Last news in Fakti
  Тема: Украйна

3 Март, 2022 11:05 23 223 176

Мистериозният случай с липсващите руски изтребители в Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • изтребители-
  • самолети-
  • война-
  • сухопътни войски-
  • ввс-
  • инвазия-
  • владимир путин-
  • армия-
  • мистерия-
  • тактика

Военни експерти са объркани от действията на Русия

Мистериозният случай с липсващите руски изтребители в Украйна - 1
Снимка: Shutterstock

Преди нахлуването на Русия в Украйна, американското разузнаване предсказваше ожесточена атака от Москва, която бързо ще мобилизира огромната руска бойна авиация, за да доминира в небето над Украйна, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Но първите шест дни объркаха тези очаквания и вместо това видяхме как Москва действа много по-деликатно с въздушните си сили, дотолкова, че официалните лица на САЩ не могат да обяснят точно какво движи очевидното нежелание за риск на Русия. „Те не са непременно готови да поемате големи рискове със собствените си самолети и собствените си пилоти“, каза пред "Ройтерс" висш служител на отбраната на САЩ, пожелал анонимност. Силно превъзхождани от руските военни по отношение на численост и огнева мощ, собствените военновъздушни сили на Украйна все още летят и нейната противовъздушна отбрана все още се смята за жизнеспособна – факт, който обърква военните експерти.

След началото на войната на 24 февруари анализаторите очакваха руската армия да се опита незабавно да унищожи военновъздушните сили и противовъздушната отбрана на Украйна. Това би било „логичната и широко очаквана следваща стъпка, както се вижда в почти всеки военен конфликт от 1938 г. насам“, пише лондонският мозъчен тръст Royal United Services Institute (RUSI) в Лондон. Вместо това изтребителите на украинските военновъздушни сили все още извършват отбранителни противовъздушни и наземни атаки. Русия все още лети през оспорвано въздушно пространство.

Украинските войски с ракети земя-въздух са в състояние да заплашват руските самолети и да създават риск за руските пилоти, които се опитват да подкрепят сухопътните сили. „Има много неща, които те правят, които са объркващи“, каза Роб Лий, руски военен специалист от Изследователския институт за външна политика. Той смяташе, че началото на войната ще бъде с „максимално използване на сила“. "Защото всеки ден, в който войната продължава, има по-висока цена и рискът се увеличава. А те не правят това и просто е наистина трудно да се обясни поради някаква реалистична причина."

Объркването относно това как Русия е използвала своите военновъздушни сили идва, когато администрацията на президента Джо Байдън отхвърля призивите на Киев за зона, забранена за полети, която може да привлече САЩ директно в конфликт с Русия, чиито планове за нейните военновъздушни сили са неясни. Военните експерти виждат доказателства за липса на координация на руските военновъздушни сили с формирования на сухопътни войски, като множество руски колони от войски са изпратени извън обсега на собственото им въздушно покритие. Това прави руските войници уязвими за атака от украински сили, включително тези, които бяха наскоро оборудвани с турски дронове и американски и британски противотанкови ракети.

Дейвид Дептула, пенсиониран генерал с три звезди от военновъздушните сили на САЩ, който някога командваше зоната, забранена за полети над Северен Ирак, каза, че е изненадан, че Русия не е работила по-усилено, за да установи господство във въздуха от самото начало. „Руснаците откриват, че координирането на операции в няколко зони не е лесно“, каза Дептула пред "Ройтерс". "И че не са толкова добри, колкото предполагаха, че са." Докато руснаците се представят по-слабо, украинската армия надхвърля очакванията досега. Опитът на Украйна от последните осем години на битки с подкрепяните от Русия сепаратистки сили на изток беше доминиран от статична окопна война в стил Първата световна война.

За разлика от тях руските сили придобиха боен опит в Сирия, където се намесиха на страната на президента Башар ал Асад и демонстрираха известна способност да синхронизират наземните маневри с пилотирани самолети и дронове.

Способността на Украйна да продължи да лети със своите ВВС е видима демонстрация на устойчивостта на страната пред атаката и подсилва морала както на собствените военни, така и на народа на Украйна, казват експерти. Това също доведе до митологизиране на украинските военновъздушни сили, включително история за украински реактивен изтребител, за който се твърди, че е свалил сам шест руски самолета, наречен онлайн „Призракът на Киев“. Проверка на фактите от "Ройтерс" показа как клип от видеоиграта Digital Combat Simulator е бил пуснат онлайн с подменена информация, за да се твърди, че това е истински украински изтребител, свалящ руски самолет. Съединените щати изчисляват, че Русия използва малко над 75 самолета при инвазията си в Украйна, каза високопоставен американски служител.

Преди инвазията официални лица изчислиха, че Русия потенциално е подготвила стотици от хилядите самолети в своите военновъздушни сили за мисия в Украйна. Въпреки това висшият служител на САЩ във вторник отказа да прецени колко руски бойни самолети, включително ударни хеликоптери, може да са все още на разположение и извън Украйна. И двете страни понасят загуби. „Имаме индикации, че те са загубили някои самолети, но същото важи и за украинците“, каза служителят. "Въздушното пространство е активно оспорвано всеки ден."

Липса на боеприпаси и увереност

След началото на бойните действия, приблизително 300-те модерни бойни самолета, които руските ВВС са позиционирали в лесен обсег на основните контактни зони в Северна, Източна и Южна Украйна, изглежда до голяма степен са останали на земята през първите четири дни на инвазията. Има няколко фактора, които могат да допринесат за липсата на руската способност за постигане и използване на превъзходство във въздуха, въпреки огромните им предимства по отношение на броя на самолетите, възможностите на оборудването и средствата, като AWACS в сравнение с украинските сили. Първият е ограничените количества доставяни по въздуха прецизни боеприпаси (PGM).

По време на бойни операции над Сирия само флотът от Су-34 редовно е използвал PGM и дори тези специализирани самолети редовно прибягват до неуправляеми бомбени и ракетни атаки. Това не само показва много ограничено запознаване с PGM сред повечето руски бойни екипажи, но също така подсилва широко приетата теория, че руските въздушни запаси от PGM са много ограничени.

Годините на бойни операции в Сирия допълнително са изчерпали този запас и може да означават, че по-голямата част от 300-те бойни самолета с фиксирано крило, натрупани около Украйна, имат само неуправляеми бомби и ракети, които да използват за наземни нападения. Това, съчетано с липсата на насочващи модули за откриване и идентифициране на цели на бойното поле от безопасно разстояние, означава, че капацитетът на пилотите да предоставят близка въздушна подкрепа за своите сили е ограничен. Ръководството на ВВС може да не желае да ангажира по-голямата част от потенциалната си ударна мощ срещу украинските войски, преди да бъде дадено политическо одобрение за използване на неуправляеми боеприпаси за бомбардиране на градски райони.

Тази безразборна форма на въздушна атака беше стандартна практика за операциите на руските и сирийските военновъздушни сили над Алепо и Хомс и за съжаление вероятно ще бъде използвана от VKS над Украйна през следващите дни. Липсата на PGM обаче не е достатъчно обяснение за цялостната липса на активност - руските ВВС също така разполагат с около 80 модерни и способни Су-35С за превъзходство във въздуха и 110 многоцелеви изтребителя Су-30SM(2). Друго потенциално обяснение е, че руските ВВС не са уверени в способността си да действат безопасно на мащабни бойни зони заедно с руските наземни ракетни войски (SAM), управлявани от Сухопътните войски. Инцидентите с приятелски огън от наземни SAM са проблем както за западните, така и за руските военновъздушни сили в множество конфликти от 1990 г. насам. Управлението на съвместни зони за бой изисква тясно сътрудничество между службите, отлична комуникация и редовно обучение.

Досега руските сили показаха изключително слаба координация във всички области, от основни логистични задачи до координация на въздушните атаки с дейността на сухопътните войски и организиране на прикритие на ПВО за колони в движение. Русия може да се колебае да се ангажира с мащабни бойни операции, които биха показали пропастта между външните възприятия и реалността на способностите на нейната бойна авиация. Последният фактор, който трябва да се вземе предвид, е относително ниският брой летателни часове, които руските получават всяка година в сравнение с повечето от техните западни колеги. Въпреки че е трудно да се намерят точни числа за всяко звено, периодичните руски официални изявления предполагат средно 100–120 часа годишно за ВВС като цяло.

Пилотите на изтребители на САЩ и Великобритания често се оплакват, че имат проблем да поддържат бойна готовност с около 180–240 летателни часове годишно, достъп до модерни симулатори за допълнително обучение и по-добра ергономия на пилотската кабина и интерфейси на оръжието от техните руски колеги. Може да се окаже, че въпреки впечатляващата програма за модернизация, която е видяла придобиването на около 350 нови модерни бойни самолета през последното десетилетие, руските пилоти не могат ефективно да използват много от теоретичните възможности на своите самолети в сложната и оспорвана въздушна среда на Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 136 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дрън-дрън

    215 40 Отговор
    фейк нюз

    Коментиран от #93

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Партенка

    144 20 Отговор
    По снн и ал джазира какво викат? Не чета само пиша, ама съм кликнал все пак
  • 4 Последния Софианец

    212 36 Отговор
    Пак фалшива новина егати медията
  • 5 123

    117 24 Отговор
    както казват хахлите це феik нюз
  • 6 🇧🇬БАЙ Х@Й‼Честит Празник

    183 14 Отговор
    А нещо за липсващите 30 самолета които БГ щяла да дава на укрите! Те наши ли са или от бивши страни на ВД ! Те щяха да са на полско летище , ама Полша май отказала на Бай Дън! А какво стана и с онази "черна" кутия , разчетена ли е вече ‼️‼️‼️‼️‼️

    Коментиран от #103

  • 7 Е как е

    150 8 Отговор
    Е нали Призрака ги е свалил всичките?
  • 8 ТаУмВзе

    138 11 Отговор
    Пропагандата знае Всичко, дори и това, което не знае!
  • 9 Монгола

    168 12 Отговор
    Кой няма ракети земя - земя ползва самолети. Живеем 21 век, самолети се позват само в краен случай, самолета се движи с 2500 км в час, а една ракета 9000 км в час. Една ракета струва 10 хил долара на руснаците един изтребител 65 милиона, една ракета носи 200 кг взрив една ракета въздух - земя 20 кг, ко не разнраха хамерикано да обясним пак?

    Коментиран от #74

  • 10 Gucci x Balenciaga

    35 159 Отговор
    Това само прави Русия още по смешна вече си мисля че са лъгали и за бойната техника която уж имат на видео в тубата както с телефоните и колите прототип ама не са функционални още са макет 🤣

    Коментиран от #77

  • 11 Стар вевесар

    177 15 Отговор
    Що не напишете, че украинските ВВС са бомбаридрали Кремъл? Няма да е по-вярно и от тая статия. Ха ха

    Коментиран от #37

  • 12 доктор

    140 16 Отговор
    Четенето на новини от Блумберг е вредно.

    Коментиран от #131

  • 13 Само питам

    149 9 Отговор
    Украйна ще си признае ли за свалените румънски самолет и хеликоптер?А румънците защо си трайкат?
  • 14 Мистериозно

    178 14 Отговор
    И необяснимо за американските стратези, които не разбират защо трябва да се пази гражданското население.

    Коментиран от #57, #151

  • 15 Руския катун

    36 73 Отговор
    Киртаците от пехотата трябва да свършат работа..ако сега пуснат руското ввс да бомбардира наред ще стане ясно колко са изостанали..
  • 16 ПУТИН В ШОК

    22 98 Отговор
    АМЕРИКАНСКИТЕ СТИНГЪРИ НИ РАЗБИХА ВЪВ ВЪЗДУХА

    Коментиран от #24

  • 17 Къде е СЕМ

    110 11 Отговор
    Спите ли бе страхливи дядки.Всяка медия пише фалшиви новини и никой нищо не прави.

    Коментиран от #70

  • 18 УКРАИНСКИТЕ САМОЛЕТИ ЛЕТЯТ, ЛЕТЯТ

    85 13 Отговор
    до Москва даже летят. Единстената пречка са им собствените съветски ракети, с които си ги свалят когато се покажат над Киев. Чак най-добрия си пилот /най-добър в цяла Западна Европа/ не пожалиха и го уцелиха без да искат. Но рисковете са си оправдани. А тези 60 самолета, дето са унищожени на земята от ПУТИН, това са само картонени мулажи за заблуда
  • 19 Фон Рихтхофен

    14 61 Отговор
    Че са унищожени от украинската армия, гласувайте с +
    Че са паднали сами, щото са дърти руски щайги, гласувайте с -

    Коментиран от #29, #105

  • 20 АМЕРИКАНСКИ СТИНГЪР

    11 50 Отговор
    И НИЕ ИМАМЕ ЗАСЛУГА ЗА ТОВА
  • 21 Тръмб

    16 46 Отговор
    Украинците преди войната има 18 дивизиона С-300 и 50 Бук. Сега руснаците са ги поразредили чувствително, ама явно и доста са останали. Това ги възпира, защото един Бук, може да претрепи 4 самолета в радиус 30 км за минута. А ако са 5?
  • 22 Киро урката

    51 12 Отговор
    Аз съм обещал да изпратим всичките ни руски самолети за укрите да се бият срещу русите
  • 23 ДА СЕ БЛАГОДАРЯТ НА РУСНАЦИТЕ

    105 4 Отговор
    че не бомбят както американците ДРЕЗДЕН и ХАМБУРГ

    Коментиран от #132

  • 24 Ей, кьорав!

    56 8 Отговор

    До коментар #16 от "ПУТИН В ШОК":

    Спри да пишеш с главни букви, шматка!
  • 25 az #Русские своих не бросают!

    108 10 Отговор
    Толкова много приказки и все около целта! А истината е, че целта е да се опази цивилното население

    Коментиран от #80

  • 26 Мнение

    58 17 Отговор
    Войната в Украйна е дълго и добре планирана от една мощна бойна машина и няма грешки в това, което правят а следват план известен само на кремълското джудже и неговите генерали.
  • 27 мучо

    85 7 Отговор
    абе то краварите тепърва ще има да се чудят още мнооого..........
  • 28 ТОВА МАЙ Е ПАРТЕНКАТА НА ДЕНЯ

    77 4 Отговор
    Анализаторът от Долно Колорадо има лични впечатления от небето над Украйна
  • 29 Фончо, къде си бе?

    21 0 Отговор

    До коментар #19 от "Фон Рихтхофен":

    Фончоооо...
  • 30 иво

    13 2 Отговор
    монгола е прав...
  • 31 гост

    18 68 Отговор
    Гнома няма деньги да поддържа много самолети в Украйна !! Освен това това значи да оголи другите граници на "огромная" , които са на десетки хиляди км и да се изложи на атака отта !!! По същата причина не може да докара и още войска , щото и тая не може да поддържа , а само разходите да докара още значат тия в Украйна тотално да останат без гориво и боеприпаси !! Затова е и активирането на беларуски войски , които обаче ще са още по-зле и само ще значат Лукашенко да му прави компания в Хага и на он я свят !!

    Коментиран от #39

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 НИМРОД

    100 12 Отговор
    НАЧИНА НА ВОДЕНЕ НА ТАЗИ ВОЙНА СЕ РАЗЛИЧАВА ОТ АМЕРИКАНСКИЯТ ПРИЛОЖЕН В ИРАК , СЪРБИЯ, ЛИБИЯ, АФГАНИСТАН , ВИЕТНАМ .....

    ТАМ СЕ ПРИЛАГАХА МАСИРАНИ САМОЛЕТНИ АТАКИ ВОДЕЩИ ДО УНИЩОЖАВАНЕ НА МИРНИТЕ ГРАЖДАНИ НА ЦЕЛИ ГРАДОВЕ.

    ЗАБРАВИХТЕ ЛИ КАК ЕДИН АМЕРИКАНСКИ ИЗРОД УНИЩОЖИ ЦЯЛА СВАТБА В АФГАНИСТАН , СЛЕД КОЕТО ПОСЛЕДВА ИЗВИНЕНИЕ НА АМЕРИКАНСКОТО КОМАНДВАНЕ?!!

    ТАКТИКАТА НА ПУТИН Е ДА ОБКРЪЖИ УКРАИНСКИТЕ НЕОНАЦИСТИ И ГИ ПРИНУДИ ДА СЕ ПРЕДАДАТ.
    ТАЗИ ТАКТИКА НЯМА НИЩО ОБЩО С ВАРВАРИТЕ ОТ АМЕРИКА.

    РУСКАТА АРМИЯ ПОЕМА ГОЛЕМИ ЗАГУБИ В ЖИВА СИЛА ЗА ДА ПРЕДОТВРАТИ КАСАПНИЦАТА НА МИРНОТО УКРАИНСКО НАСЕЛЕНИЕ.

    НЕОНАЦИСТИТЕ ОТ ДЕСЕН СЕКТОР И ССАЗОВ СА ОБРЕЧЕНИ ДА БЪДАТ ИЛИ ЛИКВИДИРАНИ , ИЛИ ПЪКСЪДЕНИ НА МЕЖДУНАРОДЕН ТРИБУНАЛ ЗА ИЗБИТИТЕ 14 000 РУСНАЦИ В ДОНЕЦК И ЛУГАНСК.

    ЗЕЛЕНСКИ СЪЩО ЩЕ БЪДЕ СЪДЕН.
    ЩЕ БЪДАТ СЪДЕНИ И ТЕЗИ, КОИТО СНАБДЯВАХА С ОРЪЖИЕ ТОЗИ НЕОНАЦИСКИ РЕЖИМ!!

    Коментиран от #109, #127

  • 34 Японеца

    72 9 Отговор
    Флота и авиацията на Украйна не съществуват вече, как не го разбрахте, та драскотина небивалици! Блъмбърг е сериозно издание, а пише глупости! Цялата военна инфраструктура е поразена още първите дни!
  • 35 Смешници

    82 11 Отговор
    Каза ви го министъра на енергетиката ама кой да слуша.Воуната ще продължи повече от месец за да рухне икономиката на Европа ,а не за 3 дни.Искахте да съсипете руската икономика но я се вижте,от днес газа е 2000 колкото ви го каза Медведев до края на другата седмица 3000 и икономиката на Европа е във фалит.И на последно място,Путин иска колкото се може по малко жертви в тази война,все пак са братски народи.

    Коментиран от #41, #45

  • 36 ВЪН РУСКИТЕ ОКУПАТОРИ ОТ УКРАЙНА

    17 78 Отговор
    5 МИЛИОНА УКРАИНСКИ МЪЖЕ, СТИСКАТ ЗДРАВО ОРЪЖИЕТО В РЪКА...ЧАКАТ РУСКИТЕ АГРЕСОРИ, ДА ГИ ВЪРНАТ В ЧУВАЛИ В МОСКВЕ

    Коментиран от #113

  • 37 От три дни

    28 7 Отговор

    До коментар #11 от "Стар вевесар":

    Се чудя как още не са го направили. И защо не използват ръчните ракетомети. На втория въпрос днес отговори бившият шеф на руския генщаб. Взривяват се в ръцете на стрелящите.
  • 38 Иванушка

    74 5 Отговор
    Полковник Дъглас Макгрегър, анализатор в ЦРУ :

    "Това, което вече се случи е, че боевете в Източна Украйна всъщност почти приключиха. Всички украински войски, разположени там, са обкръжени и отцепени, има около 30-40 хиляди от тях на югоизток. Ако не се предадат в рамките на следващите 24 часа, подозирам, че руснаците в крайна сметка ще ги унищожат.Точно затова Зеленски се среща с представителите на Путин - играта приключи.

    Казахме му, президентът на САЩ каза, че ако се надява на неутрален статут на Украйна, ние ще го подкрепим. Мисля, че Владимир Путин ще направи това за Западна Украйна, частта отвъд Днепър. Но за тази част на изток не съм сигурен какъв е планът му: да създаде друга република или да я присъедини към Русия. Защото исторически - това е руска територия.

    Това, което трябва да запомним, е, че Украйна е четвъртата корумпирана държава в света. Това далеч не е свободна демокрация, яркият пример, както всички казват. Зеленски затваря журналисти и политически опозиционери, убива неудобни хора "
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Чудна работа

    15 46 Отговор
    Руснаците ако нямат управляеми бомби в момента няма как да бомбардират с неуправляеми щото обхвата на стингъра е 5 километра а руснака от 5 километра няма как да индентифицира цел..сега си крият самолетите щото ако украинците продължат да свалят самолети и хеликоптери ще станат за смях
  • 41 РУСИЯ....СУРОВИНЕН ПРИДАТЪК НА...ЕС

    5 44 Отговор

    До коментар #35 от "Смешници":

    А КОЙ ЩЕ ДАВА ЕВРАЦИ ЗА РУСКАТА АРМИЯ....
  • 42 КОНТРАТА

    61 9 Отговор
    Афганистан и Окрайна са с еднаква територия 600 хил. + кв. километра руснаците за 7 дни обкръжиха и превзеха повечето основни градове и унищожи важните инфраструктурни, лигистични, командни центрове големи складове с оръжия, техника. Говедарите за 18 в Афганистан не можаха да постигнат това което,, Руската армия" постигна за 7 дни в Окрайна .

    Коментиран от #102, #169

  • 43 СТРАННО

    56 2 Отговор
    Румънския МиГ21 падна, Вертолетът със 7 души спасители се разби, Това да не е ежедневната ПЕРЕМОГА на укрите със новите стингъри. Като се има впредвид как уцелиха собстения си СУ27 , а преди време свалиха със С200 над Черно море ТУ154 пълен с евреи за Тел Авив
  • 44 Anon

    11 50 Отговор
    Русофилите даже не прочетоха статията, ама било фейс нюз
    Бройте си копейките

    Коментиран от #51

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Перо

    46 3 Отговор
    Ненужните самолети са за баламурници и роби,които дават милиарди за чертежи. Умните хора си имат ракети земя-въздух /С500/ за $60,000 бройката,които свалят на 100% изтребителите за милиарди, имат си и дронове за унищожаване на наземна техника и жива сила,без риск за пилоти!
  • 48 един от многото

    34 7 Отговор
    Пазят ги за НАТО!
  • 49 орките

    10 18 Отговор
    си пазят назгулите за война с OTAN
  • 50 ПУТИН В ШОК

    10 48 Отговор
    ТОЛКОВА РУСКА КРЪВ СЕ ПРОЛЯ....И ПАК СМЕ ДО НИКЪДЕ
  • 51 Брой си въшките

    38 4 Отговор

    До коментар #44 от "Anon":

    близач на козяшки дърдонки!
  • 52 ДжафДжаф

    68 4 Отговор
    Ей не спряха да плющят идиотизми. Иска им се руснаците да почнат да бомбандират градовете, така както те самите изравниха със земята Ракка в Сирия и се чудят какво да измислят. Ясно, е че още от първият ден укронацистите ползват градовете и цивилното население за прикритие. Как при това положение руснаците да използват авиация!?? Напълниха украинската армия със Стингери и сега се ядосват, че са си хвърлили мангизите на вятъра! В Украйна със сигурност има добри офицери, останали още от времето на СССР, само, че решиха да използват британски инструктори, които с тъпотията си направо ги съсипаха. Сега предстои цели огромни съединения да се предават в плен. Кога англетата и краварите са водили истинска война та да знаят как се прави тая работа! През 2003-та американците не можеха цял месец да се доберат до Багдад и то при положение, че воюваха на гола пустиня!!!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Мистериозните случаи на Поаро

    35 2 Отговор
    пряко по БлумбърГрух Тв...
  • 55 Ддд

    50 9 Отговор
    Пълни глупости, руската армия е най добре организираната и ефективна в света. Всичко върви по план, жертви все още няма както и техника. Просто перфектно изпълнена акция която ще влезе в учебниците по военно дело. С малко помощ от Беларус и други ислямистки воини, Русия до месец ще превземе Украйна.
  • 56 АМЕРИКАНСКИ СТИНГЪР

    8 31 Отговор
    НЯМА ПРОШКА....
  • 57 един от многото

    60 5 Отговор

    До коментар #14 от "Мистериозно":

    Справка , от Хирошима и Нагасаки , до Сирия и Ирак! Бомбят по ред , всичко живо що мърда , и после били хуманни и демократични , пълни варвари!

    Коментиран от #98

  • 58 ТУРСКИ БАЙРАКТАР

    8 49 Отговор
    НЕЩО СЕ ИЗГУБИ РУСКАТА АВИАЦИЯ.....

    Коментиран от #64

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 пешо

    49 5 Отговор
    пазят мирното население не бомбят масово както краварите югославия
  • 61 БЪЛГАРСКИ ГРАНАТОМЕТ

    5 35 Отговор
    ОБСТРЕЛВАМЕ РУСКИ САМОЛЕТИ ОЩЕ НАЗЕМЯТА
  • 62 РУСКИ ПИЛОТ

    10 40 Отговор
    БЕЗСИЛНИ СМЕ ПРЕД СТИНГЪРИТЕ

    Коментиран от #66

  • 63 Къде е заключена свободата?

    35 2 Отговор
    Това не беше ли, Мистериозен случай с липсващия Covid19 в България?! И идва въпроса за , Безпрецедентна демонстрация на мощ и локален контрол, кординиран едновременно за цялата планета? Какво следва?
  • 64 Ти си бай на чалмата

    32 4 Отговор

    До коментар #58 от "ТУРСКИ БАЙРАКТАР":

    да не ги видите над Стамбул, че тогава ще си изпревариш чехлите да бягаш! ПП Туркия няма още дълго да я има. Почвай да ядеш сланина.

    Коментиран от #121

  • 65 Галина Колева,

    9 12 Отговор
    Господи, вразуми полудели те твои чада....!
  • 66 Ти ли си руския пилот?

    23 3 Отговор

    До коментар #62 от "РУСКИ ПИЛОТ":

    Или руския пилот ти го каза докато те плющеше?
  • 67 АУУУУУ

    10 40 Отговор
    И сега започва ПЛЮЕНЕТО..... Не може руските пилоти да са по-слаби от американските...... На ПУТЛЕР всичко му е най-хубавото 🤮🇸🇮🤮🇸🇮🤮🇸🇮🤮

    Коментиран от #69, #73, #83

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Реалист

    29 1 Отговор

    До коментар #17 от "Къде е СЕМ":

    В СЕМ са бабички, не дядки и приветстват всяка фалшива демократична новина!
  • 71 Бай Манчо

    44 5 Отговор
    Ето за това спряха Руските новинарски канали - за да четем буламачи като този .
  • 72 УУУУУУУУУУУУУ

    25 3 Отговор
    Пореден фейк, препечатан.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Така е

    11 33 Отговор

    До коментар #9 от "Монгола":

    Но има една малка подробност, когато сухопътните частни нямат подкрепа от въздуха стават лесна плячка за дронове и безпилотни самолети и тогава мобилните крематориуми не смогват да разчистват щетите и се вижда какво става 😂великата сила не може да се справи със страна граничеща с нея с пъти по слабо въоръжение, какъв ли би бил резултата ако Украйна беше на 2000км а не в съседство

    Коментиран от #88, #129

  • 75 оня с магарето

    36 3 Отговор
    Още февруари РФ прехввърли една ескадрила Су35 в Беларус, но защо да ги вдига и срещу кого,като няма нито един украински самолет във въздуха
  • 76 Стоев

    19 7 Отговор
    На всички е ясно, че Бойко Борисов беше човекът на Ердоган и Путин. Неговата власт се бетонира поради приятелството на тези двама лидери.
    Грешката им е била, че са заложили на един крадлив интригант, който така тормози съгражданите си, че те неминуемо го намразиха до такава степен че и с външна помощ да не може да се задържи на власт.
  • 77 Обикновенно

    9 2 Отговор

    До коментар #10 от "Gucci x Balenciaga":

    И най вероятно пак са показвали макети и надува Еми играчки😂😂😂
  • 78 Циба азиатец гнусен

    10 32 Отговор

    До коментар #53 от "Kcaniba":

    Таз новорусия ще я сънувате..сега путин ще трябва да издържа още 50 милиона население и ще се облещи тотално..тия градове дето ги превземат имат хуманитарни нужди и гладните бунтове предстоят тепърва..превземането което в момента не е лесно ще излезе че е било лесната част после като почнат да гърмят бомбите по улиците и в казармите на руснаците
    мисли за Путин и за Русия в минало време отсега

    Коментиран от #130

  • 79 нормален

    45 5 Отговор
    Много пишете празноглавци, Русия просто пази цивилните! Пуснете руските ТВ да разберем истината! Къде ви отиде демокрацията, да видим и какво казва Русия, не само САЩ, които след Сърбия, Ирак и Афганистан са безочливи!

    Коментиран от #87

  • 80 Смях в залата

    6 25 Отговор

    До коментар #25 от "az #Русские своих не бросают!":

    И да го опазят решиха да ударят площада в Харков защото там е пълно с военни

    Коментиран от #135

  • 81 Петър

    32 5 Отговор
    Зверствата на украинските нацисти - гугъл "Горловская Мадонна: два года спустя". Детето разкъсано със забранени касетъчни бомби а майката с откъснати крака го прегръща докато умира от загуба на кръв. Колко цивилни убиха сега страшните руснаци, и колко деца убиха укрофашстите?

    Коментиран от #108, #138

  • 82 Един от многото

    29 5 Отговор
    Цялата авиация и ПВО на Украйна бяха потиснати в първия час на операцията на 24.02. И няма самолети във въздуха на Неоукрия! А краварите се чудят ко стаа?. Русия не бомбардира беззащитни хора нито с напалм, нито с атомни бомби. Но... (Преди 50 г. при граничен конфликт с Китай една 200-хилядна китайска армия се изпари за часове и краварите пак не разбраха какво става).
  • 83 🇧🇬БАЙ Х@Й‼Честит Празник

    21 0 Отговор

    До коментар #67 от "АУУУУУ":

    То може , ама те не могат ‼️ Направи справка защо янките изрично искаха да няма демонстрации на руски пилоти след тяхното шоу ‼️

    Коментиран от #101

  • 84 Защо не е важно

    11 0 Отговор
    Колко ДЕЦА и ЖЕНИ в детеродна възраст се изнесоха от Украйна????????? Обикновено не виждаш това което е на-очевадно.
  • 85 Aлфа Вълкът

    8 26 Отговор
    Путин цели фалит на РФ и западът да я изкупи на безценица! От друга страна, като погледнем руската военна история. Победите им винаги са Пирови, толкова си могат!

    Коментиран от #86

  • 86 Aлфа Вълкът

    5 16 Отговор

    До коментар #85 от "Aлфа Вълкът":

    Но Джуджи пък е възпитаник на Елцин! 🤔
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Тоя па

    14 5 Отговор

    До коментар #74 от "Така е":

    Дроновете изгореха още в склада, пехотата си
    има подръжка Панцир С1 и Тонгуска С 400!

    Коментиран от #91

  • 89 АМЕРИКАНСКИ СТИНГЪР

    1 21 Отговор
    ОЧАКВАМ НОВИТЕ ВЪЗДУШНИ ЦЕЛИ

    Коментиран от #126

  • 90 Смешник

    28 5 Отговор

    До коментар #45 от "Само така въшлио":

    Русия не е спряла продажбата на петрол,но то не е за глупави същества като теб,трябва да се чете.Сящ всеки божи ден внася в хазната на Русия 700 милиона,чети,дано в новата учебна система която имаме поне са ви научили да четете.Русия не я мисли,мисли нашата държава където ни набутват отново в национална катастрофа и до края на март,април хората ще са на улицата защото едва ли могат с умрелите заплати в България да си позволят да живеят.Похлеени и н меките депъшутатуши,почнаха да дават заден и искат премахване на санкциите защото икономиката на Германия до края на април в рухнала.Аюам от прости хора.
  • 91 Ами да 8ми ден

    4 19 Отговор

    До коментар #88 от "Тоя па":

    Успех нулев и "Мама вернит мне в домой,, 😂😂😂😂
  • 92 ТУРСКИ БАЙРАКТАР

    3 21 Отговор
    ЩЕ СЕ ПРОБВАМ И НА РУСКИТЕ ВВС
  • 93 Бацо Гацов

    11 29 Отговор

    До коментар #1 от "Дрън-дрън":

    Дрън дрън има в главата ти. Руснаците явно са останали някъде в средата на 20 век. И нищо не са научили. Оказа се че са гОла вода и много кал по гърба. Укрите си ги маат кат шкембета у дувар и това си е. Всъщност...я се поинтересувай с колко свалени самолета е немския ас Ерих Хартман и с колко победи са тримата най-добри руски пилота. Ще останеш учуден от резултата.

    Коментиран от #112

  • 94 Няма объркване

    25 1 Отговор
    "Объркването относно това как Русия е използвала своите военновъздушни сили идва, когато администрацията на президента Джо Байдън отхвърля призивите на Киев за зона, забранена за полети" Разберете, че САЩ и Русия играят тандем и си подават една на друга топката, докато алъш-вериша помежду им си върви. Не виждате ли, че Русия още не е обявила никакви контрасанкции! Перфектен театър се играе за слабите наивни "политици" от ЕС-то чрез няколко троянски кончета вътре сред тях. Кой каквото и да ви говори винаги става дума за едни пари! А това, което изглежда, не е това което изглежда !!!
  • 95 fake news

    5 26 Отговор

    До коментар #53 от "Kcaniba":

    Преди да тролиш в български сайт е добре да научиш езика. Явно бюджетът ви е съкратен и за тази дейност.
    На света му трябваше около 5 години за да разбере за истинската същност на Хитлер, да се обедини срещу него, да го разбие и осъди завинаги. Същото ще стане и с Путин, но вече никой не чака. Русия ще е напълно изолирана и фалирала страна, докато не махне сама диктатора си.
  • 96 Обективно

    26 4 Отговор
    Тези тълигьози, а и нашата соросня не искат да проумеят, че руснаците явно не искат да сринат Украйна и да избиват населението, а се опитват доколкото е възможно с минимални по военните стандарти щети да прочистят тази част от военните и тяната техника, които от години тормози част от собственото си население! Ако искаха да сринат Украйна със земята, щяха да го напрсеят още първия ден!
  • 97 Копипасте

    19 1 Отговор
    Не беше ли обявено от Bloombrg начало на руското нападение в Украйна още на 16.02. ?! И защо да вярваме на това творение сега?! Лично аз при тази никаква информация и при толкова много лъжи вярвам много умерено на мисирките творения откъдето и ще да са!
  • 98 Колега в Сирия са руските

    6 1 Отговор

    До коментар #57 от "един от многото":

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  • 99 Сатана

    29 1 Отговор
    Американските имат една тактика срещу противник.
    Изпрати 20 Б52 и с килими бомбардировки унищожават всичко- терминът е ИЗГОРЕНА ЗЕМЯ.
    Така Америка бомбардира София и ние издигнахме паметник.Патетично.

    Коментиран от #136

  • 100 Мдааа

    25 4 Отговор
    Подмладих се с около 40 години, днес слушам и гледам тайно забранените руски медийни източници, както на времето тайно слушахме радио Свободна европа!!!!!
    Еееех истино, свобода и демокрация май никога няма да има, вечно ще ги търсим и ще се борим за тях!!!
    И ... за да заобичаш нещо истински трябва да ти го забранят!!!!
    Мдааа .... ФАЩ и ЕС не ни е забранен... все пак!!!
  • 101 АУУУУУ

    2 20 Отговор

    До коментар #83 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼Честит Празник":

    Туй къде го прочете..... Някой сайт който завършва с RU....... ЗНАЧИ ТАМ ГОВОРЯТ САМО ИСТИНАТА.... УПС ГРЕШКА.... ТАМ КАЗВАТ.... ПРАВИЛНАТА ИСТИНА... 🤮🇸🇮🤮🇸🇮🤮🇸🇮🤮

    Коментиран от #133

  • 102 Колега малко се оля

    8 26 Отговор

    До коментар #42 от "КОНТРАТА":

    Да си велика сила и да не можеш да вземеш държава до теб с пъти по слабо въоръжение е смях в залата. Хитлер превзема Франция за три дни и почти без жертви. САЩ навлизат в Ирак за 5 дни и почти без жертви
    Русия 8 ден и нулева успеваемост и над 6000убити

    Коментиран от #111

  • 103 Бат Мишо

    20 2 Отговор

    До коментар #6 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼Честит Празник":

    Полша отказа да дава самолетите щото Шойгу щял да я погали после по главицата и шляхтата са изпокри
    Путин каза че може ако някой се намеси да бара и ядрения меч и новия световен ред да остане само ред без свят на евреите не им стиска
  • 104 О - СТАВ - КА НА МЕНТЕ ПРОМЯНАТА

    16 1 Отговор
    ВЕД - НА - ГА ! НА ИЗБОРИ !
  • 105 Братле свалям ти шапка

    3 17 Отговор

    До коментар #19 от "Фон Рихтхофен":

    Тук даже и русофилите не разбраха какво става😂😂😂но те не са известни с особен интелект
  • 106 РАДЕВ ДАВАЙ ДАТА ЗА ИЗБОРИ

    15 6 Отговор
    ТИЯ СА ПРЕДАТЕЛИ !
  • 107 Някой

    20 3 Отговор
    Статията прилича на теоретично повдигане на самочувствието , на тези които тепърва ще бъдат изпратени да воюват в Украйна срещу руските самолети. За да воюва Русия с изтребители , нормално е да има срещу нея други изтребители . Украинските самолети, и летища бяха неутрализирани в първите часове , и сега руската бойна авиация може да отдъхне , тепърва има да се доказват , ако се намесят външните фактори .
  • 108 Ами мисля малко

    4 1 Отговор

    До коментар #81 от "Петър":

    Ако бяха изчисти ли всичко сега нямаше да имат проблем
  • 109 Абсолютно точно

    17 0 Отговор

    До коментар #33 от "НИМРОД":

    Само че на тази афганска свадба се бяха събрали старейшините на няколко племена и те са били целта на амерските дИбили. После верно се извиняваха, за да потулят шитнята. От там произлезе и израза:
    "Жертви от приятелски огън"
    После много пъти го употребяваха. Висш, говедарски дебилизъм.
  • 110 big

    18 2 Отговор
    Техните анализатори разглеждат войната от тяхна гледна точка, т.е. как биха действали те, но има едно голямо но! За САЩ и НАТО като цяло живота на цивилните е без значение, за това те предпочитат масирани бомбардировки и последващо зачистване. Руснаците направиха това и в Сирия, но Украйна е друго, те са за тях, ако не братя, то братовчеди и се стремят за им запазят живота. Докато за фашистките батальони, те са пушечно месо, затова ги убиват безогледно, минират заводи и обществени сгради, и ги обстрелват постоянно!

    Коментиран от #115

  • 111 Някой си

    4 16 Отговор

    До коментар #102 от "Колега малко се оля":

    Ами бе..не виждаш ли какви са богатири. Всяка вечер превземат по десетина града, а на сутринта се оказват в походна колона на двайсетина километра от тях( надявам се разбираш иронията ми).

    Коментиран от #125

  • 112 Гост

    8 9 Отговор

    До коментар #93 от "Бацо Гацов":

    Така е! Бандеровци са "пред Москва", а Путин, а не коменданта е в бункер и не дава на населението да напусне, за да му пази клеф.ка...
  • 113 Стига се пени бе сороспийчо.

    9 2 Отговор

    До коментар #36 от "ВЪН РУСКИТЕ ОКУПАТОРИ ОТ УКРАЙНА":

    Какво си се разревал? Пет теляка от Анадола те чакат в банята. Тогава реви.

    Коментиран от #137

  • 114 витоша

    0 17 Отговор
    Глупаво джудже съсипа и ограби Русия до нула. Скоро ще започнат гладни бунтове, от които той се страхува повече от войната в Украйна.
  • 115 Прав си но

    3 15 Отговор

    До коментар #110 от "big":

    Забравяш за Гладомор или изобщо не знаеш за него. Пояснявам защото русофилите не притежават много интелект
    Тогава другаря Сталин наказва Украйнците като им отнема всички запаси и реколта в реолтат от това умират от глад над 6000000души
    Това Украйнците никога няма да забравят и няма да простят и след сегашната инвазия просто засили двойно омразата към както казваш брат или братовчед
  • 116 Хаха

    5 17 Отговор
    Славчо Велков, един измислен експерт, пътинист и сталинист, ДС боклук и безродник още първият ден на агресията предрече по телевизията, че украйнската армия ще бъде деморализирана. Сега на 8мия ден деморализирана е Петата колона на Путин в България, заедно с руските окупатори.
  • 117 Наско

    2 14 Отговор
    Относно ивнервюто на Полковник Дъглас Макгрегър, анализатор в ЦРУ. Това е лъжа. Първо не е анализатор на ЦРУ, а беше назаначен за посланик на САЩ в Германия. Военен от сухопътните сили на САЩ. Тази простотия се разпространява усърдно в типично русофилски сайтове като vtorifront, blitz, novini247 и други, които са част от руската медийна лъжа. Една лъжа повторена сто пъти не става истина. Това е типична руска медийна лъжа.
  • 118 Азов

    3 14 Отговор
    Абе какви липсващи самолети - руските шиб.аняци знаят, че ги чакат 3800 Стингъра и още ПВО, да не са луди москалите да идат по въздуха...
  • 119 3333

    2 0 Отговор
    Настройват плазмата че лазерно то и се вижда слаба ракия
  • 120 Корекция на лъжливата статия

    18 0 Отговор
    Няма нужда от изтребители, ползват се бомбардировачи. Нищо украинско не лети. ПВОто е заминало.
  • 121 Те ядът, но тайно.

    3 1 Отговор

    До коментар #64 от "Ти си бай на чалмата":

    Инак какво ще кажат съседите? Голям срам.
  • 122 ЗАЩОТО ПУТИН

    19 1 Отговор
    ИМА СТРАТЕГИЯ НА ПЪЛКОВОДЕЦ, КОЙТО НЕ ЖЕЛАЕ ЖЕРТВИ ОТ ЖИВА СИЛА! НЕ ЖЕЛАЕ ДА УБИВА ЦИВИЛНИ ХОРА!
    ЗАТОВА ВИЕ КРАВАРИ НЕ МОЖЕТЕ ГО РАЗБЕРЕТЕ! ЗАЩОТО ВИЕ НАВСЯКЪДЕ, КЪДЕТО ВЛЕЗЕТЕ УБИВАТЕ ВСИЧКО ЖИВО ЩО МЪРДА!!! ЗАТОВА СВЕТЪТ ВИ МРАЗИ! ОТКРИТО И БЕЗПЛАТНО!!!

    Коментиран от #140

  • 123 жоро

    17 2 Отговор
    Леле какви лъжи след лъжи се сипят тука. Украинска авиация вече няма. Няма и годно летище, на което да кацат. То е останал само един годен Су-27 и то заради факта, че се загубил и го накарали да кацне в Румъния. Няма никаква противовъздушна отбрана. Не съм видял стингърите как работят (освен когато думнаха по огрешка собствен "Байрактар")
  • 124 mi6osp

    13 3 Отговор
    В началото на операцията Русия атакува с Калибри всички военни летища и извади от строя пистите, самолетите на стоянките и в хангарите. Така Русия не само си осигури пълно въздушно господство над Украйна, но и показа нагледно на НатО как ще си осигури същото в цяла Европа, при война с превъзхождащите я по сила ВВС на пакта.
    Сега руските самолети ще се намесват сериозно само при оспорвани сражения, при упорита съпротива на нацистите и при украински доставки за фронта на допълнителни боеприпаси и оръжие.
  • 125 Абсолютно

    1 7 Отговор

    До коментар #111 от "Някой си":

    И по спряните руски тв а и северно корейски показват как освободителите ги посрещат с хляб и сол😂😂😂😂е малко пропуска да покажат и коктейл четата молотов, но все пак няма да ги оставят жадни я 😂😂😂
  • 126 Еваларка бате

    5 0 Отговор

    До коментар #89 от "АМЕРИКАНСКИ СТИНГЪР":

    Навеждаш се как са те учили и стингърът цели десятката.
  • 127 да бе

    2 7 Отговор

    До коментар #33 от "НИМРОД":

    не се пени толкова, че ще спукаш някой хемороид, а те са ти от господаря-жуже и са свещенни. кой е този международен трибунал? северна корея, еритрея и сирия?
  • 128 Не умивай

    7 1 Отговор
    Чудим се какво да измислим и да го кръстим "анализ", а нещата са много прости У ДОМА НЕ ТРЕПЕШ КОМАРИ С ЛИМОНКИ! Има за кого да са PGM, фашизмът не е само в Украйна.
  • 129 mi6osp

    14 2 Отговор

    До коментар #74 от "Така е":

    Защо им е авиация, след като няколко часа след първата руска ракетна атака Украйна остана без дронове , хеликоптери и самолети?

    Коментиран от #149

  • 130 стоян

    3 9 Отговор

    До коментар #78 от "Циба азиатец гнусен":

    До 78 ком -руските орди това дето го разрушиха ще го плащат крепостниците -репарации -русия има запорирани около 350 милиарда долара в западни банки

    Коментиран от #156

  • 131 мммда

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "доктор":

    Прогнозите им отдавна са наобратно. По тя се ориентирам за пазара.
  • 132 мммда

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "ДА СЕ БЛАГОДАРЯТ НА РУСНАЦИТЕ":

    всичко е било леш след това .
  • 133 🇧🇬БАЙ Х@Й‼Честит Празник

    6 2 Отговор

    До коментар #101 от "АУУУУУ":

    Научи се да различаваш видимото от истинското ! Не робувай , че в един сайт и Питагоровата теорема е фейк, а в друг епруветката на генерала в ООН наистина е с ОВ ‼️ тук писаха , че от една конкретна партия са замярали Кирчо простото. Дали само от нея , а !
  • 134 Стефан Петров

    10 2 Отговор
    Тази изненада на американците свидетелства за лошо познаване на руската стратегия и тактика. Според тях военните действия едва ли не задължително трябва да се водят според техните представи. Неизползването на авиацията и на някои ракети според тях значи,че Русия няма такава, но не им идва на ум,че това е разумна икономия. Военния бюджет на САЩ е огромен за тях,че са загубили 2-3 милиарда долара нахалост не е проблем. Спомнете си на каква сума оръжие и снаряжение оставиха в Авганистан и колко провалени проекти за нови оръжия имат. Стратегически погледнато, това че не разбираш противника си е предпоставка за поражение при конфликт с него.
  • 135 mi6osp

    8 6 Отговор

    До коментар #80 от "Смях в залата":

    В Харков местни жители помагат за унищожаването на батальона на нацистите Азов, като указват позиции, скривалища и групиране на бендерофашистите. Следва денацификация чрез точкови удари. Така вчера батальонът Азов е загубил 1400.души.

    Коментиран от #139, #142

  • 136 mi6osp

    4 2 Отговор

    До коментар #99 от "Сатана":

    Ъхъ. Тази тактика работи срещу камилари., Но само ако не са купили С400.
  • 137 М да

    2 9 Отговор

    До коментар #113 от "Стига се пени бе сороспийчо.":

    защотот путлеристите разбиха армиата, ограбиха държавата и се набутаха навсякъде.
  • 138 Путерасчо

    2 5 Отговор

    До коментар #81 от "Петър":

    виж разследването на руските журналисити в интернет. Виновните са путинските наемници, после избягали в Москва. Един журналист дори го преследваше по улицата за да му задава въпроси. Тролчо интернет помни.

    Коментиран от #143

  • 139 Наско

    5 3 Отговор

    До коментар #135 от "mi6osp":

    Малко по-интелигентни не могат ли да ви намират. В кварталната кръчма са по-убедителни и достоверни. Много ви падна нивото на троловете. Будиш съжаление. пишеш такива простотии, че дори се изумявам. Вие този батальон Азов го разкарахте из цяла Украйна - Харков, Киев, Одеса, Мариопул, Херсон, донецк, Луганск. Какво е това чуда. А спрете се с тези глупости. 1400 души в харков. че то един батальон да е 2000 души.

    Коментиран от #154, #155

  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Ами страх ги е рашките...

    6 3 Отговор
    Страх ги е от на нашите ястреби да не изпратят народа ни и да ги трепят със снежни топки.... най добри сме били видно от Шипка!!!
  • 142 Ех другарю

    5 2 Отговор

    До коментар #135 от "mi6osp":

    Как помагат в Харков, като за мерят руските танкове с молотов😂😂😂😂😂
  • 143 Колега ти виж

    2 1 Отговор

    До коментар #138 от "Путерасчо":

    Разследването на севернокорейските журналисти в Интернет опс май в български пощи че там май нета е спрял😂😂😂😂

    Коментиран от #144

  • 144 Наско

    0 1 Отговор

    До коментар #143 от "Колега ти виж":

    В български пощи интернета си работи. По несвързан коментар не съм чел.

    Коментиран от #161

  • 145 Луд

    2 0 Отговор
    Т.е.чудят се защо не разбомбят де що има....както тях и като не остане камък върху камък тогава да атакуват наземно.
  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Razraz

    2 3 Отговор
    Аха да не стане обратното Киев да превземе москва
  • 148 ЧЕЕЕЕСТИТ ПРАААААЗНИК БЪЛГААААРИИИ

    5 1 Отговор
    ХМЕРИТЕ ООООЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ ЧЕ КЪТИН ИГРАЕ С Б ОТБОРА СИ.....А ОТБОРА СИ ГО ПАЗИ СПЕЦИАЛНООО ЗА ЕС И ОТАНИ..... ША ГИ СКЪСА ОТ ЛЮБОВ....
  • 149 Да така е

    3 6 Отговор

    До коментар #129 от "mi6osp":

    А братушките останаха без хора, даже и ония брадатите вече ги връщат в малки дървени кутийки 😂😂😂
  • 150 Обективен

    4 6 Отговор
    Не са завоювали никакво превъзходство във въздуха.

    Имат загубени над 30 самолета . 5 от които "самолета на самолетите Су 35" ,който щеше с Раптор да се бие 😆 Сваля го даже нефелният Миг 29

    Нямат прецизни високоточни оръжия ,а ракетите им въздух въздух са само въздух.
    Украинците ползват и Дерби (Израел) и резултата се вижда.

    Коментиран от #157

  • 151 ахъ

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Мистериозно":

    Четох някъде:"В Ирак, САЩ водеше войната с бомбен килим пред сухопътните сили на равен пустинен терен-правеха се по 1000(хиляда!)полета на ден.През първите дни са избомбени електроцентрали, помпени станции, пречиствателни съоръжения...1200 боклукчийски камиони и Багдат е превзет за 2 седмици.Ирак за месец-два стана с 1 милион по-малко.Отделно, над 20 г. за Ирак имаше ембарго и воръжението и остана от шейсетте години на миналия век.".Лично очаквам скоро да се изясни: Имало ли е лаболатории за хим. и биол. оръжие в Украйна (писа се, че са вложени над 20 млрд. дол. от САЩ,има в Грузия например), има ли Великобритания секретна база на Черно море, колко загуби Ердоган от вложенията за съвместно производство на въоръжения (двигателите за дроновете се произвеждаха в Украйна)...Какво ще стане с базите в Полша и Румъния (да не казваме за рекети с ядрени глави-нали САЩ излязоха от договора за ракетите до 5 х. км и какво пречи да ги има там, защото можеха да са в Украйа).Какво ще попречи Русия да разположи "такива" ракети в Калининград, Крим, Сирия...

    Коментиран от #160

  • 152 Слава на Украйна

    2 6 Отговор
    Кирливите ушанки са жалки некадърници!
  • 153 Пламен

    8 0 Отговор
    Не съм фен на Русия,но украинската армия ме разочарова.Такива страхливци в нито една война в човешката история не см виждал,за 2 дена бяха наритани от има няма 50000 руска войска и прибегнаха до тактиката на терористите,да се крият из градовете и селата зад цивилното население----Страхливци жалки излезте на отбранителните линии пред градовете и защитете народа си ,не се криите като плъхове
  • 154 Не се плашой

    3 1 Отговор

    До коментар #139 от "Наско":

    Тоя батальон вече го возят за Сибир
    .
  • 155 Не няма

    1 5 Отговор

    До коментар #139 от "Наско":

    Аз не съм срещал умен русофил, всичките са с празни кратуни. Плюещи всичко на запад, но отдаде ли им се възможност отиват там и ползват тяхните благинки😂, възхваляват москвича но събират пари за ауди
  • 156 Ахъ

    5 0 Отговор

    До коментар #130 от "стоян":

    "Накрая, Русия винаги идва за своето!"
  • 157 дедо Поп

    7 2 Отговор

    До коментар #150 от "Обективен":

    дай ми дядовото една истинска снимка и печелиш 1 тон гориво,ех мечти мечти,абе урките ако бяха свалили дори и един,дори оня старият су24,знаеш ли че щяха да залеят мрежата с хвалби,ма поне 5 дена нон стоп щяха да постват и да се хвалят с този успех

    Коментиран от #158, #159

  • 158 хаааха

    4 1 Отговор

    До коментар #157 от "дедо Поп":

    ХАХА,позна,днес са набарали някаква изоставена амфибия ,снимали са я и сега целодневно я постват из всички сайтове,велик успех и победа,в момента руснаците си правят лека тренировка с тях,пълна гаргара

    Коментиран от #163

  • 159 Дедо Попе

    1 3 Отговор

    До коментар #157 от "дедо Поп":

    Ми те са заляти, влез и гледай тик ток има доста, по руските кенефи няма да видиш

    Коментиран от #162

  • 160 Ами скоро

    1 2 Отговор

    До коментар #151 от "ахъ":

    Москва ще може да разполага само с лъкове и стрели ако имат парички и за тях де
  • 161 До Наско

    1 1 Отговор

    До коментар #144 от "Наско":

    В Северна Корея Интернет е забранен имат само достъп до пощите и кореспонденция се води по романтичния начин с писма
    Коментара ми е ироничен свързан със свободата на словото в русия и Северна Корея

    Коментиран от #165

  • 162 дедо Поп

    2 1 Отговор

    До коментар #159 от "Дедо Попе":

    дедовото ми гледам и не виждам бре,освен оня авариралият К52 от преди няколко дена и множество унищожени БМП1 ,Т64,Т72А,Кразове и оръдия,друго не виждам а редовно ги следя и тиктока и тубата,само да вметна изброената техника не е на въоръжение в руската армия, сигурно е на молдовците,след като украйнците се хвалят с нея,разбирам,че не е и тяхна
  • 163 Хохохо

    1 1 Отговор

    До коментар #158 от "хаааха":

    Много лекичка, но много контузени има от тзи тренировка😂😂😂😂

    Коментиран от #166

  • 164 Смех в залата

    4 0 Отговор
    тоя за коя война говори, в която Украйна лети със изтребители (???) не е ясно, но в нито едно видео, даже в милионите фейкове, които циркулират и са про-украински (не знам в какво точно вярват, но Европа ги захвърли най-брутално както винаги, разбира се) не се вижда и един джет украински.
    Русния МИД обяви официално още първият ден, че въздушното пространство е овладяно и никой освен тях не лети там. Затова и разбомбиха всички летища. Това е супер лесно, тия самолети трябва да излитат от писти. Няма писти, няма самолети. И като слушам такива дивотии от някой си, значи ясно е внушението какво е. Но не мисля, че народа е толко тъп чак. В днешно време всичко, което се чете трябва да се чете със щипка и кило сол даже... нищо вчрно няма по цяла Европа. Нула. Лъжата излезе наяве, че свобода и справедливост на словото не съществува грам.
  • 165 до До Наско

    1 0 Отговор

    До коментар #161 от "До Наско":

    за ква свобода говориш,за оня дето едни спряха всичките медии на другата страна,за да не чуем и тяхната гледна точка,що ги спряха като зеленият мачка по всички фронтове и утре ще е в чукотка

    Коментиран от #168

  • 166 хаааха

    2 1 Отговор

    До коментар #163 от "Хохохо":

    определено си прав,самият аз не очаквах за 8 дена да имат 500 жертви,очаквах най много 300,но градските боеве носят рискове,не знаеш страхливото мишле в коя дупка се е скрило и те дебне от засада,затова най правилната тактика е на краварите.....бомбен килим и пълно заличаване,Дрезден ,Нагасаги,Хирошима,Виетнам,Ирак,Либия,Сирия са ввсе места където тази тактика е доказана като успешна
  • 167 ахъ

    5 0 Отговор
    За предстоящото:"В България вече се забраняват руски канали, може да се забранят русофилите, някой може да бъде арестуван – не за руски шпионаж, а за руска пропаганда. В Чехия и Словакия вече този, който каже нещо добро за Путин, подлежи на съдебно преследване. Така ще стане и в България. Аз не съм забравил епохата, когато в България за антисъветски вицове можеше да се лежи в затвора. Сега за антиамериканизъм може да се влезе в затвора или да те пребият някъде на тъмно неизвестни демократи с цепеници."(Вацев)

    Коментиран от #173

  • 168 Хахах

    1 1 Отговор

    До коментар #165 от "до До Наско":

    Кои медии са ти спряно бе руските канализаций спряни са в Англия тука си вървят даже имам над 6
  • 169 факти

    2 5 Отговор

    До коментар #42 от "КОНТРАТА":

    Е колко да си жалък ? САЩ присъстваха в Афганистан 20 години ,като държаха пълния контрол там и за тези 20 години не дадоха почти никакви жертви.Руските смешници присъстваха 10 в Афганистан ,като за това време изгубиха около 26 хиляди войници ,докато накрая на Талибаните не им писна и направо изритаха руските нещастници като псета от Афганистан !! Срам и позор !! Където не сте нахлули ,там не са ви набили.Дори и в момента в Украина ,руските войници стават единствено за пушечно месо ,а руската бойна техника е една скрап
  • 170 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 171 ComfortablyNumb

    1 2 Отговор
    Интересно когато някой ден няма русия ( да правилно чухте товариши идва!) на кой ще се кланят наши предатели!? На Америка може би!? Родените роби умират роби ...
  • 172 Анка Картечарката

    0 2 Отговор
    Няма нищо чудно.Цялата им армия е зле подготвена,с доста дефицити по отношение на снабдяване,подръжка и обучение на персонала.На хартия е голяма,но реално в първа линия са относително малко изправни машини и малко подтотвени екипажи.Останалото е трето качество.Що се касае за авиацията,тя понесе в Украйна чувствителни загуби и поради тази причина,много не летят.Още повече,оказа се,че нито са успели да ликвидират малобройната Украинска авиация,нито по-опасната за тях Украинска ПВО.
  • 173 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #167 от "ахъ":

    Приятелю време е да почнат да бият за антибългаризъм. И подозирам че тогава ще бият антиамериканските. Ако не вярваш прочети коментарите на приятелите си русофили пропити са с омраза към България
  • 174 Mile

    0 0 Отговор
    Киевският призрак,е малко като Василий Зайсев.Всеки ден убивал по пет,шест Немски Генерали .Руснаците готвят нещо голямо,. Според мен.
  • 175 Гадаете!

    0 0 Отговор
    По-вероятно е, Русия да не иска да разкрива възможностите си. Все още не е сижурно, дали няма да се включат чужди наемници. Много такива избягаха от Сирия и Афганистан и зи търсят работа.
  • 176 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: