Отидете към основна версия

11 795 84

Защо Мариупол е толкова важен за руснаците?

  • мариупол-
  • херсон-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • крим-
  • стратегия-
  • руска армия-
  • инвазия

От стратегическо значение е и град Херсон

Снимка: Twitter, UK Ministry of Defence

Хиляди руски войници и подкрепяни от Москва сепаратистки бойци се опитват да превземат югоизточния украински град Мариупол от почти седмица. Руските агресори, които обстрелваха тежко пристанищния град с население от половин милион души, сега спряха електричеството на жителите. Защо Мариупол е толкова важен за руснаците? Мариупол заема ключова стратегическа позиция в Азовско море, разделяйки руските сили на анексирания Кримски полуостров и подкрепяните от Москва сепаратистки войски в Източна Украйна, посочва Би Би Си.

Базираният в Донецк лидер на сепаратистите Денис Пушилин казва, че бойците му се опитват да обградят града, въпреки че тези войски най-вероятно са елемент от по-голямо руско настъпление. Русия се опитва да извърши десант на войски в региона от дни с различна степен на успех, но ако Москва успее да превземе Мариупол, тогава тя може да установи сухопътен мост между силите си в Югоизточна Украйна и Крим.

Но може би по-важното е, че градът е и голямо пристанище. В нормални времена корабите тук изнасят зърно по целия свят, но ако бъде превзет, градът ще позволи на Русия да се справи с колебливата си логистична операция, при която десетки танкове изчерпват гориво по украинските магистрали. Ожесточената съпротива на Украйна явно е изненадала руснаците и е забавила руския блицкриг, твърдят западни военни източници. Русия пък обстрелва с ракети множество големи градове в Украйна. Мишена на руските сили са и цивилни сгради. Русия, по стара своя традиция, продължава да извършва военнопрестъпления, избивайки невъоръжени цивилни, сред които и много деца.

От стратегическо значение е и град Херсон, който руските въоръжени сили твърдят, че са превзели. Ако тази информация се потвърди, това ще е най-големият град, който попада в ръцете на руския агресор от началото на войната. От стратегическа гледна точка Херсон е важен за руснаците, защото е индустриален център и важно черноморско пристанище. Да контролираш Херсон означава да контролираш и голям водоизточник. По-голямата част от снабдяването с прясна вода в Крим беше прекъснато, причинявайки недостиг на вода в анексирания регион. Една от първите цели на руската военна инвазия беше деблокирането на този воден път и възстановяването на водоснабдяването на Крим. Херсон може и да е жизненоважна военна база за Русия за последваща атака към Одеса.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 62 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: