Отидете към основна версия

8 548 84

Руснаци бягат във Финландия от войната на Путин

  • русия-
  • руснаци-
  • финландия-
  • военно положение

В Русия витае и страх от военно положение

Графит в Хелзинки Снимка: БГНЕС/ЕРА

На "Ваалимаа", граничния пункт на Финландия с Русия - на 120 мили източно от Хелзинки - автобуси и автомобили спират за паспортни и митнически проверки. Това не са украинци, те са руснаци и въпреки че потокът не е тежък, той е постоянен, пише Би Би Си.

Някои от хората са нетърпеливи да се измъкнат от Русия заради упоритите слухове, че правителството на президента Владимир Путин скоро може да въведе военно положение, за да се справи с демонстрациите срещу инвазията в Украйна.

Тъй като полетите до Европа са спрени, единственият изход от страната е с кола - пресичане на тази граница или с влак.

Млада рускиня, която заминава на Запад е една от щастливките, които имат виза за ЕС преди обявяването на санкциите. Тя е отчаяна от случващото се.

„Хората в Украйна са наши хора – от нашето семейство“, каза тя. — Не бива да ги убиваме. Мисли ли да се върне? "Не, докато нашето ужасно правителство е там. Това е толкова тъжно."

Тя каза, че повечето руснаци не искат тази война, но рискуват да влязат в затвора, ако се опитат да се противопоставят на Путин. Във Финландия има огромна симпатия към хора като нея - точно както към Украйна и нейните жители. Тази симпатия и страхът, че Русия може да се нахвърли върху други съседи, като самата Финландия, променят отношението към традиционните наклонности на Финландия към неутралност.

Според последните проучвания на общественото мнение нарастващото мнозинство от финландците вярват, че е време страната им да се присъедини към НАТО и да получи достъп до защитата, която членството в алианса би донесло.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 72 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: