Отидете към основна версия

2 461 17

Ердоган: Украйна и Русия продължават да имат разногласия по териториални въпроси

  • турция-
  • украйна-
  • русия-
  • реджеп ердоган-
  • нато

Членката на НАТО Турция споделя морска граница с Русия и Украйна в Черно море, има добри отношения и с двете страни и предлага да посредничи в конфликта

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Киев и Москва са постигнали споразумение по технически въпроси на мирните преговори, но че страните продължават да имат разногласия по териториални въпроси като Крим, предаде Ройтерс.

В изявление пред журналисти в Брюксел след края на срещата на върха на НАТО Ердоган каза, че резолюциите, приети от алианса, не трябва да се възприемат ката заплаха към Русия или която и да е трета страна, но че те трябва да се разглеждат като възпиране.

Членката на НАТО Турция споделя морска граница с Русия и Украйна в Черно море, има добри отношения и с двете страни и предлага да посредничи в конфликта. Ердоган каза, че основната цел на Турция като част от посредническите ѝ усилия е да събере на среща украинския и руския президент за разговори.

Ердоган добави, че е изтъкнал пред съюзниците необходимостта да прекратят ембаргото срещу отбранителния сектор на Турция, който бе засегнат от санкции на САЩ през 2020 г. заради покупката от Анкара на руски системи за отбрана С-400.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: