Отидете към основна версия

4 556 97

Първа кръв! Украйна съобщи за войник, убит от сепаратистите

  • украйна-
  • донбас-
  • донецк-
  • крим

Напрежението рязко нарасна тази седмица, като Киев обвинява сепаратистите в провокации

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сепаратистките и правителствените сили в Украйна си разменят днес обвинения - бунтовниците в Донецка област заявиха, че няколко десетки снаряда са били изстреляни по тяхната територия, а украинската армия съобщи за 19 нарушения на примирието, предаде ДПА, цитирана от БТА.

ДПА отбелязва, че тази информация не може да бъде проверена.

Първоначално не беше известно дали има жертви при новите нападения. После украинските власти съобщиха за един убит войник в резултат на обстрел от страна на сепаратистите, посочват Ройтерс и Франс прес. Той е получил смъртоносна рана от взрив на шрапнел по време на нападението. Службата за спешна помощ на Украйна съобщи за още двама войници, които са били ранени по време на престрелките в същата зона.

В същото време 84-годишен жител на Донецката област бе ранен при украински обстрел срещу селището Коминтерново в южната част на републиката.

В петък силите на Киев съобщиха за 66 нарушения на примирието от страна на сепаратистите, посочва Ройтерс.

Ръководителят на сепаратистите в Донецка област Денис Пушилин призова за "обща мобилизация" на резервистите, след като подписа указ за това.

"Обръщам се към всички мъже от републиката, които могат да държат оръжие в ръцете си, да се изправят в защита на семействата си, на децата си, на жените си, на майките си", призова той тази сутрин в канала си в Телеграм.

Подобен призив имаше и в съседната Луганска област. Мъжете на възраст от 18 до 55 години вече няма да имат право да напускат областта.

По-рано Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заговори за значително увеличаване на нарушенията на примирието.

Според донецките сепаратисти при обстрела е бил повреден водопровод.

Междувременно продължава евакуацията от градове и села в Луганска и Донецка област. По данни на донецките сепаратисти от ранните часове на днешния ден повече от 7000 души вече са били изведени на безопасно място, включително 2400 деца.

За тези хора са подготвени приюти в южната руска област Ростов.

В петък лидерите на сепаратистите призоваха хората да бягат, като обосноваха призива си със заплахата от нападение от страна на украинските правителствени войски.

Украинските военни заявиха, че не планират офанзива срещу сепаратистките райони.

Инцидентите между воюващите страни са по линията на съприкосновение, разделяща правителствените войски от силите на сепаратистите, обозначена от Минските споразумения за прекратяване на огъня, договорени през 2015 г. Напрежението рязко нарасна тази седмица, като Киев обвинява сепаратистите в провокации.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: