Отидете към основна версия

6 047 43

Ден 8: Русия продължава настъплението към Киев, готви десант в Одеса

  • украйна-
  • война-
  • киев-
  • одеса-
  • руски войски-
  • отбрана

Руските войски обстрелват жилищни райони, нападат цивилни кораби и пленяват екипажите им, пишат украински издания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Осмият ден от противопоставянето на Украйна на руската военна инвазия продължава, предаде UNIAN.

Тази нощ руските войски отново са обстрелвали жилищни райони на големите градове.

Това се посочва в оперативното резюме на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна.

„Въоръжените сили на Украйна продължават стабилно да защитават определени линии и да контраатакуват и блокират окупационните сили в различни посоки“, се казва в съобщението.

Във Волинско направление руските сили продължават да провеждат демонстрационни действия по държавната граница.

В посока Полесие нападателите се опитват да извършат настъпателни действия в района на населените места Козаровичи, Вишгород, Фастов, Обухов.

Полеви логистични лагери са разположени в районите на Бородянка, Катюжанка и Гавронщина.

В посока Северски руснаците се опитват да достигнат до северните покрайнини на Киев, нямат успех в Чернигов, Нежин, Суми, Лебедин, Ахтирка.

„Част от силите на врага, които действително са загубили своята боеспособност, се прегрупират и се опитват да настъпят в посока Бровари и Киев... Столицата и други градове на Украйна страдат от вражески ракетни и бомбени удари“, отбелязват в Генералния щаб.

Руски части и подразделения са съсредоточени в районите на населените места Баришевка, нов Басан, Любеч.

В Слобожанското направление руснаците провеждат настъпателна операция в районите на населените места Золочев, Харков, Балаклея.

„Противникът се опитва да продължи настъплението в посока Лозовая и има остра нужда от попълване на загубената техника и личен състав“, подчертаха от Генералния щаб.

В Донецко направление руснаците продължават настъпателни действия в районите на населените места Нови Айдар, Волноваха и Мариупол.

Част от нападателните сили продължават действията си в районите на населените места Енергодар, Василиевка, Токмак, Новопетровка. След прегрупиране и въвеждане на част от оперативните резерви, настъплението продължава с цел достигане до покрайнините на Запорожие и Мариупол.

В посока Таврида руските войски не спират опитите си за настъпление. След прегрупиране и въвеждане на оперативни резерви е съсредоточаване основните си усилия по направление Николаев – Вознесенск.

В Черно море групи от руския флот продължават да обстрелват цивилни кораби и пленяват моряци. В акваторията се наблюдава движението на десантен отряд от четири големи десантни кораба и три ракетни катера в посока Одеса.

В района на селището Баловное нашественикът е осъществил малък десант, който е унищожен.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 36 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: