Last news in Fakti

19 Февруари, 2022 12:50 7 626 79

Блъфира ли Путин? Истината за руските войски близо до Украйна

  • русия-
  • нато-
  • украйна-
  • крим-
  • война

Всички необходими детайли, дори най-дребните, са били съобразени и съответните части са прехвърлени към границата

Блъфира ли Путин? Истината за руските войски близо до Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Путин блъфира, когато твърди, че войските се изтеглят", казва изследователят Руслан Левиев. "Ние наблюдаваме стриктно всичко от самото начало. Всички необходими елементи за една мащабна война вече са по местата си."

На 15 февруари руското Министерство на отбраната показа кадри, на които се вижда изтеглянето на военна техника, включително и от Крим. Западните разузнавания обаче твърдят, че няма реално изтегляне на войски. Създателят на изследователската група Conflict Intelligence Team (CIT) Руслан Левиев заяви в интервю за ДВ, че военната опасност остава активна. Той разказа за последните придвижвания на войски и говори за признаци, които сочат, че Путин блъфира, когато твърди, че войските се изтеглят. Ето какво още казва експертът в разговор с ДВ:

"Действително, ние не наблюдаваме някакво значително изтегляне на войски. Виждаме тези влакови композиции, които са били заснети от самото Министерство на отбраната на Русия - например влакове, които са потеглили от Крим или от Курска област. Съдейки по всичко, те явно се завръщат у дома. Но тези подразделения, които се изтеглят, взети заедно, навярно представляват 2000, а може би и 3000 войници заедно със съответната техника. А това е капка в морето. По руско-украинската граница, както и по белоруско-украинската, в момента са концентрирани около 150 000 войници на Русия.

"Не само числата са важни, а и видът на войските"

Следва да се отбележи и това, че подразделенията, за които първоначално заявиха, че ги изтеглят от Крим - защото първите видеозаписи на Министерството на отбраната бяха от Бахчисарай в Крим - така или иначе не са били много близо до границата с Украйна в Херсонска област. Те са се намирали по-скоро в крайната югозападна част на Крим и така или иначе не са представлявали особена заплаха. Надяваме се, че тази част, която е напуснала Крим, а именно 136-а мотострелкова бригада, чиято база се намира в град Буйнакск в Дагестан, действително ще се завърне именно там. Но засега тази бригада все още не сме я забелязали на това място. А останалите спътникови снимки и видеозаписи на очевидци от мястото на събитията говорят, че общата картина никак не се е изменила. Полигоните, които се намират в опасна близост до границата - тези, които западните медии наричат "attack positions" (атакуващи позиции), не са опразнени. Военната техника там продължава да си стои, а на някои места дори продължава да приижда нова техника и да я разтоварват. Ние ги виждаме тези неща", казва Руслан Левиев.

А и работата не е само в числата, допълва той: "Става дума за това какви войски пристигат. Някои наблюдатели твърдят, че за голяма война не е достатъчно само да има определен род войски - например само инженерни или десантни войски или някакви други. Ние наблюдаваме стриктно всичко от началото на конфликта и виждаме, че всички необходими елементи за една мащабна война вече са заели местата си. Там има инженерни части, които могат да проправят път през гористи местности и блата, има служби за материално-техническо обезпечение, горива и боеприпаси. Има и десантчици, както и морски пехотинци, и артилерия, а даже и войски на националната гвардия също се намират вече на границата между Русия и Украйна, а това последното е особено важен момент.

Защото ако Русия се готви за мащабна война, а не просто за малка атака и има намерение да завладява значителни територии, са нужни сили, които да осигуряват контрола над тях. Войниците сами не могат да изпълняват подобни функции. Затова пък Руската националната гвардия е в състояние да поеме функцията на военна полиция в завзетите територии. Тъкмо тази роля тя изпълнява в Сирия - не територията, управлявана от Асад. Тези гвардейци имат такъв опит, а в момента са масово разположени покрай руско-украинската граница." Левиев подчертава, че всички необходими елементи за воденето на широкомащабна война, вече се намират по местата си.

На въпрос дали все пак не става дума за инсценировка от руска страна, той признава, че е трудно в такава ситуация да се различи блъф от реална подготовка за война, но казва: "Ако това наистина е блъф, то той е много качествен. Защото всички необходими детайли, дори най-дребните, са били съобразени и съответните части са прехвърлени към границата".

Експертът говори и за това, че към Саратовска област в близост до границата е бил придвижен и Втори полк от войските за радиационна, химическа и биологическа защита, който иначе е разположен в Самара. Левиев подчертава, че експертите от Conflict Intelligence Team (CIT) анализират всеки ден по 100 до 150 нови видеозаписа с помощта на автоматизирана програма. На много от тези видеозаписи се виждат влаковите композиции с военна техника и номерата на вагоните. Официални данни на руските железници след това им дават възможност да проследят от кое място е тръгнал съответният влак. По това се съди кога и накъде с каква техника се придвижват военните части. Освен това ежедневно се анализират нови спътникови снимки, които показват разположението на военните поделения, а често помагат и видеа на частни лица, които са забелязали придвижване на войски. "Никога съобщения и изводи не се правят въз основа на един-единствен източник, без наличие на потвърждения от независим източник", подчертава Левиев.

"Ако до 20 февруари не започнат бойни действия"

В заключение експертът прави и една прогноза: "Ако до 20 февруари не започнат бойни действия, а аз мисля, че до тази дата нито Западът, нито Киев няма да направят никакви отстъпки на Путин, конфликтът няма да намери решение. Та нали Путин няма как да отзове войските, ако не получи нещо в замяна. По-скоро може да се очаква, че в такъв случай руските власти ще търсят предлог, така че поне част от войските да останат в Беларус. Това е важно за Русия направление, защото то създава пряка заплаха за Киев."


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    10 7 Отговор
    Какво имате срещу тубите с бензин!?!?
  • 2 НАТО

    24 50 Отговор
    Не, чуди се как да се измъкне от кашата която направи, типично за милиционер.
  • 3 Kcaniba

    58 21 Отговор
    и нека отстъплението на фащисаните започне сега!!!!
    Янки -гоо хом!!!
    Нямате място в нито в Европа нито в Азия!!!

    Коментиран от #8

  • 4 Мемфис

    24 10 Отговор
    Га.ни азиатски из.оди!!!! Виновни са САЩ за развитието на войната преди 80 год.
  • 5 Точен

    52 17 Отговор
    Левиев е еврейска, а не руска фамилия. Ако има война, ще се бия на страната на Русия срещу НАТО.

    Коментиран от #17, #24, #25

  • 6 бай Кольо

    54 11 Отговор
    Стигнах до там където пише DW и спрях да чета поредните лъжи!
  • 7 ГОРБАЧОВ

    22 15 Отговор
    Изтъргувах Източна Германия само за 15 милиарда дойче марок. Толкова много бяхме изгладнели. По късно разбрах, че германците са били готови да платят 500 милиарда.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Левунов

    41 11 Отговор
    Щом аналитикът се казва Левиев, то всичко е ясно. Ако не беше СССР, то вероятно баща му щеше да е един от онези 413 000 загинали от глад и болести или просто разстреляни в лагерите на третия райх.
  • 10 Българка

    17 48 Отговор
    Путинистите явно са активирали проруски сепаратисти в Донска област за провокации. Очакват от Украйна да не издържат и отговорят. Това ще е провакацията, след която войските на Путин да навлязат в Украйна. Целта е да се покаже колко е велик Путин, да присвои и Донекс, където да сложи бойна техника на вратат на Украйна.
    Надявам се свободният свят по дипломатичен път да озапти лудия с картечница.

    Коментиран от #29, #63, #65, #76, #79

  • 11 НАТО

    23 12 Отговор
    Черно море вече е руско езеро. Соломон Паси плаче, както плака, когато ни взеха в НАТО.

    Коментиран от #28

  • 12 Пропаганда

    32 10 Отговор
    Щом е дойче зеле половината е лъжа и измама
  • 13 жужетоЗе

    15 9 Отговор

    До коментар #8 от "Гответе се":

    Какви подсъзнателни фантазии!!!
    Що, обещаните визи ви дадоха ли вече, за членството в нато??? Щото косово имат....

    Коментиран от #20

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Джуджака има проблем

    6 27 Отговор
    Накъдето и да се завърти отдаде го дебне голем
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Иванушка

    29 8 Отговор
    Съботата политически ври и кипи. Очаквам в понеделник обръщение на Володята към Източна Европа :

    - В неделя тествахме точността и боеспособността на новите ни Балистични ракети. Тестовете преминаха повече от успешно, Запада вече отсъства от картата.

    Коментиран от #39

  • 19 хаим

    18 3 Отговор
    евреина експерд глупости плещи
  • 20 Гответе се

    16 4 Отговор

    До коментар #13 от "жужетоЗе":

    Той руснака знае чии визи ще спрат да съществуват..

    Коментиран от #21

  • 21 Споко да не възпалиш хемороида

    8 11 Отговор

    До коментар #20 от "Гответе се":

    За вас са готови конските вагони за сибир

    Коментиран от #23, #30

  • 22 пешо

    20 4 Отговор
    хайде смачкайте я тая украйна и да свърши всичко това от шест месеца утре русия напада омръзнахте на всички
  • 23 Блиндаж

    6 17 Отговор

    До коментар #21 от "Споко да не възпалиш хемороида":

    Едва ли..с тия вагони ще трябва да евакуирате русофилите
  • 24 пешо

    22 9 Отговор

    До коментар #5 от "Точен":

    90% са против НАТО
  • 25 Ха ха ха🤣

    7 4 Отговор

    До коментар #5 от "Точен":

    От клавиатурата на компютъра ли?
  • 26 Ха че

    22 6 Отговор

    До коментар #8 от "Гответе се":

    И кой се интересува от краварски визи? Освен някой едноклетъчен!

    Коментиран от #32

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 пешо

    19 4 Отговор

    До коментар #11 от "НАТО":

    пасито е еврейска подлога
  • 29 пешо

    13 5 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    мноооо си куха чак дрънкаш
  • 30 Ха ха ха🤣

    4 8 Отговор

    До коментар #21 от "Споко да не възпалиш хемороида":

    Преди им се наложи да организират "Груз 200", този път ще им се наложи да организират "Поезд 200".
  • 31 Блиндаж

    8 13 Отговор
    Ще спрат руските визи за навсякъде..няма как да трепят хора където и когато си поискат и живота да продължава по старому..като останат затворени с Путин или ще се отърват от него или си заслужават съдбата
  • 32 гост

    13 13 Отговор

    До коментар #26 от "Ха че":

    Всички руснаци искат да живеят или в САЩ или в ЕС.

    Коментиран от #33, #36, #37

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Тия

    8 3 Отговор
    пък от зелето блъфират че са журналисти
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Иванушка

    15 9 Отговор

    До коментар #32 от "гост":

    "...Всички руснаци искат да живеят или в САЩ или в ЕС.." и всички бългсри, украинци, белоруси и каквото се сетиш. Тънкия момент е че като отидат там почват да РЕВАТ за в къщи. Защото на Запад хората работят на две работни места за да могат да си плащат наемите, задълженията и образованието на децата си.

    Коментиран от #45

  • 37 Не е така

    13 12 Отговор

    До коментар #32 от "гост":

    Не лъжи! Никой не иска да живее в разруха, каквато е в ЕС, а пък в САЩ е гражданска война! Те талибаните не искат, ти ми говориш за гордия руснак:) при това Русия се развива, той руснака ще ти дойде в разрухата. нещо не си у ред!

    Коментиран от #40, #43

  • 38 Абсурдистан

    5 9 Отговор
    Тази нощ е решаваща за началоно на нова война в Европа. Имаме си нов Хитлер!
  • 39 Съветски чугун

    9 8 Отговор

    До коментар #18 от "Иванушка":

    На това се радвате - унищожение, терор, робство . Повредени гени !

    Коментиран от #50

  • 40 Чиба бе трол

    6 7 Отговор

    До коментар #37 от "Не е така":

    Децата на Лавров , Песков и цялата кремълска банда чекисти трябва да са мазохисти . :)))

    Коментиран от #52

  • 41 Резил

    8 5 Отговор
    Нали ви казахме да не публикувате повече пропагандата на вкисналото зеле.

    Коментиран от #44

  • 42 Българин

    9 13 Отговор
    Животинската омраза към украинците демонстрирана от руските роби изобщо не се връзва с техният култ към освободителите на България. Над 50% от състава на армията на руския император е била съставена от етнически украинци. Украинци, а не руснаци са първите стъпили на българския бряг край Свищов. Украинци а не руснаци са войниците от 36-ти Орловски и 35-ти Брянски пехотни полкове били се геройски с българските опълченци на Шипка. Всичко това го има документирано, украинските фамилии на загиналите са изписани на стените на храм паметника в село Шипка. Само, че днес руските роби изпитват омраза към своите освободители, защото господарите им са наредили да ги мразят.

    Коментиран от #47, #67

  • 43 Леко леко

    4 2 Отговор

    До коментар #37 от "Не е така":

    Развива се гордия руснак..знаем че произвежда и синьо сирене

    Коментиран от #54

  • 44 Чукча писател

    5 5 Отговор

    До коментар #41 от "Резил":

    Някой насила ли ви кара да четете ?! Или разваля "правилните" опорни точки на кремълските хибридки ?!
  • 45 Хммм

    12 5 Отговор

    До коментар #36 от "Иванушка":

    Не е точно така! Никога не съм искал да напускам родината си,но се наложи по принуда! Мисля, че разбираш! Живея в ЕС, и да, в по голямата си част живеят под наем! Ако имам друга възможност, няма да живея в ЕС! Първо са ни чужди като бит и култура! Аз не искам да приличам на тях. Сам за себе си съм идеал и ценностна система! Много по близки като култура сме до руснаците. Западняците освен лицемерие.... друго при тях няма! А за интелект.... ние сме на светлинни години пред тях. Ако саа живеели добре преди(защото сега не живеят) то е благодарение на кражбите на ресурсите на цели държави, даже континенти!

    Коментиран от #48, #49

  • 46 3.14К

    10 2 Отговор
    Поредната простотияна DW. Напишете как от сутринта се стреля по целия фронт към двете области. За двамата убити поляци диверсанти. За взривения газопровод и водонапорна стена. Гнусна история.
  • 47 Сесесере

    5 11 Отговор

    До коментар #42 от "Българин":

    Русофилнята не чете история, от нискочели, какво да се очаква! България е член на НАТО и ЕС и верен приятел на САЩ ! Нека не го забравят тахтабите!

    Коментиран от #53

  • 48 Що не се

    5 9 Отговор

    До коментар #45 от "Хммм":

    Принуди да идеш да живееш някъде в Сибир , ами в ЕС, егати лицемера си!

    Коментиран от #60, #61

  • 49 Ами защо не отиде в матушката тогава

    4 6 Отговор

    До коментар #45 от "Хммм":

    Ами се набута в омразния ЕС с омразните евра? Мазохист ли си?

    Коментиран от #57

  • 50 00014

    8 2 Отговор

    До коментар #39 от "Съветски чугун":

    Западните колонизатори, избили милиони, заслужават ли нещо друго? Те не се наядоха с чуждото, защо им симпатизираш?
  • 51 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 8 Отговор
    Дигтатора Путин е новият Хитлер
  • 52 Не е така

    5 2 Отговор

    До коментар #40 от "Чиба бе трол":

    Въпросните деца, които ти споменаваш, живеят в Русия! А това медии като Дойче веле какво си пишат.... е без значение. Освен такива като теб да им вярват... друг няма
  • 53 Иванушка

    5 1 Отговор

    До коментар #47 от "Сесесере":

    "...и верен приятел на САЩ ! ..." - вярност и България са две несъвместими неща. Питай Левски, питай Ботев, питай Бенковски. Не упреквам и не обвинявам - трябва да се оцелява, а за да се оцелее трябва първо Вярност към себе си, но пак остаеа едно такова гадно усещане.

    Коментиран от #55

  • 54 Не е така

    8 4 Отговор

    До коментар #43 от "Леко леко":

    Ами да, могат да си произвеждат всичко! Цели отрасли се възстановяват, откриват се ежемесечно нови заводи, за разлика от ЕС където ежемесечно се затварят поради фалит и руснаците даже и тях изкупиха! Изкупуват фалирали заводи в ЕС на килограм! А вие си вярвайте още в богатия ЕС:)))

    Коментиран от #62, #68

  • 55 Абе по-добре да питаме

    1 5 Отговор

    До коментар #53 от "Иванушка":

    Бащата на Павлик Морозов 😂
  • 56 usa22

    2 7 Отговор
    Джавелинчето скоро ще запее своята смъртоносна песен...

    Коментиран от #69, #77

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Гал

    5 1 Отговор
    Ех, англосаксите ще ликвидират света. Те не могат да допуснат, че има и други народи, които не искат да им се подчинят. И те са САЩ, Англия, Канада, Австралия, Нова Зеландия, и всички те се ръководят от евреи.И тия боклуци е сложат краят на света.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Леко леко

    3 6 Отговор

    До коментар #54 от "Не е така":

    Кое се възстановява бре другарю..2003 година имали 21 милиона крави сега 18 знаеш ли колко синьо сирене е това..2 неща няма да се случат в тоз живот колхоз да заработи и слънцето да залезе на изток..възстановяват се на хартиите дето ги печатат в кремъл..пък там лъжата е втора природа

    Коментиран от #64

  • 63 Ти дам 50лв да ми гледаш бъдещето

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    Врачка?
  • 64 Ей бегай

    0 4 Отговор

    До коментар #62 от "Леко леко":

    С тия крави. Овце, крави и краставици са за една друга държавица.синьо сирене хахахаха. Пий си хаповете.
  • 65 Хахахаха

    9 2 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    Донска област няма, има донецк и тя е руска земя от векове. Там живеят руснаци. И ще правят каквото си искат у тях.
  • 66 Дългия

    2 5 Отговор
    На червените боклуци не може да им се вярва!

    Коментиран от #71

  • 67 Хохохо

    3 1 Отговор

    До коментар #42 от "Българин":

    Ей не разбира няма такова нещо украинец. Чак пък фамилии. То ако е така Кирил и Методи са македонци. И всички войводи са макета. Какви украинци бълнуваш.

    Коментиран от #73, #74

  • 68 ККК

    6 7 Отговор

    До коментар #54 от "Не е така":

    Какво купуват бе нещастник, тия са гладни като въшки и това е причината да искат Украйна!?!
  • 69 Като

    3 1 Отговор

    До коментар #56 от "usa22":

    В Афганистан я пяха.
  • 70 другарят

    8 2 Отговор
    Руснаците са на своя територия! Кога ще се изтеглят бандитите от фашистка Америка от Европа??
  • 71 Вярно е

    0 7 Отговор

    До коментар #66 от "Дългия":

    Османската империя трябва да си вземе земите на запад. Които червените им взеха и направиха самостоятелна държава.
  • 72 mi6osp

    5 2 Отговор
    Досега само приказки за руска агресия срещу Украйна и никакви доказателства.
    Докато за украинската агресия срещу Донбас преди няколко дни разузнаването на ДНР съумя да вземе от щаб на полк( ? дивизия ) на украинската армия оригинални военни карти на операцията на армията на Украйна за завземането на Донбас и друга документация.
  • 73 Хихихи

    4 1 Отговор

    До коментар #67 от "Хохохо":

    Значи Украйна няма, ама има Луганска народна република! Ама вие верно сте улави, не се правите на такива!
  • 74 Хмммм

    4 3 Отговор

    До коментар #67 от "Хохохо":

    Ми той Путин ти го каза, че Кирил и Методи са македонци! Не му ли вярваш? Иди спори с него!
  • 75 Министерство на Истината

    6 2 Отговор
    Значи като разполагаш войските си на своя територия, е престъпление, а когато от един континент дрънкаш оръжие на друг до границите ти, е благородна, миротворческа мисия. Да съсипваш цели държави по света, също е благородно. Ех жалки говедари, ще настъпите мотиката. Лошото е, че много невинни ще пострадат заради ненаситната ви алчност.
  • 76 Морски

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    Коментирай само нещата който се случват в България.... правиш го добре!Изглежда външната политика на държавите,не ти е силна страна!
  • 77 Стар дядо

    1 1 Отговор

    До коментар #56 от "usa22":

    Ако си служил войник ,ще се скриеш засрамено от тия фантасмагории.
    Понеже не си служил ,ти обяснявам.
    Тия джавелинчета ,байрактарчета и др. детски играчки ,са за парлама или казано за пропаганда.
    Имаш ли достоверна информация за унищожен Т92 ,като нача;о,от джавелин?
    В бойна обстановка ....питам.
  • 78 Хари

    2 0 Отговор
    Добре, видяхте номерата на вагоните, а името на машинист видяхте ли? Не. И какво видяхте тогава? Нищо.
  • 79 Кфкь

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    Точно обратното е 🐑такава. Пак само лелките и чичките където ви гони кгб не разбирате
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания