Отидете към основна версия

4 865 105

Западът отказва да предлага маслинова клонка на Русия, докато тя трупа войски

  • урсула фон дер лaйен-
  • шарл мишел-
  • русия-
  • санкции-
  • украйна

Шарл Мишел заяви, че Москва се е опитала да раздели Запада, но е постигнала обратния ефект, обединявайки страните от ЕС, трансатлантическите съюзници и партньори по целия свят, включително Япония

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Западните съюзници не могат да продължат да предлагат маслинова клонка, докато Русия увеличава напрежението по границата с Украйна. Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от "Франс прес".

"Остава големият въпрос: Иска ли Кремъл диалог?", запита той по време на конференцията по сигурността в Мюнхен.

Не можем вечно да предлагаме маслинова клонка, докато Русия провежда ракетни изпитания и продължава да трупа войски, категоричен бе Мишел.

Той предупреди, че Западът ще наложи мащабни икономически санкции при продължаваща ескалация на ситуацията около Украйна.

Мишел посочи, че струпването на руските сили около Украйна продължава и не се забелязват никакви признаци на деескалация.

Той заяви, че Русия се е опитала да раздели Запада, но е постигнала обратния ефект, обединявайки страните от ЕС, трансатлантическите съюзници и партньори по целия свят, включително Япония.

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.

Вчера шефът на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви, че санкциите на ЕС спрямо Русия в случай на война с Украйна ще засегнат енергийния сектор и високите технологии.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 47 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: