Отидете към основна версия

2 317 66

Западът остро критикува Русия в Съвета за сигурност на ООН

  • оон-
  • съвет за сигурност-
  • русия-
  • украйна

Посланикът на Украйна Сергий Кислиця настоя, че границите на страната му остават непроменени въпреки действията на Кремъл

Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ и техните съюзници остро критикуваха Русия на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, като осъдиха признаването на независимостта на сепаратистките Донецка и Луганска народна републики в Украйна от президента Владимир Путин. Те осъдиха и решението му да изпрати войски в тях като грубо нарушение на международното право и „претекст за война“.

Постоянният представител на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд атакува твърденията на Путин, че руските войски ще поддържат мира в района на Донецк и Луганск.

„Той ги нарича умиротворители. Това е абсурдно. Ние знаем какво са те наистина“, каза тя пред съвета. Томас-Грийнфийлд каза още, че речта на Путин за признаването на републиките е съдържала „серия от възмутителни фалшиви твърдения“, които целят „създаване на претекст за война“.

Посланикът на Украйна Сергий Кислиця настоя, че границите на страната му остават непроменени въпреки действията на Русия.

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя каза, че Москва е „отворена за дипломация и дипломатическо решение“, но предупреди, по думите му, срещу украинска агресия.

„Не възнамеряваме да позволим нови кръвопролития в Донбас“, каза той. „Бих искал да призова нашите западни колеги да променят мнението си, да оставят настрана емоциите си и да не влошават ситуацията. Никой освен вас не може да възпре милитаристични планове на Киев“, добави Небензя.

Според него признаването на независимостта на ДНР и ЛНР от Москва не променя състава на страните по споразуменията от Минск за уреждането и задължението на Украйна да ги изпълни.

Съединените щати, Великобритания и Франция поискаха заседание на Съвета за сигурност на ООН, след като Русия призна Донецката и Луганската народна република. Албания, Ирландия, Норвегия и Мексико също подкрепиха идеята, но от Русия, която в момента е председател на Съвета за сигурност, зависеше да го включи в програмата. Украинският външен министър Дмитро Кулеба обяви, че страната му също е поискала спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради „незаконните действия на Русия“.

Постоянният представител на Киев Сергий Кислиця настоя Съветът за сигурност да не отстъпва пред заплахите на Русия.

„ООН са болни. Поразени са от вирус, разпространяван от Кремъл. Ще се остави ли на този вирус“.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че решението на Москва е нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Френското председателство на Европейския съюз свиква тази сутрин заседание на постоянните представители на страните членки на Европейския съюз. Предстои изготвяне на вече обявените целенасочени санкции срещу лица, които са пряко отговорни за решението на Москва.

По-рано председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел определиха признаването на сепаратистките републики като „незаконен акт“.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг осъди действията на Русия и призова Москва да спре да подклажда конфликта и да избере дипломацията.

„Осъждам решението на Русия“ посочи в изявление Столтенберг и допълни: „Съюзниците настоятелно и най-твърдо молят Русия на избере пътя на дипломацията, да се откаже незабавно от мащабното усилването на военните си подразделения си в Украйна и около Украйна, както и да изтегли войските си съобразно международните си задължения и ангажименти.“

САЩ остро осъдиха признаването от Кремъл за независими на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република. Държавният секретар Антъни Блинкън определи случилото се като „напълно отхвърляне на руските ангажименти по Минските споразумения“, а президентът Джо Байдън наложи санкции.

Според германския министър на външните работи Аналена Бербок решението на Путин е безочливо нарушение на международното право.

Британското правителство заяви, че ще наложи санкции на Русия.

Междувременно Турция излезе с изявление, че решението на Русия да признае Донецката и Луганската народна република е неприемливо и Анкара го отхвърля.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 30 гласа.

Свързани новини