Отидете към основна версия

6 941 119

Москва се оттегля от преговорите с Япония за Курилските острови

  • русия-
  • япония-
  • курилски острови

Токио наложи санкции на висши служители на Русия, включително на президента Владимир Путин, редица бизнесмени, депутати, както и юридически лица

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Москва е отказала да преговаря за мирен договор с Япония заради въведените антируски санкции, съобщиха от Министерството на външните работи, позовавайки се на Интерфакс.

"При сегашните обстоятелства руската страна не възнамерява да продължава преговорите с Япония по мирния договор, тъй като е невъзможно да се обсъжда подписването на основополагащ документ за двустранните отношения с държава, която открито заема неприятелски позиции и се стреми да навреди на интересите на нашата страна", се казва в изявлението.

Също така Русия в изявление отговори на решенията на японското правителство.

"Прекратяват се безвизовите пътувания на японски граждани въз основа на споразуменията за безвизов обмен между южните Курилски острови на Руската федерация и Япония от 1991 г. и за максимално улеснени посещения на бивши японски жители на южните Курилски острови в местата на тяхното предишно пребиваване от 1999 г.", се казва в документа.

Руската страна се оттегля от диалога с Япония за установяване на съвместни икономически дейности в южните Курили. Руската страна блокира удължаването на статута на Япония като партньор в секторния диалог на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество, се казва в изявление, публикувано на уебсайта на руското външно министерство.

В изявлението се подчертава и че цялата отговорност за нанесените щети на двустранното сътрудничество е на самата Япония и се носи от официален Токио, който "съзнателно направи избор в полза на антируския курс, вместо да развива взаимноизгодно сътрудничество и добросъседство".

Япония наложи санкции на висши служители на Русия, включително на президента Владимир Путин, редица бизнесмени, депутати, както и юридически лица. Освен това Япония лиши Русия от търговския ѝ статут на най-облагодетелствана нация.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 104 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания