Тема: Украйна

4 Март, 2022 15:18 6 956 69

"Руските войници плячкосват": гласове от първия голям окупиран град в Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • херсон-
  • донецк

Пристанищният град Херсон в Южна Украйна е със стратегическо значение за Русия, тъй като се намира недалеч от Крим на устието на река Днепър

"Руските войници плячкосват": гласове от първия голям окупиран град в Украйна - 1
Снимка: DW

"От два дни не съм излизал на улицата. Заковахме прозорците и вратите", казва Алексей Сандаков от Херсон - първия голям украински град, превзет от Русия. ДВ разговаря и с други негови жители. Ето какво ни разказаха:

По данни на украинските власти руснаците са завзели целия пристанищен град Херсон. Те са навсякъде и са много опасни - това написа в Телеграм в ранните часове на 3 март директорът на регионалната администрация Генади Лагута.

"В града няма украински войски - има само мирни жители, които искат да живеят тук", се казва в декларация на кмета на Херсон Игор Колихаев. Руските войници влезли и в сградата на общината, но над нея продължава да се вее украинското знаме.

Администрацията функционира, потвърди пред Дойче Веле Алексей Сандаков, който живее в центъра на Херсон. Той разказва по телефона, че от два дни не е излизал на улицата. "Заковахме прозорците и вратите. Видяхме, че по улиците минават военни автомобили, сухопътни части не сме виждали."

Сандаков и неговият съсед Артемий Перун съобщават още, че руските войници плячкосвали имущество. Перун живее временно в центъра, тъй като жилището му в предградията на Херсон попада в района на бойните действия. През нощта срещу четвъртък чул изстрели както обичайно. В съобщенията на украинската армия за ситуацията обаче няма информации за битки за града.

Повечето хора си стоят у дома

Пристанищният град Херсон в Южна Украйна е със стратегическо значение за Русия, тъй като се намира недалеч от Крим на устието на река Днепър. Това е първият значим град, завладян от руската армия.

Артемий Перун разказва, че руските войски са поставили заграждения по улиците. "Тези, които са тръгнали сами или по двойки да си купуват хранителните продукти или медикаменти, обичайно биват пускани да преминат. Но има и такива, на които им се отказва."

Пред магазините за хранителни продукти и пред аптеките има дълги опашки, споделя Перун. "Мнозина се опитват да си помагат взаимно и си разменят лекарства." Повечето хора си стоят по възможност вкъщи.

В Херсон, който има 300 000 жители, от години живее и американският пенсионер Доналд Флет. Както казва за Дойче Веле по телефона, той станал свидетел на ракетни нападения непосредствено преди навлизането на руските войски близо до жилището му в северната част на града.

"Една ракета се вряза в първия етаж на една жилищна сграда. Там живееше една възрастна жена. Изнесоха я на парчета", разказва Флет. И той потвърждава, че администрацията на града все така работи. Флет е в контакт с кмета Колихаев и знае, че той в момента преговаря с руската армия за отварянето на хуманитарен коридор.

Атаките на Русия стават все по-интензивни

Москва нахлу в Украйна на 24 февруари. Оттогава е нападнала редица градове. Въздушните атаки стават все по-интензивни, а същевременно се водят преговори.

Доста по-малкият пристанищен град Бердянск, който е на 350 км от Херсон на изток, също е бил превзет от руските части. Офанзива тече и срещу Мариупол.

"Днес бе най-трудният и жесток ден от началото на войната", каза кметът на Мариупол Вадим Бойченко във видео, разпространено в Телеграм в ранните часове на 3 март. Градските власти заявяват, че Русия постоянно обстрелва Мариупол и умишлено поврежда цивилната инфраструктура. Поради разрушените мостове и релси евакуацията и доставките на основни продукти са невъзможни. Проблеми има и с водоснабдяването и енергоснабдяването, както и с отоплението.

В южния украински град Енергодар руснаците обстрелвали контролен пост на цивилни граждани, съобщава кметът. Врагът пристигна с голям военен конвой и извади оръжие срещу хората, написа в четвъртък Дмитро Орлов в Телеграм. Неговите думи не могат да бъдат проверени от независима страна. Русия категорично отрича да е нападала цивилни граждани.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    50 19 Отговор
    Гласове от ДВ.

    Коментиран от #8

  • 2 СТАНИМИР КОСТОВ

    91 23 Отговор
    НЕЗНАМ ВЕЧЕ НА КАКВО ДА ВЯРВАМ НО СЪС СИГОРНОСТ НЕ ВЯРВАМ НА МЕДИЙТЕ В БЪЛГАРИЯ ОСОБЕНО НА ТАЗИ

    Коментиран от #27, #29

  • 3 Факт

    49 9 Отговор
    ...контролен пост на цивилни граждани ... ???!!!
  • 4 Руснак

    41 66 Отговор
    Ами ще плячкосват, защото ги пратиха без храна. Великата руска се ми няма пари да си позволи нещо повече от бомби и ракети.

    Коментиран от #36

  • 5 нормално

    52 52 Отговор
    Баба ми разправяше, че когато немците са минавали през България са давали на хората,а руснаците когато са минавали са грабели от народа

    Коментиран от #15, #16, #21, #22, #32, #46, #68

  • 6 Като

    28 14 Отговор
    партизаните !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гошо

    17 5 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Аз помислих че Джамбазки
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Петьо Петров

    76 19 Отговор
    Ами гледах ги в Херсон...раздаваха торби с храна от първа необходимост, хората се усмихваха, а по показаните кадри не се виждаха развалини и страх. Може да е руска пропаганда, но докато не видя видео за руските мародери, няма как да повярвам, че написаното е вярно. А, да, и да не са въоръжени с американско оръжие.
  • 11 122

    63 16 Отговор
    Дойче Веле е фашистка антибългарска медия финансирана директно от джоба на германския данъкоплатец така че правете си сметка какво е отношението на германското правителство към българския народ.
  • 12 Грульо

    57 7 Отговор
    "Поради разрушените мостове и релси евакуацията и доставките на основни продукти са невъзможни."

    Преди няколко дни не бяха ли петлюровците, които си бутаха мостове, за да спрат инвазията на руснаците?
  • 13 СИНДРОМА НА ЧИКАТИЛО

    8 12 Отговор
    ПСИХОПАТА И МАСОВ УБИЕЦ ЧИКАТИЛО ДАЖЕ СЕ БИЛ ВКЛЮЧИЛ В ПОМОЩ НА МОЛИЦИЯТА КОГАТО СЕ ПРОВЕЖДАЛИ РАЗСЛЕДВАНЕ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ИЗВЪРШЕНИ ОТ......НЕГО☝ И СЕГА ТАКА☝
  • 14 big

    42 7 Отговор
    Гледаш от къде е информацията и не я четеш! Знаеш, че е пълна лъжа!
  • 15 Гошо

    29 13 Отговор

    До коментар #5 от "нормално":

    Баба ти ,да не имала ,квартира около халите ,та ти е разправяла тия неща

    Коментиран от #54

  • 16 Зззз

    26 21 Отговор

    До коментар #5 от "нормално":

    Моят дядо пък разказваше обратно на твоята баба.
  • 17 ЛЪЖА

    27 6 Отговор
    От сутрин до вечер лъжат !!!
    Ето този чеченски генерал го погребаха в този сайт!!!
    А той жив, вижте видеото!

  • 18 Даааа

    13 17 Отговор
    По същия начин са се държали при "освобождението" на България и двата пъти! За първата бойна помнеха дядо ми и баба ми, а за втората има още живи, дето помнят
  • 19 Фараон

    31 15 Отговор
    Бойкот на доиче зеле. Да слагаме само минуси и можеби ще намалят фалшивите новини във факти
  • 20 Ехее

    30 12 Отговор
    Дайчо Зеле .. и спирам да чета. Ега ти и пропагандата.
  • 21 Гост

    19 15 Отговор

    До коментар #5 от "нормално":

    Може и така да е. Където мине ботуша на руснака трева не никне. Ама това си е война, какво очаквате? Милост няма явно да има докато Русия не получи това за което е тръгнала. Грозна братоубийствена война разпалена от чужди сили с мръсни пари и обещания. Славянските народи заслужават друга орисия от тази.

    Коментиран от #25

  • 22 big

    18 12 Отговор

    До коментар #5 от "нормално":

    Баба ти къде е живяла тогава? Дали не е сънувала? Моите баба и дядо, барабар с цялото село са ги посрещали във Велико Търново. Освен тяхното село, там са били хора от всички села в околията и са ги посрещали с хляб и сол. За съжаление на някои, никой не е стрелял срещу тях и още повече грабил!

    Коментиран от #26

  • 23 АБЕ „ВЪВ”

    13 9 Отговор

    До коментар #9 от "ВЪВ РУСИЯ":

    А ЩО НЕ КАЖЕШ,ЧЕ ОФИЦИАЛНО ИМ Е КАЗАНО НА РУСКИТЕ МЕДИИ ДА КАЗВАТ „СПЕЦИАЛНА ВОЕННА ОПЕРАЦИЯ”,А НЕ ДУМАТА „В О Й Н А”☝И ТИЯ ВСИЧКИТЕ ПЛЕНЕНИ Р💀💀КИ ВОЙНИЦИ КАЗВАТ ,ЧЕ ИМ БИЛО КАЗАНО ЧЕ ОТИВАТ НА„ УЧЕНИЕ”😱

    Коментиран от #35

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 диктатори

    16 14 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    Украинците не са влезли в Русия,а Русия нападна Украйна.
  • 26 нормално

    12 11 Отговор

    До коментар #22 от "big":

    Те така посрещат и Ким,иначе ще има сопа,но украинците са смел народ,не са като нас да предадат земята си без да воюват. Руснаците ако бяха ни нападнали,от страх пак щеше да излезеш да ги посрещаш с хляб и сол

    Коментиран от #30

  • 27 АУУУУУ

    12 8 Отговор

    До коментар #2 от "СТАНИМИР КОСТОВ":

    ИДИ В РУСИЯ..... ТАМ ПИШАТ САМО ИСТИНАТА..... НАЛИ ВЪВЕДОХА ЧЕ АКО НЕ ПИШЕШ "ПРАВИЛНАТА ИСТИНА" ТЕ ЧАКАТ 15 ГОДИНИ 🤮🇸🇮🤮🇸🇮🤮🇸🇮🤮

    Коментиран от #42, #44

  • 28 Българин

    21 4 Отговор
    Само БНТ БТВ и НОВА са по безпристрастни от Дойче Веле пропаганда дезинформация и Лъжи
    има доста клипове във интернет където се дават помощи точно от тези войници на мирното население точно в Херсон безморални лицемери.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 СЪБИРАТ ЗАПАДНЯЦИ

    10 6 Отговор

    До коментар #26 от "нормално":

    ЗАПИСА ЛИ СЕ?
    ИЛИ ПИШЕШ ТУК ЗАЩОТО НЕТЕ Е СТРАХ, върви там някоя хубава украинскиа бандеровка ще си избереш
  • 31 666

    19 2 Отговор
    хем не пускат, хем дълги опашки, а бе дълги и опашати
  • 32 гошо

    12 3 Отговор

    До коментар #5 от "нормално":

    баба ти "бенефициент" по някой тогавашен "грант" ще да е била...
  • 33 дойче зеле

    6 6 Отговор
    селям алейкум ! Ай на килимчето.......петък е
  • 34 Ха ха

    20 4 Отговор
    И къде слагат плячката, в раниците ли? Стига тази медиина демокрация, влияе ви зле.
  • 35 666

    16 2 Отговор

    До коментар #23 от "АБЕ „ВЪВ”":

    а войната в Залива , как беше наречена, че нещо не си спомням?
  • 36 Голям спец

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Руснак":

    си......
  • 37 Посмали малко

    15 2 Отговор
    Ракетата се врязала в първия етаж и "изнесоха я на парчета" - кого? - Ракетата или жената
  • 38 Adolf

    4 5 Отговор
    ГАЙЛ ПУТЛЕР...
  • 39 гост

    14 1 Отговор
    Барикади ли?Барикади ли?Че от кога атакуващи правят барикади?Фейк ,фейк,фейк.Много ниско ниво на дезинформацията.Ще четем и ще се смеем.
  • 40 hss

    9 2 Отговор
    Дойче Веле се държи като Работническо дело.
  • 41 Пеци

    10 10 Отговор
    Нищо ново от миналото.Да си спомним писмото на Г.Димитров до Сталин с молба да се прекратят грабежите и изнасилвания от червената армия над българи. И днеска им гледаме окупационият им солдат в центъра на София

    Коментиран от #47

  • 42 наблюдател

    7 2 Отговор

    До коментар #27 от "АУУУУУ":

    Ако стане така и тук много НПО и "безпристрастни осведомители" ще го загазят
  • 43 Чудно ми е

    17 0 Отговор
    Явно са хвърлени огромни суми за пропаганда, защото и от двете страни летят фейкове със страшна сила, но моите наблюдения са, че са преимуществено украински. Един американски режисьор, който беше в Киев, беше пуснал видео с неговата гледна точка от мястото на събитията, и тъй като не съвпадаше с официалната украинска позиция, го бяха изхвърлили от хотела. Дано не са му направили нещо на човека. Между другото, коментарът му почти съвпада с моето тълкуване на събитията. Гледах и един молдовец, който твърди, че са луднали от бежанците, защото вдигали скандали, че не искат да ги обслужват на руски. Момчето беше с право възмутено - "Не стига, че и ние сме зле, и сме ги приютили, а те с претенции за езика". Направо ги псуваше. Е, на английски ли да се разбират, когато и двата народа по обясними причини говорят руски? Струва ми се, че "Украйна" е новият "ковид". В тази връзка, официална статистика на американския Център за контрол на заболяванията за последните два месеца. Отделили са болничните случаи на ваксинирани и неваксинирани. И ти да видиш, ваксинираните са 57%.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Пък

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "нормално":

    Дядо ми разказваше, че баба ти била много дашна и към немците и към руснаците.
  • 47 Гледай

    9 2 Отговор

    До коментар #41 от "Пеци":

    и паметника на американските летци бомбардирали София.

    Коментиран от #52

  • 48 Олга

    11 1 Отговор
    Следващото обвинение ще е: Руските войници изнасили хиляди жени.
  • 49 факти

    4 12 Отговор
    Едно време по корекомите гледахме по същия начин западните стоки които никога няма да имаме.Така беше и в Русия.Като видеха нещо западно и беше като нещо от друга планета.Толкова бяха изостанали руснаците ,че направиха и нас същите покрай тях.Та старите навици не се забравят.Едно време дедите им мандри обираха ,а сега традицията се продължава
  • 50 Ивайло

    15 0 Отговор
    Алоо господа спасители на украйнските бежанци ! Елате в Свети Влас Сл,бряг и Несебър да видите тези ваши нещастни бежанци с какви скъпи джипове пристигат с коли струващи по 100 хиляди евро !Настаняват се в луксозни апарт-хотели неразбираемо как и от кого а може би някой ги настанява в имотите на граждани от България и от Руската Федерация ? Започнаха да си поръчват водка и момичета уж бяха само жени и деца а тук е пълно с мъже украйнци от 20 до 60 години ! Ако това са бедните бягащи от война украйнци то значи вие не сте правителство а сте пълни некадърници
  • 51 Факт

    8 1 Отговор
    Да бе, добре. Ей сега ви повярвах. Щото нямам интернет и не виждам какво публикуват хората от мястото на събитието. Много е вероятно скоро да им спрат интернета, че факт чекърите не могат да смогнат да трият видеа.
  • 52 Гост

    3 10 Отговор

    До коментар #47 от "Гледай":

    Пич ,Русия бомбардира цяла България в момент когато дори не сме били във война,а ти отчаян русофил ни пишеш за западни бомбардировки над София в момент когато България обявява война на запада ?!
  • 53 Механик

    3 2 Отговор
    Звездите ми говорят.
    В Киев съм, в Киев съм.......
  • 54 Кикор

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гошо":

    Интересно и моите баби това са ми разказвали Явно да се наговорили всички бабки да говорят едни и същи не верни неща Що ли така? Или пък може пък да са верни а?
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Точен

    12 1 Отговор
    Престанете с фалшивите новини "една жена каза". Видяхме в Грузия 2008, Сирия 2016, Казахстан 2021 КОЙ плячкосваше и КОЙ въвеждаше ред. Чудя се къде изчезнаха онези постановки на Белите каски и фалшивия дезинформатор от "Сирийската обсерватория" в Лондон, офиса на МИ6. Украинската хунта раздаде оръжие на цивилни и затворници, те сами си го казаха и кадри има от това, ще има много мародерства и убийства на мирни граждани докато руската армия въведе ред. Сега западняците пращали частни армии там, според вас какво ще правят тези наемници. Всичко се връща, да знаете, не ни е дошло още на главите и да не идва, но от западните сатанисти и подлайващите им медийни пионки всичко може да се очаква. Впрочем, какво стана с Ковида, мерки, новини, математици, кунчовци.....Лъжи след лъжи!!!
  • 57 Джони2

    5 0 Отговор
    Доиче зеле... Ок, мерси !
  • 58 ХЕРСОНСКА ЛЪЖА .............

    11 1 Отговор
    РУСНАЦИТЕ БИЛИ НАВСЯКЪДЕ В ХЕРСОН ПЪК НЯКОЙ ГИ ОБСТРЕЛВА СЪС СНАРЯДИ -- КОЙ ГИ ОБСТРЕЛВА НЯМА ЛИ ДА КАЖЕТЕ ИЛИ ДА СЕ СЕЩАМЕ !? РУСНАЦИТЕ СЕБЕ СИ ЛИ ОБСТРЕЛВАТ ? ТАКА В СИРИЯ КАТО СЕ ИЗБОМБЕШЕ БОЛНИЦА ТОВА БЯХА РУСНАЦИТЕ !
  • 59 Бивш левскар

    9 1 Отговор
    Една жена на пазара каза, че братовчедка на съседката и била чула, че руските войници пекат украински подлоги на огън и ги ядат за мезе на водката. Не ги е срам. И Вики Николаев и той бил чул подобно нещо.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Атанасов

    3 12 Отговор
    Слава на Украйна
    Затвор за диктатора Путин, оттук нататък или в болница или затвор до живот на психясалиа Путин
  • 62 Хахахха

    5 1 Отговор
    Хаха... В Ютуб има клип, как Гладни украинци крадат от магазините, сложили по една бяла лента на ръката и по една военна каска. Единия го хванали и го увили със стреч фолио за един стълб и бой по гол..... с колана. А във дойче-веле, където едва ли има нормален по света, който да ги гледа, какви глупости пишат само. Хахахха. Който не е ходил в Русия, той не знае как живеят те. Повярвайте ми ама хич не са бедни. Това, че Американите, все показват кадри с "неземните си чудеса", ги прави богати само на видео. Руснака не е прост, той не се хвали, за да не знаеш кои са му слабите черти. Той ви мълчи мълчи и тихомълком те захапва за врата. А НАТОвци само джафкат като кученца. Като помирисаха Руския истински тестостерон и как на бързо се завряха в дупките си. В Сирия Цял живот война, добре че руснака отиде, да спре Краварниците. Тук се убиха да манипулират, колко цивилни умрели какво било. Ама видяхме кой избяга от военната обстановка.
  • 63 един от многото

    3 1 Отговор
    На война , като на война! Аз знам един случай когато едни демократи унищожиха мирното население на два града в Япония!

    Коментиран от #65

  • 64 един от многото

    3 2 Отговор
    Дойче Веле , а тези които ги прекарахте през комина , нали и те бяха мирни граждани!
  • 65 КонТрол

    0 0 Отговор

    До коментар #63 от "един от многото":

    Да ама го направиха демократично. За всички по равно и едновременно.
  • 66 ПЕТКО

    1 3 Отговор
    Това, че грабят, плячкосват и мародерстват си е факт НЕОСПОРИМ! Те казват"давай меня нужно" и си взимат това което им харесва. Така са свикнали. През" ВСВ" 1944/5 са правили пак такива ЗУЛУМИ.
  • 67 1111

    0 1 Отговор
    Ватенките така освобождават-грабят като за последно.
  • 68 1111

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "нормално":

    Вярно е.И моята така ми казваше,че са грабили всичко каквото им падне и са били пълни с въшки.
  • 69 bullneck

    2 0 Отговор
    и ги ядат живи бебетата нали, @йсиктир нещастници
Новини по държави: