Отидете към основна версия

6 836 93

Русия превзе град Херсон

  • херсон-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • инвазия-
  • владимир путин-
  • крим-
  • одеса-
  • игор колихаев

Тук вече няма украинска армия, каза кметът на града

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руските сили превзеха стратегически важния център Херсон в сряда, обявиха украинските власти, което го направи първият голям град, превзет от силите на президента Владимир Путин от началото на инвазията в Украйна, предаде "Ню Йорк Таймс".

Кметът на Херсон Игор Колихаев и висш служител на украинското правителство потвърдиха, че Херсон е паднал. Руските сили са обградили града, каза кметът, и след дни на интензивни боеве украинските сили са се изтеглили към близкия град Николаев. „Тук няма украинска армия“, каза той в интервю. "Градът е обкръжен." Десетина въоръжени руски офицери са влезли в кметството, каза Колихаев, и имат планове да създадат там руски административен център. Падането на Херсон - град с население от 300 000 души, северозападно от Кримския полуостров - е стратегически важно, защото ще позволи на руснаците да контролират повече от южното крайбрежие на Украйна и да се насочат на запад към Одеса.

Високопоставен служител на Пентагона заяви, че руските сили в Украйна продължават да страдат от логистични проблеми и че военното ръководство на Русия е станало много по-агресивно в нападенията над гражданската инфраструктура в градовете. Руският агресор нахлу в Украйна на 24 февруари от три посоки. Повече от 7000 руски военни са били убити от началото на руската инвазия в Украйна, а стотици, сред които висши офицери, са пленени, съобщи Олексий Арестович, съветник на украинския президент Володимир Зеленски по военните въпроси. По-рано днес Русия за първи път съобщи данни за военните си загуби. Тя каза, че е загубила от началото на инвазията 498 войници.

Според британския премиер Борис Джонсън действията на руския президент Владимир Путин спрямо Украйна вече се квалифицират като военни престъпления. "Това, което вече видяхме от режима на Владимир Путин с боеприпасите, които те вече използват срещу невинни цивилни... според мен вече напълно се квалифицира като военно престъпление", заяви Джонсън пред парламента. От началото на руската инвазия в Украйна са загинали над 2000 цивилни украинци и са разрушени стотици сгради, включително транспортни обекти, болници, детски градини и жилища. Това обяви днес украинската Служба за извънредни ситуации. „Деца, жени и хора от силите за отбрана губят живота си всеки час“, се казва в съобщение на службата.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 43 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: