Отидете към основна версия

22 415 143

Какво се случва с руския военен конвой край Киев?

  • конвой-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • киев-
  • войници-
  • танкове

Руската армия още в първите дни на инвазията изпита недостиг на храна и гориво

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руският военен конвой край Киев, за който бе съобщено, че е дълъг над 60 км, е „в застой”, предадоха световните агенции. Стотици танкове и бронирани машини са се насочили към украинската столица.

„Според нашите оценки те не са постигнали значителен напредък през последните 24 до 36 часа“, обявиха от Пентагона, позовавайки се на разузнавателна информация. Според Вашингтон забавянето може да се дължи на „прегрупирането на силите и преоценката на напредъка, който не са постигнали”. Руските нашественици обмислят как да наваксат загубеното време.

Предизвикателства в логистиката и съпротивата от украинците също са важни фактори. Руският агресор се изправи срещу невероятен отговор от украинските въоръжени сили. Освен това руската армия още в първите дни на инвазията изпита недостиг на храна и гориво. Руските войски разграбват магазини, защото храната, която са получили от родината си, е с изтекъл срок на годност.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски даде оптимистична оценка за хода на войната и призова украинците да продължат съпротивата. „Ние сме народ, който в течение на седмица разби плановете на противника", каза той. „Те няма да имат мир тук. Те няма да имат храна. Те няма да имат тук и един спокоен миг", заяви Зеленски. Той не коментира дали руските сили са завзели няколко града, включително Херсон. „Ако те са отишли някъде, това е само временно. Ние ще ги изтласкаме", каза Зеленски.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 152 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: