Last news in Fakti

22 Февруари, 2022 19:00 6 846 64

Черно на бяло: вярно ли е, че САЩ и НАТО излъгаха Москва - Февруари 2022

  • нато-
  • сащ-
  • русия-
  • съветски съюз-
  • михаил горбачов

Много източници потвърждават, че - за разлика от казаното през 2014 от Горбачов - в преговорите за обединяването на Германия източното разширяване на НАТО е присъствало като тема

Черно на бяло: вярно ли е, че САЩ и НАТО излъгаха Москва - Февруари 2022 - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

САЩ и НАТО излъгаха Горбачов, че Алиансът няма да се разширява нито сантиметър на изток, гласи руската официална доктрина. Но вярно ли е? Наистина ли навремето Москва е била измамена от Запада? Ето историческите факти.

Надвисналата опасност от война в Украйна ни задължава да отправим поглед назад в историята, за да открием дълбоките корени на днешното високоволтово напрежение. Затова нека обобщим историческите факти.

Измамиха ли Москва за разширяването на НАТО

Руската официална доктрина и пропаганда от доста време повтарят най-вече следното: САЩ и НАТО излъгаха Горбачов, че Алиансът няма да се придвижи нито сантиметър на изток - именно това е причината за днешните напрежения. Всъщност обаче такова обещание никъде не е скрепено черно на бяло. Днес вече са налице достатъчно благонадеждни документи и източници, от които става ясно какво се е случило през онази паметна 1990 година, когато беше взето решението за обединяването на Германия.

Според германския "Зюддойче Цайтунг" никой не е изучил тези материали по-добре от харвардската историчка Мари Илис Сарот, която миналата година издаде третата си книга, посветена на края на Студената война. Книгата се казва "Нито сантиметър", като заглавието препраща тъкмо към спорното обещание, че НАТО няма да се разширява. Срещу Сарот често се използва аргументът, че като американска гражданка тя самата е пристрастна, припомня германското издание, но противопоставя извода си, че никой не е положил толкова усилия за историческата справедливост, колкото самата Сарот. Статията в германското издание е озаглавена "Измамен ли беше Съветският съюз от Запада?".

Обширен разговор с 54-годишната историчка е публикуван в друг германски вестник - "Велт ам Зонтаг". Пред това издание тя припомня, че в началото на 1990 година главният въпрос гласи: Какво следва оттук насетне? Студената война е свършила, но на територията на тогавашната ГДР все още има 380 000 съветски войници. И изобщо не е ясно дали Москва ще се съгласи Германия да бъде отново обединена. В интервюто си за "Велт ам Зонтаг" историчката обяснява:

"В началото на 1990 се проведоха редица дипломатически разговори. В един от тях тогавашният държавен секретар на САЩ Джеймс Бейкър казал на Горбачов приблизително следното: "Как Ви звучи една такава хипотетична идея: Вие разрешавате на Германия да се обедини, а ние Ви казваме, че НАТО няма да се придвижи дори на сантиметър в източна посока". На което Горбачов отговорил: Да, звучи като добра идея, можем да я обсъдим в бъдеще."

Мари Илис Сарот припомня, че около този разговор няма съмнения, но в същото време на хартия не е подписвано нищо. Черно на бяло съществува само известният Договор "2+4" от септември 1990.

"В този договор пише, че НАТО има право да разшири зоната, в която действа член 5 за задължението на организацията да защитава своите членове - да я разшири отвъд линията на Студената война, тоест и върху територията на ГДР. Москва го е подписала. Но Путин днес го премълчава, защото този факт не му е изгоден."

Историчката говори и за противоречивите твърдения на Михаил Горбачов, който през 2014 казва, че по време на преговорите за обединяването на Германия не е ставало дума за НАТО. Но архивите на самия Горбачов съдържат бележка, че той лично е говорил с американския външен министър Бейкър за НАТО. И е споделил предположението си, че страните от Средна и Източна Европа искат да напуснат Варшавския договор и по-късно да влязат в НАТО. С други думи, обобщава Сарот, говорено е, че НАТО няма да се разширява на изток, но в крайна сметка в подписания договор се казва друго.

В обширното интервю във "Велт ам Зонтаг" става дума и за последната публикация на "Шпигел" по същата тема, в която се цитират новооткрити източници. Те също потвърждават, че - за разлика от казаното през 2014 от Горбачов - в преговорите за обединяването на Германия източното разширяване на НАТО е присъствало като тема. Двама дипломати, които участват в тогавашните преговори - германецът Юрген Хробог и американецът Реймънд Сейц - през 1991 година са на мнение, че Западът все пак е поел ангажимента да не разширява НАТО отвъд Елба. Работата обаче е там, че техните началници - президентът на САЩ Джордж Буш и канцлерът на ФРГ Хелмут Кол - не са ги упълномощавали за такива обещания. По този въпрос историчката казва:

"Ако в рамките на преговорите "2+4" Сейц и Хробог все пак са преговаряли със Съветите за бъдещето на НАТО - и то въпреки указанията от Белия дом и от канцлерството, те са превишили пълномощията си. И няма значение кой какво си е спомнял през 1991 година - онова, което се брои, е официално подписаното през 1990. А то е ясно, такава е била официалната позиция на Федералната република, Великобритания, Франция и САЩ."

По-нататък в разговора с историчката става дума за последвалата фаза на разведряване в отношенията между Запада и Москва. По този въпрос Мари Илис Сарот казва:

"Имаше три решаващи момента: един още при управлението на Джордж Буш, другите два вече при Бил Клинтън. От гледна точка на Буш Студената война беше спечелена от НАТО, тъй че нямаше нужда от нов мирен ред или от каквито и да било промени. (…) Буш ясно даде да се разбере, че новият мирен ред в Европа ще бъде твърде подобен на стария и по този начин свали от дневен ред всички възможни алтернативи, примерно неутрална Средна Европа, ако не и разпускането на НАТО."

Вторият решаващ момент, според историчката, настъпва в мига, когато по време на мандата на Бил Клинтън няколко източноевропейски държави, като например Полша и Унгария, ясно казват, че искат да влязат в НАТО. Тя цитира думите на Клинтън - така, както ги е преразказала и в книгата си "Нито сантиметър": "Момент. Нека не бързаме толкова. Защото ще ни се появи проблем. Какво ще стане тогава с Украйна? Какво ще стане с другите бивши съветски републики?". Според историчката Клинтън си е давал сметка, че през Европа отново ще се тегли разделителна черта: между държавите, които са под закрилата на НАТО, и онези, които не са.

"В началото на 1994 Клинтън казва приблизително следното: "Проблемът е най-вече Украйна. Няма да има траен мир, ако оставим Украйна на произвола на съдбата". Едва не паднах от стола, когато прочетох това."

Историчката припомня, че на този фон администрацията на Бил Клинтън разработва една междинна фаза: така нареченото "Партньорство за мир", в чиито рамки държавите от Средна Европа постепенно да се придвижат към членство в НАТО, а партньорството да бъде отворено и за страни като Украйна, Беларус и Казахстан.

"Това решение не беше особено популярно, защото Полша и Унгария искаха веднага да влязат в НАТО. Но "Партньорство за мир" имаше едно голямо предимство: то беше приемливо за всички участващи, включително и за Русия, която дори се присъедини. Полша от сърце мразеше тази идея, но Бил Клинтън убеди Лех Валенса."

"Сивата зона, възникнала в дните между 8 и 25 февруари"

В края на интервюто историчката стига до третия решаващ момент, предопределил днешното напрежение между Русия и НАТО: "За него е виновен не само Клинтън, но и Елцин. Първоначално демократизацията в Русия потръгна многообещаващо, но през октомври 1993 Елцин изпрати танкове срещу парламентаристите. А още по-лошо беше нахлуването в Чечения през 1994. За поляците това беше повратният момент, тъкмо тогава те казаха: След като Русия нахлува в Чечения, ние имаме нужда от закрилата на член 5. Източноевропейците увеличиха натиска. Да не забравяме и междинните избори в САЩ, спечелени от републиканците, които бяха за разширяването на НАТО. Под натиска на тези събития, а и в резултат от Меморандума от Будапеща, с който Украйна се отказа от ядрените оръжия и така изгуби част от важността си, Клинтън промени своето мнение и даде на източноевропейците член 5. И оттогава поехме по пътя, на който се намираме сега."

В този пасаж Мари Илис Сарот препраща към тогавашното решение на Украйна да предаде не Руската федерация ядрените оръжия от съветско време. По повод нейните изводи "Зюддойче Цайтунг" обобщава:

"Тоест, никога не е имало юридически обвързващи обещания или договори за ролята на НАТО след обединението на Германия. В преговорите за външнополитическите аспекти на германското обединение (преговорите "2+4") темата повече не се появява. Това си остава една сива зона, възникнала в устната комуникация в дните между 8 и 25 февруари."


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 65 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Човек за реализации

    2 15 Отговор
    Aз не желая да създавам УМИШЛЕНИ проблеми на никой !
    Имам чувства, но и душа, която трябва да бъди напълнена с любов и истински живот !
    Моля ви помогнете ми да живея ! Може ли ?

    Коментиран от #15

  • 2 az #Контрапропаганда

    39 4 Отговор
    Категорично "ДА"!
  • 3 Източна ромелия

    110 6 Отговор
    Ако Дойче зеле не вярва че запада през 1990 прецака СССР да си прочетат статията с факсимилета в в. Дер Шпигел
  • 4 Раданч Татлъту

    114 10 Отговор
    Англосаксите никога не лъжат!Те са прекрасни хора и миротворци!😁🥳🤡👍
  • 5 Гаварит Масква

    80 9 Отговор
    Путин доказа на целият свят че чичкото от Австрия е бил прав.
  • 6 Пропагандистите на сороснята

    52 6 Отговор
    Имало договор и Горби гоне откраднал нали е агент на цереуто!

    Коментиран от #10

  • 7 Горбачев

    30 36 Отговор
    Да, излъгаха ме! Исках за ГДР само 15 милиарда дойче марок. Толкова бяхме изгладнели! А после разбрах, че германците са били готови да ми дадат 500 милиарда!
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    92 4 Отговор
    Американците казаха, че разбират украинците, които се чувстват неудобно, защото 100 000 руски войници са на границата им, но не казаха нищо за това как кипърците се чувстват, че 40 000 турски войници окупират страната им, или жителите на островите в Егейско море, където Турция поддържа огромна нахлуваща сила само на няколко мили от населените гръцки острови, редовно нарушава гръцкото въздушно пространство с американски самолети и е обявила война, в случай че Гърция упражни правата си по силата на Конвенцията на ООН по морско право. Държавният департамент може да се преструва, че неуспехът му да държи Турция отговорна за повече от 47 години окупация на Кипър и агресивното й поведение срещу друга държава-членка на НАТО няма нищо общо с поведението на Русия, а всъщност просто се преструва. Продължавайки този двуличен и лицемерен подход към въпроса, американците просто улесняват ходовете на Русия към Украйна и Китай към Южнокитайско море, а светът не им вярва.
  • 9 no name no face no number

    70 5 Отговор
    С една дума сте си мошеници от край време
  • 10 Раданч Татлъту

    78 4 Отговор

    До коментар #6 от "Пропагандистите на сороснята":

    Михал Горбачов ни продаде.....без пари!🙉🥳🤡👍
  • 11 Медиум

    10 65 Отговор
    Днес 22/02/ 2022г. | 2+2+2=6 и 2+2+2=6 Два пъти числото на дявола. Дявола нахлу в Украйна!

    Коментиран от #12, #37, #44, #46, #59

  • 12 Раданч Татлъту

    65 6 Отговор

    До коментар #11 от "Медиум":

    Мне,дяволът е в Белия дом!😎🔯🕎🔯😎
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 КРА

    83 7 Отговор
    Тия от ДВ наистина са много гнусни и нагли манипулатори, а англосаксонците изключително лъжлива и алчна паплач.
  • 15 БРЯХ

    73 9 Отговор

    До коментар #1 от "Човек за реализации":

    ФАШИСТКИТЕ МЕДИИ РАЗПРОСТРАНЯВАТ ДЕЗИНФОРМАЦИЯ И ЛЪЖАТ ЗА ПРАВОСЛАВНА БРАТСКА РУСИЯ!КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ПЛЮЕТЕ ПО РУСИЯ ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ НАСТРОЙВАТЕ НАРОДА ПРОТИВ ВАС ФАШИСТИ!
  • 16 Смешници

    68 6 Отговор
    Дори да сте прави и да е източна Германия,никъде не е казано и в Полша и в източна Европа и накрая Украйна,а може да ви се иска и в Москва да ви настанят.Нахални до безбожие,ето защо се действа като Путин, от позицията на силата защото вие сте патологични лъжци.
  • 17 Прошляк

    9 50 Отговор
    Може ли просяк да преговаря за нещо? А кажете ми? Сега след 33 години ватенките се сетиха!

    Коментиран от #27

  • 18 Петьо Петров

    51 7 Отговор
    Дойче веле са велики! Ще ми е интересно, ако Русия се докосне ди границите на Германия...тогава ще реват с глас, не че сега не го правят, но тогава ще е от страх. Според тях Русия е безгласна буква, която няма право да си защитава границите.

    Коментиран от #22, #38

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ФАКТ Е

    5 38 Отговор
    Рублата се обезцени силно спрямо долара и еврото.
    След като руският президент Путин нареди изпращането на военни сили
    в отцепилите се от Източна Украйна сепаратистки региони на Донцек и Луганск.

    Руската валута се срина в рамките на деня
    от нива
    от 76 рубли за един щатски долара към 80,80 рубли,
    Като спадът продължава.
    Това е най-ниско ниво за рублата от ноември 2020 г.
    Така руската валута отбеляза
    една от най-драматичните си обезценки в рамите на ден
    от началото на коронавирусната пандемия.

    В същото време еврото поскъпва към 91,30 рубли,
    което е най-високото ниво от май 2021 г.

    САЩ вече наложиха санкции на двата отцепили се украински региона,
    като забраниха търговията на всякакви стоки с тях.
    САЩ подчертаха че тези мерки са отделни от санкциите, които Вашингтон и неговите съюзници са подготвили,
    ако Русия започне пълномащабна инвазия в Украйна.

    Координираните санкции ще бъдат обявени по-късно във вторник.
    Възможните мерки могат да бъдат насочени към големи финансови институции,
    блокиране на достъпа на Русия до глобални електронни доставки
    и ограничаване на руските енергийни фирми.
  • 21 Човек с памет

    38 3 Отговор
    Ако чакате факти oт DW, имам тук един въздушен замък на добра цена...
  • 22 Без тия

    10 28 Отговор

    До коментар #18 от "Петьо Петров":

    Русия има право да си защитава териториите, но няма право да окупира чужди територии! Нали+

    Коментиран от #30, #48

  • 23 СОДОМИТ

    41 1 Отговор
    OЩЕ ВЕДНЪЖ ЛЪСВА ПРЕДАТЕЛСТВОТО НА ГОРБАЧОВ / НЯМА ДОКУМЕНТ ТАКА Е/
  • 24 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    30 1 Отговор
    събуди ли се бай деменция? или още спи ? каза ли кога русия ще напада украйна?

    че ми е важна дата и часа

    сменете му памперса и пак да ляга
  • 25 Верно ли

    44 2 Отговор
    Май предпочитам да вярвам на документите, които Шпигел публикува отколкото на Зелевата драма!
  • 26 НАТО

    26 6 Отговор
    Се разширява на Изток, а Русия на Запад.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 не на dw пропагандите

    44 2 Отговор
    Онзи ден Шпигел публикува документ от архива, черно на бяло е описано всичко.

    Гьобвлс веле да се разкарат.
  • 29 САТЪРА НА ХАНА

    29 3 Отговор
    БГ ЖУРНАЛИСТИТЕ ОТ ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ СЕ ПРИСЪЕДИНИХА КЪМ БЪЛГАРКИТЕ И ИЗТОЧНОГЕРМАНКИТЕ КОИТО БАЧКАТ В БАРДАЦИТЕ НА МЮНХЕН :)
  • 30 Петьо Петров

    27 2 Отговор

    До коментар #22 от "Без тия":

    Да, трябва да си вдигнат ръцете и да не защитават границите, нали? И те законово не нахлуват в чужда територия, а постъпиха така, както им оставиха като изход. Но разбирам гледната Ви точка, и се учудвам на въздействието на пропагандата в/у Вас:)
  • 31 ССсс

    48 2 Отговор
    Разбира се че е вярно.По това време,когато Горбачов направи тази глупост и повярва на краварската измет(НАТО и преди и сега е САЩ)бях на 27 години.Всичко което Путин казва за измамата е едно към едно.Проблема тогава беше, че на власт в Русия идва пияницата Елцин и той не се интересуваше от нищо друго,освен от водка.Но да очакваш от САЩ да си държат на думата е все едно да чакаш 7-ца от Тотото.Излъгаха целия свят и най вече Русия а сега се правят че няма такъв договор.Същата работа и с тръбата Турски поток.Тръбата я има но договора го няма.Е аз знам защо го няма,защото тиквата и Пеевски ограбиха няколко милиарда капитал от КТБ,който е бил Руски и съответно примата го източи от Бюджета на държавата от нас,за да го върне,иначе щеше да стане храна за червеи.Да вяврваш на САЩ,Тиквоча от Банкя или псевдо студента от Харвард(не е бил никога студент а е изкарал платен курс)К.Петков,означава само че трябва да си много плосък и наивен.

    Коментиран от #60

  • 32 Годфри

    36 3 Отговор
    Ами както и да гледаме на нещата - изглежда Горбачов и СССР не са защитили позициити при съответните преговори.
    Изглежда това не са били равностойни преговори, а по - скоро капитулация, при която условията се диктуват от победителите.
    И никъде няма черно на бяло подписан документ, че НАТО поема ангажимент да не се разширява на Изток.
    Друг е въпросът за елементарната коректност, която определено липсва на САЩ.
    Непрекъснато да кроят планове кака да разширяват НАТО и как да обграждат Русия с кордон от враждебни даржави, военни бази и системи за противоракетна отбрана, които съвсем реално застрашават възможностите на Русия за ответен удар при глобална война.
    И каква трябваше да е руската реакция ? Безкрайни отстъпки, и безкрайно снишаване, докато Русия не престане да съществува като държава, а природните и ресурси бъдат присвоени от западните корпорации ?
    Е, изглежда такъв сценарий не се харесва.
    Не само на Путин, но изглежда и на обикновените руснаци.
  • 33 Ужас

    5 45 Отговор
    Толкова съветски петоколонници никога не е имало. Всички са впрегнати в защита на диктаторския режим на Кремъл. Какво може да ви предложи Кремъл ? - война, корупция, мизерия и ... робство.

    Коментиран от #35, #40, #47

  • 34 Българин

    44 1 Отговор
    "В този договор пише, че НАТО има право да разшири зоната, в която действа член 5 за задължението на организацията да защитава своите членове - да я разшири отвъд линията на Студената война, тоест и върху територията на ГДР. Москва го е подписала."

    Е така де нали ГФР анексира ГДР а ГФР е в НАТО - няма как НАТО да е в половината нова държава - разрешено е разширение но само за територията на ГДР но не и до границите на Русия.

    И защо обединението на двете Германии да е нещо много добро но обединението на двете Русии (Украйна и Русия) да е нещо лошо. Защо признаването на Косово е добро но признаването на ДНР и ЛНР да е лошо. Защо севернокипърската турска република е добро а Абхазия и Осетия е лошо.

    Това подлогите на САЩ не можете да се отървете от двойните стандарти защото цялата ви пропаганда е една лъжа и нямате никакви принципи а когато как ви е изгодно.

    Коментиран от #64

  • 35 Антитрол

    26 1 Отговор

    До коментар #33 от "Ужас":

    Е ние знаем какво ви предлагат от Козяк но за останалите българи единственото което правят господарите ти е да ги ограбват.
  • 36 Верно ли

    14 2 Отговор
    Лелеее, и това било "новина на часа" :))) Пропаганда на деня!!!!
  • 37 no name no face no number

    11 2 Отговор

    До коментар #11 от "Медиум":

    Не е нахлувал винаги си е бил там, но сега има шанс да го пречистят
  • 38 ДаАмаНе

    32 1 Отговор

    До коментар #18 от "Петьо Петров":

    ДВ е американска медия още от времето на студената война.Не си вади заключения за националноста и по името и.Всички пропагандиски радиостанции на САЩ се намираха в Германия и имаха гръмките имена като Свободна Европа.Гласът на америка.Същата работа в тези форуми и със троловете на Сорос,които използват имената като Българин,Патриот и т.н.
  • 39 Просто пуяк

    25 1 Отговор
    Ами Дойче зелето по същество признава,че са подхлъзнали пуяка Горбачов със сладки приказки. Тоя имал,пък оня немал правомощия да обещава... бла-бла-бла. Тия дето помним онова време,помним и какви сладки приказки ги каканижеха англо-саксите. Истината е,че Германия наистина беше готова да плати няколкостонин милиарда,но Горбачов беше ... просто пуяк.
  • 40 Верно ли

    18 1 Отговор

    До коментар #33 от "Ужас":

    Можеш да вземеш пример от Мишо Шамара (дето Петърчо му е изключил коментарите) и да вървиш на "по-добро място", дето се вика "у централния офис"!
  • 41 Да се знае

    6 3 Отговор
    "В началото на 1990 се проведоха редица дипломатически разговори. В един от тях тогавашният държавен секретар на САЩ Джеймс Бейкър казал на Горбачов приблизително следното: "Как Ви звучи една такава хипотетична идея: Вие разрешавате на Германия да се обедини, а ние Ви казваме, че НАТО няма да се придвижи дори на сантиметър в източна посока". На което Горбачов отговорил: Да, звучи като добра идея, можем да я обсъдим в бъдеще."

    Мари Илис Сарот припомня, че около този разговор няма съмнения, но в същото време на хартия не е подписвано нищо. Черно на бяло съществува само известният Договор "2+4" от септември 1990.

    "В този договор пише, че НАТО има право да разшири зоната, в която действа член 5 за задължението на организацията да защитава своите членове - да я разшири отвъд линията на Студената война, тоест и върху територията на ГДР. Москва го е подписала. Но Путин днес го премълчава, защото този факт не му е изгоден."

    Историчката говори и за противоречивите твърдения на Михаил Горбачов, който през 2014 казва, че по време на преговорите за обединяването на Германия не е ставало дума за НАТО. Но архивите на самия Горбачов съдържат бележка, че той лично е говорил с американския външен министър Бейкър за НАТО. И е споделил предположението си, че страните от Средна и Източна Европа искат да напуснат Варшавския договор и по-късно да влязат в НАТО. С други думи, обобщава Сарот, говорено е за НАТО.

    Коментиран от #45

  • 42 101010

    26 1 Отговор
    Доста обширно изследване но има и произволни писания като например това

    А още по-лошо беше НАХЛУВАНЕТО в Чечения през 1994. За поляците това беше повратният момент, тъкмо тогава те казаха: След като Русия нахлува в Чечения, ние имаме нужда от закрилата на член 5.


    РУСИЯ НЕ Е НАХЛУВАЛА В ЧЕЧЕНИЯ
    Чечения е част от Русия и вътре голяма част от мюсюлманското и да селение се разбунтува но този бунт макар и продължителен и труден за овладяване все пак беше потушен
    Те тука свободната интерпретация без документи използва думата нахлуване в собствената си страна все едно Съединените щати да нахлуят в щата Ню Джърси
  • 43 евлампи

    31 2 Отговор
    НАТО е разбойническа уния за тероризиране и ограбване от САШ на целиот свет. Не че останалите страни в НАТО имат думат ,САЩ дори тях крадат ! Те имат най големата армия и тя е предимно от криминални типове ,наркомани и джендъри! И понеже такива отрепки никой не ги сака ,ги пращат в чужбина да грабят , насилват и мародерстват. На практика след превключване на втората световна война армията на САЩ не са прекъсвали военните действия и са утепали над 100 милиона човека , а изнасилените и ограбени нямат чет!!! Българскиот народ не сака да биде свързван с тоя разбойническа уния , а шайката политици воглаве с паси и коня живеят као бурнейски махараджи с парите ограбени от нас!!! ВЪН МРЪСНИТЕ АМЕРИЧКИ ТУНЕЯДЦИ ОТ ТАТКОВИНАТА НИ!!!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Антинатовец

    29 2 Отговор

    До коментар #41 от "Да се знае":

    Чучка писател чучка не читател. Копирал си цялата статия ама не си я прочел и най важното че Русия разрешава НАТО да се разшири ама само за територията на бившата ГДР и това го има в договора. Подписан е и от американците.

    Пък соросоидите го извъртат че Русия разрешила разширение на НАТО - няма такова нещо но лакомията на господарите ви за нови подчинени територии няма край - чак до Грузия стигнаха. И в никоя държава не са питали народа дали иска да е в НАТО.
  • 46 Пропускаш

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Медиум":

    Още един дявол той ще настъпи след около два часа в 22 часа 22 минути и 22 секунди
    Става въпрос за отвъд океанският дявол
  • 47 а ти

    10 1 Отговор

    До коментар #33 от "Ужас":

    кой режим защитаваш, американския ли?
  • 48 Чичо Тони

    22 1 Отговор

    До коментар #22 от "Без тия":

    Те влизат в Донецк и Луганск като миротворци. Точно както го направиха американците в Косово. Никаква разлика. Навремето руснаците предупредиха, че Косово отваря кутията на Пандора и ще има други подобни случаи, но никой не искаше да чуе. Беше "правото на силния". Е, и сега изглежда като "правото на силния".
  • 49 гост

    26 2 Отговор
    Няколко факта с коментар:
    1. НАТО се създава през април 1949г. "за да защити Европа от съветската заплаха" - По това време САЩ имат ядрен монопол. Съветската атомна бомба е взривена през август!
    2. НАТО -Северно атлантическа договорна организация - при създаването си включва Италия, а през 1952 г. Гърция и Турция - държави "С ИЗЛАЗ НА АТЛАНТИКА"!
    3. През лятото на 1949 г. От трите западни зони в Германия САЩ създават ФРГ. - През октомври СССР от своята зона създава ГДР, въпреки решението за единна и демократична Германия.
    4. През 1954 г. СССР изпхраща молба за членство в НАТО - отхвърлена е!
    5. В началото на 1955г. САЩ ремилитаризират ФРГ с 500 000-я бундесвер и я приемат в НАТО в разрез с договореностите на антихитлеристката коалиция за демилитаризирана Германия. През май с.г. във Варшава се създава ОВД.
    6. Все още сме живи и помним официалните заявления след обединението на Германия, че юрисдикцията на НАТО няма да се разпространява върху територията на бившата ГДРне говорим за Източна Европа.
    7. НАТО тръби че е възпираща сила срещу ОВД и СССР. Тях отдавна ги няма, но НАТО се разширява като октопод. Изпълнява и мисии извън територията на държавите членки и т.н. и т.н.
  • 50 Watchdog

    14 1 Отговор
    Добре.... Ясна е работата... Освен това в НИТО една източноевропейска държава не е било проведено допитване за НАТО... Друго сега е по интересно. Бай Джо отпочина ли си след тежкия ден и кога ще определи нова дата за нападение над Киев? Да свършва с млякото вече и да се показва пред света да направи новото обявление...
  • 51 Стефан Петров

    16 2 Отговор
    Тотална лъжа. Оня ден германското списание "Шпигел" на база новооткрити записки от преговорите в Англия с Горбачов от 1991г. потвърди в своя статия,че запада е обещал на СССР да не се разширява на изток.
  • 52 боко

    8 1 Отговор
    индианците са мръсна лъжлива сган
  • 53 Човек за реализации

    4 1 Отговор
    Защо държавни служители от българската държавна сигурност искат аз да не живея добре ?
  • 54 Az2021

    6 2 Отговор
    След Кирчо ментата не ми хвалете Харвард и образованието ми!
  • 55 Истината

    10 2 Отговор
    Не е възможно да е нямало такова споразумение!!! Горбачов е идиот, идиот, ма колко да е ИДИОТ!!!
  • 56 ДжафДжаф

    13 1 Отговор
    Аз пък не си спомням някога Путин да е твърдял противното. Напротив, гледал съм негово изявление по темата и там той точно това каза- няма писмен договор. но обещания действително е имало, които въпросната "историчка" не отрича, а просто твърди, че обещаващите са си превишили правомощията! Е, за сметка на това Путин им разбра игрите и правомощията. каквжтж са хапнали предсои да го повърнат! така е, когато преяждаш!!!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 стоян георгиев

    1 13 Отговор
    целия панаир които се прави от путин е ясен.загубил нивото си на популярност,тотално провалил се в икономически план,диктатора се страхува от маидан в москва и реши да свири на наи-тънката струна на руснаците ,а именно с тази за външния враг.

    Коментиран от #61

  • 59 Бодак

    6 3 Отговор

    До коментар #11 от "Медиум":

    "Днес 22/02/ 2022г. | 2+2+2=6 и 2+2+2=6 Два пъти числото на дявола. Дявола нахлу в Украйна!"

    1) Нумерулогията ги събира всичките и стават 12 = 3.
    2) Така както си ги разделяш, може да събереш датата = 4, месеца = 2 и годината = 6 . Е. и ?
    3) Числото на дявола е 666. Къде видя това число ?
    4) Къде видя това число "Два пъти" ??
    5) Никой не е нахлувал в Украйна.
    "Дявола нахлу в Украйна" през 2014 -- на Майдана. От тогава започнаха бедите на Украйна.

    В едно изречение си написал 3 лъжи и 2 натаманявки -- ашколсун -- да не си журналист от Западна медия
  • 60 Войникът 🇧🇬

    3 3 Отговор

    До коментар #31 от "ССсс":

    Така е! Не вярвам нито на Русия/славяни като Нас/ ,нито на САЩ/ харесвам Магнум 357,Моторола, Форд Мустанг/😄 ,но не вярвам на едните и другите,а вярвам на хората излезли на улицата да празнуват или стачкуват👍
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 кочо

    1 1 Отговор
    ЗА ЦЯЛАТА ТАЗИ КАША Е ВИНОВЕН ИЗЦЯЛО ГОРБАЧОВ-АГЕНТ НА АНГЛИЯ И САЩ.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Тъй

    0 1 Отговор

    До коментар #34 от "Българин":

    Казват, че след обединението на Германиите, Руската армия трябва да напусне ГДР. А защо армията на САЩ не напускат ГФР? Двоен стандарт. Вън НАТО от държавите които не са на Северния Атлантик!