Отидете към основна версия

13 326 116

Кремъл предупреди ЕС: Доставките на оръжия за Украйна са опасни

  • дмитрий песков-
  • русия-
  • украйна-
  • киев

Песков заяви, но без да предостави доказателства, че много украинци са били използвани като жив щит в това, което той нарече престъпление на украинските националисти

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Москва обвини Европейския съюз във враждебно поведение спрямо Русия, съобщава "Ройтерс".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков предупреди, че доставките на оръжие за Украйна са опасни и дестабилизиращи и само доказват, че Москва е права в усилията си да демилитаризира западната си съседка.

Европейският съюз заема неприятелска позиция към нас и предприема мерки, които не са приятелски, а враждебни към нас, подчерта Песков и допълни, че доставките на оръжие за Украйна биха се превърнали в "изключително опасен и дестабилизиращ фактор", който не само че няма да помогне за възстановяване на стабилността, но в дългосрочен план може да има много по-опасни последици.

Песков заяви, но без да предостави доказателства, че много украинци са били използвани като жив щит в това, което той нарече престъпление на украинските националисти. Той ги описа като жертви на пропагандата на страната си.

По негови думи много руснаци са дълбоко наранени от случващото се с техните роднини в Украйна, но обвини за това действията на украинските националисти.

"Не само в президентската администрация, но и в цяла Русия огромното мнозинство от населението има приятели или роднини, които живеят в Украйна. Естествено, сърцата на всички страдат от това, което се случва с тях", изтъкна говорителят на Кремъл.

Западът увеличи доставките на оръжие за Украйна, за да ѝ помогне да се защити от руската инвазия, която Москва нарича "специална военна операция", насочена към защита на цивилното население.

Песков отказа да коментира броя на жертвите от руска страна или да разясни разпореждането на президента Владимир Путин за привеждане "в специален режим" на руските сили за възпиране, включващи ядрения арсенал.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 93 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания