Отидете към основна версия

4 880 36

Китай: Си и Байдън се фокусират за мир в Украйна

  • китай-
  • сащ-
  • украйна-
  • си дзинпин-
  • джо байдън

Според гледната точка на Китай за преговорите и двете страни характеризират призива като "конструктивен"

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Конфликтът в Украйна и необходимостта да се накарат враждуващите страни да се включат напълно в преговорите за прекратяване на огъня, бе основната тема на разговора между китайския президент Си Дзинпин и държавния глава на Съединените щати Джо Байдън, съобщават "Синхуа" и СиЕнБиСи.

Китай и САЩ трябва не само да насочват отношенията си напред по правилния път, но и да поемат своя дял от международните отговорности и да работят за световния мир и спокойствие, каза китайският президент Си Дзинпин в петък.

Отбелязвайки, че международният пейзаж е претърпял нови големи промени след първата им виртуална среща през ноември миналата година, Си каза, че преобладаващата тенденция на мир и развитие е изправена пред сериозни предизвикателства и светът не е нито спокоен, нито стабилен.

Събитията отново показват, че страните не трябва да стигат до точката на среща на бойното поле. Конфликтът и конфронтацията не са в интерес на никого, а мирът и сигурността са това, което международната общност трябва да цени най-много, добави той.

"Като постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и двете водещи икономики в света, ние трябва не само да водим отношенията между Китай и САЩ напред по правилния път, но и да поемем нашия дял от международни отговорности и да работим за световния мир и спокойствие", Си каза

Си също така заяви, че Вашингтон има неточна представа за това какви са стратегическите интереси на Китай и призова американската страна да не се занимава неправилно с въпроса за Тайван.

Според гледната точка на Китай за преговорите и двете страни характеризират призива като "конструктивен".

Белият дом все още не е представил официално резюме на разговора, но казва, че е започнало малко след 9 часа сутринта и е продължил два часа. Това е необичайно дълго време за президентски разговор с лидер на противник на САЩ.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 28 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания