Отидете към основна версия

7 577 81

Франция: В Европа вече няма правила за сигурност

  • русия-
  • франция-
  • жан-ив льо дриан-
  • европа-
  • сигурност

Споразуменията за контрол на въоръженията са "остарели"

Снимка: БГНЕС/ EPA

Правилата, регулиращи сигурността и стабилността в Европа, "вече не съществуват", каза френският външен министър Жан-Ив льо Дриан, цитиран от Financial Times, предаде News.bg.

Тази ситуация се е развила, защото споразуменията за контрол на въоръженията са "почти остарели или неуместни". Коментирайки информацията за изтеглянето на руските войски, Льо Дриан коментира, че трябва да се види как ще завършат маневрите в Беларус, в Черно море и близо до границата с Украйна. "Докато Русия иска стабилност и гаранции, ние също изискваме стабилност и гаранции. Европа се нуждае от гаранции за сигурност и стабилност. Ние сме готови да обсъдим това," каза френският външен министър.

В същото време през последните месеци отношенията между Русия и Запада станаха още по-напрегнати, а ситуацията около Украйна се влоши. Вашингтон и Брюксел обвиняват Москва, че подготвя инвазия, посочвайки че руските войски се струпват до границата с Украйна. На този фон Северноатлантическият алианс засилва присъствието си в Източна Европа: изпращайки допълнителни сили и военни контингенти.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 26 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: