Отидете към основна версия

21 Февруари, 2022 22:35, обновена 21 Февруари, 2022 22:35 22 214 229

Путин: Украйна не е съседна страна, а част от руската история

  • русия-
  • владимир путин-
  • украйна

Руският президент направи обръщение към гражданите на страната

Снимка: БГНЕС/EPA

Руският държавен глава Владимир Путин излезе с обръщение към гражданите, съобщи ТАСС.

Държавният глава коментира темата с Украйна. Обясни, че за Русия това не е само съседна държава, а част от историята на страната.

Настоява, че украинската държава е била създадена от руските комунисти. Заяви, че Ленин стои зад нейното създаване, а Хрушчов е подарил Крим на страната.

Владимир Путин определи като "погрешно" изграждането на държавата от Владимир Ленин. Според него основната задача на болшевиките е била да останат на власт след революцията. Според президента "бацилът на национализма" не е изчезнал през годините на съветската власт и с отделянето на републиките се е оказало, че в Съветския съюз просто е била заложена "мина".

Путин нарече Украйна не просто съседна страна, а част от руската история. „Подчертавам още веднъж, че Украйна за нас не е просто съседна държава, тя е неразделна част от нашата собствена история, култура, духовно пространство, това са нашите другари, колеги, приятели и хора, с които сме в роднинска връзка“, каза руският лидер.

Русия е готова да демонстрира истинската декомунизация, при положение, че Украйна се стреми към това. Путин обяви, че Украйна действа в Крим с подкрепата на външни агенции.

Путин обяви, че настоящата ситуация никоа не е трябвало да бъде въпросителна за основните принципни на държавността. Заяви, че украинците винаги са били приятели на руснаците.

Повтори, че грешките на комунистите са довели до разпадането на историческите територии на Русия. Допълни, че американското посолство е отделяло по един милион долара на ден в подкрепа на протестите на Майдана.

Настоява, че ситуацията в Донбас е придобила тежък характер. Добави, че Русия и Украйна дълго са съществували в близко приятелство.

Искате ли декомунизация? Това ще ни подхожда напълно. Готови сме да покажем какво означава истинска декомунизация за Украйна. В отношенията между Русия и Украйна вместо партньорство започна да преобладава зависимостта. Украйна никога не е имала своята истинска държавност. Радикалите станаха нагли и претенциите им растяха година след година. Корупцията в Украйна корозира украинската държавност, националистите се възползваха от това през 2014 г. с подкрепата на Запада. Майданът не доближи Украйна до демокрацията. Украйна е сведена до нивото на колония с марионетен режим. Властта на патриотите в Украйна е загубила националния си характер и води до десуверенизация на страната. Имаше изявления за създаването на собствено ядрено оръжие на Украйна и това не бяха празни приказки. За Украйна ще бъде много по-лесно да се сдобие с тактическо ядрено оръжие, особено с технологична подкрепа от чужбина. Русия не може да не реагира на това. Военното напомпване на Украйна се извършва много активно, САЩ похарчиха "милиарди долари" за това. През 2000 г., когато попитах Клинтън как би се чувствала Америка, ако Русия се присъедини към НАТО, отговорът му ми се стории много сдържан.

Руският президент Владимир Путин посочи виновниците за разпадането на СССР по време на обръщението си, което се излъчва по телевизионния канал "Русия 24". Според него разпадането на СССР лежи на съвестта на болшевиките и ръководството на КПСС. Той отбеляза, че грешките на болшевиките през различни години са довели до това.

„Две години преди разпадането на СССР съдбата му всъщност беше предрешена. Сега радикалите и националистите, включително и преди всичко в Украйна, приписват на себе си заслугата за придобиване на независимост “, отбеляза руският лидер. Киев се опита да използва диалога с Русия, за да изнудва Запада“, каза държавният глава. Путин също така подчерта, че украинските власти първоначално са започнали да изграждат своята държава върху отричането на всичко, което преди това е свързвало Украйна с Русия. Путин разкри размера на материалната подкрепа за Майдана в Украйна от посолството на САЩ. Тя е възлиза на един милион долара на ден. Руският президент отбеляза липсата на независим съд в Украйна.

„По искане на Запада киевските власти дадоха на представители на международни организации преференциално право да избират членове на висшите съдебни органи, Съвета на правосъдието и квалификационната комисия на съдиите“, каза руският лидер. Общата полза за бюджета на Украйна от различни видове помощ за Русия през 1991-2013 г. според експерти възлиза на 250 милиарда долара. Той припомни, че Русия, намираща се в най-трудната ситуация през 90-те години, помогна на своите партньори от ОНД, включително Украйна, която от момента на независимостта започва да иска материална подкрепа.

„Според експертни оценки, които се потвърждават от просто изчисление на нашите енергийни цени, обема на облекчените заеми, търговските преференции, които Русия предостави на Украйна, общата полза за украинския бюджет от 1991 до 2013 г. възлиза на около 250 милиарда долара“, каза президентът. Той припомни, че след разпадането на Съветския съюз Русия е изплатила изцяло дълговете на СССР, включително дълговете на Украйна, но Киев отказа да изпълни споразуменията за връщане на собствеността.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 185 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания