Отидете към основна версия

7 265 165

Украйна е избила 4500 руски нашественици

  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • русия-
  • война-
  • агресия-
  • руски войници-
  • трупове-
  • жертви

Русия дава огромни човешки жертви заради решението на Путин

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че досега са убити 4500 руски войници, предаде Ройтерс. Той добави, за последните четири дни в Украйна са загинали 16 деца, а 45 са ранени.

Русия продължава да атакува и цивилни граждани, които не са въоръжени. Дни наред Москва отричаше, че има убити руски войници, но реалността се различава от пропагандата на Кремъл – хиляди руски трупове в Украйна само за четири дни. Днес е петият ден от руското нашествие на украинска земя.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отбеляза в обръщение към украинците чрез Телеграм, че през петото денонощие от пълномащабната война на Русия срещу Украйна страната се държи здраво, предаде Укринформ. "Пето денонощие от пълномащабната война на Русия срещу народа на Украйна. Държим се здраво. Преживяхме през това време толкова, колкото на други народи може да не се падне за десетки години. Дълго ни бе говорено, че на украинците нещо не им е наред, че са някак в грешка, че са длъжни с десетилетия да си пишат така наречените домашни. Затова често не забелязвахме на какво сме способни реално ние с вас, а сега се проявихме с пълна сила и това вдъхновява всеки мъж, всяка жена", подчерта Зеленски.

Държавите от НАТО ще осигурят на Украйна средства за противовъздушна и противотанкова отбрана. Това събощи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Той уточни в "Туитър", че е разговарял тази сутрин с украинския президент Володимир Зеленски. Поздравих го за храбростта на украинските въоръжени сили, написа Столтенберг по повод съпротивата срещу руското нашествие. Генералният секретар отбелязва, че съюзниците увеличават военната си подкрепа за Киев. По неговите думи Украйна ще получи също хуманитарна и финансова помощ. В съобщение от снощи на сайта на НАТО се уточнява, че се изпращат хиляди средства за унищожаване на танкове, стотици ракети за противовъздушна отбрана, хиляди лични огнестрелни оръжия. Допълва се, че милиони евро ще бъдат осигурени за хуманитарна помощ и медицински средства.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 80 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: