Отидете към основна версия

7 289 35

АЕЦ "Чернобил" е напълно изключена

  • русия-
  • украйна-
  • нато-
  • аец чернобил-
  • чернобил

От Международната агенция за атомна енергия заявиха, че прекъсването на електрозахранването в атомната електроцентрала не оказва критично въздействие върху безопасността, предава Ройтерс

Снимка: БГНЕС/ЕРА

АЕЦ "Чернобил" е напълно изключена, съобщи украинската агенция УНИАН. Това е в резултат от обстрела на нашествениците.

Бойните действия продължават, което прави невъзможно сега да бъде продължен ремонтът и възстановяването на централата.

"Укренерго" наблюдава ситуацията и ще информира за всички изменения, се казва в съобщението.

Външният министър на Украйна Дмитрий Кулеба предупреди в Twitter, че има опасност от изтичане на радиация след спиране на електрозахранването на Чернобилската АЕЦ.

От Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) към ООН заявиха, че прекъсването на електрозахранването в атомната електроцентрала в Чернобил "не оказва критично въздействие върху безопасността", предава Ройтерс.

"Топлинният товар на басейна за съхранение на отработено гориво и обемът на охлаждащата вода в атомната електроцентрала в Чернобил е достатъчен за ефективно отвеждане на топлината без нужда от електрическо захранване", се казва в изявление на МААЕ.

Към станцията ще бъдат съединени резервни дизелови генератори, които може да обезпечат нейното захранване за 48 часа. "След това се отключва системата за охлаждане на хранилището за отработено ядрено гориво, което ще доведе до изтичане на радиация", съобщи външният министър на Украйна Дмитро Кулеба. След 48 часа може да стане техногенна катастрофа от световен мащаб, Путин просто унищожава планетата", написа Кулеба.

Малко по-рано говорителят на руското външно министерство Мария Захарова обясни, че Контролът върху ситуацията в атомната електроцентрала в Чернобил сега е съвместен от руски военни, украински специалисти и националната гвардия (на Украйна). Тя отрече информацията на украински еколог и преподавател, че над 20 пъти е била увеличена радиацията в района.

Ден преди това от МААЕ обявиха, че губят контакт със системите за наблюдение на АЕЦ "Чернобил".

На 24 февруари 2022 г. руските сили превзеха напълно контрола над АЕЦ "Чернобил".

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 36 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: