Отидете към основна версия

1 732 28

Шолц: Руска атака срещу Украйна ще е сериозна грешка

  • олаф шолц-
  • русия-
  • крим-
  • украйна-
  • владимир путин

На фона на скептицизма на Запада вчера Кремъл обяви, че изтегля още танкове и други бронирани машини от районите до границата с Украйна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германският канцлер Олаф Шолц предупреди, че руска атака срещу Украйна би била "сериозна грешка" със значителна политически, икономическа и геостратегическа цена, съобщава "Ройтерс".

Няма оправдание за струпаните около 100 000 войници по границите на Украйна, отсече той на конференцията по сигурността в Мюнхен.

Русия превърна въпроса за евентуалното членство на Украйна в НАТО в casus belli (повод за война - бел.ред.), което е парадокс, защото няма решение по този въпрос в дневния ред, отбеляза Шолц.

Въпреки това по негови думи Западът е бил готов да преговаря за изискванията на Русия относно сигурността, "без да бъде наивен".

Ние ще правим ясно разграничение между несъстоятелни искания и законни интереси за сигурност, подчерта той.

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.

Вчера украинският министър на отбраната Олексий Резников съобщи, че броят на руските войски около Украйна е достигнал 149 000 души. Той посочи и че Киев засилва отбраната си, но няма намерение да преминава в настъпление срещу Донбас или Крим.

Украинските правителствени сили и проруските сепаратисти съобщиха за засилен обстрел в Източна Украйна за втори пореден ден - ескалация, която Вашингтон и други западни съюзници смятат, че може да бъде част от руски претекст за нахлуване в Украйна.

На фона на скептицизма на Запада пък вчера Русия обяви, че изтегля още танкове и други бронирани машини от районите до границата с Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: