Отидете към основна версия

6 999 69

"Руските войници плячкосват": гласове от първия голям окупиран град в Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • херсон-
  • донецк

Пристанищният град Херсон в Южна Украйна е със стратегическо значение за Русия, тъй като се намира недалеч от Крим на устието на река Днепър

Снимка: DW

"От два дни не съм излизал на улицата. Заковахме прозорците и вратите", казва Алексей Сандаков от Херсон - първия голям украински град, превзет от Русия. ДВ разговаря и с други негови жители. Ето какво ни разказаха:

По данни на украинските власти руснаците са завзели целия пристанищен град Херсон. Те са навсякъде и са много опасни - това написа в Телеграм в ранните часове на 3 март директорът на регионалната администрация Генади Лагута.

"В града няма украински войски - има само мирни жители, които искат да живеят тук", се казва в декларация на кмета на Херсон Игор Колихаев. Руските войници влезли и в сградата на общината, но над нея продължава да се вее украинското знаме.

Администрацията функционира, потвърди пред Дойче Веле Алексей Сандаков, който живее в центъра на Херсон. Той разказва по телефона, че от два дни не е излизал на улицата. "Заковахме прозорците и вратите. Видяхме, че по улиците минават военни автомобили, сухопътни части не сме виждали."

Сандаков и неговият съсед Артемий Перун съобщават още, че руските войници плячкосвали имущество. Перун живее временно в центъра, тъй като жилището му в предградията на Херсон попада в района на бойните действия. През нощта срещу четвъртък чул изстрели както обичайно. В съобщенията на украинската армия за ситуацията обаче няма информации за битки за града.

Повечето хора си стоят у дома

Пристанищният град Херсон в Южна Украйна е със стратегическо значение за Русия, тъй като се намира недалеч от Крим на устието на река Днепър. Това е първият значим град, завладян от руската армия.

Артемий Перун разказва, че руските войски са поставили заграждения по улиците. "Тези, които са тръгнали сами или по двойки да си купуват хранителните продукти или медикаменти, обичайно биват пускани да преминат. Но има и такива, на които им се отказва."

Пред магазините за хранителни продукти и пред аптеките има дълги опашки, споделя Перун. "Мнозина се опитват да си помагат взаимно и си разменят лекарства." Повечето хора си стоят по възможност вкъщи.

В Херсон, който има 300 000 жители, от години живее и американският пенсионер Доналд Флет. Както казва за Дойче Веле по телефона, той станал свидетел на ракетни нападения непосредствено преди навлизането на руските войски близо до жилището му в северната част на града.

"Една ракета се вряза в първия етаж на една жилищна сграда. Там живееше една възрастна жена. Изнесоха я на парчета", разказва Флет. И той потвърждава, че администрацията на града все така работи. Флет е в контакт с кмета Колихаев и знае, че той в момента преговаря с руската армия за отварянето на хуманитарен коридор.

Атаките на Русия стават все по-интензивни

Москва нахлу в Украйна на 24 февруари. Оттогава е нападнала редица градове. Въздушните атаки стават все по-интензивни, а същевременно се водят преговори.

Доста по-малкият пристанищен град Бердянск, който е на 350 км от Херсон на изток, също е бил превзет от руските части. Офанзива тече и срещу Мариупол.

"Днес бе най-трудният и жесток ден от началото на войната", каза кметът на Мариупол Вадим Бойченко във видео, разпространено в Телеграм в ранните часове на 3 март. Градските власти заявяват, че Русия постоянно обстрелва Мариупол и умишлено поврежда цивилната инфраструктура. Поради разрушените мостове и релси евакуацията и доставките на основни продукти са невъзможни. Проблеми има и с водоснабдяването и енергоснабдяването, както и с отоплението.

В южния украински град Енергодар руснаците обстрелвали контролен пост на цивилни граждани, съобщава кметът. Врагът пристигна с голям военен конвой и извади оръжие срещу хората, написа в четвъртък Дмитро Орлов в Телеграм. Неговите думи не могат да бъдат проверени от независима страна. Русия категорично отрича да е нападала цивилни граждани.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 57 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: