Отидете към основна версия

7 648 79

Блъфира ли Путин? Истината за руските войски близо до Украйна

  • русия-
  • нато-
  • украйна-
  • крим-
  • война

Всички необходими детайли, дори най-дребните, са били съобразени и съответните части са прехвърлени към границата

Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Путин блъфира, когато твърди, че войските се изтеглят", казва изследователят Руслан Левиев. "Ние наблюдаваме стриктно всичко от самото начало. Всички необходими елементи за една мащабна война вече са по местата си."

На 15 февруари руското Министерство на отбраната показа кадри, на които се вижда изтеглянето на военна техника, включително и от Крим. Западните разузнавания обаче твърдят, че няма реално изтегляне на войски. Създателят на изследователската група Conflict Intelligence Team (CIT) Руслан Левиев заяви в интервю за ДВ, че военната опасност остава активна. Той разказа за последните придвижвания на войски и говори за признаци, които сочат, че Путин блъфира, когато твърди, че войските се изтеглят. Ето какво още казва експертът в разговор с ДВ:

"Действително, ние не наблюдаваме някакво значително изтегляне на войски. Виждаме тези влакови композиции, които са били заснети от самото Министерство на отбраната на Русия - например влакове, които са потеглили от Крим или от Курска област. Съдейки по всичко, те явно се завръщат у дома. Но тези подразделения, които се изтеглят, взети заедно, навярно представляват 2000, а може би и 3000 войници заедно със съответната техника. А това е капка в морето. По руско-украинската граница, както и по белоруско-украинската, в момента са концентрирани около 150 000 войници на Русия.

"Не само числата са важни, а и видът на войските"

Следва да се отбележи и това, че подразделенията, за които първоначално заявиха, че ги изтеглят от Крим - защото първите видеозаписи на Министерството на отбраната бяха от Бахчисарай в Крим - така или иначе не са били много близо до границата с Украйна в Херсонска област. Те са се намирали по-скоро в крайната югозападна част на Крим и така или иначе не са представлявали особена заплаха. Надяваме се, че тази част, която е напуснала Крим, а именно 136-а мотострелкова бригада, чиято база се намира в град Буйнакск в Дагестан, действително ще се завърне именно там. Но засега тази бригада все още не сме я забелязали на това място. А останалите спътникови снимки и видеозаписи на очевидци от мястото на събитията говорят, че общата картина никак не се е изменила. Полигоните, които се намират в опасна близост до границата - тези, които западните медии наричат "attack positions" (атакуващи позиции), не са опразнени. Военната техника там продължава да си стои, а на някои места дори продължава да приижда нова техника и да я разтоварват. Ние ги виждаме тези неща", казва Руслан Левиев.

А и работата не е само в числата, допълва той: "Става дума за това какви войски пристигат. Някои наблюдатели твърдят, че за голяма война не е достатъчно само да има определен род войски - например само инженерни или десантни войски или някакви други. Ние наблюдаваме стриктно всичко от началото на конфликта и виждаме, че всички необходими елементи за една мащабна война вече са заели местата си. Там има инженерни части, които могат да проправят път през гористи местности и блата, има служби за материално-техническо обезпечение, горива и боеприпаси. Има и десантчици, както и морски пехотинци, и артилерия, а даже и войски на националната гвардия също се намират вече на границата между Русия и Украйна, а това последното е особено важен момент.

Защото ако Русия се готви за мащабна война, а не просто за малка атака и има намерение да завладява значителни територии, са нужни сили, които да осигуряват контрола над тях. Войниците сами не могат да изпълняват подобни функции. Затова пък Руската националната гвардия е в състояние да поеме функцията на военна полиция в завзетите територии. Тъкмо тази роля тя изпълнява в Сирия - не територията, управлявана от Асад. Тези гвардейци имат такъв опит, а в момента са масово разположени покрай руско-украинската граница." Левиев подчертава, че всички необходими елементи за воденето на широкомащабна война, вече се намират по местата си.

На въпрос дали все пак не става дума за инсценировка от руска страна, той признава, че е трудно в такава ситуация да се различи блъф от реална подготовка за война, но казва: "Ако това наистина е блъф, то той е много качествен. Защото всички необходими детайли, дори най-дребните, са били съобразени и съответните части са прехвърлени към границата".

Експертът говори и за това, че към Саратовска област в близост до границата е бил придвижен и Втори полк от войските за радиационна, химическа и биологическа защита, който иначе е разположен в Самара. Левиев подчертава, че експертите от Conflict Intelligence Team (CIT) анализират всеки ден по 100 до 150 нови видеозаписа с помощта на автоматизирана програма. На много от тези видеозаписи се виждат влаковите композиции с военна техника и номерата на вагоните. Официални данни на руските железници след това им дават възможност да проследят от кое място е тръгнал съответният влак. По това се съди кога и накъде с каква техника се придвижват военните части. Освен това ежедневно се анализират нови спътникови снимки, които показват разположението на военните поделения, а често помагат и видеа на частни лица, които са забелязали придвижване на войски. "Никога съобщения и изводи не се правят въз основа на един-единствен източник, без наличие на потвърждения от независим източник", подчертава Левиев.

"Ако до 20 февруари не започнат бойни действия"

В заключение експертът прави и една прогноза: "Ако до 20 февруари не започнат бойни действия, а аз мисля, че до тази дата нито Западът, нито Киев няма да направят никакви отстъпки на Путин, конфликтът няма да намери решение. Та нали Путин няма как да отзове войските, ако не получи нещо в замяна. По-скоро може да се очаква, че в такъв случай руските власти ще търсят предлог, така че поне част от войските да останат в Беларус. Това е важно за Русия направление, защото то създава пряка заплаха за Киев."

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 36 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания