Last news in Fakti
  Тема: Украйна

3 Март, 2022 09:09 79 418 69

Една от най-ценните суровини на Украйна

  • титан-
  • украйна-
  • суровини-
  • суровина-
  • русия-
  • война

Титанът се добива в големи количества именно в Украйна

Една от най-ценните суровини на Украйна - 1
Снимка: Shutterstock

Потенциалното прекъсване на доставките на много суровини в резултат на войната в Украйна постави във фокуса и един от металите, който е широко използван в автомобилната индустрия, самолето- и корабостроенето. Става дума за титана, който се добива в големи количества именно в Украйна, предаде БТА.

Процесът за добив на титан е двустепенен. Първоначално от титанови руди като илменит, левкоксен и рутил се извлича т. нар. титанова гъба, която впоследствие се преработва в метал. От така добития метал вече могат да се произвеждат разнобразни сплави и елементи с индустриално предназначение. Най-големият производител в света на титанова гъба е Китай. През миналата година азиатската страна е добила 57 процента от глобалния ѝ обем или 210 000 тона, сочат данни на Геологическия топографски институт на САЩ.

В класацията следват Япония със 17 процента и Русия с 13 процента. Казахстан е произвел 16 000 тона, а Украйна - 3700 тона. Макар и Русия да е трета в класацията, нейните залежи на титанови руди са ниски и страната разчита на внос за производството си на титанова гъба. През 2021 г. пак по данни на американския геологически институт именно Украйна е била водещ източник на титанови руди за руската индустрия, следвана от Виетнам, Мозамбик и Казахстан. Страната е добила 525 000 тона титанови руди, като повечето от тях са били изнесени в Русия. Макар и Китай да е водещ производител на титанова гъба, страната е и водещ вносител на тази суровина. По данни на консултантската компания CRU през 2021 г. Китай е внесъл 16 000 тона титанова гъба, което е с 6000 тона повече от 2020 г.

САЩ са втори също с около 16 000 тона, което е спад с 3000 тона спрямо 2020 г. Най-големият износител през 2021 г. на титанова гъба за Китай и САЩ е била Япония - 8000 и 14 000 тона съответно. Възстановяването на строителството и самолетостроенето през годината е довело до скок на търсенето на титан, посочват от CRU. Ограничените доставки са довели и до повишаване на цената, като от декември досега тя е скочила с близо 9 процента до 9 долара за килограм.
Титанът е широко използван в авиоиндустрията за производство на криле, перки и турбинни дискове, в корабостроенето се влага в направата на кораби и подводници, а в автомобилостроенето - за компоненти при двигателите с вътрешно горене. В химическата индустрия титанът предлага защита от „умора“ на метала или напукване, титанова тел се използва за повишаване на безопасността и контрол на температурата в различни мотори, а в спорта от титан се правят глави на стикове за голф.

Титанът се ползва и в стоматологията за производство на импланти, тъй като плътността му е подобна на тази на човешките кости. Титанът е сравнително разпространен и съставлява около 0,6 процента от масата на Земята. Той е твърд, як и лек метал, изключително неподатлив на корозия. Здрав е колкото стоманата, но е 45 процента по-лек. Засега основният руски производител на титан и титанови сплави - ВСВПО-Ависма, който е и най-големият в света, не попада под ударите на западните санкции. Той снабдява с титан най-големите световни самолетостроители „Боинг“ (Boeing) и „Еърбъс“ (Airbus). Изключването от системата SWIFT на седем руски банки, както и ограничаването на търговското корабоплаване от и до Русия, може да създаде проблеми и с доставките на титан.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 79 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Осман аби

    216 34 Отговор
    Зеленски предаде своя народ

    Коментиран от #10

  • 2 /////

    230 12 Отговор
    Абе от дума на дума ще си дойдат на думата. Всички войни са за суровини така наречените човешки права са за лапни шараните.
  • 3 Българка

    58 238 Отговор
    Руските "миротворци" са си нашественици, агресори и фашисти-терористи. Никаква "осободителна" война не започна Путин , а грабителска, завоевателна. Очаквам справедливост! Путин и кликата около него да платят за безумното кръвопролитие за власт и природни ресурси!!!

    Коментиран от #17, #42, #55

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Навални

    116 15 Отговор
    Абсолютна лъжа.
    В Украйна има много полезни изкопаеми, но НЕ и титан

    Коментиран от #25, #66

  • 6 Ганчо

    141 18 Отговор
    Великите сили не прощават, когато им се пречи да реализират своите интереси. Ще вземат на украинците и титана, и въглищата и чернозема и каквото имат. Както направиха с нас.

    Коментиран от #14, #59

  • 7 Истината

    96 4 Отговор
    Тук в България една от най-голямите фирми се казва Титан
  • 8 😄😄😄

    86 5 Отговор
    Виетнам и Мозамбик са големи ползватели на този скъп метал, сигурно предлагат търсени продукти
    А България какво произвежда?

    Коментиран от #20, #48

  • 9 Гошо

    112 15 Отговор
    80% от маслодайния слънчоглед се отглежда в Русия и Украйна
    Изводите всеки може да си ги направи
    Путин така ще не препържи санкциите, че хептен прегорели да ги дъвчем

    Коментиран от #32, #37

  • 10 🇧🇬БАЙ Х@Й‼Честит Празник

    81 10 Отговор

    До коментар #1 от "Осман аби":

    А ШАШТ предаде и Зеленски‼️
  • 11 Ицо

    82 8 Отговор
    Най ценната суровина са украинските много работят на улицата направо са неуморими

    Коментиран от #26

  • 12 Гост

    100 9 Отговор

    До коментар #4 от "Спри да преписваш":

    Кефя се на ,,заигравките" между колегите в редакцията , но моето лично мнение в момента е, да не се месим между шамарите и неутралитет !
  • 13 Слипи Джо

    97 6 Отговор
    Бай Дън има нужда от титан за да се търкаля спокойно по стълбите на самолета, но как "иранския" народ, ще му го осигури е спорно?
  • 14 Няма как да стане толкова

    32 69 Отговор

    До коментар #6 от "Ганчо":

    Богата държава на природни ресурси да са в крайна бедност не може само 100 човека с Путин да краде а народа в мизерията един ден хората се надигат това стана
  • 15 1122

    81 2 Отговор
    ЩО БЕ? Да си замоналожат забрана за изност и на него,да ги видим какво ще правят САЩ. Значи което им е изгодно няма забрана което не им е изгодно има.
  • 16 В.В.П.

    89 11 Отговор
    Сега руските ще вземат титанио..Както янките взеха златото. В България
  • 17 🇧🇬БАЙ Х@Й‼Честит Празник

    118 8 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Отвори гугъл, отвори си очите - войната започна с преврата 2014г. ‼️ Това е епилог , не увод ‼️

    Коментиран от #23

  • 18 карамфила

    59 8 Отговор
    денисчо-лъжливото овчарче пак пълни сайта с фалшиви новини.

    Коментиран от #45

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 мисира

    97 3 Отговор

    До коментар #8 от "😄😄😄":

    Ние произвеждаме на скъпата и най нетърсената стока -сигани.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Тома Неверни

    84 3 Отговор
    Интересно! Бях чувал, че залежите на титан са най-богати в Русия. Преди няколко дни пак тук, във Факти, се появи информацията, че самолетостроенелната промишленост в САЩ ще пострада от дефицит на титан заради ответните санкции на Русия
  • 23 Българка

    20 87 Отговор

    До коментар #17 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼Честит Празник":

    Честит празник и на теб! Аз коментирам сегашните кръвопролития, за които няма никакви оправдания за агресора -фашист Путин. Зеленски е избран демократично от украинския народ! Никой от Украйна не е канил руснаците да нападат свободна държава. Виж как стотици хиляди мирни граждани станаха опълчение и загиват, за да бранят, а не нападат!

    Коментиран от #58, #63, #65

  • 24 Запознат

    74 7 Отговор
    Русия е най голмия износител на титний в Света не четете измислици.
  • 25 Бацо Гацов

    26 6 Отговор

    До коментар #5 от "Навални":

    И аз така чух. Току що го казаха по селската радиоточка.
  • 26 Бацо Гацов

    28 16 Отговор

    До коментар #11 от "Ицо":

    То и рускините не са по-назад. Иди в Истанбул. Из сокаците е пълно с Наташки.И дават добра скидка...

    Коментиран от #28, #60

  • 27 Бум

    39 1 Отговор
    Абе то да не стане ядрена гъба
  • 28 Гост

    53 4 Отговор

    До коментар #26 от "Бацо Гацов":

    А пък нащи моми в странство само къщи чистят , нали ?
  • 29 Глупости

    61 7 Отговор
    Най-ценната суровина са украинките. В цял свят ги внасят от 30 години за сексуални робини. Сега тръгнали крокодилски сълзи да ронят.

    Коментиран от #39

  • 30 Геология

    9 30 Отговор
    Чудно бг ватниците с друго впечатление бяха останали
  • 31 Yaze

    29 2 Отговор
    Е за някои ще спрат доставките, за други ще се увеличат.
  • 32 kkk

    49 6 Отговор

    До коментар #9 от "Гошо":

    То и няма нужда от санкции- земеделието в Оср аина го забравете в следващите 3-4 години, хохлите няма да могат себе си да изхранят и за износ от там не може да се говори. Общо Русия и Оср аина осигуряваха 1/4 от житото В СВЕТА, слънчогледа не е баш 80- едни 60% обаче имаше, царевицата гонеше 25%... Дедо Вова още миналата година наложи зверски износни мита за някои земеделски стоки за да подсигури вътрешният пазар със зърно на разумни цени и чак след това излишъка да се продава навън за много пари- тази година може и тотално да забрани износа на някои неща. Резултата го смятайте сами, но обикновен хляб по 3лв. за 700гр. като нищо ще има, че и нагоре може... Олио по 7-8лв.- напълно възможно. Храните за животните ще скочат минимум със 70%, сложи и по-високите цени за ток, нафта и т.н.- месото ще скочи с над 100% в обозримо бъдеще...

    Гответе се за връщане на село и земеделска работа...

    Коментиран от #34

  • 33 илимент илиментарен

    28 2 Отговор
    "титанови руди като илменит"
    Илимент има по прованса от където е автора

    Коментиран от #53

  • 34 Гост

    35 2 Отговор

    До коментар #32 от "kkk":

    Гответе се за връщане на село и земеделска работа.. - това го писах още преди време , но ...?
  • 35 БОРУНА ЛОМ

    27 1 Отговор
    А, ЧЕСТИТО! И В ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ, МАЙ ИМ ОПИТ ЗА МАЙДАНА!
  • 36 Я кажете защо не писахте за подземните

    55 3 Отговор
    богатства на Ирак, Авганистан, Либия и Сирия? Там нищо ли не плячкосаха САЩ НАТО?
  • 37 Не само това, Русия и Украйна са най-

    55 3 Отговор

    До коментар #9 от "Гошо":

    големите производители на пшеница. Иде лек глад, но соросоидите искат Украйна в НАТО и това не ги притеснява. Те са на черен хайвер. Тъпите поддръжници на санкциите да му мислим. Режем си собствения клон на който седим, за да покажем на съседа, който си седи на неговия и не смята да го реже, че сме му добър приятел. Малоумно, а?
  • 38 Е сега ми светна съвсем.

    55 1 Отговор
    Както винаги: Кой го прави и защо? Каква му е ползата? Проследи парите и те ще те отведат при истината.
    Не могат психопаразитите от ФЕД да не крадат и убиват някъде по света. Доказана практика. Ето и майданът съвсем се изясни. Титанеееец и платформа към разпарчалосването на РФ, че там има много, много повече за крадене. Ивсичко това, както винаги под истерични крясаци за правда, хуманност и др. от това естество. Така беше в Ирак, Сирия, Либия, Югославия и по цял свят. Противникът се очерня и сатанизира. А бе всичко до болка познато и изтъркано. Но тоя път вчупиха стовната у голем камен.
  • 39 Тошко

    12 32 Отговор

    До коментар #29 от "Глупости":

    Пияните рускини са за предпочитани в целия свят, особено след срива на рублата!
  • 40 руден червей

    40 1 Отговор
    Сега да питаме ли сащоатлантицитие - след като Укрия е тоооолкова богата на титанова руда и всякакви природни ресурси, защо укрите живеят толкова бедно?
    Или такива въпроси се задават само за Раша, Северна Корея и Венецуела???
  • 41 дивчо

    55 3 Отговор
    хора, много неща няма да чуете по медиите, наричате путин агресор, имало цивилни жертви, но кой е виновен, замислете се, защо Зеленски води войната в градовете, пред цивилните сгради, защо разполага техника и войници в непосредствен а близост до цивилното си население, нормално е при военни действия да има косвени жертви, но Проблема е в окраинците, те ползва мирното си население , като жив щит, именно затова руснаците се бавят толкова, стараят се да няма много цивилни жертви, хубаво е да гледаме от двете страни на монетата

    Коментиран от #56

  • 42 кнаус 485

    43 4 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Чадо не си в час....остава и да викнеш "слава украйни".... не разбираш ли ,че Путин пише нов световен ред и Бог да е с него....
  • 43 Taka si e

    36 1 Отговор
    Само да питам - що няма санкции за износа на титан и титанови детайли, газ, нефт, паладий и някои други от Русия, а има санкции за руските железници да не могат да правят бизнес в САЩ. Идиоти ли сне или за такива ни имат?
  • 44 Най ценните суровини

    27 2 Отговор
    в Украйна не бяха ли украинките? Щото отдавна ги изнасяха в огромни количества в чужбина на добра цена... Сега най-ценни са бандеровците, има голямо търсене за тях.
  • 45 Вече е заработил

    22 3 Отговор

    До коментар #18 от "карамфила":

    няколко апартамента и яхта с писане на антируски и антибългарски статии...самороден талант, не човек а злато! 😁
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Рушляк

    9 4 Отговор

    До коментар #8 от "😄😄😄":

    В България се произвеждат тролещи недуразумения като теб
  • 49 Vali

    17 2 Отговор
    Глупости на търкалета ! Вчера "медийно"
    ме убедиха , че Украйна е най- големия износител на слънчоглед и олиото ще е над 5 лева .
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 срамота

    21 2 Отговор
    Украйна е златна мина образно казано, защото всъщност е по-ценна от златна мина.
    В същото време народа й мизерства, топи се и емигрира.
    Подобни са тенденциите и нещата и у нас. С тази ралзика, че ние сме по-малко богати от към ресурси и малко по-малко изчезващи и едни. Но това са само нюанси. Общата картинка е еднаква.
  • 53 Ейй! Да ме чуе доцент Атанасов от МГУ...

    15 2 Отговор

    До коментар #33 от "илимент илиментарен":

    Не можах да разбера накъде биеш? Денисчо е просто момче, той преписва всичко за пари. А илменит е името на минерал открит в големи количества във и около Илменското езеро. От там идва и името на минерала. Рудата е фаза в производството на титан. Има малка разлика!
  • 54 Име

    10 10 Отговор
    В Русия всичко е ниско - челата на генералите, нивото на интелегентност, парата, нема нефт и газ, нема ресурси, нема нищо. Има само в 3 страни - В БЪЛГАРИЯ, лидер по износ на мозъци, в Украина и в САЩ.

    И един мармот завиваше кравешка тор в руски станиол, че нема украински, щото един агресор ги използва и после захвърли.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Име

    23 1 Отговор

    До коментар #41 от "дивчо":

    Ще те баннат да знаеш. Не може да пишеш такива неща, които даже не са полуистини, Как някой ще каже такова нещо или нещо хубаво за Русия. Сега политиката е една - Русия зло, Путин агресор Сатана.
  • 57 све

    32 3 Отговор
    Честит празник на всички българи ! И благодарим на всички дали живота си за освобождението ни ! Най вече на руските войници ! И сега ние сме с Вас ! Прочистете Украйна от нацистите и покажете на НАТО и САЩ, че трябва да си опичат акъла ! И на 9 май парада да не е в Брюксел...:)))
  • 58 МАЙТАПИИИ

    12 1 Отговор

    До коментар #23 от "Българка":

    Аха колко си иЗкренна, ЧАК НЯМАМ ДУМИ....а с феласциото как си, а 69 правищ ли
    Не злоупотребявай с думата българка
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 дончичо

    4 1 Отговор

    До коментар #26 от "Бацо Гацов":

    Оти бугарките во Милано са малко...шикижии
  • 61 До 1.Осман аби

    3 15 Отговор
    В грешна посока е нетрезвото ти мислене.Напротив Зеленски обича своя свободолюбив народ и твърдо застава зад него и го окуражава като му вдъхва сила, кураж и увереност в победата.Затова той не емигрира и остана в Родината си.А Путин агресора трябва да бъде застрелян, защото създава мъка в душите на хиляди миротворци.Смирете се пред сълзите и страха на бягащите хора, принудени да оставят своите родители и роднини в пламъците.Целият свят осъжда завоевателните мераци на това джудже.

    Коментиран от #62

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Преминаващ

    15 0 Отговор

    До коментар #23 от "Българка":

    Най-страшното оръжие е промития мозък! Особено опасно е в ръцете на онези с капаци на очите и ограничен интелект !
  • 64 Оффф

    6 0 Отговор
    Украйна=Уаканда?
  • 65 Jftf

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Българка":

    Най-лесно е да си затваряме очите. И да не си задаваме въпроси защо стана така. Донецк и Луганск са несъгласни с преврата в Киев и обявяват независимост точно както Каталуния. Ама Испания е културна страна. А Киев ... бомбардира. А тогава защо никой не казва, че е неправилно?
  • 66 Kiro

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Навални":

    Украйна има много титанов диоксид и го изнася
  • 67 Адвокат

    1 0 Отговор
    Ние пък харесваме и обичаме братския руски народ и мислим, че украинците са руски субетнос, използван от англосаксите и западните гибелински сили за разбиване на Русия и провокиране на войни между братски народи и изтребление на славяните.. затова мислиме, че украйна е Лвов/лемберг и Иванофранковска област, а останалите области ще са федерални държави, демилитаризирани и денацифицирани. Та така, драги!
  • 68 ганю

    0 0 Отговор
    не трябва запада да получи и грам от руска земя
    затова сащ се напъват за Нато за да крадат
    от Ирак нефт,от Афганистан литий все нещо на далавера да е
    сволочи
  • 69 ганю

    0 0 Отговор
    за титан ша го дуате
Новини по държави: