Отидете към основна версия

7 240 119

Z - символът на подкрепа за руската армия, се появява навсякъде в Русия

  • русия-
  • москва-
  • киев-
  • украйна-
  • армия

Само три дни след инвазията финансираната от Кремъл телевизия RT обяви в каналите си в социалните мрежи, че продава стоки с буквата Z, включително тениски и суитшърти, в знак на подкрепа за руските войски

Снимка: БГНЕС/ЕРА

След началото на руската интервенция в Украйна буквата Z, изписана върху танковете на Москва, се появи на редица места в Русия: по сгради, на автомобили, на гърдите на руски атлет и дори на маникюра на жените. Много са теориите за нейното значение, но едно нещо е ясно - това е символ, който изразява подкрепа за руската армия, съобщи Франс прес.

Латинската буква Z се появи първо върху руските бронирани машини, настъпващи в Украйна, вероятно за да се отличават от сходната украинска бойна техника и да се избегне приятелски огън. Тя обаче бързо се превърна в символ и се появи по улиците на Москва, по дрехите на хората и по профилните снимки в социалните мрежи. Руските власти изглежда насърчават това. На страниците си в "Инстаграм" и "Телеграм" министерството на отбраната публикува послания с този символ, започващи с еквивалентната буква на кирилица: "За победа", "За правда", "За мир", "За Русия". Мария Бутина, която преди години бе осъдена за шпионаж в САЩ, а сега е депутатка в руската държавна дума, публикува в социалните мрежи видео, на което изписва Z върху сакото си. Руският медиен регулатор "Роскомнадзор" вписа главна буква Z в името си в социалната мрежа "Телеграм".

Двайсетгодишният руски гимнастик Иван Куляк, завършил трети във финала на успоредка на Световната купа по спортна гимнастика в Доха, излезе на подиума за награждаване с апликация с буквата Z на гърдите си. Така той застана на подиума до украинския си съперник Илия Ковтун, който спечели златото. Международната федерация по гимнастика ще започне дисциплинарно разследване срещу руския гимнастик и е възможно да му бъдат наложени строги наказания заради провокацията.

Сред теориите какво означава Z е, че това е първата буква от думата "запад", като тук се прави препратка към Западния военен окръг на Русия, а някои виждат в нея първата буква от фамилията на украинския президент Володимир Зеленски.

Първоначално дори се смяташе, че "Z" всъщност е числото "2", което прави алюзия с 22 февруари (22/02/2022 г.). Това е денят, в който Русия ратифицира споразумение за "приятелство, сътрудничество и взаимопомощ" със самопровъзгласилите се отцепнически региони в Източна Украйна - Донецк и Луганск, отбеляза Би Би Си.

Жителка на Донецк пък публикува в "Инстаграм" снимка на маникюра си - ноктите ѝ бях лакирани в черно с бяло Z отгоре. В южния руски град Барнаул бе разпънат върху снега под формата на Z плат с оранжево-черните багри на Георгиевската лента.

Само три дни след инвазията финансираната от Кремъл държавна телевизия Ар Ти обяви в каналите си в социалните мрежи, че продава стоки с буквата Z, включително тениски и суитшърти, в знак на подкрепа за руските войски. Оттогава насам властите организират безброй флашмобове в цялата страна, на които млади руснаци носят тениски със Z, с което демонстрират подкрепата си за войната. Буквата Z е изрисувана и върху големи жилищни блокове от съветската епоха и е поставена на улични рекламни табели. Редица училища също публикуваха снимки на деца, застанали в Z-образна формация. Едно от изображенията, което се разпространява в интернет от няколко дни, показва терминално болни деца от хоспис в южния град Казан, които са се подредили по формата на Z в подкрепа на нахлуването в Украйна

В историята на Русия има практика да се насърчават определени знаци и символи, за да се набира подкрепа за военните. По време на анексирането на Крим Русия силно насърчаваше използването на Георгиевските ленти, отбеляза в. "Гардиън".

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 67 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания