17 Февруари, 2022 21:45 1 692 11

Франция и съюзниците ѝ изтеглят военните си части от Мали

  • франция-
  • мали-
  • африка-
  • еманюел макрон

Силният човек в Париж Еманюел Макрон отказва да определя като провал оттеглянето на войските

Франция и съюзниците ѝ изтеглят военните си части от Мали - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Франция и съюзниците ѝ изтеглят военните си части от Мали след близо десетилетно присъствие в страната за борба с ислямските бунтовници в региона.

Причината е разривът в дипломатическите отношения с управляващата военна хунта.

Около 2400 военни ще напуснат Мали след деветгодишна мисия, За нея вече няма условия при управляващата военна хунта в страната. Това Беше съобщено след срещата в Париж с основните партньори от ЕС и Канада. Въпреки това френското военно присъствие в региона остава: близо 3000 войници ще бъдат разположени в съседни страни в Сахел до шест месеца.

Френският президент Еманюел Макрон отказва да определя като провал оттеглянето на войските. През 2013 г. ненамесата на Франция е щяла да доведе до до срив малийската държава, заяви той на пресконференция. Като ротационен председател на ЕС Франция залага на европейско-африканската среща на върха в Брюксел.

"Ако Африка не успее, Европа ще се провали, национализмът ще тържествува, миграционните кризи ще се увеличат", каза Макрон.

За девет години Франция разви мащабна операция срещу ислямистките бунтовници, но висши военни очакват хаос в следващите месеци. 53-ма френски войници загубиха живота си в Мали.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 az #Контрапропаганда

    35 8 Отговор
    "Гаранция Франция!", този лаф го научиха и в Африка, затова гонят франсетата и се обръщат за помощ към музикантите от "Вагнер"! Се ля ви, както казват французите! :)))

    Коментиран от #4

  • 2 Урюрвкос

    24 6 Отговор
    биенето на чело по кремълските павета не даде резултат
  • 3 Смърфиета

    26 4 Отговор
    Нормално, сега там е Вагнер. В Брега на слоновата кост също. И т.н.
  • 4 Смърфиета

    6 5 Отговор

    До коментар #1 от "az #Контрапропаганда":

    Отсекъде. Собственикът на Вагнер мрази семитите, ама не всички а само едни определени самонабедени семити.
  • 5 лицемери

    26 3 Отговор
    просто франция разсъждават като робовладелци.... явно са се объркали но не си признават
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 другарят

    28 0 Отговор
    Причината за присъствието на френски военни в Мали не е случайна! Мали е богата на все още неразработени находища на нефт и други природни ресурси.. но най-вече на УРАН. По-голямата част от урана за френските АЕЦ идваше от Мали. Не знам как руснаците успяха да влезнат в Мали прикривайки се зад както я наричат "Частна военна компания -Вагнер", но сега Франция ще зависи от Русия при доставките на уран, така както Германия зависи от руският газ и дизел заемащи половината от пазара в Германия. Росатом държи 80% от всички строящи се АЕЦ в момента по света. Така също изкупува уранови находища по всички континенти и даже в Канада и САЩ,. 40% от обогатеният уран в САЩ идва от Росатом. Макрон не случайно е бръмчал 6 часа на Путин при посещението си в Москва уж заради Украйна!
  • 9 МАРА

    9 1 Отговор
    След 60 г. се изтеглят браво,затова от Африка идват в Гермния ,Англия и Фрация -Тяхните колонии
  • 10 интересно

    6 1 Отговор
    Свърши ли златото в Мали, че се оттегля Франция?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.