Отидете към основна версия

3 260 31

Украйна е понесла щети за 119 милиарда долара

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • милиарди-
  • щети-
  • инвазия-
  • икономика-
  • инфраструктура

Войната е довела до пълно закриване на половината от украинския бизнес

Снимка: БГНЕС/ EPA

Инвазията на Русия в Украйна е причинила щети на украинската икономика за 119 милиарда долара, каза заместник-министърът на икономиката Денис Кудин, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

Той съобщи, че 75 процента от предприятията в засегнатите от войната райони са спрели работа, както и повечето металургични предприятия в Източна Украйна. "Това означава, че ще намалее износът ни на метали", уточни Кудин, добавяйки, че износът на метали представлява значителен дял от общия експорт на Украйна.

Нахлуващите руски сили досега са унищожили инфраструктура, сгради и други физически активи на стойност най-малко 100 милиарда долара, каза вчера главният икономически съветник на украинското правителство Олег Устенко на онлайн събитие, организирано от Института за международна икономика "Питърсън" (Peterson Institute of International Economics). Войната е довела до пълно закриване на половината от украинския бизнес, докато другата половина работи доста под капацитета си, каза Устенко. Въпреки това той смята, че украинската финансова система се справя доста добре "предвид настоящите обстоятелства". Устенко изтъкна "повече или по-малко стабилния обменен курс" на украинската гривня.

Съветникът на президента Володимир Зеленски посочи, че Украйна преживява "истинска катастрофа", която е "по-сериозна, отколкото някой от нас може да си представи". Той също така напомни за важната реконструкция, която предстои, тъй като в страната са разрушени пътища, мостове и болници. Международната общност вече се мобилизира, за да помогне на Украйна. МВФ одобри спешна помощ в размер на 1,4 милиарда долара за Киев и обеща да помогне в усилията за възстановяване, когато войната приключи.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: