Last news in Fakti

22 Февруари, 2022 11:33 2 312 66

Западът остро критикува Русия в Съвета за сигурност на ООН

  • оон-
  • съвет за сигурност-
  • русия-
  • украйна

Посланикът на Украйна Сергий Кислиця настоя, че границите на страната му остават непроменени въпреки действията на Кремъл

Западът остро критикува Русия в Съвета за сигурност на ООН - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ и техните съюзници остро критикуваха Русия на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, като осъдиха признаването на независимостта на сепаратистките Донецка и Луганска народна републики в Украйна от президента Владимир Путин. Те осъдиха и решението му да изпрати войски в тях като грубо нарушение на международното право и „претекст за война“.

Постоянният представител на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд атакува твърденията на Путин, че руските войски ще поддържат мира в района на Донецк и Луганск.

„Той ги нарича умиротворители. Това е абсурдно. Ние знаем какво са те наистина“, каза тя пред съвета. Томас-Грийнфийлд каза още, че речта на Путин за признаването на републиките е съдържала „серия от възмутителни фалшиви твърдения“, които целят „създаване на претекст за война“.

Посланикът на Украйна Сергий Кислиця настоя, че границите на страната му остават непроменени въпреки действията на Русия.

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя каза, че Москва е „отворена за дипломация и дипломатическо решение“, но предупреди, по думите му, срещу украинска агресия.

„Не възнамеряваме да позволим нови кръвопролития в Донбас“, каза той. „Бих искал да призова нашите западни колеги да променят мнението си, да оставят настрана емоциите си и да не влошават ситуацията. Никой освен вас не може да възпре милитаристични планове на Киев“, добави Небензя.

Според него признаването на независимостта на ДНР и ЛНР от Москва не променя състава на страните по споразуменията от Минск за уреждането и задължението на Украйна да ги изпълни.

Съединените щати, Великобритания и Франция поискаха заседание на Съвета за сигурност на ООН, след като Русия призна Донецката и Луганската народна република. Албания, Ирландия, Норвегия и Мексико също подкрепиха идеята, но от Русия, която в момента е председател на Съвета за сигурност, зависеше да го включи в програмата. Украинският външен министър Дмитро Кулеба обяви, че страната му също е поискала спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради „незаконните действия на Русия“.

Постоянният представител на Киев Сергий Кислиця настоя Съветът за сигурност да не отстъпва пред заплахите на Русия.

„ООН са болни. Поразени са от вирус, разпространяван от Кремъл. Ще се остави ли на този вирус“.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че решението на Москва е нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Френското председателство на Европейския съюз свиква тази сутрин заседание на постоянните представители на страните членки на Европейския съюз. Предстои изготвяне на вече обявените целенасочени санкции срещу лица, които са пряко отговорни за решението на Москва.

По-рано председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел определиха признаването на сепаратистките републики като „незаконен акт“.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг осъди действията на Русия и призова Москва да спре да подклажда конфликта и да избере дипломацията.

„Осъждам решението на Русия“ посочи в изявление Столтенберг и допълни: „Съюзниците настоятелно и най-твърдо молят Русия на избере пътя на дипломацията, да се откаже незабавно от мащабното усилването на военните си подразделения си в Украйна и около Украйна, както и да изтегли войските си съобразно международните си задължения и ангажименти.“

САЩ остро осъдиха признаването от Кремъл за независими на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република. Държавният секретар Антъни Блинкън определи случилото се като „напълно отхвърляне на руските ангажименти по Минските споразумения“, а президентът Джо Байдън наложи санкции.

Според германския министър на външните работи Аналена Бербок решението на Путин е безочливо нарушение на международното право.

Британското правителство заяви, че ще наложи санкции на Русия.

Междувременно Турция излезе с изявление, че решението на Русия да признае Донецката и Луганската народна република е неприемливо и Анкара го отхвърля.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русия

    84 23 Отговор
    Да живее Русия … българите сме с теб

    Коментиран от #9, #16, #51

  • 2 ужас

    71 6 Отговор
    Границите оставали непроменени...този е абсолютен идиот. И на мен ми се иска България още да е на три морета, ама уви, жалко, не е така.
  • 3 ЛИЦЕМЕРИ ЗАПАДНИ

    93 11 Отговор
    ЩО НЕ КРИТИКУВАХТЕ САЩ И НАТО ЗА НАПАДЕНИЕТО И ВОЙНАТА НАД СУВЕРЕНА ЮГОСЛАВИЯ И ОТКЪСВАНЕТО НА КОСОВО ОТ СЪРБИЯ???? ВСИЧКО Е ПУНТА МАРА.

    Коментиран от #48

  • 4 Да живее Русия

    74 13 Отговор
    Западът агонизира.
  • 5 Иванушка

    50 5 Отговор
    Русия в отговор да транслира Хрущов с обувката на масата, да припомни на лекетата с кого си имат работа.
  • 6 Хихихи

    69 5 Отговор
    Съвета за сигурност има много по-здрави от Либия, Сирия, Ирак, Виетнам, Афганистан и Пгославия
  • 7 ужас

    70 8 Отговор
    Западните побеснели кучета лаят, защото вече не могат да правят със света каквото си поискат.
    Евтаназия за тези бесни псета.

    Коментиран от #29

  • 8 Фройд

    64 9 Отговор
    „Съюзниците настоятелно и най-твърдо молят Русия на избере пътя на дипломацията ....

    Моли се , моли .

    Не разбрахте ли че пътя на европа е само един , съюз с Русия ?!

    Само тогава Европа ще е добре.
  • 9 ВЪН БЪЛГАРИЯ ОТ НАТО

    69 9 Отговор

    До коментар #1 от "Русия":

    ТЕРОРИСТИЧЕСКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НАТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ИЗРИТАНА ОТ БЪЛГАРИЯ !НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ ИСКА С РУСИЯ ФАШИСТИТЕ ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ!
  • 10 Айде бе

    47 2 Отговор
    И какво-пеняви се само украинеца,англичанина и американката...-какъв свят бългувате????

    Коментиран от #12

  • 11 Kcaniba

    50 4 Отговор
    да позная ли кои са остритекритици!?? фащ, ландън, полша и 3те жужета от Балтика!!! Къде е останалите 2/3 от света питам!! Те що не мритикуват миротворческата мисия на Русия в Донбас!! Защото целият свят знае, че Окраина е окупирана от фащисти и бандеровци!!!
  • 12 сатаНАТО

    56 3 Отговор

    До коментар #10 от "Айде бе":

    Нагло-сакска истерия. Помним лъжата в ООН, когато размахаха епруветка с прах за пране и обявиха че това е биологичното оръжие на Саддам. После опустушиха страната, избивайки над 1 милион иракчани и обричащи на мизерия и страдания още милиони. Но това, никак не нарушава международното право.
  • 13 Дългият

    16 7 Отговор
    С тези възражения и осъждания,преди време Кипър...сега Украйна... едва ли ги топли нещо...Освен да проявяват загриженост друго правят ли дядовците от Брюксел...Щатите,се сакълдисаха след кулите близнаци и забравиха да се въоръжават.И сега са горе долу със свалени боксери....Мрънкат....санкции... и дотам...Време е за въоръжаване и от другата страна,не само от руска...
  • 14 войната свърши

    50 5 Отговор
    Войната в Украйна приключи. Нобелова награда за мир за Путин!
  • 15 Мдааа а.... санкция

    33 4 Отговор
    Абе угодия нема, но едно е сигурно и целта е само една:
    САНКЦИИ ще има!
    Ако започне Русия да напада навреме(според графика на байалцхаймер)... ще има САНКЦИИ!
    Сега пък се очертава ако не започне навреме или въобще не започне(пак според същия график) ... пак ще има САНКЦИИ!
    А и война ще има!!!
    Най много на байалцхаймер е нужна и я иска, но не той да се бие, а чужда войска да воюва и мре!

    Добре, че е Путин да го изтърпява(докога ли??!!) тоя байизкукуригал иначе ако беше некой кибритлия ФАЩ отдавна щеха да я търсят само водолази!!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 пешо

    19 1 Отговор
    путин го мести
  • 18 Иванушка

    28 2 Отговор
     "...границите на страната му остават непроменени ..." - споко бе Серьожка, довечера Русия ще присъедини Украйна към Донбасс, Луганск и Крим и Украйна отново ще стане с непроменени граници бе вучо
  • 19 Санчо

    37 1 Отговор
    Не е добре да, но хАмериканците отвориха кутията на Пандора с признаването на Косово, много хора тогава предупреждаваха, че не бива да се допуска такъв прецедент, който би стартирал много опасна тенденция... Е, сега берем плодовете на това недомислие...
  • 20 Е така се решават работите

    32 2 Отговор
    Най големият политик е Вовата... по мирен път, без изстрели реши един сериозен и тежък конфликт... вече не могат да му тръцнат на ИНСТРУМЕНТА!!! Няма война, няма нападение... влиза като освободител и миротворец!!!! Следва нобелова награда за мир, колкото и да квичат пионките!!!!
  • 21 Путин

    19 2 Отговор
    пука ми!
  • 22 г-жа Миндер

    10 0 Отговор
    Оставка ! Това е главния въпрос, вижте видеото!

  • 23 БОЛШЕВИК

    30 0 Отговор
    На кой му пука какво си лае запада и САЩ? Това са западащи системи на неолибералния капитализъм, скоро ще го разберат и хората живеещи под тоя гнет!
  • 24 пешо

    28 0 Отговор
    къде са пасито и цвъки къде се крият тия мишоци
  • 25 Мдааа....

    22 4 Отговор
    Само една световна война ще оправи нещата.Само война ще върне отново стария начин на живот .Ще подреди нещата така както си бяха.Организации като НАТО и ЕС съвсем се самозабравиха и подчиниха цяла Европа под техен контрол.Само война е спасението от новия световен ред.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Има ли еднакъв аршин

    29 0 Отговор
    Когато албанците искаха да се самоопределят в република Косово и да се отделят от Сърбия янките бомбандираха цяла тогавашна Югославия и въпросът беше решен етническият район с албанци беше отделен в република Косово.

    Сега когато руснаците в Украйна искат да се отделят в самостоятелни държави редно би било американската авиация да бомбардира Киев и цяла Украйна за да може руснаците в Украйна да се отделят в самостоятелни републики по подобие на Косово.
    А най добре и колко е простичко НАТОВЦИ да гарантират и си изпълнят договореностите и да не се разтягат на изток. И така щеше всички да заживеят в мир и сговор за дълги времена....
  • 28 пешо

    26 0 Отговор
    за да има силна и единна европа , сащ и англия нямат работа тука
  • 29 точно така

    23 1 Отговор

    До коментар #7 от "ужас":

    Удри Путине, удрииии! Ние сме с Русия в мислите и молитвите си, нека БОГ да им даде сила и смелост да довършат започнатото и да ликвидират юдеонаглосаксонската измет, която тормози и ограбва целия свят! СЛАВА НА РУСИЯ, ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ! АМИН.

    Коментиран от #42

  • 30 Бат Кольо

    23 0 Отговор

    До коментар #16 от "Чичо дядко":

    що така остро бе сор..оид,ти не се ли радваш,че тези хорица в тези две републики най накрая ще заживеят нормално,влез в тубата,хиляди ХОРА от различни държави ги поздравяват,само такива злобни кравопитеци квичат от злоба,хубавото е че сте единици
  • 31 Плевенски

    21 0 Отговор
    Тези западни двуличници сега се сетиха ,че имало международно право !?

    Коментиран от #49

  • 32 Да ама не

    9 0 Отговор
    И аз настоявам, че границите на България от времето на цар Борис I остават непроменени, ама ... Так, че този много да се напиня, че може да се осе.е.
  • 33 Плевен и Шипка

    16 2 Отговор
    България е народа , а не правителството .С теб сме Русия .
  • 34 Иван

    13 0 Отговор
    Само се ежите на Русия друго нищо не може да направите. Проба грешка ще има. Ще се вее Червеното Знаме в някоя държавица.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 big

    2 0 Отговор
    Та те и нищо друго не правят!
  • 37 ТаУмВзе

    12 1 Отговор
    Тия плавници, къде бяха когато ислямисти разкъсаха Армения? Пресен пример е.
  • 38 Алоуу ООН

    18 0 Отговор
    Вчера ВСУ с две диверсионни групи са атакували граниченн пункт на РФ .В резултат на което групите и две БМП-та са унищожени. Това е акт на война!Има един пленен украински войник! Как ли ще изглежда всичко това в ООН?! Само заради това Украйна трябва да бъде сложена под режим на санкции на ООН!Законни!
  • 39 Ей внимавайте че Турция до

    13 1 Отговор
    Пловдив ще ни клъцне!! Само един народ може да ни помогне ! А познайте?
  • 40 баба Пена

    17 1 Отговор

    До коментар #35 от "Читатель":

    бабиното какво е писал Горки може много да спорим,,но фактите са следните----Русия е единствената която подаде ръка на тези хора ,с риск да влезе в пълномащабна война,това което се случваше в продължение на 7 години в тези републики не е правено дори от Хитлер,поне аз нямам инфо ,той да е обстрелвал германско мирно население в такъв период от време
  • 41 мислещ

    1 19 Отговор
    Щом толкова ви харесва КГБеейския диктатор Путин и неговата държава какво правите тука? Ходете при него. Ама нещо не виждам някой да се е затичал към Русия, а напротив, милиони хора по света мечтаят, дават мило и драго и рискуват живота си, за да могат да отидат живеят в ЕС и САЩ.

    Коментиран от #55, #57

  • 42 мислещ

    1 16 Отговор

    До коментар #29 от "точно така":

    Щом толкова ви харесва КГБеейския диктатор Путин и неговата държава какво правите тука? Ходете при него. Ама нещо не виждам някой да се е затичал към Русия, а напротив, милиони хора по света мечтаят, дават мило и драго и рискуват живота си, за да могат да отидат живеят в ЕС и САЩ.

    Коментиран от #45, #63

  • 43 Ей внимавайте че Турция до

    6 0 Отговор
    Пловдив ще ни клъцне!! Само един народ може да ни помогне ! А познайте?
  • 44 Айде и ОДЕСА

    10 0 Отговор
    Давай Путин!!! И Те ИСКАТ!!!
  • 45 666

    13 1 Отговор

    До коментар #42 от "мислещ":

    Ти и да искаш няма как да отидеш в РФ,требе виза,ма в Кравария спокойно може да отлетиш,та кво праиш още тук ми не си при твоите църни братя там
  • 46 Ха ха ха

    0 10 Отговор
    Ама заминавай, какво чакаш - вогзал, чемодан!
  • 47 Българин

    13 1 Отговор
    Слава на Русия!!! Путин е велик!!!
    Лицемерни, алчни, продажни и без капка морал западни изверги!
    Бог да пази България, че сме в съюз с тях по решение “българските политици”!
  • 48 Жоро

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "ЛИЦЕМЕРИ ЗАПАДНИ":

    Още Ирак Либия Сирия и много други
  • 49 любител

    7 0 Отговор

    До коментар #31 от "Плевенски":

    абсолютно си прав къде беше това международно право когато краварите нападаха кой ли не и когато направеха югославия на пух и прах с бомбардировки с касетъчни бомби с обеднен уран и още там се раждат деца с аномалии. къде спа еврапа тогава къде спи и сега и продължава да се надупва на краварите. утре Т-я ще реши да отцепи половин Б-я защото зад гърба и са краварите да видим тогава на кой ще се кланяме.
  • 50 Смех

    6 0 Отговор
    Никой не осъди признаването на Черна Гора и Косово от Америка...
  • 51 Чичо дядко

    1 7 Отговор

    До коментар #1 от "Русия":

    В сайта има само русофили , които за пари ще продадат и родината си. Като толкова милеете и се радвате за Русия, защо не се преместите там. Не народ,а мърша казва Славейков. Е такива сте вярно е

    Коментиран от #58

  • 52 Скептика

    3 0 Отговор
    Всичко е един голям цирк, това признаване на Луганск и Донецк бе съгласувано предварително със САЩ, Франция и Германия, за какво иначе бяха провеждани срещи и разговори на най-високо ниво, просто натъпи времето да го съобщят официално

    Коментиран от #59

  • 53 Идиом

    3 0 Отговор
    ООН отдавна е маща на САЩ!
    Нещо да стана с Афганистан! Не!
  • 54 Каквито и да ги дъвчат

    3 0 Отговор
    Думи, думи и само думи. Застанете зад думите си, безмислен вой, и ги отвоювайте на бойното поле. Остър ум ви набута в эгъла със стратегия и действия. За вас остава сво да виете.
  • 55 А защо ти

    3 1 Отговор

    До коментар #41 от "мислещ":

    не натовариш куфарите и не отпътуваш за фащ? Малцинство сте и държанието ви не е българско. А с руснаците сме близки по език, вяра , писменост. Ще се разберем - вода да им поискам , хляб и нещо друго , само да видя някоя по - хубавка рускиня, което не е рядко. Ае у лево!
  • 56 От страни

    3 2 Отговор
    Тоя Ердоган па него пита ли го някой, и той д се исхвърли... Признанието стана ама американците не разбират че признанието не е края на историята с Украйна. Американците им беше нужно да изместят акцента от исканията на Русия към проблема на Украйна, но русняците не си оттеглят исканията и това с признаването на Донбас е само първа крачка. Путин играе шах а не "не се сърди човече".
  • 57 От страни

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "мислещ":

    Сигурен ли си че си мислещ? За да симпатизираш на една държава не е задължително да ходиш там. Що за детски работи?

    Коментиран от #62

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 От страни

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "Скептика":

    Виж, тук може и да си прав. Тогава са го решили а сега ще го легитимизират.
  • 60 Иван

    2 0 Отговор
    Според плановете на Зеленски и Байдън, териториалната цялост на Украйна може да бъде гарантирана само ако бъдат избити 1-2 милиона руснаци в Домбас. За Запада това са хора без значение.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Мислещ

    0 3 Отговор

    До коментар #57 от "От страни":

    Извинете, но не показва ли броят на желаещите да живеят и работят в дадена страна, колко е привлекателна въпросната страна за хората? Милиони българи емигрираха на Запад. Не съм чувал, но може и да има няколко нашенци емигрирали в Русия през последните 30 години. Иначе сте прав(а), че имате право да симпатизирате на путинска Русия, но аз не мога, защото съм живял половината от живота си по време на диктатурата на "реалния социализъм", когато Путин се изявяваше като КГБеец, впрочем, както действа сега.

    Коментиран от #64

  • 63 kkk

    2 0 Отговор

    До коментар #42 от "мислещ":

    Заповядай да ти покажа руските си документи издадени преди 2000-та година, а после ще ти обясня как стоят нещата у гадната Русия при лошия диктатор... Гарантирам, че ще бъдеш поредният клоун който ще отиде в магазина да си купе въже, сапун и столче и ще търси в гората дърво с яки клони да си повиси там...

    Ей ти кратка версия: у Русия с много работа и много акъл станах мултимилионер (в € ) преди 2005г., после инвестирах 8-цифрена сума у БГ и изненада- до 2013г. доброзорно си продадох бизнеса на познай кого... Е, на минус не бях ама досега можеше да давам хляб на 3000 човека и да въртя стотици милиони годишно. Зарязах тук нещата, върнах се при дикторчето, разширих тамошният си бизнес (много различен от този в БГ) и сега верно въртя стотици милиони € годишно, верно съм в топ 10 в ЕС в моята сфера, верно имам над 300 работника и верно плащам доста данъци- над € 5млн. е взела Русия от мен за 2020г.... И верно нито стотинка от това горе не влиза в бюджета на БГ- найс, а? В момента в БГ съм рентиер (давам си имотите под наем) и като завъртя нещата (100% законно) държавата взима от мен под 3000лв. данъци и така вече 7-8 години- нека му е лошо на диктаторчето с моите €3-5млн. данъци годишно... Всяка година...

    Коментиран от #65

  • 64 Бодак

    0 0 Отговор

    До коментар #62 от "Мислещ":

    "Извинете, но не показва ли броят на желаещите да живеят и работят в дадена страна, колко е привлекателна въпросната страна за хората?"

    Привлекателна ... Зависи от гледната точка...
    Запада колонизира и окраде почти целия свят.

    Започна война Студена война срещу страните с обществен строй (социалистически) и не им даде възможност да се развиват естествено. Въпреки товаОбществените страни за кратко време направиха доста.
    Кое е тука привлекателното ?? Че са богати за сметка на други. Или че Печатарите на световните пари са решили да ги печатат в САЩ.
    Ми има работа и плащат добре, спор няма. И ценностите едни такива особени налагат пропагандно, силиво, чужди ценности, нямащи нищо общо с нашите и на другите.европейски народи ...
    За тебе ако това е привлекателно, за много други не е.
    Най-привлекателно е да измислиш тука как да го направиш
    Не е лесно -- виж писаното от 63 kkk

    Коментиран от #66

  • 65 Мислещ

    0 0 Отговор

    До коментар #63 от "kkk":

    ВЕрно, ама фактите говорят друго! Европа и Америка се напълниха с емигрирали руснаци и никой не се е засилил да ходи да живее в Русия.
  • 66 Мислещ

    0 0 Отговор

    До коментар #64 от "Бодак":

    Свободата, Санчо свободата ... По въпроса, че в диктаторски държави някои хора правят луди пари, няма спор, а в Китай вече в много сфери плащат и добри заплати.
    Впрочем, Вие май не сте живели в соца.