Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Март, 2022 11:14 2 162 35

Войната в Украйна: взаимни обвинения за оръжия за масово унищожение

  • украйна-
  • масово унищожение-
  • война-
  • русия-
  • химическо оръжие-
  • обвинения-
  • киев-
  • владимир путин-
  • биолаборатории

САЩ и Русия си отправят взаимни обвинения, свързани с производството и употребата на оръжия за масово унищожение

Войната в Украйна: взаимни обвинения за оръжия за масово унищожение - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

По желание на Русия днес Съветът за сигурност на ООН ще се занимае с руските обвинения за производството на биологични и химически оръжия в Украйна, за което Москва твърди, че е ръководено от САЩ. "Руските представители помолиха за среща на 11 март, за да обсъдим военно-биологичните дейности на САЩ на територията на Украйна", написа в Туитър руският зам.-посланик в ООН Дмитри Полянски.

От дни насам из социалните мрежи и в съобщения на руските власти се разпространява обвинението, че американското министерство на отбраната подкрепя тайни биолаборатории в Украйна, в които се произвеждат биологични и химически оръжия. Международни специалисти по проверка на фактите вече многократно обориха тези твърдения. И от ООН твърдят, че не разполагат с никакви доказателства и данни за наличието на подобни лаборатории и производството на оръжия за масово унищожение.

САЩ определят тези руски твърдения като пропаганда и евентуална предпоставка самата Русия да използва биологични и химически оръжия във войната в Украйна. "Русия представя тези нови фалшиви твърдения. Видяхме, че Китай подкрепя тази пропаганда. Затова трябва много внимателно да следим дали Кремъл няма да използва оръжия за масово унищожение във войната в Украйна", каза американският зам.-посланик в ООН Джефри Прескот пред ДПА.

Почти 100 000 души са били евакуирани

През последните два дни от украинските градове, атакувани от руската армия, са били изведени успешно почти 100 000 цивилни граждани. Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски в свое видеообръщение в четвъртък вечерта. Същевременно обаче пристанищният град Мариупол и намиращият се наблизо Волноваха са все така обсадени и блокирани.

"Руските войски не преустановяват огъня. Въпреки това реших да изпратя конвой с автомобили към Мариупол - с вода, лекарства и медикаменти", казва Зеленски във видеото. Но точно там, където е трябвало да преминава този коридор, е бил стартиран танков удар, добави Зеленски.

Хората в стратегически важния пристанищен град са обсадени от десет дни. Помощни организации твърдят, че ситуацията на цивилните граждани там, които са около 300 000, е драматична. Те нямат ток, нито вода. През изминалите дни няколко договорени временни примирия в града бяха нарушение. Така хората от Мариупол не можаха да бъдат евакуирани. Москва и Киев се обвиняват взаимно за това.

Русия и нейният хуманитарен коридор

По информация на руските агенции РИА и Интерфакс Русия иска да стартира хуманитарни коридори, по които хората от атакуваните украински градове да могат да бъдат евакуирани в самата Русия. Предвидени са коридори от Кие,в Суми, Харков, Мариупол и Чернихив. Според РИА украинската страна трябвало да предостави списък с имена на хора и автомобилни номера, преди коридорите да бъдат открити.

В официално съобщение на руското министерство на отбраната се казва, че "отсега нататък хуманитарните коридори на Русия ще лъдат отворени всеки ден от 10 часа сутринта местно време". Хората можели да пътуват или към Русия, или към други украински градове.

Продължават ударите над украински болници

По време на нападението на родилната клиника в Мариупол в сряда са били убити две жени и едно дете. Атака потресе цял свят. По данни на ООН в Украйна са били разрушени и две други родилни клиники. Информация за жертви, ранени и щети не беше изнесена. При нападения над Днипро в централната част на Украйна е бил убит най-малко един човек. В ранните часове на деня градът е бил разтърсен от три въздушни нападения, които са ударили детска градина, жилищна сграда и двуетажна фабрика за обувки, съобщиха местните спасителни отряди. В град Днипро, който има около един милион жители, досега нямаше големи удари на руската армия.

Фейсбук ще позволява критични публикации за Русия

Американската интернет платформа Фейсбук обяви, че в рамките на войната на Русия срещу Украйна ще затваря очите си за омраза и призиви към насилие срещу руското правителство и руските военни. "Въз основа на руската инвазия в Украйна ще бъдем снизходителни с политически изказвания от рода на "смърт за руските окупатори", които обикновено строго нарушават нашите правила", обяви в четвъртък говорител на концерна Мета Анди Стоун пред АФП. Той добави: "Няма да допускаме призиви за насилие към руски цивилни граждани". Рано тази сутрин Русия реагира на решението на Фейсбук. Руското посолство в САЩ настоява правителството във Вашингтон да спре "екстремистките дейности" на Фейсбук и Мета. "Агресивната и престъпна политика на Мета, която води до насъскване на омраза срещу обикновени руснаци, е възмутителна", каза руското посолство в свое обръщение.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дааа

    11 14 Отговор
    Сценария не е нов ,всеки момент орките ще използват химически оръжия.

    Коментиран от #4

  • 2 Мъка путлерска

    7 25 Отговор
    Пффф,шизофренията на Лавров и Путлер не познава граници,очакваме до часове да кажат,че летящи чинии са били там,и че са били враждебни към сепаратистите
  • 3 Трикси 33

    32 6 Отговор
    Не руснаците твърдят, а краварите си признаха, че са развивали биооръжия на територията на Украйна и Грузия в разрез със вс забрани затова, Руската Федерация напусна Съвета, на Европа, никойне ги изключвал от там сами напуснаха!

    Коментиран от #8, #11

  • 4 Обора ще изгори

    17 1 Отговор

    До коментар #1 от "дааа":

    Много лошо и оставаш без грантове!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Българка

    3 14 Отговор
    Публикувайте информация какво реално прави правителството, комисия за защита на потребителя, КЗК, Нинова за регулиране от спекула основните храни и горивата. Колко и кави са санкциите. И защо в НС не се вземат решения за регулация на вътрешния пазар за храни по време на война и ограничаване на износа?
    А нападение в Украйна над болници и детски градини си е международен тероризъм и военнопрестъпление
  • 7 Дамммммм

    26 1 Отговор
    Незнам САЩ как и защо обвиняват Русия-но техните лаборатории ги видя цял свят....Видяхме документи,образци на щамове,кръвни проби на украински граждани,свидетелства на обслужващите ги украинци и т.н....Вече над 60 държави са направили официални запитвания към БДом какво био оръжие са произвеждали там американците..???
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Иванушка  🇷🇺

    15 2 Отговор
    Нещо не "разбирам" , уж статията е за Неаконните Химически и Биологически оръжия на САЩ и обсъждането им в ООН, пък само с две изреченийца,
    а две страници с фалшиви новини за "страдащи" фашисти, които искали да си отворят лъскави магазини в България ??? Това е Възмутително 😁✌Z✌
  • 10 Трикси 33

    18 1 Отговор

    До коментар #8 от "ЕЙ КОЧАН":

    Що не се запишеш доброволец за биоопити в краваска лаборатория ?
  • 11 Българка

    2 15 Отговор

    До коментар #3 от "Трикси 33":

    Спи да лъжеш !И сто пъти да напишеш една лъжа, тя няма да стане истина!
    До днес няма молба, подадена от Русия за напускане Съвета на Европа. И САЩ категорично отрекоха в лабораториите да се разработват био и химични оръжия. Нека изчака съвета на ООН, където днес ще се разглеждат тези твърдения. Очаквам доказателствата на Русия

    Коментиран от #14, #29

  • 12 Петров

    24 1 Отговор
    Краварите измислиха короната и избиха сумати народ, и скапаха икономиката в Световен мащаб.

    Коментиран от #21

  • 13 124

    22 2 Отговор
    Империята на лъжата и злото плаче, след като руснаците й хванаха забранените лаборатории... Русия отдавна е унищожила химическите си.

    Американските лъжи и дезинформация започна да имат обратен ефект!

    Само слугинажът им не го разбра!
  • 14 Бе отрекли краварите

    18 2 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Стига чете пропаганда в България. Пусни си малко телевизия давали са обяснение в Сената
    Сряда и се притеснявали, че пробите щели да попаднат в руснаците! Играли са си с чума, вариола, инфлуенца в Европа под носа на Брюксел.
  • 15 Us army

    0 15 Отговор
    Ако са имли някалви тайни лаболатории САЩ отдавна да са ги изнесли от Украйна, още повече че знаеха точно кога ще почне войната. Руската кочина пак лъже безобразно.

    Коментиран от #17

  • 16 пьешу

    16 0 Отговор
    "САЩ определят тези руски твърдения като пропаганда и евентуална предпоставка..." някой трябва да им каже на реднеците, че бой и е.ба.не не се връщат. хванаха ги със свалени гащи, те си признаха дори (оная с курабийките)... какво повече?
  • 17 пьешу

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "Us army":

    колкото се изнесоха овреме от аВганистан...
  • 18 най важното е че

    1 9 Отговор
    Русия върви към икономическа катастрофа, путин се самоуби десетилетия напред ще са нужни за възтановяване само ако паднат санкциите, ама на дали.

    Коментиран от #30

  • 19 Да живее Украйна

    2 10 Отговор
    Нема начин Ка Путин да казва истината. До сега вече 5 пъти поне излъга.

    Коментиран от #20

  • 20 Болгарочка

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Да живее Украйна":

    Много друсаш
  • 21 да ама не

    1 6 Отговор

    До коментар #12 от "Петров":

    лабораторията е руска в китай от където дойде вируса. още не беше обявен вируса русия беше с ограничения за ковид, не мислете хората за прости.
  • 22 Петър

    1 6 Отговор
    Можем да заменим всички класически източници на енергия, включително газ и петрол с нови. Само държавата и НАТО трябва да ни защитят. Необходимо ни е време около 9-12 месеца!

    Коментиран от #32

  • 23 Петър

    1 5 Отговор
    Сега е моментът да се помогне на Украйна и да се отървем от всички руски самолети. Като получим НАТО самолети безвъзмездно и заплащане само амунициите!
  • 24 ПУТЛЕР ХАХОТО

    1 6 Отговор
    СИ НАПРАВИ СЕПУКО. ЩЕЛИЯТ СВЯТ Е ПРОТИВ НЕГО, ТОТАЛНАТА МУ ИЗОЛАЦИЯ ВОДИ ДО ДЕГРАДАЦИЯ. МНОГО Е ЖАЛКО КРЕМЪЛСКОТО ПОДОБИЕ НА ДЖУДЖЕ.
  • 25 AlienMind

    5 0 Отговор
    Защо тогава СЗО препоръчва на украйнските власти да унищожат "био складовете" си? Спонсорирани от американците, или по скоро американска собственост! Всичко по гадно като болести през последните десетилетия е измислено в безбройните лабораторийки на сатанинската държавка! Спин, Корона, Полио,Лаймска и много други! През последните години грипът е на мода, то не бяха птичи, свински и прилеппски корона вируси!
  • 26 Българин

    4 0 Отговор
    Дойче Веле и обективност.....пълен смях.
  • 27 сами си признават посре реват

    5 0 Отговор
    Вашингтон твърди, че изявленията за работата на биологични лаборатории в Украйна, поръчани от САЩ, са пропаганда и дезинформация. В същото време заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд, изказвайки се на изслушване в комисията по външни работи на Сената на САЩ на 8 март, отбеляза, че в Украйна има „установки за биологични изследвания“.
  • 28 Дако

    6 0 Отговор
    Те искат и на територията на България да правят такава лаборатория .
    Защо всички български печатни издания отказват да публикуват разследването на Диляна Гайтанджиева, излязло само на английски език?

    Програмата на Щатите струва над 2 милиарда долара и включва експерименти с био вируси върху военни!
    Ще има щатска биолаборатория във Военномедицинска академия, каквито вече има в Грузия, Украйна, Казахстан…
  • 29 черноглава плевенска

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    И като са го отрекли краварите , значи е вярно ?
  • 30 бай Иван

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "най важното е че":

    Какво ги барат руснаците тия санкции. Да не плащат заплатите там с евра и долари ? Обаче Пролетта и лятото в Европа ще са хладни, а есента - гладна . 80% от слънчогледа и 25% от пшеницата в световен мащаб са в Русия и Украйна. Газ , петрол също . Кой от кого ще е зависим .
  • 31 mi6osp

    4 1 Отговор
    Из украинска медия, условията на Русия към Украйна за прекратяване на специалната операция:
    1.Отказ от влизане в НАТО и спазване неутралитет. Гаранти Русия и други държави.
    2. Руският език като втори държавен. Отмяна на ограничителните за руския език закони.
    3. Признаване на Крим за част от РФ.
    4. Признаване независимостта на ДНР и ЛНР в административните им граници.
    5. Денацификация. Забрана дейността в Украйна на ултранацистите, нацистите и неонацистите , на техните партии и организации.
    6.Демилитаризация на Украйна.. Пълен отказ от нападателни оръжия.
  • 32 mi6osp

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Петър":

    Можем да ги заменим, само че нивото на една цивилизация се определя от количеството енергия ,с която тя разполага. Всъщност предлагаш да се върнем към цивилизацията на платноходите и вятърните мелници. Или пък смяташ, че богатите трябва да живеят в чистички уредени държави, а бедните ще в много мръсни държави, където се произвежда всичко необходимо на богатите? И колко смяташ, че ще трае тази идилия??
  • 33 уви ФАКТ

    0 1 Отговор
    Прозорец който дава Вашингтон на Източна Европа и СССР да станат капиталисти и богати елити е до 2020г. Но Путин и КПСС-КГБ елитът не разбира, не иска да проумее, че ИГРАТА СВЪРШИ. И не може да очакваш победа със същите средства и примирение... Врагъът иска да те изяде, а те - "нека бъдем приятели!, нека си останем милиардери в аристократична държава!" .... Не вадят доказателствата, че няма Глодомор и руско-Катинско клане, че има педофилия и корупция на САЩ и ЕС. Да спрат петрол, газ, метали, и други, за 5 години към НАТО-вски държави. Икономическа и транспортна блокада на Източна Европа и Гърция... Нека не-суверенните страни от НАТО да имат само посолството на САЩ.. И край на неолиберализмът и спиране краденето от руският народ, защото ниски цени на енергията е крадене от народът за да има евтина енергията за олигарсите - да са конкурентни на международните пазари - да богатеят, и чрез ниски заплати - с енергия само за 20% от руснаците.. Фасулско е и да имат фиксирана валута, Куба има. Селското стопанство дори не е стигнало Русия в СССР. не унищожиха корабите на домусчиев - зареждащи Украйна и Сирия с "утилизирано" оръжие. подаряваха енергия на Украйна и ги признаваха.. ...... Всеволод Кочетов "Какво искаш? - той е публикуван в края на 1969 г. Почти точно двадесет години след пророческото му предсказване съветският живот се разпада. Не, той не прогнозира срива, но показа, че мощни сили работят за него и ако успеят, сривът е възможен. Съдбата на това прои
  • 34 Анонимен

    2 0 Отговор
    Прoдaвaм индивидуaлнo ВEИ - вeлocипeд c динaмo. Зaрeждa здрaвocлoвнo бaтeрии нa тaблeти, aйфoни....! За форумни шперцове-отстъпка!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: