Last news in Fakti

21 Март, 2022 20:23 5 078 43

Непокорната Одеса е смятана за уязвима за руско нападение по море

  • одеса-
  • украйна-
  • киев-
  • русия-
  • война

Още в първите дни на инвазията, започнала на 24 февруари, военни стратези предричаха, че това ще е една от задачите на руското настъпление

Непокорната Одеса е смятана за уязвима за руско нападение по море - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

На черно-белите кадри от кинопрегледите от 1941 г. жителите на Одеса, която тогава е съветски град, строят барикади с улични павета, а по улиците са направени прегради от пясъчни чували и са поставени противотанкови заграждения тип "таралеж" - тогава градът се е готвел за отбрана срещу настъпващите германски и румънски войски.

Осемдесет и една години по-късно в Одеса, живописното пристанище на Черно море, отново могат да се видят същите картини, само че този път украинците бързат да подготвят отбраната на града срещу възможно руско нападение по суша, вода или комбинирано - и по суша, и по вода.

Според военни експерти, имайки предвид стратегическото и символично значение на на Одеса за Украйна е напълно възможно да бъде направен опит за превземане на града, който досега бе пощаден от ожесточените бомбардировки и боеве, на които станахме свидетели в крайбрежните райони пó на изток.

Черноморското пристанище е врата за над половината от вноса и износа на Украйна, казват експертите, освен това Одеса е последният голям град между руските войски, които настъпват от изток откъм Херсон, и границата на запад с натовската членка Румъния.

Ако вземе и Одеса, Москва ще овладее изцяло южното крайбрежие на Украйна и ще я отслаби значително. Още в първите дни на инвазията, започнала на 24 февруари, някои военни стратези предричаха, че това ще е една от задачите на руското настъпление.

"Заради важността на пристанището за украинската икономика превземането му от руснаците ще нанесе материална, но и символична загуба за Украйна", каза Ан Деби, анализатор в компанията за морска сигурност "Драйад Глобъл".

Сергий Братчук, говорител на областната управа в Одеса, заяви пред Ройтерс, че седем руски плавателни съда, включително десантни, са се появили в четвъртък на около 25 км от крайбрежието на града и могат да се видят с бинокъл.

СИМВОЛ НА СВОБОДАТА

Кметът на Одеса каза, че все още се надява градът да не бъде атакуван. В района имаше обстрели от кораби и бомбардировки на инфраструктура, при които загинаха десетки хора, но центърът на града като цяло не е засегнат.

Улиците общо взето са пусти, но сергиите за храна все още работят, а хората спокойно минават покрай барикадите и загражденията около красивата сграда на операта.

"Все още вярвам... имам някакво вътрешно убеждение, че няма да има (атака) срещу града, защото Одеса е символ, символ на свободата", каза в интервю за Ройтерс в четвъртък вечерта кметът Генадий Труханов.

Но ако все пак това се случи, Труханов признава, че фронтовата линия, която Одеса ще трябва да брани, е дълга.

"Те (руснаците) ще опитат едновременно да ни отвлекат вниманието откъм Приднестровието, създавайки проблем и там, и, разбира се, атакувайки и по море", каза кметът. "Да бъде удържан толкова голям фронт определено ще е трудно."

Той обаче добави, че това важи и за всеки, който реши да напада Одеса.

Приднестровието е тясна ивица земя, контролирана от проруски сепаратисти. Тя се намира в източната част на Молдова и е само на 40 км от Одеса. Там са разположени руски войски въпреки многократните призиви на молдовския президент Мая Санду те да напуснат тази територия.

Украйна се страхува, че Приднестровието може да бъде използвано като нов фронт, което поставя Одеса под още по-голямо напрежение. Според местни медии украинските войски са вдигнали във въздуха моста, който свързва Одеса и Приднестровието, за да забавят евентуално руско настъпление.

На изток руските войски превзеха Херсон, а край бреговете на Одеса се виждат военни кораби.

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА

Джери Нортуд - капитан от Кралските военноморски сили на Великобритания, командвал преди военни кораби, а сега консултант в компанията за морска сигурност МАСТ - каза, че пътят на руските войски към Одеса от изток ще бъде изпълнен с предизвикателства.

"Географията на Южна Украйна не е благоприятна за настъпление по суша срещу Одеса от изток", каза той. "Там има прекалено много широки устия на реки, заливи и реки, които текат от север на юг, а това дава богати възможности на украинците да нанесат на противника тежки загуби при преминаването им."

Украинският флот е скромен, след като беше силно съкратен при превземането на Крим от проруските сили през 2014 г. Одеса обаче може би ще може да минира крайбрежните води, както и плажовете, които вероятно ще бъдат използвани за десанта.

Според анализ на украинската армия, споделен с Ройтерс в средата на февруари, Русия е в състояние да осигури 12 кораба за подобен десант, които да стоварят на брега поне пет батальонни групи от по 400 войници всяка плюс спомагателни части.

В анализа се посочва, че там ще ги чакат три украински бригади, усилени с подразделения на Националната гвардия и силите на териториалната отбрана.

Приближаващите плавателни съдове може да бъдат обстрелвани с артилерия и ракети със среден обсег, заяви украинската армия, както и от преносими зенитно-ракетни комплекси. Но Деби от "Драйад Глобъл" предупреди, че Русия може да подложи Одеса на ожесточени бомбардировки, а украинските сили не са добре подготвени да отблъснат Черноморския ѝ флот.

Една е толкова драстична възможност за Москва би била да наложи блокада на украинското крайбрежие, като според Нортуд тя би могла да направи това сравнително лесно.

Той добави, че тогава Украйна ще стане зависима от коридорите по суша и въздух, а ако се наложи използването на въздушните коридори, за НАТО ще е по-трудно да избегне въвличането си в конфликта.

В центъра на Одеса онези от гражданите ѝ, които все още са останали в града, изглеждат спокойни.

"Както казват мнозина, Одеса е добре защитена от нашите сили и затова съм изпълнен с оптимизъм", каза джаз пианистът и учител Алексей Петухов.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 от одеса

    56 16 Отговор
    Русите точно от там са бомбардирали Варна като сме се правили пак на много отворени !

    Коментиран от #4, #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 факт

    120 27 Отговор
    От малък знам че Одеса е Руски град откъде се завъдиха тия украинци там не е ясно.Товя е целенасочено вкарване на поляци и балтиици 90-те за да завземат руските земи.

    Коментиран от #16

  • 4 инглиш

    47 8 Отговор

    До коментар #1 от "от одеса":

    Сега е време Путин от Варна да бомбардира Одеса с черешовото топче на Митьо Пищова !
  • 5 Правиш ли разлика

    61 11 Отговор

    До коментар #1 от "от одеса":

    между "бомбардирали Варна" и "бомбардирали военни обекти край Варна"?
  • 6 ЗНАЕЩ

    72 7 Отговор
    ПОМОЛЕТЕ ЯНКИТЕ И ЩЕ ВИ ИЗПРАТЯТ ХВЪЧИЛА КАТО НАШИТЕ САМО НА ХАРТИЯ!
  • 7 КИНЖАЛА ИДЕ

    103 15 Отговор
    Одеса е руски геад герой!Оркайна да си обира крушите и нацистите и да ги няма.А за клането 14 година,много ще има да плащате фашистки изчадия.И за изгоребите и затрити българи.
  • 8 Torent

    82 12 Отговор

    До коментар #2 от "вангов":

    Неонацистите от Окрайна ще бъдат избити до крак.
  • 9 Не е така

    82 10 Отговор

    До коментар #2 от "вангов":

    Няма да завземе Украйна, а само ще.я изчисти от нацистите.

    Коментиран от #11, #15, #28

  • 10 Морска пехота от ушанки

    14 60 Отговор
    Десанта ще продължи точно 2 минути..докато украинските катюши се прицелят и изтрепят всичко което живее там..

    Коментиран от #17

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ах тази руска

    53 9 Отговор
    Одеса, скоро ще е обкръжена и дезинфекцирана !
  • 13 ха ха

    11 20 Отговор
    Хайде, изчакахме се с този десант! Да го пускат по-бързо, щото дойдат ли суичблейдърите ще е чудно демо за китайците. Надявам се да им охлади всички мераци за разходка до Таван.

    Коментиран от #32

  • 14 Всъщност

    59 9 Отговор
    Украинската хунта вече е минирала околностите на Одеса за да не бягат гражданите . Ще имаме поредния случай , в който Киев ще използва хората като жив щит !
  • 15 ха ха

    15 30 Отговор

    До коментар #9 от "Не е така":

    Кои нацисти? Тези V-то или тези със Z-to?

    Коментиран от #34

  • 16 Прочетете биографията

    47 5 Отговор

    До коментар #3 от "факт":

    на Иван Вазов - той знае, че е в Русия и всички знаем, че е писал "Под игото" В РУСИЯ -т.е, в Одеса. Наистина ви препоръчвам да я прочетете, а и негови произведения, защото няма да се учудя, ако бъдат забранени. Пиша това неслучайно - мислех си, че вече няма цензура - обаче дори в епохата на свободата на словото и на избора са спрени руски сайтове. Разбира се, все още има радиоапарати /едно време с тях слушахме "Свободна Европа".../ - но днешната евроатлантическа политика очевидно следва И НАЛАГА свободния избор да слушаш и виждаш САМО ТОВА , което НАЙ-ОБЕКТИВНАТА/!/ МЕДИЯ ПРЕДОСТАВЯ - ТАЗИ, КОЯТО СЛУЖИ НА сащ. БЛАГОДАРЯ. ВПРОЧЕМ - КЪДЕ СТЕ , БОРЦИ ЗА СВОБОДАТА НА СЛОВОТО ОТ 90-ТЕ ГОДИНИ - ИЛИ ТОГАВА ПАК СЛУЖЕХТЕ НЯКОМУ?

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хибрид

    13 45 Отговор

    До коментар #16 от "Прочетете биографията":

    Тоталитарна държава като Русия няма право да ползва свободна трибуна в демократични страни за да вреди на същите..като си сменят управлението и маниерите ще видим

    Коментиран от #39

  • 19 Казвам само

    6 24 Отговор

    До коментар #17 от "Не ти ли омръзна":

    Просто ти казвам на разбираем за тебе език какво ще се случи..ако искаш твоите братя ушанки да загубят и кораби сега кажи им да пробват..тези кораби не са дреднаутите от втората световна и се дупчат с рпг нали се сещаш..
  • 20 Скоро ще има

    31 4 Отговор
    ганг- банг с нацисти от " Азов" и в Одеса. Ще го дават с приоритет по канал XXL.

    Коментиран от #21, #23

  • 21 Прав си

    13 6 Отговор

    До коментар #20 от "Скоро ще има":

    Даа кадировците още ги болят гърбовете..
  • 22 Kcaniba

    35 11 Отговор
    непокорната Одесса е руски град!! Бил е и ще е!!!!!
  • 23 Да поясня:

    15 9 Отговор

    До коментар #20 от "Скоро ще има":

    " Нациките" ще ги "таковат", дълго, напоително, детайлно, и с внимание по пълна програма. Ще бъде зрелищно, красиво, ище държи влага дълго, дълго време...
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 един от стадото

    28 3 Отговор
    вярвайте ми, Одеса беше страхотен град. Дано остане такъв. Дали с моя акцент на руски, дали все на такива хора попадах, но един не ме заговори на украински. Руска реч на всякъде, дори и помежду си. Страхотни стари сгради, възтановени, поддържани, в бароков и леко колониален стил/такава е била модата тогава/, паркове, градини..хубави рускини. Еех, Одеса Одеса, парите ми къде са..

    Коментиран от #27

  • 26 666

    21 4 Отговор
    останалите руснаци,чакат спокойно руснаци, другите са избягали
  • 27 И а съм бил там

    19 1 Отговор

    До коментар #25 от "един от стадото":

    подкрепям всичко казано.

    Коментиран от #35

  • 28 Хахаха

    16 2 Отговор

    До коментар #9 от "Не е така":

    Никой не е поставял за цел да завземе Украйна.
  • 29 Непокорената

    13 0 Отговор
    Аз ли съм пропуснал нещо или още никой не се е опитвал да покорява Одеса
  • 30 Хората ги е страх от нацистите

    29 3 Отговор
    Одеса вярно е непокорна.Там най-много хора са избили нацистите през последните 8 години без да броим Донбас.Тотално руски град...до толкова до колкото има някакви украински изобщо някъде освен в Галиция.Галиция новата стара територия на Полша между другото май.Халал да им е ...на Русия не й трябва тази отрова.
  • 31 кинжал

    31 4 Отговор
    Идва 9-ти май 2022 г.Парадът този път няма да е в Берлин,а на майдана в Киев.Отсега надушвам що сорошка газ ще се пика тогава.

    Коментиран от #38

  • 32 уточнение

    5 25 Отговор

    До коментар #13 от "ха ха":

    Нещата между сащ и Китай едва ли са такива, каквито руснаците се опитват да ги представят.
    От къде сащ знаеха точната дата на започването на "специалната операция" в Украйна, веднага след като Путин отиде в Китай да иска разрешение и гаранции че няма да го нападнат в гръб?
    Самият факт, че датата беше пусната в публичното пространство, показва колко им пука на китайците за русия.
    Самата Русия е като маймуна с автомат. Светът се опитва да и го вземе преди да е избила всички наоколо.
    Обзалагам се, че евреите съжаляват че им дадоха атомната бомба навремето.

    Коментиран от #33, #41

  • 33 Амиии

    16 4 Отговор

    До коментар #32 от "уточнение":

    Уточнявай за коя дата.... САЩ от декември назоваваха дати.... Последната назована дата от Байдън беше 14.02.
  • 34 Не е така

    13 3 Отговор

    До коментар #15 от "ха ха":

    Тези, които и САЩ обявиха за нацисти-батальоните на Азов!
  • 35 един от стадото

    19 1 Отговор

    До коментар #27 от "И а съм бил там":

    две години съм живял в Русия по ред причини. Москва- по скоро мегаполис, иначе красива. Питер- по скоро имперска столица. Тежка, завладяваща архитектура с население леко имащо се над другите. Малко уморява, но си заслужава. Най ми допада Ялта и Одеса, не знам, може би защото съм от Варна и намирам някаква връзка между тия градове. Морето и всичко свързано с него може би..
  • 36 Село Цалапица Пловдивски окръг

    14 4 Отговор
    Украинците,тоест евреите,бъркат Мъжките бойни действия с електронни ХАМЕРИХАНСКИ игри. Истината е,че до краят на годината няма да остане дори един-единствен еврейски фашист в този свят. Апропо,проблем в Одеса,която обичам като един великолепен Руско-Български град са катакомбите,а не морският излаз. Катакомбите под прекрасна Руска Одеса са страховито объркващи всеки. Аз щях да се загубя,а с мен и едни чудесни дечурлига ,защото ги подведох,казвайки им,че ще търсим останали фашистки изчадия,за да ги елиминиране. Та,думата ми е,че катакомбите под Одеса ще бъдат опитът на украинските нацисти да имитират Руската Резистенция през ВСВ,като заложат бомби навред. Няма как да опиша катакомбите,но Ви уверявам,че пет-шест погрешни крачки могат да Ви откъснат от света завинаги. Да живее Негово Величество Владимир Владимирович Путин! Да живее Нейно Величество Русия Свята! в е с е.л.и.н....е.г.н....7.1.1.2.1.3.6.8.6.0
  • 37 Боро

    19 3 Отговор
    Смешници. С похвати отпреди 100 години (кръстачки от релси и торби с пясък) тръгнали да спират хиперзвукови ракети. През втората световна война сума ти казаци паднаха поради остаряла тактика - конни отряди атакуваха немските танкове. Я си свалете зеления клоун и преговаряйте, Смешници.
  • 38 Баща ти

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "кинжал":

    Много лепило дишаш май пак?
  • 39 нацисти обвиняват в нацизъм.

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Хибрид":

    Фалшифициране на история и факти от власта не е свобода , а диктатура ....народа не е толкова необразован , зазда го манипулирате с толкова явни лъжи .
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Потърси инфо при другата страна

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "уточнение":

    Ти нормален ли си ма...Русия и Китай вече 16 години се преплитат така ,че на моменти са като един организъм.Докато не гътнат САЩ и островните им глашатаи и дума не може да става за разделение.Нооо след някое и друго десетилетие всичко е възможно.И не знам за какви евреи бълнуваш ,но СССР си създаде сам бомбата.Изстрада я затиснат в ъгъла ,но успя навреме.А безаналоговите хипер ракети на Русия в моменти май са най-сериозната причина НАТО само да подрънква тъжно с остарелите си сечива отстрани и да приглася на киевските нацисти за всички им абсурдни лъжи.Ама само на думи.Само думите им остана докато руснаците действат.След 5 до 10 години и западняците се предполага ,че ще имат тези технологии...ама ще е късничко май.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Наждак

    0 0 Отговор
    " ФАКТИ " , премахвате ми коментар в отговор на коментар № 16 , в който защитавам нападките срещу тези , които стачкувахме през декември 1989 . Искахме едно - дойде друго , народът не беше единен и почти спеше ! Колкото до Одеса - трябва да е свободна от войнолюбците , тя си е руска , нейна сестра е Малката Одеса " Одесос " - нашата Варна ! Колкото до " Под игото " - признат труд на Вазов и от запада като Световна класика , никой не трябва да забранява истината за мъките , опита за 5 - вековен геноцид над българите . Не само Одеса , а всеки град , всяка страна трябва да принадлежи на народа си . Това е ОТГОВОР КЪМ КОМЕНТАР № 16 .
Новини по държави: