Отидете към основна версия

3 171 18

Жертви и разрушения след като два урагана връхлетяха Европа

  • юнис-
  • буря-
  • иления-
  • зейнеп

Причинени са значителни материални щети - има автомобилни катастрофи, смачкани автомобили от паднали дървета, повредени покриви и сгради и пометени улични пътни знаци

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Два урагана връхлетяха Европа тази седмица и нанесоха тежки щети. Транспортът и общественият живот в редица държави бяха сериозни засегнати. Има жертви и ранени.

Ураганът "Иления" тъкмо отмина, но веднага бе заместен от "Юнис", който в Германия получи името "Зейнеп". Двете екстремни природни явления вилняха общо повече от 24 часа в Западна Европа, включително в Германия. Има жертви и ранени, нанесени са и сериозни материални щети.

Жертви в Нидерландия, Великобритания и Германия

В Нидерландия и Великобритания загинаха най-малко трима души, в Ирландия и Белгия по един човек. В Германия има най-малко двама загинали. 68-годишен мъж в Долна Саксония е паднал от покрив, който се е опитал да ремонтира, и е починал.

В части от Великобритания общественият живот бе изцяло парализиран, а във Франция бяха ранени най-малко 11 души. В северната част на страната близо 130 000 домакинства останаха без ток. Полша и Чехия също бяха засегнати от бедствието. 26 хиляди домакинства в Чехия останаха без електричество.

В Германия, Дания и Белгия се стигна до значителни проблеми с транспорта и спирания на железопътния трафик. Авиокомпания Луфтханза отмени около 20 полета.

Обширни части от Германия бяха пометени от урагана, който се движеше със скорост до 170 км/час. Особено в Северна Германия ураганът причини значителни материални щети. Германската метеорологична служба съобщи, че по крайбрежието на Северно море, както и в планината Харц е имало "изключително силни ураганни пориви на вятъра". В Солинген бурният вятър пречупи като сламки стари 25-метрови дървета, които временно блокираха пътното движение.

Германските железници преустановиха движението на част от влаковете

В Бремен се наложи да бъдат евакуирани множество части на града заради опасността от наводнения. В Хамбург също е имало сериозни щети от изкоренени дървета и паднали комини и керемиди. На рибния пазар в Алтона приливните вълни достигнаха височина от 1,50 метра.

В Северен Рейн-Вестфалия късно вечерта беше прекратено движението на регионалните влаковете. По-късно Дойче Бан обяви в Туитър, че спира движението на всички влакове в провинцията. На много места в Германия училищата и детските градини останаха затворени.

Причинени са значителни материални щети - има автомобилни катастрофи, смачкани автомобили от паднали дървета, повредени покриви и сгради, пометени улични пътни знаци и др. Полицията и пожарните команди работиха неуморно през цялата изминала нощ.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.

Свързани новини