Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Февруари, 2022 13:59 17 650 180

"Мамо, не исках да идвам": руски войници не знаели, че нападат Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • войници-
  • пленени войници-
  • война-
  • инвазия

Войници твърдят, че не са искали да влизат в Украйна, били са лъгани от командирите си, че ще бъдат само на обучение

"Мамо, не исках да идвам": руски войници не знаели, че нападат Украйна - 1
Снимка: UNIAN

Русия засега не съобщава колко са жертвите от войната в Украйна. По данни на Киев над 4300 руски войници са убити или пленени. И никой не се интересува какво става с телата им, пише "Свободна Европа".

По време на война винаги има голяма неяснота за убитите както от едната, така и от друга страната. До момента Русия остава безмълвна по отношение на загубите, които търпи по време на инвазията си в Украйна, като военното им министерство не съобщава информация по въпроса. В същото време от Киев решиха да се обърнат директно към семействата на руските войници, които могат да разпознаят роднините си, които са загинали или са попаднали в плен по време на войната.

На част от видеата, поместени на специално създадена платформа, войници твърдят, че не са искали да влизат в Украйна, били са лъгани от командирите си, че ще бъдат само на обучение, а също са държани гладни и на студено заради лошия разчет на нападението. В ранните часове на 24 февруари Русия започна инвазия в Украйна. Руските войски нахлуха от три фронта – изток, север и юг, съответно от Русия, Беларус и незаконно анексирания полуостров Крим. Агресията беше осъдена от демократичния свят, който наложи финансови санкции на Русия. Редица държави съобщиха, че ще изпратят военна помощ на Украйна.

Обръщение директно към роднините

Министерството на вътрешните работи на Украйна създаде специална онлайн платформа, на която чрез снимки и видеа могат да бъдат потърсени убитите и пленени руски войници. Инициативата, която беше наречена „Потърси своите“ (Ищи своих), изглежда има и допълнителна стойност. С нея Украйна цели допълнително да свали самочувствието на руснаците, а в същото време и да намали подкрепата за войната в Русия, където властите засега не обявяват данни за жертвите, които армията търпи по време на инвазията.

Вадим Денясенко, който е съветник на вътрешния министър на Украйна, заяви, че руското правителство не дава никакви индикации за желание да бъдат осъществени действия за връщането на тленните останки на руски войници в Русия. „Поради тази причина сме принудени да се обърнем към вас, гражданите на Русия, за да можете вие да откриете тези, които бяха убити на наша територия. Те бяха убити, защото незаконно пресякоха границата на база на незаконна и позорна заповед на вашия президент“, каза Денясенко във видео обръщение, което беше публикувано на канала на украинското вътрешно министерство в YouTube.

А колко са загубите

По данни на украинската армия Русия е загубила 4300 от своите военни до 27 февруари. В това число не е ясно колко са убитите, ранените и пленените. Ден по-рано Киев съобщи за 3500 убити руски войници, но това число не може да бъде потвърдено със сигурност. Руслан Левяев е основател на неправителствената организация Conflict Intelligence Team (CIT). Тя се занимава с анализ на руската армия по отворени данни. По думите му най-малко 500 руски войници са били убити от началото на конфликта.

„Самата руска армия не е признала за нито една загуба – нито пленени, нито убити. Сякаш изобщо няма такива“, каза Левяев пред руската служба на Радио Свободна Европа. На 26 февруари агенция ТАСС публикува информация, за която твърдеше, че е от източник от военното министерство на Русия - в нея се съобщаваше за над 3500 загубени войници, убити и ранени, както и за загуба на 14 изтребители, 8 хеликоптера, над 100 танка, над 500 бронетранспортьора и др. По-късно тази публикация беше свалена.

„Майко, татко, не исках да идвам тук“

URL-ът, с който украинското правителство пусна уебсайта за разпознаване на руските войници от техните роднини, се казва „200.rf.com“. Това е препратка към кодовото „товар 200“, който се използва от руските военни за връщането на телата на убити войници. По този начин се цели избягването на споменаване в радио ефира за убити. Огромна част от видеата, снимки и документи на руски войници са публикувани на свързан канал в платформата Телеграм. Сред снимките има такива на войници, убити в бой, както и видеа от разпити на пленници.

В едно от видеата мъж, за който се твърди, че е руски войник, се свързва с роднините си, за да им каже къде е и как е. В друго видео друг войник, за който се твърди, че е пленник, се обръща към семейството си: „Майко, татко, не исках да идвам тук. Накараха ме“, казва той. Радио Свободна Европа не може да потвърди дали и как заснетите мъже са били заставяни да заснемат подобно видео.

В обръщението си към руснаците, които имат роднини войници, съветникът на вътрешния министър твърди, че отношението към пленниците е „много хуманно“. „Никой не се държи зле с тях. Ако е необходимо им предоставяме и медицинска помощ. Но вашето правителство ви отне роднините. Те нямат начин да се свържат с вас“, казва Денясенко. Той добавя, че през платена услуга родители могат да изпратят своето ДНК, за да може да бъде установено дали част от загиналите са техни роднини.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 106 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    128 143 Отговор
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Мале ако неонациските бандеровци ако са избили 4500 руски солдати,то тогава Руската армия сигурно ликвидира минимум 20000 украински бандеровци + 10000 цивилни жерти.Сега троловете на ОКРАИНЦИТЕ ДА коментират обратното 🤣🤣🤣

    Коментиран от #18, #38, #52, #58

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Зеленски

    58 65 Отговор
    до Waffen SS Азов:
    " Убивайте всички !!!
    Господ ще отсъди кои са наши."
  • 4 Последния Софиянец

    46 58 Отговор
    Винаги има страхливци.

    Коментиран от #28, #69

  • 5 Коко

    180 1 Отговор
    Войната е лошо нещо. Дано свърши още днес.
  • 6 аре по полека

    139 35 Отговор
    с пропагандата бе
  • 7 Пропаганда

    147 34 Отговор
    Тази пропаганда ми напомня на същатата такава относно ковида от DW !!!
  • 8 BOBO

    107 25 Отговор
    ДЖАМБАС НОВИНИ ЛЪЖЛИВИ НОВИНИ
  • 9 С.П.

    100 28 Отговор
    Кой финансира "Свободна Европа", който ни поднасят тази новина. Отговорът на този въпрос определя достоверността й.
  • 10 Последния Софиянец

    51 68 Отговор
    Путлер сигурно им е казал, че атакуват Болгария. То и без това като гледат видео от разрушенията, картината прилича на Ямбол

    Коментиран от #31

  • 11 Захари Стоянов

    80 8 Отговор
    Пропагандата може да бъде премахната само чрез премахване на източниците и.
  • 12 Display

    61 11 Отговор
    Що не пуснат видеото, че да видим така ли е..........

    Коментиран от #26, #37

  • 13 БГ0000

    68 13 Отговор
    Информационната война е жестока,колкото истинската!!! Как няма да каже така ,като калашника е опрян в гърба му?
  • 14 373738282

    72 11 Отговор
    Хахахаххахахахах,туй го има във учебниците по пропаганда ,толкова много няма от де да измислят нещо ново ,че взимат примерите от учебниците по псивойна.Чета и не вервам на очите си едно към едно от оригинала.

    Коментиран от #77

  • 15 Българка

    90 22 Отговор
    Айдеее, започна се. То каго пък се е спирало. Слъзливи истории. За 20 год Буш, Клинтън и Обама нападнаха 8 мюсюлмански страни и избиха над 10млн души. Тогава публикувахте ли слъзливи истории от американските войници?
  • 16 Бай Манчо

    67 18 Отговор
    Това е фейк не се връзвайте .

    Коментиран от #35

  • 17 Милев

    62 18 Отговор
    Фалшиви новини
  • 18 Иване Иване

    29 5 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    По нататък си го знаеш

    Коментиран от #21, #25

  • 19 НЯКОЙ

    51 19 Отговор
    АЙДЕ СТИГА СТЕ ЛЪГАЛИ И ВИЕ КАТО ЦИ.ГАНИ
  • 20 ЖОЖГ

    64 21 Отговор
    Страшни фейк новини. Не еистина! Просълзих се.... "Мамо не исках да идвам"
    Мислех тия за някаква сериозна медия
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Механик

    52 11 Отговор
    Абе. кво стана с ковида и ваксинациите бе?
    На украинските войници искат ли им зелен сертификат или тама може и без него?
    Смешници! Поне сменте стила на пропагандата. Както ревяхте за ковида, така сега ревете за руските войничета.
    Не ревете за тях ! За тях има кой да плаче. Плачете за пропадналия ковид, че там наляхте маса пари.

    Коментиран от #76

  • 23 кисинджър

    34 10 Отговор
    еее , няма такава некадърна пропаганда.мамо , де да знам , че кат си дигнах краката ш ми надуят корема
  • 24 Gucci x Balenciaga

    17 23 Отговор
    Каква трагедия 😥ами върнете се бе моето момче имате уръжие стреляйте по тези които ви пратиха там Бог да ви пази хвърлете пушките и едните и другите и не се подчинявайте
  • 25 Иван

    3 8 Отговор

    До коментар #18 от "Иване Иване":

    Ти знаеш как онези хайдути го ядоха мазно
  • 26 Има го на видео

    39 15 Отговор

    До коментар #12 от "Display":

    но как няма да каже така,като преди това е пребит и му е казано какво да говори.От руска страна казаха ,че имат номерата и IP адресите на всички,които извършват издевателства над пленниците.
  • 27 dosevnews

    43 16 Отговор
    В медиите се разпостраняват полуистини и чисти лъжи. За жертвите от руска страна няма точни данни, но украинците показаха един пленен офицер и един сержант. При това се издевателстваха над тях. Руснаците показаха до сега над 200 украински военни които, са се предали и им се осигурява мед. помощ, храна, вода, и транспорт до родните места при положение,че подпишат декларация , че няма да участват във военните действия
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 НОВО ПЕТ

    38 16 Отговор
    Пффффф, колко трябва да си тъп, за да повярваш на тва

    Коментиран от #59

  • 30 Начо Крика

    38 16 Отговор
    Откога в армията се зачитат личните желания на войника?Укрите съвсем са изперкали. Ега ти фейк нюза.
  • 31 Столичанин

    8 3 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    Или на Люлин.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Когато

    26 12 Отговор
    видя синовете на Абрамович и подобните му да се сражават за Русия, веднага ставам путинист

    Коментиран от #61

  • 34 Иванушка

    33 21 Отговор
    ".... По-късно тази публикация беше свалена...." - длед нея хубаво е да се свали и тази )) На война като на война, затова е и война. Не е като да джиткаш игрички на телефона. Да бъдем оптимисти и позитивни - Украйна трябва да бъде победена за да има Мир и Възмездие за сторения от нея Геноцид.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 SAAB

    20 8 Отговор
    О тоя баснописец е преписвач от ФБ.......фронтовак ислямист !
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Киро питоня

    9 12 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    Ванка...не са ли ти казвали , че си много просто момче? Ако не са, тЕ сега ти го казвам. Да си знаеш.
  • 39 kkk

    15 12 Отговор
    Денисчо, нали си наясно- ще трябва да отговаряш за всичките лаѝна дето изсипваш постоянно. И деня да даваш отчет е много близо...
  • 40 Иван

    18 12 Отговор
    Лъжеш Денизчо, много лъжеш, при това неграмотно!!!
  • 41 Слава на саш и нато

    18 18 Отговор
    Жужето убиец
  • 42 fxpro

    19 8 Отговор
    Яко работи пропагандата,има и други начини да се сдобиете с информация.
  • 43 XXXL

    10 9 Отговор
    Денисчо,оля се мамо!Не се напъвай много!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Слава на саш и нато

    15 11 Отговор
    Така ше вият и русоробите😂😂😂😂😂
  • 46 Дон Мигел

    10 14 Отговор
    Абе ако 4300 са загиналите руснаци не ми се мисли колко са хулите фашисти!!!
  • 47 от Блонди

    12 9 Отговор
    Денис веуик си ! Готов за първи помощник слуга на последната чистачка в дома на посланик Херо Мустафа !
    Просто уникално фелацио!
  • 48 Ха ха ха ха ха

    19 9 Отговор
    Даже и американофилите се срамуват да коментират тоя фейк:))) то бива пропаганда, ама тая е буквално за умствено изостанали....
  • 49 El chapo

    22 9 Отговор
    Добре дошли в американските пропагандни медии
  • 50 Батько Махно

    14 13 Отговор
    Числата растат след всяка унищожена колона на окупантите! Агресорите са дезориентирани, с нисък морал и без желание за битка! Единствено разузнавателно диверсионните групи на ОМОН и Росгвардията имат ясно поставени задачи- да проникнат колкото се може по навътре в градовете и да умрат там!
  • 51 😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀

    19 12 Отговор
    РУСОПУТИНОФИЛИ ЧЕТЕТЕ И ПОМНЕТЕ☝ ТОВА НЕ Е АФГАНИСТАН КОГАТО„ АРМИЯТА ”СЕ СКРИ В ДЪН ЗЕМЯ И ТАЛИБАНАНИТЕ ЗА ЕДИН ДЕН ВЛЯЗОХА В КАБУЛ☝В УКРАЙНА СЕ ВЛИЗА НО НЕ СЕ„ ИЗЛИЗА”

    Коментиран от #74

  • 52 Rado

    18 10 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    Защо в Tweeter, TikTok е пълно с разгромени руски конвои, пленени войници, а руснаците не качват обратното. Само качиха как са пленили Британска противотанкова система.
  • 53 Даа!

    18 9 Отговор
    Като прочетох изнесеното инфо под статията,спрях да поглъщам тази вмирисана боза.От хигиенни съображения! Тръгнали на учения,и били " заблудени"!Сякаш са ги закарали на остров Тамбукту,а не в съседна държава,която познават както петте си пръста,и езиково,и религиозно,и географски.? Смеех! тези от Либърти Юръп наистина ни приемат за пълни папуаси!
  • 54 Резервист

    20 4 Отговор
    Ами то, никога не се е знаело. Вдигат те по тревога. Качват те на влака или самолета и не знаеш къде ще те свалят и за какво. Ако рипаш...дал си клетва, избирай.
  • 55 !!!?

    17 10 Отговор
    Украинците раздават семки слънчоглед на кремълския башибозук та да поникнат когато умрат !!!?
  • 56 Мамул

    19 10 Отговор
    Пълни глупости на пропагандата! Руската армия прочиства Украйна от създадените от ЦРУ профашистки националисти. И го правят с ясното съзнание, че не отрежат ли гангрената самата Русия е под заплаха и колкото повече се отлага проблема толкова повече хора ще загинат и ще става по-скъп и труден за решаване. В Украйна воюва Русия с Америка чрез създаденото от нея профашистко прокси. Украинците са предопределени за жертва на глобалисткия интерес.
  • 57 Българин

    19 10 Отговор
    Много пропаганда ! То и Зеленски лъжеше украинците , че ще стават европейци ,
  • 58 Джудже

    16 7 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    Гледам украинската и руските телевизии, и ти кажа, и двете страни лъжат като влашки цигани. Жертви има и от двете страни, но колко са точно никой няма да съобщи.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 El chapo

    12 4 Отговор
    Не разбирам записал си се да станеш войник Нормално е да участваш някой път във война какво очакваш по цял ден да се плякате в поделенията като зайци ли интересно разбиране за военна служба имат момичетата
  • 61 Ехехе хе

    8 7 Отговор

    До коментар #33 от "Когато":

    Английското правителство предлага на Абрамович да излезе пред световните медии и да каже, че Русия извършва инвазия в Украйна, и ще си остане в Челси! Абрамович отказва, и продава Челси!
    Убеден съм, че ти няма да го направиш! Веднага ще завърти г@зери в полза наа финикийските знаци! Но не и Абрамович! Затова Абрамович ще си остане Абрамович оплют от подлоги, а ти ще си останеш вечна подлога!

    Коментиран от #99

  • 62 Недоволна

    22 7 Отговор
    Спрете с тези украински истории.Пилците се броят на есен.Много хора прогледнаха, скоро няма да има кого да манипулирате.
  • 63 !!!?

    13 13 Отговор
    Путиновия башибозук и главорезите на Кадиров провеждат геноцид над украинският Народ !!!?
  • 64 така така

    14 3 Отговор
    Пропагандата на укропите продължава с пълна сила....
  • 65 Истината-винаги

    9 5 Отговор
    Ама какви са тия глупости. Като са разбрали че вече са влезнали в Украйна защо не са направили кръгом и обратно по живо по здраво. Егати тъпите лъжи.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Българина

    5 3 Отговор
    холивуд има достатъчно филми за всичките им войни, ходят да тряпяъ араби и руснаци за безплатно образование.,
  • 68 Верно ли

    8 4 Отговор
    "Радио Свободна Европа не може да потвърди дали и как заснетите мъже са били заставяни да заснемат подобно видео." Естествено, че не може - пропагандата е умопомрачителна! И от двете страни!!!
  • 69 Истината-винаги

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    А ти си най големия.
  • 70 !!!?

    6 4 Отговор
    Лукашенко кремира башибозука на Путин и главорезите на Кадиров за долари !!!?
  • 71 УКРАИНЦИ НАТО ВИ ПРЕДАДЕ!

    8 5 Отговор
    И НЕ ИМ ПУКА ЗА ВАС - ИНАЧЕ ЩЯХА ДА ВИ ПРИЕМАТ В НАТО ОТДАВНА! ВИЕ СТЕ САМО ЗАЛОЖНА МОНЕТА НА ШЕПА НАЦИСТКИ ПРЕСТЪПНИЦИ ВЪВ ВЛАСТТА ВИ! РУСИЯ ВИ Е ПО БЛИЗКА ОТ ПРЕДАТЕЛИТЕ ОТ НАТО, ОПОМНЕТЕ СЕ!
  • 72 108

    9 6 Отговор
    Доказан фейк. Спрете да облъчвате.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Истината-винаги

    3 0 Отговор

    До коментар #51 от "😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀":

    Излиза се с краката напред
  • 75 Хорст Весел

    7 8 Отговор
    Ма-мочку помоги меня … москали имате 1 шанс за оцеляване - ДЕЗЕРТИРАЙТЕ КАКТО ПОВЕЧЕТО ВАШИ ХОРА ГО НАПРАВИХА. Спасете се и не ставайте пушечно месо заради един комунист терорист диктатор

  • 76 Верно ли

    10 4 Отговор

    До коментар #22 от "Механик":

    Напротив - тук си в грешка. Това е продължение на Ковид плана - тотално обезличаване и съсипване на всички държави в Европа, Северна Америка, Австралия, тотален икономически срив и с бодра стъпка към следващата спирка - Agenda 2030.

    Коментиран от #79

  • 77 Войникът 🇧🇬

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "373738282":

    👍👍👍 Браво👍👍👍 Много си в час!
  • 78 Десен Сектор

    6 7 Отговор
    Всеки един окупатор и агресор нахлул в нашата родина ще плати скъпо - много скъпо
  • 79 Верно ли

    6 0 Отговор

    До коментар #76 от "Верно ли":

    Тук визирам т.нар. "демократични" страни. Разбира се, че ще има и "авторитарни" страни, които няма да участват в Новия Прекрасен свят.
  • 80 КОНТРАТА

    7 3 Отговор
    Е и кво от това и американците в Ирак и Афганистан си мислеха, че ще ги водят на почивка в Танзания , а ги хвърляха за курбан на талибаните и иракската армия!
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Една българка

    13 10 Отговор
    Много ме кефи как 2 фракции от националисти Азов и Десен Сектор бранят родината си като лъвове от комунистическата ционистка чу-ма . Браво братя всички българи сме с вас
  • 83 Баче Кико

    9 7 Отговор
    Не бе, няма такова нещо, няма пртотести в Русия, няма опашки пред банкоматите, Руската борса днеска отвори, една рубла е 200 долара, а украинската армия се предаде още преди войната да е започнала - пропуснах ли нещо?
  • 84 Олга

    5 1 Отговор
    Лъжа,лъжа и пак лъжа. Друго можеш ли?

    Коментиран от #93

  • 85 Шин Фейн

    4 3 Отговор
    Узвестния циркаджия във сайта редактор на свят бил хохохохохохо здрасти здрасти хихи смех
  • 86 Соуджа

    3 5 Отговор
    Откъде да знае пича че отива на война той си мислеше че отива на оргия генералите са им казали отиваме яко да ги плякаме Имайки в предвид днешните войници и не само с каква сексуална ориентация са нищо чудно че се е заблудило момичето Нищо че новината е пропаганда Просто отговарям на нея
  • 87 СИИИИНКООООО И АЗ НЕ ИЗКАХ

    8 1 Отговор
    ДА МА ТАКОВАТ БАНДЕРОВЦИ В ЛУГАНСК И ДОНБАС ЦЕЛИ ОСЕМ ГОДИНИ.... СЯ ША ИЗТЪРПИШ ДВАЙСЕ ДЕНА.....
  • 88 И балерините са майки...

    6 5 Отговор
    Да кажат на дядката, че на хората в 21 век не им се умира за каузи от 17 век

    Коментиран от #92

  • 89 Ал Бунди

    8 7 Отговор
    Току що излязох от това приложение. Не издържах гледката...ПУТИН е военнопрестъпник и рано или късно ще бъде съден за престъпленията си. Как можа да прати тези момчета на такава кучешка смърт...
  • 90 Бат Пешо

    6 4 Отговор
    Не бе Факти бе. Не се прави така. Четете сега!
    Запознайте се с 20 годишния Альоша. Алоша остава сираче още на 5 годинки и го отглежда болната му баба. На 18 години Альошка от немотия постъпва в армията, за някоя рубла и за служба роду. Альоша никога не е искал да става агресор, той е искал само да брани родната земя. И сега се обръща към баба си - Бабинко, ич не съм искал да идвам тука, даже не знаех накъде отиваме и къде ни пращат.
    Сега, колко ще платите за тоя шедьовър?
  • 91 Аз съм Донбас

    6 6 Отговор
    Ето как укрофашистите лъжат хората със фалшиви новини фалшивите новини на ЕС Помните ли тази жертва по време на унищожаването на летището във Чугуев Снимките се разпространиха по световните медии минаха само няколко дни и на долната снимка се вижда че позира със оръжие във ръка ,сигурно се чуства много добре снимките ги има във будна ера.

    Коментиран от #94

  • 92 El chapo

    4 1 Отговор

    До коментар #88 от "И балерините са майки...":

    В 21-ви век и мъжете са жени

    Коментиран от #102

  • 93 Ал Бунди

    6 2 Отговор

    До коментар #84 от "Олга":

    Драга Олечка...влез в приложението и после говори глупости. Това е война, а не приятна разходка с посещение на пицарията в петък вечер.
  • 94 Ти си путлерас

    5 1 Отговор

    До коментар #91 от "Аз съм Донбас":

    И ще трябва да преминеш през депутинизация!
  • 95 разума

    5 7 Отговор
    Да видим и другата страна. При война страдат всички хора освен тези които я предизвикват. Украинското правителство начело с Зеленски не го интересува украинския народ и го подложи на умишлено унищожение след като видимо знае че руската армия ги превъзхожда и американците няма да се бият за тях защото не желаят да воюват с Русия. САЩ ги е страх от война на тяхна територия и никога няма да я допуснат и това е тяхното двуличие. Те подклаждат войни и след това предлагат заеми и поробват народите.Нас ни накараха да унищожим оръжията си ЕС унищожи икономиката ни и сега ни възраждат като най бедната държава в ЕС . 30 год. възход на бедността и корупцията.
  • 96 Либеро

    4 2 Отговор
    По елементарна пропаганда не съм чувал. Сигурно има доста от наборните войници на които им е студено и уплашено. Нормално е. Но обикновенно те са в тила и навлизат в завоювани територии за да ги охраняват и администрират. А че не са му донесли чая на време.... На война като на война. Предай се боец. Укрите ще те поглезят.
  • 97 Само питам

    3 3 Отговор
    Дали нашите муниции за подцевните гранатомети ще св ршат добра работа на украинците?
  • 98 Хорст Весел

    6 10 Отговор
    Руси дезертирайте и се спасете ! Отървете се ит вашия диктатор и Бог ще ви прости както и Украйна

    Коментиран от #111

  • 99 да питам

    3 3 Отговор

    До коментар #61 от "Ехехе хе":

    Това по селската радиоточка ли ти казаха? Питам де, щото Абрамович си седи в Англия и не е излизал по телевизията. А Челси все още си е негов.

    Коментиран от #107, #112

  • 100 Подкрепяш Путин

    10 6 Отговор
    Подкрепяш убийството на украински деца. За 4 дни руските войски убиха 16 украински деца и ти с подкрепата си за Русия и Путин ставаш техен съучастник!
  • 101 Край

    4 2 Отговор
    Всички лъжат.
    Не вярвам на нито една телевизия или сайт.
    Снимки ти правят филмчета истории измислят.
    Филма Донбаска пролет сигурно също е пропаганда но защо беше забранен. Не е това демокрация и свобода на словото . При тях всеки е свободен да лъже колкото му уста държи.

    Коментиран от #108

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Аз съм Донбас

    7 6 Отговор
    Във редица области на украйна започнаха дискусии за създаване на нова държава Федерална република украйна Това с областите Харков Николаев ,Суми и други области Подготвя се манифест референдум за създаването на тази държава . Във ход е раздробяването на Украйна
  • 105 Ай чао

    1 2 Отговор
    4-5 арестувани руснаци има в сайта
  • 106 Иван

    7 9 Отговор
    Руската армия е силна колкото нашата. Всичко, което са правили руснаците е било пълен смях. Много са прости горките. Дребният идиот си няма на представа колко са изостанали технологично, за да водят война. Западните държави се развиват и работят не лежат на стара слава.
  • 107 Ехехе хе

    6 0 Отговор

    До коментар #99 от "да питам":

    Това казвам, че не е излизал! Не се е съгласил да оплюва Русия ! Ти явно като четеш, не разбираш! Челси е продаден... А това, дали ще живее в англия, Русия, Израел или Португалия....има всички паспорти на тези страни. Е без значение.. И никой не се интересува. Това не интересува и английските власти.

    Коментиран от #126

  • 108 стоян георгиев

    4 6 Отговор

    До коментар #101 от "Край":

    лицето на кгб офицера вече се вижда много ясно.от тъп милиционер издигнал се до диктатор кво да се очаква?
  • 109 El chapo

    2 0 Отговор

    До коментар #102 от "само питам":

    Чудиш се дали съм мъж или жена нали така е така е в 21-ви век

    Коментиран от #110, #132

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Смешник

    1 3 Отговор

    До коментар #98 от "Хорст Весел":

    Скоро ще умираш от глад като немците в Дрезден
  • 112 Истината

    2 5 Отговор

    До коментар #99 от "да питам":

    Неграмотността и русофилията винаги са били синоними. Днес Абрамович участва в преговорити между Украйна и Русия а вчера се оттегли от ръководството на Челси и го предаде на Благотворителен фонд.

    Коментиран от #129

  • 113 Sion

    8 1 Отговор
    Тази статия е христоматиен пример за пошла пропаганда..
  • 114 Иван

    12 3 Отговор
    Хора, опомнете се и не се поддавайте на фалшивата пропаганда. яПърво- в Украйна няма срочно служещи! ( По тази причина не участва армията на Белорус). Второ- професионалният спецназовец няма да седне да реве пред майка си, че началника му го е излъгал. И трето- ако наистина има 5-6 хиляди убити, то ранените трябва да са в пъти повече. Пътищата биха били застлани с трупове. Нещо, което реално го няма! Но, като си помисля кой е написал статията.

    Коментиран от #117

  • 115 Аз съм Донбас

    8 4 Отговор
    Боевете за освобождаването на Краматорск започнаха чуват се зривове в предградията бий ги Вова преговаряй и ги бий едновременно Армията вече пет дни бие 250 хиляди нацисти от Киев до Херсон

    Коментиран от #119

  • 116 666

    9 2 Отговор
    Който не ходил в казарма може и да повярва на западната пропаганда.
  • 117 Българин

    3 6 Отговор

    До коментар #114 от "Иван":

    Има много срочници, свери си информацията русофилче. Може и да прочетеш в сайта тайга за това, че от местният собр 42 са станали ГРУЗ 200.
  • 118 Променена новина

    2 3 Отговор
    "Граничарите от Змийския остров са живи. В момента са военнопленници на Русия."

    Коментиран от #133

  • 119 Само питам

    1 6 Отговор

    До коментар #115 от "Аз съм Донбас":

    Освобождаването с обстрел на ГРАД - ове по жилищни квартали ли става? Защото преди час руските убийци точно това са направили в Харков, има десетки мирни граждани, които са "освободени" от живот!

    Коментиран от #134

  • 120 Хорст Весел

    3 5 Отговор
    Скоро руснаците отново ще гладуват и ще ядът плъхове от улиците както през ВСВ

    Коментиран от #124

  • 121 Кончита Вурст

    6 3 Отговор
    В Киев мъжете се обличат като жени, за да не ги мобилизират. Много им се воюва.....

      
  • 122 Деси от Пелово

    2 5 Отговор
    Егати и излагацията , путлер е доктаторче от третия свят , трябва да го издумкат като оня иранеца Сулеймани като си лети някой ден с олигарсите
  • 123 Аз съм Донбас

    3 4 Отговор
    Руската армия приближава Киев откъм изток във ход е пълното обкръжение на града Руските войски са обкръжили град Нежин във Черниговска област и се движат по магистрала Е -101 към Киев .

    Коментиран от #128

  • 124 Путлерастче

    2 5 Отговор

    До коментар #120 от "Хорст Весел":

    Надявам се този път Запада да не им помага а да ги остави да се редуцират. Трябва да ке отнесе с тях както към германците в края на войната. Пълна депутинизация, докато станат нормални хора.
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 да те питам

    1 3 Отговор

    До коментар #107 от "Ехехе хе":

    Ами не, не е продаден . Че е прехвърлил собствеността на собствената си фондация на практика означава че си е преместил стинките от единия джоб в другия . Колкото до това, че не е искал да говори срещу Путин, ами защо тогава не се прибере и да облича униформата. И на фронта. А отиват да гинат млади момчета на по 17-18 години. Сега излязох от платформата за опознаване. Гледката не е като от казиното в Монте Карло.
  • 127 Протест

    2 3 Отговор
    За днес е насрочен протест от 15:00ч. пред министерски съвет, а от 18:00ч. пред народното събрание!

    Коментиран от #131, #137

  • 128 Само питам

    3 3 Отговор

    До коментар #123 от "Аз съм Донбас":

    Путлерас, защо не отидеш да помагаш на психопата Путин и братушките си убийци ами виснеш цял ден по форумите и ръсиш глупости?

    Коментиран от #143

  • 129 Киро питоня

    0 2 Отговор

    До коментар #112 от "Истината":

    Хахахаха..който си е негов.Абе щооо...не го даваш у лево.
  • 130 Българин

    5 5 Отговор

    До коментар #125 от "Аз съм Донбас":

    А в България започна прочистването от путлерастите!

    Коментиран от #139

  • 131 Само питам

    3 0 Отговор

    До коментар #127 от "Протест":

    Ти от дивана ли ще протестираш?
  • 132 Бацо Гацов

    2 0 Отговор

    До коментар #109 от "El chapo":

    Е па, чудим се. Щото и ти не знаеш какво си. Я мини през гинеколога да те бръкне и ти даде удостоверение.
  • 133 копейката

    2 4 Отговор

    До коментар #118 от "Променена новина":

    Не е вярно. Снимана е постановка как уж пленените украински войници слизат от цивилен кораб, вместо от военен.
  • 134 Аз съм Донбас

    7 5 Отговор

    До коментар #119 от "Само питам":

    Във Харков вече работят Чеченските спецназ търсят нацистите дето се биеха на страната на отцепниците от Руската федерация във тази войа загинаха много роднини на сегашните спец назовци .Е сега настъпва часът на възмездието Със Укро фашистите е свършено вече и със цяла украйна .
  • 135 потин

    5 8 Отговор
    Цял свят се смее на ватенките, тръгнали на война без храна и гориво. Толкова за великия потя
  • 136 А не беше ли

    2 1 Отговор
    Мамоо, умирааам от ковид, много съжалявам , че не се инжектирах с кил геноцидовка, преди да ме изгонят от работа за антикилгеноцидовсто пардон антиваксърство..
    Умар от ковидддф
  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Нина от ЕС

    2 2 Отговор
    АААА, не молим така с кофтия сега изведнъж да обръщаме палачинката. Нима не беше доскоро КРѝим наш, нещастни орки забравихте ли как си го местеше великото ви царь.
  • 139 Аз съм Донбас

    3 4 Отговор

    До коментар #130 от "Българин":

    Много сме за да ни прочистите ,а вие сте един шлеп хора ,ще ви издавим като мишки във дунава както правехте вие със нашите деди през 1923 година

    Коментиран от #146

  • 140 Иван

    8 4 Отговор
    Към коментар 114. Исках да кажа, в руската армия , участваща в операцията, няма срочно служещи! Това е факт! А Свободна Европа и Свобода си ги знаем- то бива лъгане, но пък чак толкова...
    И бих искал да попитам кирчо( специално му пиша името с малка буква) разбра ли най-накрая, кой е Чехов, кой е Толстой, Достоевски, Тургенев, знае ли кой е Чайковски, какво е създал...
    кирчо, кой е първият космонавт и кога е излетял? От стартовата площадка на коя бензиностанция?
    А към СТЕФАН ЯНЕВ- МОИТЕ УВАЖЕНИЯ!!!

    Коментиран от #141, #144

  • 141 Истината

    1 0 Отговор

    До коментар #140 от "Иван":

    Има срочници, след време ще ти стане ясно.
  • 142 град козлодуй

    4 1 Отговор
    Косово искаше автономия - Донбас също иска автономия. Косовци търпяха терор - Донбасците също. САЩ нападна Сърбия, да помагат на Косово и ги обявиха за освободители. Русия нападна Украйна, да освобождава Донбас - Путин е терорист.

    Коментиран от #147

  • 143 Аз съм Донбас

    2 3 Отговор

    До коментар #128 от "Само питам":

    Ти откъде знаеш че съм цял ден тука ? Значи и ти си тук по цял ден .Айде марш към Киев че скоро ще имат нужда от доброволци камикадзита .

    Коментиран от #148

  • 144 стоян георгиев

    1 7 Отговор

    До коментар #140 от "Иван":

    кирчо е прав русия в момента е бензиностанция с ракети.чехов и тургениев са от период в които путин е нямал достъп до руското управление нито подобни нему.напротив хората на путин са избили и малтретирали въпросните поети писатели или техните близки.това се случва и с руснаците отговорни за нашето освобождение.така че ватник не продаваи таш..и за бъбреци!
  • 145 Трезвомислещ българин

    5 4 Отговор
    Украинци с реален боен опит ще бъдат освободени от ареста и ще могат да компенсират вината си в най-горещите точки на войната. Това съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски във видеообръщение.
    Е, ако сега не започне Гражданска война ,няма кога . С тази простотия комика Зеленски си сложи въжето
  • 146 Българин

    1 8 Отговор

    До коментар #139 от "Аз съм Донбас":

    Става въпрос за депутинизация. Янев поведе хорото, след него сте вие, путлерасите. А ти между другото изобщо ли не усещаш, че авантюрата на психопата ще се отрази извънредно зле на Русия?

    Коментиран от #151

  • 147 стоян георгиев

    2 6 Отговор

    До коментар #142 от "град козлодуй":

    няма нищо обашот дрогар.тва е лъжа.донбасци нападнаха украина с помоща на русия и се отцепиха без никои нищо да им е правил.в украина през последните 30 години поне двама украински президента са от донбас или рускоговорящи.русия нападна украина само щото украинците не искат да са роби тва е.друг е въпроса че вие искате да сте и лесно може да смените украинците.еи къдее русия.земя там бол.
  • 148 Само питам

    1 6 Отговор

    До коментар #143 от "Аз съм Донбас":

    Какъв Донбас, по скоро някакъв стар и мухлясал проруски 0000тпадък!
  • 149 Аз съм Донбас

    6 3 Отговор
    Украйнската армия изостави Черниогов изтегля се към Киев на снимката се вижда как е обкръжен Киев от всички страни Тежки боеве за Харков нацистите търпят поражение от Чеченските войски идва часът на възмездието жив нацист няма да остане Руснаците винаги идват за своето .
  • 150 Само питам

    4 7 Отговор
    Русофилите днес подкрепят войната започната от Путин срещу Украйна със същият ентусиазъм, с който преди седмица се кълняха, че Русия няма да започне война щом Путин е обещал. И това ако не е някакъв масов метален проблем!

    Коментиран от #160

  • 151 Аз съм Донбас

    5 1 Отговор

    До коментар #146 от "Българин":

    Хакерите отвърнаха на удара Между банковата разплащателна система във Великобритания се срина ,това е краят на англосаксонският свят които ще бъде унищожен от Путин

    Коментиран от #156

  • 152 Слава на Украйна

    4 6 Отговор
    Червените орки - обратно в Мордор....в ковчези!!!
  • 153 ахахахах

    6 1 Отговор
    Поредния ФЕЙК. Всички руснаци участващи в конфликта са на контрактна служба - каза го и говорителя на руското Министерство на отбраната. ФЕЙК след ФЕЙК от Киев! Лъжата на Зеленски лъсна за кой ли път. В изказване по телевизията към нацията, награди посмъртно 13 военни служещи на Змийския остров за да надъхва зомбитата. А просто ги захвърли там. Руснаците не само че не ги убиха, а ги евакуираха, напоиха и нахраниха. И не бяха 13 а над 80 човека. А по време на евакуацията им украински катери са се опитали да пресекат евакуацията за да не лъсне истината и започнали да обстрелват руския военен кораб, в резултат на което той е унищожил 6 украински катера. Има в интернет видеа как пускат изказването на Зеленски на хората от острова да слушат какво казал Клоуна за тях - реакциите са покъртителни!
  • 154 САТЪРА НА ХАНА

    4 2 Отговор
    ГЕРМАНСКОТО РАДИО Е ПРОДЪЛЖИЛО ДА ОДОБРЯВА НАЦИСТИТЕ ...
    ... 2 ДНИ СЛЕД КАТО ХИМЛЕР СЕ ТРОВИ СЪС ЦЯЛОТО СИ СЕМЕЙСТВО :)
  • 155 Аз съм Донбас

    5 2 Отговор
    Лъжех ни че се бием против комунистите а то било за за петрол ,злато ,диаманти и слонова кост и за НЕЧИИ ИНТЕРЕСИ.

    Коментиран от #157

  • 156 Българин

    2 3 Отговор

    До коментар #151 от "Аз съм Донбас":

    Струва ми се, приятелю, че мозъка ти е унищожен невъзвратимо от руската пропаганда и живееш в някакъв свой собствен измислен свят. Англосаксонският свят, както го наричаш има такива икономически и военни ресурси, че ще издържи поне век и половина след като с путинова Русия се случи това, което се случи със СССР.
  • 157 Само питам

    4 3 Отговор

    До коментар #155 от "Аз съм Донбас":

    Вярно ли, че украинците имали много добри отварячки за руски консерви?
  • 158 Анка Картечарката

    2 6 Отговор
    От самото начало беше ясно,че цялата тази "спецоперация" не е шедьовър на военното изкуство.Независимо от фанфарите на пропагандната машина на Кремъл,много бързо се разбра,че руските агресори определено имат дефицити по отношение на планиране,логиситка,управление и разузнаване.Факта,че вече цяла седмица не могат да овладеят Киев и Харков,два големи града,които се намират на около 50 км. от руската граница,показва колко аматьорски са подходили в руският генерален щаб.Тепърва загубите на руските нашественици ще растат.Десетки хиляди от тях ще бъдат върнати в дървени сандъци или ще останат да гният по бойните полета на Украйна.

    Коментиран от #167

  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 Резервист

    3 4 Отговор

    До коментар #150 от "Само питам":

    Русофилите познават руснаците. Знаят, че не са много по мисленето и ще вземат, което са решили на каквато и да е цена. Друг е въпроса, че са се надявали да не се стигне дотук.

    Коментиран от #164

  • 161 Аз съм Донбас

    2 4 Отговор
    Преговорите във Беларус вървят към провал .Зеленски е изведен от американски спецназ от Украйна .

    Коментиран от #168

  • 162 Изверг

    1 0 Отговор
    Малко му остава.Той вече е пътник.
  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 164 Само питам

    2 3 Отговор

    До коментар #160 от "Резервист":

    Там е работата, че 90% от така наречените русофили, нито руснаците познават, нито руската култура, нито знаят руски език. Не са прочели и една книга на руски език, нито могат да ползват сайтове на руски, да те говорим, че не разбират е 5% от езика от радиото или телевизията. И поне половината от тях получават пари за да обичат Путин и Русия. Другата половина смятат, че са жертви на Запада, САЩ и НАТО, които ги ограбват и спират развитието им. И затова симпатизират на Русия, която винаги се е престпувала успешно на жертва на Запада.

    Коментиран от #170

  • 165 Това е опашката лъжа

    2 2 Отговор
    Как донаборни войници ще кажат не искам да се бия? Това да не е дженърска армия. Който е служил ще ме разбере
  • 166 Резервист

    0 2 Отговор
    Трябва да ти призная, че си прав. Аз съм от вторите. Плюса ти е от мен и моите уважения. Но това не променя нищо.
  • 167 Fury

    4 2 Отговор

    До коментар #158 от "Анка Картечарката":

    А, замисли се защо го има този факт, който се лансира непрестанно,че руската армия една седмица не може да превземе Киев . Руската армия, не иска да убива невинно цивилно население, което зелениьт човек жертва с лека ръка. За това още Киев не е превзет.

    Коментиран от #169

  • 168 Само питам

    3 2 Отговор

    До коментар #161 от "Аз съм Донбас":

    Само лъжеш бе путлерас, Зеленски е в Киев, има по-голям рейтинг и от джуджето психопат. Русофилията съвсем те е повредила!
  • 169 Истината

    3 2 Отговор

    До коментар #167 от "Fury":

    ...... Руската армия, не иска да убива невинно цивилно.......

    Обясни ми как руските убийци падат цивилното население? Като обстрелват с ГРАД жилищни квартали ли? Това става от самото начало, днес в Харков има десетки убити цивилни.
  • 170 tate

    1 2 Отговор

    До коментар #164 от "Само питам":

    МНОГО СИ ПРАВ повечето "Русофили" знаят само да припсуват и "Спасиба" !! Умиляват се от лигавите СССР песни за войната без да вникват в смисъла ,имам такива приятели и не спирам да ги бъзикам а и за другите важи "ПОНЕ НАУЧЕТЕ РУСКИ " че ще се изложите пред "Освободителите" от "Фашистко" и МОООЛЛЛЯЯЯ ЧЕТЕТЕ ИСТОРИЯТА НЕ ПРОПАГАНДАТА НА СССР !! И стига с това "Слава на Русия " КОЯ Русия .тази дето ни освободи от ТУРСКО РОБСТВО или СССР който ни натресе БОЛШЕВИЗМА каскети ,селтаци.и партизани ?? ИЛИ СЕГАШНАТА РУСИЯ дето анексира наред републиките от бившата СССР ?? ТА за коя става дума РУСОФИЛЧЕТА МАМИНИ
  • 171 Нещо ме обърквате

    3 1 Отговор
    Първо в Украйна към 24.02 са 57 души убити и 169 души ранени, но 1/3 от армията им била унищожена и Зеленски можеше европейските лидери да не го видят повече. След това се оказа, че руските войници плачат за майките си и се крият, умират по няколко хиляди на ден, техниката им е унищожена и въпреки всичко всеки ден настъпват с някакви километри и даже пробиват периодично защитните линии на големите градове. В крайна сметка осъзнавам, че хибридната атака в България не идва от хакери, а май идва от собствените ни медий.
  • 172 СТОЯН

    3 2 Отговор
    ЛЪЖЕШ НАГЛО И БЕЗСРАМНО!СИГУРНО ТИ ПЛАЩАТ ДОБРЕ ЗА ТОВА?
    Гледам(онлайн) някой руски канали и мого и имам представа за реалното състояние на нещата.Вулсат ги изключиха - сигурно и на тях са им платили добре :(

    Коментиран от #173

  • 173 tate

    1 0 Отговор

    До коментар #172 от "СТОЯН":

    То няма какво да ти се обяснява за Гьобелс и пропагандата ти сам си я търсиш "онлайн" !! Спасение няма
  • 174 БСП ВИЦЕТО

    0 1 Отговор
    ЯВНО ОРЪЖИЕТО КОЕТО ПРАТИХМЕ НА УКРАЙНА Е ЕФИКАСНО
  • 175 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 176 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 177 Въпрос

    0 1 Отговор
    Зеленски е украйнски евреин и в същото време е нацист. Как става това ?
  • 178 tate

    1 1 Отговор
    ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебат



    Няма и други оръжейни системи, а заводът в Тула, както и другите два завода на олигарха Ротенберг, не могат да попълнят вече загубеното в Украйна за по-малко от 3 до 4 месеца. Няма суровини за производство на оръжие. Словения, Холандия и Германия са блокирали доставката на тези суровини. Обсъдили са, че ако Украйна издържи 10 дни, ще бъдат принудени да седнат на масата за преговори, защото няма да има достатъчно пари, оръжие и ресурси за продължаване на войната. Довчера не са се притеснявали от санкции, защото са вярвали, че няма да бъдат изключени от системата SWIFT.

    Оперативната група „Алфа” за специални операции е до Киев и в очакване армията да ѝ осигури коридор да убие Зеленски и да инсталира протеже на Путин на негово място.

    Обсъдили са план за нападение върху мирни цели, с цел всяване на паника и ако е възможно предизвикване на бежанска вълна, която да намали оперативната мобилност на украинските военни.

    Били са шокирани от провала на десанта до Киев и яростната съпротива срещу елитното подразделение, изпратено да го извърши. Също така ги е шокирала загубата на колоната от бронетанкова техника до Харков, поразена с дронове.

    Целта оттук нататък ще е всичко да приключи до 10 дни, за да не се стигне до загубата на войната поради всички описани причини."

    Стефан Гамизов
  • 179 това което не знаете

    1 0 Отговор
    В момента в Украина няма наборна армия.
    Изчакват се преговорите, за да започне следващата фаза, в която ще започне масовото избиване на нацистите, и ако американските психопати се намесят, ще видите фойерверки каквито не сте гледали никога – цяла Европа ще бъде освободена от Американските нацисти с високоточни удари в рамките на един час.

    В същото време Сащ ще умуват дали искат да бъдат заличени в рамките на 15 минути от истрелване на ракети към Русия.
  • 180 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: