при васалите си дет да крадът и безчинстват. Спомня те си епизода с нахлуването на "големите герои" въоръжени до зъби дас репресират работници в най обикновен български цех !!! Българскио народ не сака тъпите амерички боклуци в татковината ни!!!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.